Administrație

Cum au ajuns foști prefecți și subprefecți de Buzău să despăgubească Ministerul de Interne pentru coroanele depuse în numele instituției

Au crezut că este o glumă, probabil, dar acum sunt buni de plată. Este vorba despre prefecți și subprefecți ai județului Buzău care au fost obligați de instanță – unii pe fondul cauzei, alți în primă instanță – să achite Prefecturii contravaloarea unor coroane de flori depuse în numele instituției în timpul delegării în funcție.

Situația este oarecum ciudată. Instituția, prin actualul reprezentant al guvernului în teritoriu, a dat în judecată foști prefecți și subprefecți pentru recuperarea unor sume care ar fi fost cheltuite ilegal în perioada în care aceștia s-au aflat la cârma instituției. De fapt, o echipă de auditori ar fi constatat, cu vreo trei ani în urmă, că sumele aflate la dispoziție ar fi fost cheltuite mai mult pe coroane și protocol și a decis că banii trebuie returnați chiar de cei care au semnat pentru cheltuirea lor. Doar că dispoziția auditorilor ar fi fost ori ignorată ori trecută la „și altele“ de către cei care trebuiau să ducă la îndeplinire măsura ori decidenții chiar nu au fost informați. Că a fost un motiv sau altul, cert este că acum  mai mulți foști prefecți și subprefecți au fost dați în judecată de Instituția Prefectului pentru recuperarea sumelor care ar fi fost cheltuite fără prevedere bugetară.

„În ianuarie – februarie 2015 s-a deplasat la Instituția Prefectului județului Buzău o echipă de audit care a constatat că aceia care erau la condu­cerea instituției Prefectului din 2012 până în 2014, inclusiv și chiar 2015, până s-a finalizat auditul, au cheltuit niște sume de bani mai mult pe coroane și pe protocol și le-au fost imputate. De asemenea, și pe alegerile din 2012. Lăsând această măsură, a trebuit ca sumele acestea să fie recuperate atât de la foștii conducători – ordonatorii de cre­­dite, respectiv prefectul și subprefectul când prefectul lipsește, cât și de la șeful contabil sau de la cel care-i ține locul. Suma a fost destul de mare și tot prin ordinul prefectului trebuia să fie imputată în cazul celor care mai erau în Instituția Prefectului și de la ceilalți prin acțiuni în instanță, ca să fie recuperată. În cazul în care se prescrie acest termen în trei ani de zile, dacă nu s-au făcut aceste demersuri, trebuie să plătească cel care se află la conducerea Instituției Prefectului. Este vorba despre 300 de milioane (lei vechi, n.r.), în total“, preciza prefectul Carmen Ichim anu trecut.

Legea te obligă să depui coroane, dar din banii tăi

De toate acestea s-a aflat în 2017, când de la Ministerul Afacerilor Interne a fost anunțat un nou audit.

La momentul respectiv nu exista prevedere bugetară pentru achiziția de coroane care să fie depuse în numele Instituției Prefectului cu prilejul unor evenimente comemorative. „Pentru că nu erau bani prevăzuți pentru coroane, deși tu, ca prefect, trebuie să depui coroane pentru că ai prevedere legală în acest sens, ce faci? Ori o cumperi tu ca prefect și o depui în numele instituției, care iar nu mi se pare corect… Nu au știut să se apere la acel moment, ori nu au știut, dar nu sunt eu vinovată și să fiu obligată să plătesc, așa că am aplicat prevederea legală. Să meargă fiecare în instanță, să se apere cu ce documente care, le punem la dispoziție orice au nevoie…“, a mai spus prefectul județului.

Încă de la sfârșitul anului trecut, Instituția Prefectului a depus în instanță mai multe acțiuni, având ca obiect răspunderea delictuală, îndreptate împotriva mai multor foști prefecți și subprefecți – Paul Beganu, Gabriel Baltă, George Sava, Maria Buleandră și Alecu Vasile. Acesta din urmă a și pierdut pe fond și în apel procesul cu Prefectura, fiind obli­gat să plătească 699,93 lei reprezentând pagubă produsă Ministerului Afacerilor Interne, compusă din suma de 37,20 lei reprezentând cheltuieli de protocol în anul 2012, suma de 172,29 lei reprezentând cheltuieli de protocol în anul 2013, suma de 88,44 lei reprezentând coroane flori în anul 2012 și suma de 402 lei reprezentând contravaloare coroane flori în anul 2013, potrivit soluției pe scurt la Judecătoria Buzău. Și fostul prefect Maria Buleandră a pierdut procesul în primă intstanță, fiind obligată prin decizie a Judecătoriei Buzău să achite aproape 2.000 lei Prefecturii. Fostul prefect a atacat decizia.

Și fostul prefect George Sava a pierdut procesul în primă instanță, fiind obligat la plata sumei de 409,50 lei reprezentând contravaloarea pagubei produse Ministerului Afacerilor Interne – contravaloarea coroanelor de flori din anul 2014, iar Paul Beganu a fost obligat de instanță să achite 205, 52 lei.

Un comentariu

  1. Poate că acum oamenii politici și autoritățile județene, municipale și locale vor înțelege că asemenea evenimente precum comemorări, aniversări etc… presupun mai multă participare … sufletească decât spirit de paradă și emfază… Cu atât mai mult cu cât unii dintre ei n-au nici în clin nici în mânecă cu evenimetul respectiv , alții sunt pur și simplu trecători prin funcții , și restul vin pentru a mai bifa o activitate ce dă bine la mase și oferă minute prețioase pentru jurnalele tv de știri… O coroană frumoasă ar fi de ajuns dacă ar veni din inima, sufletul și empatia conducătorilor, – oameni care ar putea pune mână de la mână pentru procurarea acesteia… Doar n-or sărăci !…

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker