Administrație

Cum fac alde Mocanu agenda opoziției din Consiliul Municipal

Scene de noaptea minții vineri, la ședința extraordinară a Consiliului Local, la dezbaterile la proiectul privind aprobarea transmiterii suprafețelor de fond forestier din proprietatea publică a statului și administrarea Regiei Naționale a Pădurilor–Romsilva în proprietatea pu­blică a municipiului Buzău. În fapt, era vorba despre transpunerea în practică a prevederilor Legii 220/2018 – inițiativă a Partidului Națio­nal Liberal, votată de toate forțele politice reprezentate în Parlament – privind transmiterea unor suprafețe de fond forestier din grupa I funcțională – vegetația forestieră cu funcții speciale de protecție – din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor–Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale. Mai precis, proiectul de hotărâre prevedea preluare de către municipalitate a Pădurii Crâng și transformarea acesteia în parc, obiectiv necesar municipiului Buzău și pentru respectarea normelor europene privind suprafața de spații verzi pe cap de locuitor.

S-a văzut, însă, faptul că succesul relativ înregistrat de partidele din opoziție la alegerile europarlamentare le-a cam întunecat rațiunea aleșilor locali, care au transformat ședința într-un circ în care ideile rostogolite de către deputatul Adrian Mocanu și de apropiații săi sub genericul ,,Toma taie Crângul” – a căror paternitate este revendicată și de reprezentanții locali ai Uniunii Salvați România – au fost reluate la nesfârșit. Bineînțeles că reprezentații Partidului Național Liberal și cei ai Partidului Social Românesc au fost susținuți de pe margine de cei ai USR și PLUS, parcă pentru a completa spectacolul de vineri, demn de păpușile Muppets, în care aceștia din urmă au jucat rolul bătrâneilor de la balcon, care vorbesc neîntrebați și fără să îi asculte nimeni. Niciun argument – nici măcar intervenția deputatului Sebastian Radu, care a atras atenția aleșilor locali ai opoziției că Legea 220/2018, promovată de Partidul Național Liberal, a fost salutată și votată de toate formațiunile politice reprezentate în Parlament – nu a fost în măsură să îi determine pe aceștia, setați pe programul ,,Toma taie Crângul” – să susțină proiectul.

Campionul zilei a fost, contrar așteptărilor, nu consilierul Silviu Roșioru, ci colegul său liberal Constantin Ionescu. Acesta i-a cerut, pe tot parcursul discuțiilor, primarului Constantin Toma, să scoată de pe ordinea de zi proiectul ­res­pectiv, pe motiv că nu a fost inițiată o dezbatere publică pe această temă. Când, într-un final, primarul a anunțat că, în calitate de inițiator, retrage proiectul de pe ordinea de zi, Ionescu a replicat: ,,De ce retrageți proiectul, vă este teamă de dezbatere publică?”.

La finalul ședinței, primarul Constantin Toma a explicat de ce a retras proiectul de pe ordinea de zi: ,,Am încercat să grăbim lucrurile, pentru că avem un calendar stabilit de normele metodolo­gice de aplicare a Legii 220; (proiectul, n.r.) se amână, așteptăm ori să adunăm 16 voturi, să fim siguri că le vom avea, pentru că trebuie două treimi, ori să apară noul Cod administrativ, pentru a putea trece cu majoritate simplă astfel de proiecte (…) Crângul trebuie neapărat îngrijit, plantat, și exact cum a spus în ședința de Consiliu Local domnul viceprimar Ionuț Apostu, această pădure a fost extrem de bine îngrijită după 3 mai 1881, când a intrat în proprietatea muncipiului Buzău prin lege (…) Este o surpriză extrem de neplăcută că liberalii votează împotrivă, dat fiind că Legea 220 a fost inițiată de câțiva deputați ­li­berali. Nu este pe lege să facem dezbatere publică, ca să câștigăm ce? Lumea dorește ca acest Crâng să arate mai bine. Iar vizavi de prostiile care s-au spus – că se va tăia, că se vor face acolo vile și alte chestii -, este lege. Nu este o hotărâre de Consiliu Local sau o hotărâre a Consiliului Județean ca să faci ceva acolo. După lege trebuie să ai grijă de această pădure, să o întreții și să o transformi din pădure în parc”, a spus Toma.

La rândul său, deputatul Sebastian Radu a remarcat paradoxul discuțiilor de vineri: ,,Legea 220 a întrunit consensul politic la nivel de specialiști, pentru că la elaborarea și la dezbaterea acestei legi au participat specialiști, și de la Romsilva, și de la societatea civilă, membrii tutu­ror partidelor politice; repet, consensul a fost pe această formă, prin care am dorit să redăm municipalităților posibilitatea de a lua în proprietate și de a administra aceste păduri-parc, de a le îngriji așa cum se cuvine, și pentru a le reda acea funcțiune care era înscrisă în lege în mod formal: aceea de pădure-parc, în care oamenii să se poată plimba să se poată recrea, să se poată bucura de aceste păduri. Văd, în schimb, că la București se vede într-un fel, în plan local se vede altfel, reprezentanții acelorași partide care astăzi au cerut retragerea de pe ordinea de zi a acesui proiect acolo (la București, n.r.) au votat cu două mâini și au făcut un titlu de glorie din acest lucru. Vom vedea ce vor spune buzoienii; chiar intenționez, în perioada imediat următoare, așa cum am văzut că s-a cerut și în Consiliul Local, să inițiez o dezbatere directă cu cetățenii municipiului Buzău, să le explicăm foarte clar care sunt avantajele acestei treceri – pentru că dezavantaje, din punctul meu de vedere, nu ­exi­stă – și să le cerem părerea, să vedem ce spun buzoienii”, a spus Sebastian Radu.

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, ,,alde” însemnă ,,cei din familia…,  cei din anturajul lui…, oameni ca…, a(l) lui…”. Deci, îl rog pe domnul consilier Roșioru să observe că ,,alde Mocanu” nu se referă la formațiunea politică din care face (încă) parte deputatul Adrian Mocanu, ci la grupul de persoane din jurul său. Care grup de persoane, în frunte cu deputatul și cu se­natorul din dotarea acestuia, are toate șansele să constituie subiect de dispută serioasă între organizațiile județene PNL, USR și PLUS, dat fiind faptul că aceste formațiuni și-au setat agendele locale pe programul lui Adrian Mocanu, fără îndoială pentru a-l determina să le onoreze partidele printr-o nouă regăsire a identității politice.

4 Comentarii

  1. Domnul Mocanu va cere sa treaca la psd cat de curand, dupa ce a dus la fund si org. alde. PMP l-a facut ce este acum dar avand in vedere „calitatile” sale de tradator nu va ezita sa treaca de 2-3 ori de la un partid la altul chiar intr-un singur mandat. Tara cu asemenea parlamentari se duce de rapa.

  2. Democrație originală: opozanții primarului cer dezbaterea publică a unei legi adoptate deja de parlament, lege care produce efecte în plan național, iar la nivel local încă se mai negociază… Neomarxiștii useriști travestiți în mocănași umblă fiecare cu câte un drob mare de sare deasupra capului îmbătați prematur cu ceaiul florilor din 26 mai.

  3. Spumoasă și … răcoritor-reconfortantă nota finală a redacției !… Mă îndoiesc că au gustat-o … ” alde ” ……………………….

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker