Work and Travel este un program al Departamentului de Stat al SUA creat în anii ’60 pentru studenții din întreaga lume care doresc să viziteze America în timpul verii. Acest program este deschis studenților care vor să experimenteze o altă cultură în timp ce câștigă bani pentru a-și susține șederea în America. Lucrătorii și participanții la acest program au o șansă unică de a experimenta viața din Statele Unite, fiind mai mult decât simpli turiști, reușind să își împărtășească propriile tradiții și culturi cu oameni din SUA și din străinătate.

În timp, acest tip de program s-a extins, astăzi, românii având posibilitatea să experimenteze experiențe similare și în alte țări din lume, cum ar fi programul Work and Travel UK.

Avantajele unor astfel de programe, oferite tinerilor din țara noastră și nu numai sunt diverse: îmbunătățirea abilitaților lingvistice, experiență practică la diverse locuri de muncă, experiență de muncă internațională care face CV-ul mai atractiv, vizitarea multor locuri noi și interesante, cunoașterea de oameni noi etc. Ca beneficiar al programul Work and Travel, vei obține permis de muncă timp de 4-7 luni (din mai până în septembrie), un loc de muncă la un angajator serios, de obicei în domeniul turismului: hoteluri, restaurante, parcuri de distracții, piețe etc. Vei avea, de asemenea, posibilitatea de a găsi un al doilea job, iar după  ultima lună de ședere, veți putea beneficia de încă o lună de ședere turistică.

O altă țară care îți oferă posibilitatea de a te înscrie în cadrul unui astfel de program este Grecia. Dacă ai până în 40 de ani și vrei să lucrezi în Grecia între 3 și 7 luni, sau dacă ești student și vrei să-ți petreci vacanța de vară înconjurat de peisaje desprinse din filme și să fii plătit pentru asta, Work & Travel Grecia este ceea ce cauți. În plus, dacă stăpânești bine limba rusă, poți deja să-ți faci bagajele, ești ca și angajat/ă.

În cadrul acestui program, în Grecia, salariile încep de la 400 euro net / lună, vei avea cazare gratuită la angajator, pe toată durata contractului de muncă, 3 mese / zi oferite de angajator, pe toată durata contractului de muncă; reduceri la toate magazinele din lanțurile hoteliere unde veți lucra; acces gratuit în timpul liber la facilitățile oferite de angajator; asigurare medicală, în perioada de lucru; asistență permanentă atât pe teritoriul României (înainte de plecare), cât și în Grecia (pe perioada contractului).

Se lucrează în general 8 h / zi, 5 sau 6 zile / săptămână în diverse domenii (recepție, chelner, barman, Housekeeping, Kitchen help/ Cook Assistant, Lifeguard/ Pool Attendant/ Beach Boy, Masseur/ Spa Staff,  Entertainer, Hotel-Resort Worker/ Handyman etc). Se pot face ore suplimentare care fie vor fi plătite, fie veți beneficia de mai multe zile libere în perioadele mai puțin aglomerate.