Situaţie ciudată la Prefectura Buzău. Instituţia, prin actualul reprezentant al guvernului în teritoriu, a dat în judecată foşti prefecţi şi subprefecţi pentru recuperarea unor sume care ar fi fost cheltuite ilegal în perioada în care aceştia s-au aflat la cârma instituţiei. De fapt, o echipă de auditori ar fi constatat, cu vreo trei ani în urmă, că sumele aflate la dispoziţie ar fi fost cheltuite mai mult pe coroane şi protocol şi a decis că banii trebuie returnaţi chiar de cei care au semnat pentru cheltuirea lor. Doar că dispoziţia auditorilor ar fi fost ori ignorată ori trecută la „şi altele“ de către cei în măsură, să ducă la îndeplinire măsura ori decidenţii chiar nu au fost informaţi. Că a fost un motiv sau altul, cert este că acum  mai mulţi foşti prefecţi şi subprefecţi au fost daţi în judecată de Instituţia Prefectului pentru recuperarea sumelor care ar fi fost cheltuite fără prevedere bugetară.

„În ianuarie – februarie 2015 s-a deplasat la Instituţia Prefectului judeţului Buzău o echipă de audit care a constatat că aceia care erau la conducerea instituţiei Prefectului din 2012 până în 2014, inclusiv şi chiar 2015, până s-a finalizat auditul au cheltuit nişte sume de bani mai mult pe coroane şi pe protocol şi le-au fost imputate. De asemenea, şi pe alegerile din 2012. Lăsând această măsură, a trebuit ca sumele acestea să fie recuperate atât de la foştii conducători – ordonatorii de cre­dite respectiv prefectul şi subprefectul când prefectul lipseşte, cât şi de la şeful contabil sau de la cel care-i ţine locul. Suma a fost destul de mare şi tot prin ordinul prefectului trebuia să fie imputată în cazul celor care mai erau în Instituţia Prefectului şi de la ceilalţi prin acţiuni în instanţă, ca să fie recuperată. În cazul în care se prescrie acest termen în trei ani de zile, dacă nu s-au făcut aceste demersuri, trebuie să plătească cel care se află la conducerea Instituţiei Prefectului. Este vorba despre 300 de milioane (lei vechi, n.r.), în total“, a precizat prefectul Carmen Ichim.

De toate acestea s-a aflat la sfârşitul anului trecut, când de la Ministerul Afacerilor Interne a fost anunţat un nou audit.

Legea te obliga să depui coroane, nu şi să le cumperi

Situaţia este oarecum ciudată, având în vedere că la momentul respectiv nu exista prevedere bugetară pentru achiziţia de coroane care să fie depuse în numele Instituţiei Prefectului cu prilejul unor evenimente comemorative. „Pentru că nu erau bani prevăzuţi pentru coroane, deşi tu, ca prefect, trebuie să depui coroane pentru că ai prevedere legală în acest sens, ce faci? Ori o cumperi tu ca prefect şi o depui în numele instituţiei, care iar nu mi se pare corect… Nu au ştiut să se apere la acel moment, ori nu au ştiut, dar nu sunt eu vinovată şi să fiu obligată să plătesc, aşa că am aplicat prevederea legală. Să meargă fiecare în instanţă, să se apere cu ce documente care, le punem la dispoziţie orice au nevoie…“, a mai spus prefectul judeţului.

Alecu Vasile a pierdut deja procesul

Încă de la sfârşitul anului trecut, Instituţia Prefectului a depus în instanţă mai multe acţiuni, având ca obiect răspunderea delictuală, îndreptate împotriva mai multor foşti prefecţi şi subprefecţi – Paul Beganu, Gabriel Baltă, George Sava, Maria Buleandră şi Alecu Vasile. Acesta din urmă a şi pierdut pe fond procesul cu prefectura, fiind obligat să plătească „699,93 lei reprezentând pagubă produsă Ministerului Afacerilor Interne, compusă din suma de 37,20 lei reprezentând cheltuieli de protocol în anul 2012, suma de 172,29 lei reprezentând cheltuieli de protocol în anul 2013, suma de 88,44 lei reprezentând coroane flori în anul 2012 şi suma de 402 lei reprezentând contravaloare coroane flori în anul 2013“, potrivit soluţiei pe scurt la Judecătoria Buzău. Decizia a fost apelată deja de fostul subprefect.