Vestea că un ordin al ministrului Educaţiei va duce la concedierea a aproximativ 4.000 de profesori a pus pe jar opoziţia şi pe reprezentanţii sindicatelor din învăţământ. Deşi puţini sunt cei care au văzut ordinul nr. 4884/2018 pe care fostul ministru al Educaţiei Valentin Pop l-a semnat înaintea demisiei, un lucru este cert: inspectoratele şcolare din toată ţara au primit o adresă prin care li s-a cerut reducerea de posturi din învăţământ. Potrivit ­li­derului Sindicatului Învă­ţământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre, acest ordin afectează dife­rit fiecare judeţ. Chiar dacă Buzăul se află într-o situaţie mai fericită, li­derul sindical atacă decizia Ministerului Educaţiei care, după promisiunile privind majorările salariale, acum ordonă disponibilizări în învăţământ.

„Ne-a luat pe toţi prin surprindere”

„Ne-a luat pe toţi prin surprindere acest ordin. Eu eram la Bucureşti când am aflat şi am sunat-o imediat pe şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, iar doamna Florina Stoian mi-a spus că a primit o adresă de la Minister, dar să stau liniştit că la noi, la Buzău, numărul de posturi reduse coincide cu cele neocupate. Chiar şi aşa este grav. Gândiţi-vă că de vreo zece ani sunt blocate la Buzău vreo 160 de posturi din lipsă de bani, ceea ce face să funcţionăm cu oameni care ocupă jumătate de post sau chiar un sfert de post în şcolile din zonele rurale”, a declarat liderul SÎP Buzău, Ion Dobre.

Potrivit aceleiaşi surse, din cele 160 de posturi blocate la nivelul învăţământului buzoian, în baza ordinului ministrului Educaţiei, 100 de posturi vor fi transmise către Bucureşti pentru a fi tăiate. Este vorba despre posturi neocupate de personal didactic auxiliar (suprave­ghetori, secretari, contabili etc) şi nedidactic (bucătar, fochist, personal curăţenie etc).

„Un ministru pe picior de plecare în cârdăşie cu un funcţionar din minister”

„Trebuie să înţelegeţi că Ministerul Educaţiei are obligaţia să anunţe sindicatele din învăţământ înainte de a da un asemenea ordin. Uite că înainte de a demisiona, un ministru pe picior de plecare în cârdăşie cu un funcţionar din Ministerul Educaţiei au pus la cale acest ordin de ministru care se pune în aplicare imediat. Noi am mers la minister şi am vorbit cu secretarul de stat Florian Lixandru şi cu domnul Păunică, care se pare că a fost implicat în redactarea acestui ordin. Ne-au propus să mergem mai departe cu un acord cu Guvernul. Ce acord să încheiem când te trezeşti cu asemenea hotărâri de pe o zi pe alta? Practic, ne-au condiţionat. Noi vrem ca acest ordin să fie modificat”, a mai declarat Ion Dobre.

În alte judeţe, în care nu există atât de multe posturi blocate ca la Buzău, re­prezentanţii inspectoratelor şcolare sunt obligaţi să recurgă la concedieri.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Noroc ca un om cu viziunea domnului Dobre Ion care de fiecare data a fost alaturi de cadrele didactice se afla la conducerea SIP BUZAU! Cu siguranta domnul Dobre va lupta pentru drepturile noastre asa cum a facut-o mereu! Nu e normal sa ajungem in situatia guvernarii BOC! Vivat profesorul roman, Vivat Sindicatul!

Comments are closed.