Monden

Cum îl ajuți pe cel mic să-și dezvolte îndemânarea?

Fiecare părinte își dorește ca al lui copil să fie bun la toate, de aceea îi oferă acces nelimitat la informație. Educația primită acasă este piatra de temelie a unei dezvoltări armonioase și asta pentru că încă din fragedă pruncie se conturează abilități importante, puternic influențate de experiența și exemplele celor din jur.

Una dintre importantele deprinderi însușite încă din copilărie este îndemânarea. Cum îl ajuți pe cel mic să-și dezvolte această dexteritate? Iată câteva modalități prin care îi poți arăta ce poate face cu cele două mâini dibace.

Implică-l în activitățile casnice

Fie că este vorba despre curățenie, pregătirea mesei ori micile reparații de prin casă, copiii capătă noi cunoștințe gata de a fi puse în practică.

În mod surprinzător îi poți descoperi adevărate veleități de bucătar. Poate combina în mod inedit ingredientele, astfel încât rezultatele pot fi demne de primirea unui șorț.

Prezintă-i toate instrumentele necesare pentru reparațiile minore care nu necesită specializare. Asigură-te că știe să folosească un ciocan, o șurubelniță sau un patent. Va pune umărul la treabă atunci când va fi nevoie să schimbe un bec ori să desfacă un șurub.

În ceea ce privește curățenia, poate folosi cu succes aspiratorul, mopul ori mătura. După ce vor pune lucrurile la locul lor, vor vrea să mențină curățenia devenind astfel mai responsabili și mai ordonați.

Învață-l lucruri utile

Pune-l în temă cu modul de folosire a mașinii de spălat. Pe măsură ce va crește va reuși singur să se ocupe de îngrijirea ținutei vestimentare și nu va mai depinde de tine.

Arată-i cum să utilizeze fierul de călcat. Vor fi momente în care va trebui să-și calce singuri cămășile, rochiile sau alte elemente din garderobă.

Învață-l să coasă. Încă din cele mai vechi timpuri, cusutul a reprezentat o bună modalitate de relaxare, dar și o dovadă incontestabilă a răbdării și a priceperii în ale țesăturii. Faptul că de mic învață să coasă o să-l ajute să facă față cu brio situațiilor de criză întâlnite frecvent. Fie că s-a descusut tivul unor pantaloni, s-a rupt buzunarul gecii ori a sărit nasturele, cu minimele cunoștințe dobândite despre croitoria manuală, va reuși să rezolve aceste probleme.

Lasă-l să se joace

Prin joacă își consolidează cele mai multe cunoștințe. Dând frâu liber imaginației, copiii reușesc să-și creeze lumi imaginare în care evadează ori de câte ori cotidianul este de neînțeles. Una dintre cele mai iubite și îndrăgite jucării din lume este, fără îndoială, nisipul kinetic. Textura lui, asemănătoare cu cea a nispului ud de pe malul mării, le oferă bucuria de a face castele de nisip chiar pe covorul din sufragerie. Are proprietatea de a curge, de a se lipi și de a se mișca într-o experiență fermecătoare. Pot construi tot felul de figurine, petrecând ore întregi, fără timp de plictiseală. Le sunt puse la încercare imaginația și îndemânarea, iar creațiile obținute sunt adevărate opere de artă.

Contrar aparențelor, nisipul kinetic este foarte ușor de strâns, nu se lipește nici de mâini, nici de alte obiecte sau lucruri textile.

De multe ori părinții se gândesc cum ar putea să-și ajute copilul să devină cât mai isteț și cât mai îndemânatic, astfel încât să se descurce singur în diversele activități de la grădiniță, școală ori de acasă. Cea mai simplă și totodată cea mai eficientă metodă de a atinge acest obiectiv este acordarea încrederii absolute. Poate că sunt lucruri la care copilul nu excelează, însă curajul și dorința lui de a le încerca sunt demne de laudă. Perseverența și seriozitatea pot transforma micile stângăcii, în adevărate reușite.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker