Locuitorii comunei Calvini ar putea fi chemaţi iar la urne, la doi ani de la alegerile locale, după ce neînţelegerile politice au dus iar Consiliul Local la un pas de dizolvare. Legea s-a schimbat iar procedura va fi alta pentru constituirea unui nou deliberativ local. Deocamdată nu este cunoscută data scrutinului, aceasta urmând să fie stabilită prin hotărâre de Guvern. Autoritatea Electorală Permanentă a fost informată de către Instituţia Prefectului despre situaţia din comuna buzoiană, la fel şi Ministerul Afacerilor Interne, care va propune Executivului organizarea de alegeri pentru completarea Consiliului Local Calvini.

Situaţia este una fără precedent în judeţul Buzău. Deşi ­exi­stă o hotărâre a Tribunalului Buzău prin care s-a admis ­ce­rerea primarului din Calvini, Nicolae Curelea, de constatare a dizolvării Consiliului Local, legea modificată a administraţiei publice locale obligă părţile la o oarecare conciliere înainte de desfiinţarea deliberativului format în urma alegerilor locale din vara lui 2016.

La Calvini, însă, nu a mai ­exi­stat cale de întoarcere din cauză că unele formaţiuni politice nu au mai avut supleanţi cu care să-şi înlocuiască membrii ale căror mandate au încetat. Astfel că, după trei încercări eşuate de reconstituire, prefectul judeţului a fost obligat să declare vacante şapte locuri în Consiliului Local şi astfel să fie declarate alegeri anticipate parţiale.  Ordinul nu a fost contestat în instanţă, astfel că a rămas valabil.

Dacă, pe de o parte, PNL a epuizat lista de supleanţi, pe de altă parte, PSRo şi PMP nu au  fost de acord să-şi desemneze supleanţi astfel încât să se pună capăt crizei de la Calvini. Decizie total greşită, din cauza căreia unele dintre cele trei partide, dacă nu toate, ar putea pierde definitiv locurile din Consiliul Local. Şi asta din cauză că, de această dată, toate formaţiunile politice cu reprezentare în comună vor putea candida pe cele şapte locuri de consilier şi nu doar cele trei.

Legea, mai presus de o decizie a instanţei

În luna martie, judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au anulat recursul declarat de viceprimarul Valeriu Bîtu la decizia Tribunalului Buzău de constatare a dizolvării de drept a deliberativului comunei, pentru netrimbrarea cererii.

„Admite excepţia nulităţii recursului pentru netimbrare. Constată nul recurs. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 6 martie 2018“, se precizează în soluţia pe scurt a instanţei decizia este definitivă.

Anul trecut, primarul social-democrat Nicolae Curelea a cerut dizolvarea Consiliului Local şi a obţinut-o la Tribunalul Buzău, care a admis cererea de desfiinţare a deliberativului comunal, din cauză că acesta nu s-a întrunit două şedinţe la rând. Viceprimarul comunei, liberalul Valeriu Bîtu, a atacat cu recurs decizia instanţei şi, astfel, decizia finală a aparţinut judecătorilor Curţii de Apel Ploieşti. Un prim termen în acest dosar a fost stabilit pentru data de 6 martie, dată la care instanţa s-a şi pronunţat pe recurs, decizia primei instanţe rămânând valabilă.

La Calvini, situaţia este una atipică, unde decizia politică contează mai puţin.

De ani de zile, scandalurile se ţin lanţ, iar acum se repetă situaţia din 2012 când, tot la solicitarea lui Nicolae Curelea, pe atunci primar ales pe lista Partidului Democrat Liberal, deliberativul local a fost dizolvat. Acum, funcţia de viceprimar a fost aceea care a tulburat apele, iar cele două tabere nu au vrut să cedeze. Cum actualul vice nu a vrut să-şi dea demisia, iar primarul nu a avut majoritate pentru a impune un altul, s-a ajuns la dizolvarea Consiliului.

După alegerile din vara lui 2016, configuraţia Consiliului Local Calvini a fost urmă­toarea: patru consilieri PSD, patru PNL, doi Partida Romilor, unul  PMP şi doi PSRo. Neînţelegerile datează încă din 2016 când, având majoritate, opoziţia şi-a impus reprezentantul în Executivul Primăriei, însă mişcarea nu a fost deloc pe placul primarului. În tot acest timp, viceprimarul s-a încăpăţânat să rămână în funcţie, deşi i s-a sugerat să-şi dea demisia. Cum era nevoie de nouă voturi pentru ca Valeriu Bîtu să fie demis, lucrurile au rămas în stand-by.

Între timp, consilierul PMP a defectat majoritatea cu PNL şi PSRo, dar nici aşa nu a fost  suficient ca Bîtu să fie înlăturat, aşa că soluţia a fost dizolvarea Consiliului Local. ,,Avea (n.r., primarul Nicolae Curelea) votul a şapte consilieri, dar  avea nevoie de nouă ca să mă dea la o parte pe mine”, ne-a precizat Valeriu Bîtu.

În urmă cu patru ani, primarul Nicolae Curelea a cerut instanţei de contencios administrativ dizolvarea Consiliului Local ales la scrutinul din vara anului 2012, pe motiv că deliberativul comunal nu adoptase, timp de trei şedinţe consecutive, nicio hotărâre. Instanţele de judecată au decis dizolvarea deliberativului comunal, pentru care au fost organizate alegeri anticipate în anul 2014, odată cu scrutinul pentru europarlamentare.

DISTRIBUIȚI
loading...