Educație

Cum îți încurajezi copilul să citească de plăcere?

Este un fapt bine-cunoscut că lectura are un rol extrem de important în dezvoltarea intelectuală armonioasă a copiilor. Lectura stimulează gândirea creativă, dezvoltă limbajul și empatia, liniștește și răspunde la întrebări. Și cu toate că are atât de multe beneficii, foarte puțini copii citesc – conform celor mai recente statistici, doar 8 din 100 de elevi români citesc de plăcere.

Știm că în calitate de părinte iți dorești ca micuțul tău să citească și nu doar din manuale școlare, ci din cărți adevărate, care să îl inspire, să îi dezvolte imaginația și vocabularul, și care, până la urmă, să îi ocupe sănătos timpul liber.

Evident, atracția pentru citit nu poate fi impusă, copiii au nevoie să găsească o valoare autentică în cărți pentru a citi de plăcere. Aici intervii tu și nu obligându-l să citească, ci ajutându-l să descopere lumea cărților cu toate misterele sale. Există mai multe metode prin care poți transforma lectura într-o activitate dezirabilă pentru cel mic, iar mai jos îți prezentăm câteva dintre ele!

Citiți împreună! Să-ți înveți copilul să facă din citit o pasiune poate fi o muncă titanică dacă tu însuți nu citești cu regularitate.

Pentru a reuși să-i trezești interesul pentru lectură va trebui să introduci cititul în activitățile de familie. Puteți descoperi împreună lumea magică a cărților, fie citindu-i cu voce tare înainte de culcare, fie citind alături de el, fiecare din cartea lui.

Există mii de cărți de beletristică care vă pot stârni curiozitatea și vă pot face să vă îndrăgostiți iremediabil de lectură. Iar pe lângă dragostea pe care i-o va insufla pentru cărți, timpul petrecut împreună este o componentă esențială în relația părinte-copil care vă va ajuta să vă apropiați și mai mult.

Potrivit psihologilor, activitățile desfășurate cu cel mic îi întăresc acestuia convingerea că este iubit, iar dragostea și încrederea ce i se oferă acum stau la baza viitoarelor sale relații. Puteți, de asemenea, să alegeți împreună dintr-o librărie online cărțile pe care vreți să le citiți. Află ce ii place să citească și comandă-i cartea în cel mai simplu mod cu putință.

Pe librariadelfin.ro găsești mii de cărți pentru copii și adolescenți în care cititorii își vor întâlni eroii preferați și vor lega prietenii cu personaje legendare.

Puneți întrebări! O metodă excelentă prin care îi poți stârni micuțului tău interesul pentru lectură este să pui întrebări. Încurajează-l să interacționeze cu cartea, discutând ceea ce ați citit. Este important ca lectura să nu devină doar o activitate în care el trebuie să asculte, ci mai ales una prin care cel mic învață să decodeze mesajele care i se transmit, să își dezvolte empatia și să își înțeleagă semenii.

Discutați cele citite, atât în timpul lecturii, cât și după aceea. Dezbateți împreună titlul cărții și încurajează-l să-ți spună ce crede el că se va întâmpla în poveste sau ce părere are despre alegerile pe care le fac personajele.

Dacă un anumit personaj are o emoție puternică, identificați împreună acea emoție și întreabă-l dacă a simțit-o vreodată. Aceste tehnici nu doar că îi vor stimula imaginația, dar îl și vor încuraja să interacționeze cu cartea pe care o citiți și îl vor ajuta să se ancoreze mai bine în realitate.

Fii tu însuți un exemplu! Copiii învață cel mai repede imitând acțiunile, vorbele și activitățile celor mari, prin urmare fii un bun exemplu și citește tu însuți! Chiar dacă micuțul tău este fascinat de cărți de la o vârstă fragedă, fascinația sa se va diminua rapid dacă nu vede că cititul este o activitate practicată în familie.

Dacă nu ești un cititor avid, fă un efort conștient și asigură-te că cel mic te vede citind măcar câteva minute în fiecare zi! Citește reviste, romane, cărți de bucate, orice, numai arată-i copilului că lectura este ceva plăcut chiar și pentru adulții.

Cititul nu trebuie să devină în niciun caz o activitate serioasă sau să se desfășoare în condiții de stres. Dacă profiți de clipele de relaxare pentru a face din lectură un mod plăcut de a-ți petrece timpul, cu siguranță și copilul tău va începe să vadă cărțile ca pe ceva pozitiv.

Chiar dacă e posibil ca la început să nu fie atras de lectură, asociind cărțile cu plăcerea, cel mic va ajunge mai devreme sau mai târziu să iubească cărțile și să citească de plăcere.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker