Actualitate

Cum au scăpat peste graniţă procurorii DIICOT patru cetăţeni turci deloc străini de afacerile pe lângă lege de la brutăria de pe Bălcescu

La finalul acestei săp­tămâni este aşteptat verdictul la Tribunalul Buzău într-unul dintre dosarele considerate “grele” ale DIICOT Buzău.

Este vorba despre cazul afa­ceriştilor de naţionalitate turcă aflaţi în spatele unor societăţi din domeniul panificaţiei şi trimişi în judecată în 2015 pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani şi alte infracţiuni economice. Instanţa a rămas în pronunţare la data de 30 octombrie, însă verdictul a fost amânat pentru 15 noiembrie. Decizia nu va fi definitivă, iar hotărârea finală va veni de la Curtea de Apel Ploieşti.

În aprilie anul acesta, judecătorii de la Tribunalul Buzău au încuviinţat ca patru cetăţeni turci, rude sau apropiaţi ai cetăţenilor turci trimişi în judecată în dosarul mai sus menţionat, care aveau legătură cu acest dosar şi în cazul cărora procurorii DIICOT Buzău au demarat proceduri de urmărire penală, să fie investigaţi de autorităţile din Turcia. Cei patru pentru care s-a încuviinţat transferul procedurii penale către autorităţile judiciare din Turcia sunt suspectaţi de infracţiuni economice similare cu cele judecate la Buzău, respectiv sprijinire de grup infracţional organizat, complicitate la delapidare şi spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în evidenţe contabile. Aceştia părăsiseră România în timpul cercetării şi “Dispune transfe­rul procedurii penale nr. 32/D/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Buzău, dosar aflat în faza de urmărire penală, către statul autorităţile judiciare din Turcia, cu privire la: – inculpatul ALAKAS BAHATTIN – cetăţean turc, pentru infracţiunile de sprijinire a unui grup infracţional organizat, complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în evidenţele contabile oficiale, (…) – inculpatul MERKIT ALI CAN cetăţean turc pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în evidentele contabile oficiale, (…) inculpatul DUNDAR BILAL pentru infracţiunea de trafic de influenţă, (…) suspectul GONER METTIN, pentru infracţiunea de spălare de bani, (…)”, se precizează în soluţia pe scurt. Aceştia au părăsit România în timpul cercetării penale.

La începutul lunii trecute, completul de judecată a dispus schimbarea încadrării juridice pentru infracţiunea de evaziune fiscală cu aplicarea prevederilor mai favorabile pentru inculpaţii Merkit Ali Erdem, Merkit Ali Ekrem şi Merkit Ali Ozgur şi pentru inculpatele Emilia Dobrin şi Elena David, după ce expertiza în cauză a stabilit un prejudiciu sub 100.000 de euro.

Instanţa a respins însă cererea de schimbare a încadrării juridice privind infracţiunea de spălare de bani, menţinând încadrarea juridică cu privire la celelalte infracţiuni. S-a respins, de asemenea, cererea de schimbare a încadrării juridice privind infracţiunea de instigare la fals în evidenţele contabile oficiale formulată de inculpaţii MERKIT ALI ERDEM, MERKIT ALI EKBER şi MERKIT ALI EKREM.

Pe ultima sută de metri, opt dintre inculpaţi au încercat recuzarea preşedintelui completului de judecată, cerere respinsă însă.

Amintim că procurorii DIICOT au dispus în urmă cu patru ani trimiterea în judecată a 12 persoane care au constituit un grup infracţional ce acţiona în Buzău şi alte judeţe limitrofe.

Afaceriştii turci au făcut circ, în două rânduri, în luna septembrie 2015, pe platoul din Piaţa Dacia; însoţiţi de angajaţi ai lor, au scandat lozinci şi au afişat pancarte, ameninţând că se vor stropi cu benzină şi-şi vor da foc, în văzul tutu­ror, dacă autorităţile buzoiene nu-i vor lua în seama şi nu le vor rezolva problemele. Mai exact, turcii cereau finalizarea cât mai rapidă a dosarului întocmit de procurorii DIICOT şi schimbarea expertului contabil desemnat să se ocupe de firma lor, care, spuneau ei, ar proveni de la o firmă concurentă care-i vrea scoşi de pe piaţă.

