Spectacol grotesc, ieri, la Adunarea Generală a Acţionarilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008”, în care s-a dezbătut, printre altele, punctul promovat de directorul Companiei de Apă, Ionel Tescaru, prin care se cerea aprobarea, din partea reprezentanţilor unităţilor administrativ-teritoriale membre ale acestei structuri asociative, de a se furniza „apă brută”, adică nepotabilă, în acele localităţi ,,ale căror sisteme prezintă deficienţe grave de funcţionare (surse de apă necorespunzătoare)”. Şedinţa s-a desfăşurat în absenţa primarului municipiului Buzău, Constantin Toma, care participă, la Timişoara, la o conferinţă organizată de Asociaţia Municipiilor din România, dar care, anterior şedinţei, a trimis tuturor membrilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Buzău 2008” o scrisoare, în care atrăgea atenţia asupra a două aspecte grave ale activităţii managementului Companiei de Apă: vânzarea către anumite unităţi administrativ-teritoriale de apă cu o calitate necorespunzătoare la preţ de apă potabilă şi ignorarea unor somaţii emise de către Direcţia de Sănătate ­Pu­blică prin care operatorul judeţean de apă şi canalizare era obligat să atragă atenţia populaţiei din anumite zone de operare că apa furnizată nu este potabilă.

Principalul actor al spectacolului de ieri a fost preşedintele Consiliului Judeţean, care a început prin a lua în derâdere avertismentul transmis de reprezentanţii municipiului Buzău şi să mimeze supărarea că, în calitate de preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Buzău 2008” este mereu prins la mijloc în lupta dintre directorul Tescaru şi primarul Toma, luptă în care, dintotdeauna, s-a poziţionat în favoarea primului. El a spus că va solicita autorităţilor competente să verifice cu mare atenţie afirmaţiile lansate în spaţiul public de primarul municipiului şi a solicitat totodată sistarea serviciului dacă acesta pune în pericol viaţa consumatorilor. ,,Este atentat la siguranţa naţională. Şi dacă apa nu este potabilă, dar şi dacă s-au lansat acuzaţii nefondate”, a spus Neagu.

Ulterior, şi pe parcursul şedinţei, dar şi la declaraţiile de presă de la final, acesta a spus că, cel mai probabil, se va retrage din funcţia pe care o îndeplineşte în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008”, dat fiind că nu mai este dispus să accepte să fie târât în scandaluri care nu îi aparţin şi care nu au legătură cu instituţia pe care o conduce. „Din fericire, populaţia din Buzău nu a fost otrăvită cu apă, aşa cum s-a dat de înţeles. Cetăţenii nu sunt într-un pericol iminent. M-am hotărât să nominalizez pe altcineva în ADI din partea Consiliului Judeţean. E o hotărâre pe care sunt pe cale să o iau pentru că m-am săturat să stau tot timpul într-un scandal care nu este al meu şi al instituţiei pe care o reprezint. Noi, prin persoana mea, am fost târâţi în scandaluri care nu erau ale noastre. Nu are ADI <Buzău 2008> şi nici Consiliul Judeţean nicio vină că bugetul companiei a fost votat la jumătatea anului, de exemplu. Consiliul Judeţean are alte probleme, nicidecum funcţionarea Companiei de Apă. Consiliul de Administraţie trebuie să colaboreze cu conducerea Companiei de Apă, pentru că ei trebuie să funcţioneze împreună. Vreau să se facă un control amănunţit la toţi furnizorii de servicii către cetăţeni, indiferent că e Compania de Apă sau alţi furnizori de servicii”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

