Temperaturile înregistrate în această perioadă favorizează dezvoltarea organismelor dăunătoare specifice culturii de legume în spaţii protejate. Din acest motiv, Autoritatea Naţională Fitosanitară recomandă fermierilor monitorizarea atentă a culturii în scopul aplicării la timp a tratamentelor fitosanitare, o măsură necesară pentru creşterea randamentului producţiilor preconizate a fi obţinute, mai cu seamă că producătorii de tomate în spaţii protejate be­neficiari ai schemei de ajutor de minimis trebuie să obţină o producţie de minimum 2 kg de tomate/mp.

Astfel, la depistarea moliei miniere a tomatelor (Tuta absolută), a musculiţei albe de seră (Trialeurodes vaporariorum), a omidei fructelor (Helicoverpa armigera) sau a musculiţei miniere (Liriomyza trifolii), pot fi efectuate tratamente cu următoarele produse de protecţie a plantelor omologate: VOLIAM TARGO – 0,8 l/ha; ALVERDE – 1,0 l/ha; NUPRID AL 200 SC – 1,0 l/ha; AFFIRM – 1,5 kg/ha şi ACTARA 25 WG – 0,2 kg/ha. Toate tratamentele fitosanitare se înregistrează în registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, cu res­pectarea timpului de pauză de la ultimul tratament până la recoltare.

Pauza este necesară, întrucât la analiza probelor de tomate pentru determinarea reziduurilor de pesticide, rezultatele acestora să fie conforme cu normele de siguranţă alimentară care să nu pună în pericol sănătatea consumatorului. Potrivit specialiştilor, timpul de pauză recomandat este de trei zile pentru VOLIAM TARGO, ALVER­DE, NUPRID 200 SC, AFFIRM şi ACTARA 25 WG. Pentru orice apariţie suspectă de organisme dăună­toare producătorii agricoli sunt rugaţi să se adreseze inspectorilor fitosanitari.

DISTRIBUIȚI
loading...