O lună mai târziu, pro­curorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism-Biroul Teritorial Buzău au dispus trimiterea în judecată a 12 inculpaţi, dintre care şase sunt turci, acuzaţia principala fiind de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la infracţiunea de evaziune fiscală în formă cali­ficată, delapidare, participaţie improprie la infracţiunea de spălare de bani, instigare la infracţiunea de fals în evidenţele contabile oficiale şi cumpărare de influenţă. Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, în perioada ianuarie 2010-15 octombrie 2013, Erdem Ali Merkit, Ekber Ali Merkit, Ozgur Ali Merkit – care au coordonat în fapt activitatea economică şi comercială a SC DELSAN PROD SRL Buzău şi SC ZENI PAN SRL Urziceni, jud. Ialomiţa -, împreună cu Emilia Dobrin, Elena David (contabilele primei societăţi evidenţiate) şi Ekrem Ali Merkit (în calitate de coordonator al SC EDERA IMPEX SRL Brăila şi SC EDA IMPEX COM SRL Brăila – punct de lucru Slobozia), Jenica Prusac (cea care a întocmit documentele de evidenţă primară la SC EDERA IMPEX SRL Brăila) şi Nuţa Buzoianu, care a îndeplinit aceeaşi însăr­cinare la SC EDA IMPEX COM SRL Brăila, sprijiniţi de inculpaţii Merkit Y. Ildirim şi Cagdas Kisioglu, au creat un amplu circuit evazionist pe întreg lanţul de achiziţie de cereale, prelucrare/procesare a acestora şi de vânzare a derivatelor şi produselor finite astfel obţinute (făină, tărâţă şi produse de panificaţie), fără înregistrarea operaţiunilor şi veniturilor realizate în evidenţele contabile. În plus, documente de evidenţă primară care exprimă cantitatea reală vândută, împreună cu înscrisurile adiacente (avize, tichete de cântar, însemnări private de natură financiară) erau distruse prin incendiere.

Prin activitatea infracţio­nală s-ar fi cauzat un prejudiciu total bugetului de stat în valoare de 12.206.307,36 lei, reprezentând impozit pe pro­fit şi TVA. De asemenea, s-a reţinut că inculpatul Erdem Ali Merkit şi-ar fi însuşit sumele de 125.160 euro, 36.230 USD şi 61.395 lei din activitatea infracţională şi a dispus transmiterea acestora către alte persoane, conaţionali din Turcia, Germania şi Suedia, de pe numele unor salariaţi ai SC DEL SAN PROD SRL, în scopul ascunderii originii ilicite a banilor.

Activitatea se baza pe achiziţii de grâu, în mare parte la negru. Practic, angajaţii firmei achi­ziţionau cereale de la producători întocmind documente în care erau evidenţiate cantităţi infime faţă de cele achiziţionate în mod real. Grâul, odată procesat, pleca sub formă de făină în magazine şi angrouri, fără acte. Totodată, făina era folosită în brutăriile deţinute de către afaceriştii turci, co­vri­gii, pâinea şi restul produselor de panificaţie comercializându-se tot în afara legii, fără a fi evidenţiate în contabilitatea firmelor.

Activitatea infracţională s-a concretizat în achiziţia de grâu fără documente justificative. Ca procedee practice, se foloseau aceleaşi avize de însoţire a mărfii pentru trei-patru camioane care transportau cereale sau se foloseau avize de însoţire a mărfii în alb, care erau completate în momentul opririi şoferilor în trafic de către organele de poliţie. De asemenea, se foloseau borderouri de achiziţie emise de producătorii agricoli pentru mai multe curse de transport de grâu, iar în cazul în care şoferii nu erau opriţi pe traseu, borderoul era restituit furnizorului şi marfa transportată nu era înregistrată.

Surplusul de grâu astfel rezultat, pentru care nu se întocmeau documente de evidenţă contabilă de către SC DELSAN PROD SRL Bu­zău, era procesat la Moara din comuna Ulmeni, în beneficiul SC ZENI PAN SRL Urziceni, care funcţiona în fapt tot în Buzău, având acelaşi sediu  cu SC DEL SAN PROD SRL Buzău, ambele firme fiind controlate în fapt de aceiaşi inculpaţi.

Produsele rezultate în împrejurările menţionate nu erau înregistrate în fişele de magazie ale societăţilor incriminate, fiind apoi comercializate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker