Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, fost senator de Buzău al Partidului Social Democrat în legislatura 2012-2016, cunoscut în spaţiul public atât prin minciunile cu care făcea concurenţă serioasă chiar ex-premierului Victor Ponta, cât şi prin viaţa de noapte tumultoasă care i-a adus renumele de ,,ministrul dandy”, avea, la sfârşitul lunii iulie a anului trecut,  un ton foarte critic la adresa revoluţiei fiscale a PSD, dar şi la adresa liderului social-democrat Liviu Dragnea, cel care ar fi trebuit, potrivit lui Teodorovici, să deconteze toate eşecurile partidului. Între timp, el a reevaluat şi „re­voluţia fiscală“, dar şi relaţia cu Dragnea.

„România nu trebuie să umble acum la sistemul fiscal. Noi trebuie să ne consolidăm din punct de vedere economic, să încercăm să simplificăm foarte mult, ceea ce, din păcate, Codul fiscal şi politica fiscală fac rău în anumite zone. Deci trebuie să ne concentrăm pe simplificare, pe consolidarea părţii fiscale, şi pe a aduce ceva în economie, a aduce investiţii, a le stimula. Deci nu trebuie să schimbăm acum filosofia fiscală pentru că cineva, nu ştiu din ce motive, vine cu asemenea idei (…) Logic ar fi fost, în primul şi în primul rând, să facem rost de bani, să aducem bani în economie şi apoi să dăm ceea ce este normal să dăm românilor, pentru că este adevărat, este un lucru care a fost foarte mult discutat după ­Revoluţie, că sunt salariile foarte mici, pensiile şi aşa mai departe. Dar nu trebuie să uităm că, în cel mai rău caz, facem în paralel anumite măsuri, nu întâi cele de tip social, pentru că nu aceasta este logica în orice economie (…) Oricine, în spaţiul public – că sunt membri PSD, că nu sunt membri PSD – emite o opinie, o propunere de măsură, odată ce a fost asumată, atunci sarcina, în fine, răspunderea, este purtată de preşedintele partidului. Eu am înţeles că domnul Dragnea şi-a asumat şi câştigurile, sau şi-a arogat câştigul alegerilor în decembrie şi la locale, în iunie 2016, atunci este normal, dacă ai victoria de partea ta, atu­nci şi orice eşec ţi-l asumi“, declara Eugen Teodorovici, în luna iulie, după ce fusese dat în brânci pe treptele Palatului Victoria, unde funcţionase ca şi consilier onori­fic al premierului Mihai Tudose.

Bineînţeles că tonul lui Teodorovici s-a mai îndulcit în ultima perioadă, după ce acesta a fost nominalizat de PSD pentru funcţia de ministru de Finanţe şi a fost validiat de către Parlament pentru această demnitate.

A minţit şi când a vorbit despre demiterea din funcţia de consilier al lui Mihai Tudose

Fostul senator social-demo­crat de Buzău Eugen Orlando Teodorovici, ex-ministru de Finanţe şi al Fondurilor Europene în guvernele conduse de Victor Ponta, a fost demis din funcţia de consilier onorific al premierului Mihai Tudose pe 14 iulie 2017, pe motiv că nu a a respectat „disciplina comunicării” de la nivelul Executivului, vorbind despre impo­zitarea veniturilor Bisericii.

Cu toate acestea, el a negat încă din prima zi că acesta ar fi fost motivul real, susţinând, nici mai mult, nici mai puţin, că se aşteaptă ca, în viitorul apropiat, şi Biserica, prin persoana Patriarhului Daniel, să-şi facă public punctul de vedere, care este asemănător cu al lui: „Nu, nu cred asta. Cred că şi Biserica îşi doreşte o abordare de genul, doar că nu ştie cum să deschidă o discuţie. Eu mă aştept ca, în scurtă vreme, Patriarhul Daniel să iasă cu un punct de vedere referitor la declaraţia mea, să-l aud spunând că este o idee despre care putem discuta. Altfel nu va putea opri tot tăvălugul pornit împotriva Bisercii. Eu am propus ca doar o parte din ceea ce Bise­rica produce, parte stabilită împreună, care ramâne în continuare Bisericii, să finanţeaze activităţi de tip social pentru copii nevoiaşi, pentru familii nevoiaşe. Aşa arătam că Biserica este dispusă să ajute, că statul merge pe direcţia impozitării şi de a aduce Biserica cât de cât în rândul lumii”, a declarat fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, la „Adevărul Live”. Bineînţeles că acea declaraţie a Patriarhului nu a venit nici până în ziua de astăzi.

În ceea ce priveşte finanţările pentru Catedrala Mântuirii Neamului, pe care le-a susţinut din postura de ministru al Finanţelor, Teodorovici a mai turnat o gogoriţă, susţinând că vede în catedrală mai mult un obiectiv tu­ristic pentru România.

Cât despre declaraţiile privind impozitarea Bisericii, Teodoro­vici a declarat că un demers în acest sens ar fi benefic şi pentru stat, care ar arăta că ia în consi­dererare acest lucru, dar şi pentru Biserică, care ar deveni mai umană şi ar ajuta statul în rezolvarea problemelor sociale de la nivelul ţării: „Copiii nevoiaşi învăţau o meserie, persoanele nevoiaşe ajutate de biserică puteau continua să primească un ajutor. Dacă mergeţi în ţară sunt multe exemple de acest gen. Dacă statul nu este capabil să rezolve probleme sociale ale ţării, atunci îţi iei un partener, Biserica Română”, a subliniat Teodoro­vici, care a mai spus că discuţii despre impozitarea Bisericii există încă din 2015, chiar el având discuţii cu reprezentaţii Bisericii pe această temă. „În Timiş, în campania de la locale din 2016, la o întâlnire la care erau de faţă domnul Tudose, domnul Grin­deanu şi doamna Rovana Plumb şi reprezentatul Bisericii din aceea zonă, am discutat problema. Chestiunea a fost deschisă de mine, când am şi spus că exită un curent negativ împotriva ­Bi­sericii. Am spus cum putem lupta faţă de asta: noi ca stat arătăm că impozităm Biserica, iar Biserica arată că este dispusă să facă un efort în plus pentru poporul român, iar toată lumea era mulţumită”, a conchis ­Teodo­rovici.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Nu am nici o nădejde în Eugen. Era bun să managerieze o revistă de șușanele. Adevărul e că prin sistemul fiscal actual se urmărește cu totul altceva decât ceea ce vedem. Nu mulți sunt cei care pricep ce se întâmplă. Nu va dura însă mult și se vor lămuri toți cu cine avem de-a face!

Comments are closed.