27 de ani
de presa libera
Luni, Iunie 26, 2017 06:51 AM

Actualitate

Cum au fost vândute fără licitaţie 10 tone de fier vechi din moara de la Cîndeşti cu 5.000 lei care s-au cheltuit apoi la demolarea clădirii

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
19.06.2017, 00:00
1533

  Un control recent al reprezentanţilor Camerei de Conturi Buzău a scos la iveală nereguli mari în ceea ce priveşte modul în care responsabilii Primăriei Verneşti au scăpat de vechea Moară Cîndeşti.

   În urma verificării documentelor, auditorii financiari au descoperit nerespectarea procedurilor prevăzute de lege privind casarea şi valorificarea materialelor rezultate în urma casării obiectivului scos din funcţiune în anul 2013, în sensul că nu a fost numită o comisie de casare care să procedeze la dezmembrarea acestui mijloc fix şi, respectiv, la inventarierea şi evaluarea componentelor rezultate în urma dezmembrării, aşa cum prevede legea.

   Mai exact, nu au fost întocmite documente legale din care să reiasă materialele /bunurile rezultate în urma acestei operaţiuni, astfel că nu se cunosc bunurile, materialele şi piesele rezultate în urma dezmembrării şi nici valoarea care trebuia casată de Primărie în urma valorificării acestor bunuri. Cu toate acestea, primarul de la acel moment al comunei Verneşti a aprobat vânzarea a 9820 kg fier vechi şi trei motoare electrice, rezultate în urma dezmembrării obiectivului, unor societăţi de colectare deşeuri la un preţ ofertat de aceste societăţi, fără organizarea unei proceduri de licitaţie.

    În urma vânzării directe, Primăria Verneşti a încasat, spun reprezentanţii Camerei de Conturi Buzău, venituri în sumă de numai  5.208,5 lei, însă aproape toată suma s-a cheltuit pe demolarea clădirii morii.

   În data de 19 iulie 2013, comisia de inventariere constituită în baza dispoziţiei primarului comunei Verneşti din 15 octombrie 2012 , a întocmit procesul verbal de casare a mijlocului fix "Moara Cîndeşti", având valoarea de inventar de 29.134 lei, din care 29.024 lei reprezintă valoarea clădirii. Şase zile mai târziu, Consiliul Local Verneşti a aprobat, cu unanimitate de voturi, raportul gestionar de casare obiecte de inventar şi mijloace fixe de la Morile din Cîndeşti şi Nişcov. Potrivit acestei hotărâri a fost aprobat raportul de casare a bunurilor pentru vânzarea ca fier vechi de la cele două obiective, împuternicindu-l pe primarul comunei Verneşti, Daniel Năstase, cu desfăşurarea procedurii de valorificare a bu­nurilor supuse casării. Po­trivit raportului Camerei de Conturi, acesta, în calitate de ordonator principal de credi­te, cu responsabilităţii în asi­gu­rarea integrităţii bunurilor aflate în proprietatea sau administrarea instituţiei pe care o conduce, nu a luat măsurile necesare desfăşurării în bune condiţii a operaţiunilor de casare, deşi fusese împuternicit de consiliul local să ducă la îndeplinire această procedură.

   Astfel, acesta nu a numit o comisie de casare care să procedeze la evaluarea componentelor rezultate în urma dezmembrării mijlocului fix şi la valorificarea acestora, prin vânzare sau prin utilizarea lor la executarea altor mijloace fixe din cadrul unităţii sau prin valorificarea acestora ca materiale nerecuperabile.

   Contrar legislaţiei, spun reprezentanţii Camerei de Conturi, primarul comunei Verneşti a permis vânzarea unei părţi din componentele morii la un centru de colectare deşeuri, fără evaluarea acestora de către comisia de casare constituită în acest scop şi fără organizarea unei licitaţii.

   Astfel, potrivit raportului întocmit în urma auditului financiar desfăşurat la începutul acestui an de Camera de Conturi Buzău la Primăria Ver­neşti, în perioada 9-10 decembrie 2013, entitatea ar fi predat la societatea MSD Com SRL o cantitate de 9.820 kg deşeuri fier în valoare de 4.763 lei, în baza ofertei de achiziţie prezentată de această societate, potrivit căreia deşeurile meta­lice au fost achiziţionate la un preţ de 0,50 lei/kg în cazul fierului vechi şi de 1,40 lei/kg în cazul deşeurilor rezultate din motoare electrice casate.

   Totodată, reprezentanţii entităţii au prezentat echipei de audit şi două procese verbale, unul încheiat în data de 18 decembrie 2013 şi altul în data de 15.05.2015, potrivit cărora viceprimarul Constantin Popescu ar fi predat directorului şcolii Gimnaziale Cîndeşti, Loredana Vîrcan, 6 metri cubi de material lemnos rezultat din demolarea morii din Cîndeşti. Niciunul dintre procesele verbale nu poartă numere de înregistrare.

   De asemenea, pe 21 iulie 2014, UATC Verneşti a vândut către Goidescu Ion - Întreprindere individuală, un motor electric rezultat în urma casării Morii Cîndeşti la un preţ de 1 leu/kg, încasând 225 lei.

   Ulterior, aceeaşi comisie de pasare constituită la nivelul primăriei a mai încheiat un proces-verbal în 18 martie 2015, conform căruia s-a procedat la cântătirea a două motoare electrice de 22 kW şi 55kW rezultate în urma casării morii din Cîndeşti, care au fost vândute aceluiaşi Goidescu Ion la un preţ de 220,5 lei, respectiv 1,5 lei/kg, potrivit unor facturi din 20.03.2015.

   În martie 2015, la aproape doi ani de la adoptarea HCL din 25.07.2013 privind casarea morii din Cîndeşti, reprezentanţii autorităţii locale au emis Autori­zaţia de demolare a ceea ce mai rămăsese din vechea moară.

   Însă, în cei doi ani de la aprobarea casării morii şi până la emiterea autorizaţiei de demolare, mijlocul fix a suferit degradări cauzate de izbucnirea unui incendiu în timpul ope­raţiunilor de dezmembrare în urma căreia au ars 100 mp din podină, precum şi datorită distrugerilor provocate de o persoană căreia reprezentanţii primăriei i-au permis să lo­cuiască în interiorul morii în iarna anilor 2014-2015.  Aceasta a demolat clădirea morii în proporţie de 60%, materialele rezultate valorificându-le în interes personal, conform constatărilor aceleiaşi comisii de casare constituită la nivelul primăriei.

În această cauză a fost constituit un dosar de cercetare penală, însă UATC Verneşti nu s-a constituit parte civilă pe motiv că paguba nu este evaluabilă.

   „Operaţiunile de demolare a clădirii morii au fost încredinţate aceleiaşi Întreprinderi Individuale Goidescu Ion, la finalul cesteia închein­du-se un proces verbal de recepţie nr. 104/20.05.2015 (...) potrivit căruia în urma demolării ar fi rezultat doar moloz, care a fost transportat cu ajutorul autobasculantelor aparţinând prestatorului de servicii. Potrivit facturii nr. 47 /25.05.2015 (...) emise de prestatorul Goidescu Ion - Întreprindere Individuală, costul operaţiunilor de demolare a circa 40% din clădirea morii (rămase după ce aceasta trecuse printr-un incendiu şi fusese vandalizată), a fost în sumă de 5.183,20 lei.

   Concluzionând, în urma casării morii din satul Cîndeşti, au fost înregistrate venituri din valorificarea materialelor rezultate în valoare totală de 5.208,5 lei, cheltuielile efectuate cu operaţiunile de dezmembrare a morii fiind de 5.183,20 lei", se precizează în raportul Camerei de Conturi Buzău. Mai exact, profitul primăriei ar fi fost de doar 25 lei.

   Obligat fiind să răspundă constatărilor auditorilor Ca­merei de Conturi, fostul primar Daniel Năstase, devenit recent administrator public al comunei Verneşti,  a dat vina pe fostul viceprimar Vasile Popescu, afirmând că nu a luat măsurile valorificării bunurilor supuse casării morii Cîndeşti, conside­rând că este în responsabilitatea comisiei de inventariere, iar valorificarea bunurilor a fost în sarcina acestuia. În plus, Năstase a mai precizat, în răspunsul la nota de relaţii, că nu a procedat la demolarea morii după aprobarea Consiliului local deoarece cetăţeanul care locuia în incinta morii împreună cu familia, compusă din soţie şi cinci copii, a fost considerat un caz social...“Moara a fost preluată de Consiliul Local Verneşti în anul 1968, construcţia datând din anul 1900 şi avea un grad ridicat de degra­dare, la momentul pro­pu­nerii casării“, mai precizează Năstase în răspunsul către Camera de Conturi.

   La rândul său, fostul viceprimar Vasile Popescu a precizat că nu s-a făcut proces verbal cu centralizarea materialelor recuperate precum şi propuneri privind modul de valorificare din cauză că, personal, nu a cunoscut procedurile în vigoare.

   Răspunsurile oferite de cei doi nu pot însă justifica abaterea constatată de auditorii financiari, motiv pentru care Curtea de Conturi a cerut să se stabilească dacă în acest caz se poate vorbi despre un prejudiciu, iar în acest caz să se procedeze la recuperarea lui, inclusiv a majorărilor de întârziere.

   Pe perioada desfăşurării auditului, conducerea Primăriei Verneşti nu a luat măsurile de remediere a abaterii.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Liberalii se reunesc pentru a stabili delegația și mandatul cu care merg la Palatul Cotroceni
Luni, Iunie 26, 2017 06:02 AM

Liberalii vor stabili luni delegația care va merge la consultările de la Palatul Cotroceni în vederea desemnării noului premier și mandatul acesteia, a declarat săptămâna trecută președintele PNL, Ludovic Orban.

Consultări la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier
Luni, Iunie 26, 2017 05:52 AM

Partidele parlamentare sunt invitate luni, la Palatul Cotroceni, pentru consultări cu președintele Klaus Iohannis în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

Rezultatele la Evaluarea Națională vor fi afișate luni
Luni, Iunie 26, 2017 05:48 AM

Rezultatele la Evaluarea Națională vor fi afișate luni până la ora 16,00, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale.

Fostul ambasador al României în Italia va fi audiat la Comisia de anchetă privind alegerile din 2009
Luni, Iunie 26, 2017 05:46 AM

Fostul ambasador al României la Roma în timpul alegerilor prezidențiale din anul 2009 Răzvan Rusu va fi audiat luni de către Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, a anunțat săptămâna trecută președintele comisiei, Mihai Fifor.

Social-democrații vor anunța luni numele noului premier; va fi validat la Comitetul Executiv
Luni, Iunie 26, 2017 05:30 AM

Social-democrații vor anunța luni numele noului premier, acesta urmând a fi validat de Comitetul Executiv Național care se va reuni la Palatul Parlamentului, după ce moțiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor" a fost adoptată miercuri în plenul reunit al Parlamentului.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
25 Jun, 21:06 Adevarata drama
mihalcea florina a comentat pentru articolul UPDATE Cardiologul Adrian Negoiță, găsit decedat, sâmbătă dimineață, la locuința de la munte:
Dumnezeu sa-l odihneasca in PACE!
25 Jun, 21:02 Romania intre doi "ticalosi "
Chiriac Cristina a comentat pentru articolul România, între doi „ticăloși“ *):
Sunt de acord ca amandoi sunt niste ticalosi ,ca Romania nu va deveni un stat de drept atata timp cat cei doi o vor conduce.....e pacat de romanii care nu sunt informati si voteaza cu ei in speranta ca va fi mai bine.
25 Jun, 16:25 funcția de dr
ilie a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
La mine la scoală directorul nu stie sa trimită un mail, sa facă un tabel, mereu e reclamat....si nimic..nimic ..si multe alte simplitati si incapacitatidin partea lui...colegii, nimic si ei..nu spun, bineînțeles . NIMIC!de teama răzbunării acestuia.Dar ei nu intelleg ca nu are ce sa le facă.Cât sa fii de indiferent?!
Google PageRank Checker