Odă lui Tescaru de la primari

Ca niciodată, primarii unităţilor administrativ-te­ritoriale membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” nu s-au mai grăbit să plece spre localităţile pe care le conduc – şi nu au mai invocat, ca de obicei, că au pro­bleme mult mai importante decât discuţiile pe margi­nea subiectelor supuse dezbaterii, la care votau aşa cum primeau sarcină – şi au luat cuvântul, pentru… a-i ridica osanale directorului Companiei de Apă, Ionel Tescaru. Culmea este că cele mai mari laude au ­venit din partea primarilor unităţilor administrativ-te­ritoriale în care apa furnizată nu este conformă, respectiv Padina, Puieşti şi Cozieni, care au ajuns până într-acolo încât să spună că sunt mulţumiţi de investiţiile Companiei de Apă şi de calitatea apei livrate populaţiei. Ei au susţinut că depăşirile de parametri identificate de către Direcţia de Sănătate Publică sunt mici, fără să realizeze că aceste depăşiri pot face uneori diferenţa între viaţă şi moarte la nou-născuţi sau la copii mici, de exemplu, cărora li se prepară mânca­rea cu apă ce conţine nitraţi sau nitriţi peste limitele admise.

Cacealmaua directorului Companiei de Apă

Într-un final, punctul repectiv nu a mai fost votat, dat fiind că directorul Companiei de Apă a prezentat participanţilor o precizare din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), conform căreia pentru soluţionarea acestei situaţii nu ar fi necesare nici avizul ANRSC şi nici aprobarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară.

Numai că, în respectiva adresă, ANRSC face referire la art. 8, pct. 8.3 din Contractul-cadru de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, care prevede că utilizatorul, în speţă unitatea administrativ-teritorială, . Care ultim punct, se referă la „asigurarea continuităţii serviciului de alimentare cu apă la parametri fizici şi calitativi prevăzuţi de legislaţia în vigoare”, şi nicidecum la sisteme care „prezintă deficienţe grave de funcţio­nare (surse de apă neco­res­punzătoare)”, aşa cum se specifică în chiar denumirea punctului de pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008”. O mistificare căreia i-a căzut pradă preşedintele Petre Emanoil Neagu, care a organizat întreaga regie de ieri cu convingerea că Ionel Tescaru este cel care are dreptate.

7 COMENTARII

  1. Nu numai că odrasla lui Neagu & fam lucreaza pe super salarii la Tescaru, dar madam Tescaru „lucrează” la CJ, la fel ca muuulte alte madame de mai peste tot, sub oblăduirea lui Neagu. Aveti idee cate sotii ale unor soti anume de pe la diferite institutii lucreaza la CJ?? Pariu ca nu! Dar hai la fasole cu mici de 1 Decembrie si la 2 km de covor asfaltic, ca asa este buzoianul idiot! Oricum, din ce vb gura targului Neagu e pe faras mare…dar vine Petre din urma!

  2. Pixel nu m-ai nimerit , sunt ANTI PSD si la Comp. de Apa lucreaza doar fica lui Neagu , acum e in concediu maternal . Eu chiar dau imformatii corecte ,dar tot prost si dezinformat ,cat despre gramatica : fat fingers

  3. Pixel esti prost si dezimformat ca de obicei . la CABuzau a lucrat ginerele lui Neagu care acum lucreaza la Urbis ,ai auzit de Urbis ??? e in slujba primariei

  4. Pe Neagu îl cam mănâncă pielea. Mizează prea mult pe ignoranța și slaba memorie a răului specifică electoratului său. Făcându-și-l port drapel pe Tescaru s-ar putea să constate că proștii sunt proști numai când și cât vor ei!

  5. astia-s doi mafioti care -s la ciolan de pe vremea cind tescaru se chinuia sa citeasca doua vorbe
    fiica si ginerele acestui bandit zis neagu se fac ca lucreaza la compania de apa pe salarii astronomice
    cam despre asta-i vorba,,,restu-i can-can ,vremea omizilor

  6. Pai nu l-a pacalit deloc, petarda de baiat al lui Neagu, nu lucreaza la Compania de Apa? Era si normal ca fiul sa-si ajute seful in a manca rahat, aceasta molusca scarboasa numita Tescaru.

Comments are closed.