Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Ministerul Sănătății au  elaborat normele metodologice de aplicare a legii privind combaterea risipei alimentare în urma consultărilor cu reprezentanți ai sectoarelor pe fiecare verigă a lanțului agroalimentar: producția primară, procesare, comercializare, precum si cu reprezentanți HORECA (industria ospitalității, respectiv hoteluri, restaurante și cafenele) și ai organizațiilor neguvernamentale din domeniul mediului și asistenței sociale.

Recent, a fost aprobată Hotărârea de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii privind diminuarea risipei alimentare. Principalul obiectiv al actului normativ adoptat este de a combate risipa alimentara prin încurajarea donării de alimente. Măsurile de prevenire pentru diminuarea risipei alimentare se adresează operatorilor economici, din cadrul fiecărei verigi a lanțului agroalimentar.

Operatorii economici donatori vor beneficia de facilități fiscale în temeiul Codului Fiscal, prin deducerea, din impozitul pe profit, a cheltuielilor cu alimentele donate. Transferul alimentelor prin donare se poate face oricând în ultimele zece zile de valabilitate până la atingerea datei durabilității minimale. Excepție de la donare fac produsele alimentare perisabile: sucuri de legume și fructe nepasteurizate, legume și fructe pretăiate, semințe germinate.

Este interzisă donarea către consumatorul final a alimentelor perisabile microbiologic de origine animală, respectiv carnea și organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, ovine, cabaline, păsări de curte, vânat sălbatic sau de crescătorie, carnea tocată, carnea preparată, laptele crud și produsele din lapte crud, peștele și produsele din pescuit proaspete, ouăle și produsele din ouă crude.

Totuși, alimentele susmenționate pot fi donate către operatorii receptori de tipul cantinelor sociale sau a altor unități de alimentație publică, în vederea transformării acestora, fără întârziere nejustificată, în produs finit, destinat consumatorului final. Sunt excluse de la donare băuturile alcoolice. Pe tot parcursul procesului de donare vor fi respectate normele legale in vigoare privind siguranța și securitatea alimentară. Diminuarea risipei alimentare, factor generator de risipă a tuturor resurselor utilizate în producerea hranei, va avea ca efect protejarea resurselor naturale: pământ, apă, energie, materie primă și mediu, contribuind la reducerea emisiilor de dioxid de carbon și a poluării.

DISTRIBUIȚI
loading...