N-au plătit nimic, nici măcar impozit, dar au scos, în schimb, profit. Există o lege în România ce dă dreptul tinerilor sub 35 de ani, care nu posedă o locuinţă, să-şi construiască o casă pe un teren intravilan al primăriei din localitatea în care locuiesc. Terenul este dat în folosinţă cu titlu gratuit de către autorităţile locale pe perioada existenţei construcţiei.

Însă, la scurt timp de la adoptare, această lege (15/2003) a fost modificată dând posibilitatea tinerilor să-şi cumpere terenul atribuit de primărie, la preţul stabilit de un evaluator autorizat.

Această modificare a reprezentat în fapt o nouă portiţă oferită consiliilor locale care decid vânzarea terenurilor pentru a împroprietări preferenţial pe cine are „punctajul“ mai mare. Din acest motiv, primăriile nici nu au mediatizat această facilitate, deşi ele ar fi fost primele instituţii care ar fi câştigat din taxele şi impozitele pe terenurile respective.

În ultimii ani, dintre cei care s-au înghesuit la ghişeele primăriilor pentru a pune mâna pe un astfel de teren, puţini au avut succes.

Pe de-o parte edilii au invocat lipsa unor loturi disponibile, iar pe de altă parte situaţia juridică neclară a terenurilor a făcut ca legea să nu poată fi aplicată.

Dintre cele peste 87 de primării din judeţ, doar 23 au acordat terenuri în baza Legii nr.15/2003, însă suprafaţa totalizează peste 52 de hectare de teren împărţită la 1.192 de be­neficiari.  Doar în anii 2016 şi 2017, 152 solicitanţi s-au bucurat de prevederile Legii nr.15/2003.

Cele mai multe loturi împărţite tinerilor sunt în mediul rural – 669, însă nici urbanul nu este de neglijat. 523 de tineri au intrat în posesia unei suprafeţe de teren la oraş în baza legii mai sus menţionate.

Preţuri derizorii

Nu toţi însă au reuşit să-şi construiască măcar fundaţia în primul an de posesie a terenului aşa că au rămas fără parcele, suprafeţele reintrând în posesia primăriilor. În total, 94.100 mp s-au întors în posesia unităţilor administrativ-teritoriale. Altele au ieşit din proprietatea localităţilor, fiind vânduţi, în total, până acum, 24.200 mp tine­rilor care au beneficiat de prevederile Legii nr. 15/2003. Suma totală încasată de primăriile care au vândut tere­nurile beneficiarilor terenurilor beneficiarilor, după ce aceştia şi-au construit locuinţe pe acestea este 133.666 lei, ceea ce înseamnă, ca medie, echivalentul a puţin peste un euro/mp. Multe terenuri s-au vândut însă pe mult mai puţin. Trebuie precizat că multe dintre terenurile acordate gratuit sunt localizate în oraşe şi municipii unde preţurile sunt net superioare, astfel că paguba statului este mult mai mare. Suma este derizorie şi dovedeşte că în multe comune vânzarea acestor terenuri nu a fost făcută, nici pe de parte, pentru a aduce bani în bugetul local.

La Rm. Sărat lucrurile stau altfel. Spre exemplu, în luna martie a acestui an, consilierii municipali au aprobat vânzarea unei parcele de 299 mp către un beneficiar al legii 15/2003 la un preţ de 13.096 lei, preţ stabilit de un evaluator autorizat, potrivit expunerii de motive la proiectul de hotărâre, terenul fiind situat în aşa-zisul cartier rezidenţial aflat la ieşirea din oraş spre Focşani, după unitatea militară. Un calcul simplu arată că un metru pătrat de teren în noul cartier al Râmnicului a fost evaluat aproape 10 euro. În total, la Rm. Sărat sunt peste 200 de beneficiari ai Legii 15/2003.

Cele mai multe terenuri vândute beneficiarilor legii 15/2003 sunt în Mărăcineni, Largu şi Calvini, iar în municipiul Buzău, surprinzător, foarte puţine. Doar trei terenuri de până în 300 de metri pătraţi au fost vândute în municipiul reşedinţă de judeţ.

Soluţionarea favorabilă a unei cereri în baza Legii nr.15/2003 durează în medie 45 zile.

În anii 2016 şi 2017, numărul cererilor înregistrate la primărie în baza Legii nr.15/2003 a fost de 140.

Ce condiţii trebuie să îndeplineşti

Pe lângă criteriile, destul de relaxate, impuse de lege pentru desemnarea beneficiarilor de terenuri gratuite, primăriile mai pot aplica un set de reguli de departajare stabilite la nivel local.

Toate cererile depuse la primării sunt clasificate în baza unui punctaj. De regulă, dacă solicitantul nu este căsătorit, primeşte 10 puncte, iar dacă este căsătorit, primeşte 20 de puncte. Dacă solicitantul are un copil, primeşte 2 puncte, dacă sunt doi copii în creştere, atunci se acordă 4 puncte, iar dacă sunt trei sau mai mulţi copii, solicitantului i se acordă 8 puncte. Cei fără studii sau cu studii medii primesc 5 puncte, cei cu studii de calificare primesc 10 puncte, posesorii de diplome care să ateste studiile superioare primesc 20 de puncte, solicitanţilor cu  masterat li se acordă 25 de puncte, iar cei care au titulatura de doctor primesc 30 de puncte. Cei care revin acasă dintr-o altă localitate primesc în plus 10 puncte. În cazul în care mai mulţi solicitanţi obţin acelaşi număr de puncte, are avantaj cel care a depus mai repede cererea.

De asemenea, cei care depun cereri de solicitare trebuie să anexeze la dosar şi un extras bancar prin care să demonstreze că au la dispoziţie 10% din suma necesară construirii casei.

DISTRIBUIȚI
loading...