27 de ani
de presa libera
Duminica, August 20, 2017 22:13 PM

Economic

Cum îți aperi culturile agricole de dăunătorii protejați prin lege

Economic  |
26.04.2017, 00:00
1736

    Cu toții am auzit expresia: „agricultura este un risc asumat”. Pe lângă verile  secetoase, inundații, grindina și alte fenomene meteo extreme, mii de culturi sunt afectate an de an de dăunători. Dacă în cazul gândacilor există tot felul de soluții chimice acceptate, nu același lucru este valabil și cu cârtițele și păsările sălbatice.

    Cârtițele sunt o reală problemă pentru fermieri, mai ales pentru cei care lucrează suprafețe mici și chiar pentru grădinari. Deși aceste animale nu rod rădăcinile plantelor, ele fiind carnivore și preferând râmele și insectele, cârtițele fac probleme prin dislocarea rădăcinilor  plantelor  tinere și nesuferitele galerii pe care le sapă și, bineînțeles, prin mușuroaiele de pământ pe care le fac. Conform legii, cârtiţele sunt animale protejate. Acestea nu pot fi ucise cu substanţe toxice, ci doar îndepărtate. Specialiştii spun că astfel de invazii ale cârtiţelor au loc atunci când temperaturile din perioada iernii sunt ridicate. Iar muşuroaiele de pe sol produc tot soiul de stricăciuni.

   De cealaltă parte, păsările sălbatice pot compromite serios culturile de porumb și nu numai, iar clasicele sperietori de ciori sunt de cele mai multe ori inutile. Anul trecut, gâştele sălbatice care iernează în fiecare an în Bărăgan au compromis culturile agricole ale fermierilor, în special pe cele de rapiță. Oamenii au reclamat faptul că dăunătorii înaripaţi au distrus sute de hectare de culturi înfiinţate în toamnă, dar, fiind vorba despre o arie avi-faunistică protejată („Lacul Strachina”),  fermierii nu au putut interveni pentru a combate dăunătorii înaripaţi.

   Cel mai simplu mod de a scăpa de dăunători într-o cultură este folosirea substanțelor chimice, dar dacă acest lucru este interzis, așa cum e cazul culturilor ecologice sau a animalelor protejate prin lege, producătorii trebuie de cele mai multe ori să se întoarcă la origini și să caute secretele țăranilor români dinainte ca aceștia să descopere tratamentele chimice. Mai simplu este însă să apelăm totuși la noile tehnologii, care se dovedesc a fi nu doar eficiente, ci și mai ieftine. O astfel de soluție o constituie aparatele bazate pe ultrasunete. Dar se le luăm pe rând.

Dispozitive anti cârtiță

   Acestea acționează pe bază de vibrații sau pe bază de vibrații și ultrasunete. De cele mai multe ori ele sunt realizate sub forma unui țăruș care se înfige în pământ și funcționează pe bază de baterii sau baterii solare. Este cea mai umană și mai ecologică modalitate de a menține rozătoarele departe de grădini și peluze. Rozătoarele subterane au în cea mai mare parte simțul vederii foarte slab însă pentru a se putea descurca, natura le-a înzestrat cu simțul auzului foarte dezvoltat și sensibilitate la vibrațiile solului. Aceste dispozitive se folosesc de această sensibilitate și produc ultrasunete de 300 Hz pe o suprafață de aproximativ 1.000 mp la interval de 15 secunde. Aceste unde sperie și irită simțurile rozătoarelor determinându-le să sape și mai mult pentru a scăpa de zgomotul asurzitor și să caute o zonă mai liniștită. Dispozitivul funcționează într-un mod circular pe aproximativ 36m în diametru, fără ca ultrasunetele să afecteze simțurile omului.

   De asemenea, aceste aparate anti cârtiță produc artificial vibrații ale solului, la un interval de 15 secunde, pe care cârtițele și alte rozătoare subterane le percep ca un potențial pericol, alungându-le din aria sa de acțiune ce se întinde pe 1000 mp.

Dispozitive anti păsări

   Aparatele anti păsări sunt și mai sofisticate, putând combina ultrasunetele cu sunetele și flesh-urile luminoase, fiind prevăzute cu senzor cu infraroșu care detectează prezența păsărilor dăunătoare.

   În funcție de caracteristici, aceste aparate contra păsărilor pot acționa pe o suprafață de până la 4.000 mp. Când sunt detectate păsările nedorite, aparatul va declanșa și va emite simultan un flash de lumină și unde sonore continuu variabile pe frecvența de 18.000 Hz - 24.000Hz. Aceste ultrasunete nu pot fi percepute de urechea umană, deci nu sunt dăunătoare omului.

 

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

ALERTĂ Simona Halep a pierdut finala turneului de la Cincinnati (WTA) și a ratat șansa de a deveni lider mondial
Duminica, August 20, 2017 22:06 PM

Jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost învinsă fără drept de apel de spaniola Garbine Muguruza, cu 6-1, 6-0, duminică, în finala turneului WTA de la Cincinnati, dotat cu premii totale de de 2.536.154 dolari, și a ratat o nouă șansă de a deveni lider mondial.

A murit Jerry Lewis. Umoristul și actorul american avea 91 de ani
Duminica, August 20, 2017 21:42 PM

Actorul american Jerry Lewis a murit duminică, din cauze naturale, în locuința sa din Las Vegas, a anunțat revista Variety, citată de AFP. Familia a confirmat pentru Reuters declarația agentului actorului.

Președintele palestinian Abbas afirmă că a încercat fără succes să reia cooperarea cu Israelul în domeniul securității
Duminica, August 20, 2017 21:23 PM

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, le-a declarat duminică unor deputați israelieni din opoziție că a încercat să reia colaborarea cu Israelul în domeniul securității, dar nu a primit niciun răspuns, informează Reuters.

Tudose: Corpul de control al premierului va face o analiză la TAROM; trebuie să meargă pe profit
Duminica, August 20, 2017 21:20 PM

Corpul de control al premierului va efectua o analiză la TAROM, este companie națională care trebuie să intre pe profit, nu va fi nici închisă, nici vândută, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose, duminică, la Antena 3.

Ana Bogdan, calificată pe tabloul principal la New Haven (WTA)
Duminica, August 20, 2017 21:18 PM

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan s-a calificat pe tabloul principal de simplu al turneului WTA de la New Haven (Connecticut), dotat cu premii totale de 710.900 dolari, duminică, după ce a învins-o pe Katerina Bondarenko (Ucraina), cu 6-2, 6-2, în ultimul tur al fazei preliminare.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
20 Aug, 21:38 Noaptea ca hoții
ionescu o. a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Vineri, sfârșit de săptămână, sosește faxul cu pricina. Mai era puțin și se înnopta. Noaptea ca hoții!!! Rămâne un logan valabil. Despre neobrăzare, nesimțire și impostură e mult de spus. Asta face PSD-ul din 1995 când au fost încălcate în picioare toate concursurile și s-a instalat domnia bunului plac. Și alții când au venit la putere le-au urmat exemplul. Constat cu regret că mentalitățile comuniste domină în continuare învățământul. Impostura de asemenea. Un cadru didactic nu are justificare să se ascundă sub protecția anonimatului atunci când are ceva de spus. Din această pricină nu se sinchisește nici un fir de păr de la PSD. Pe mine mă bate gândul-pentru că tot sunt în București-să-mi pun o placă de gât și să dau o fugă până în strada ministerului în semn de protest. Din lista de comentatori mai vine cineva cu mine???
20 Aug, 20:52 SENATOAREA
cineva a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Ce spune doamna senator S...L.. despre aceasta revocare. Stie ceva sau nu?
20 Aug, 20:25 Schimbarea II
Prof. a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
1. dupa cum se observa pentru articolele privind invatamantul apar cele mai multe comentarii! de ce oare..? 2.Doamna Inspector General a mai fost schimbata odata pentru Management defectuos, revenita dupa un timp politic. Cel mai bine s-ar prezenta la catedra pentru perfectionare!
Google PageRank Checker