Apropierea datei alegerilor pentru preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal încinge la maxim spiritele din ambele tabere, care, conform unui bun obicei dâmboviţean, folosesc toate armele din arsenal pentru a ataca atât contracandidaţii la funcţiile din conducere din acest for sportiv, cât şi pe susţinătorii acestora. Iar una dintre arme, folosită în preajma alegerilor nu doar de politicieni, este ceea pe care Nenea Iancu o numea, în ,,O scrisoare pierdută”, ,,Pac la Răsboiu!”.

Astfel, în ediţia electronică a cotidianului ,,Libertatea” a apărut un articol avându-l ca erou pe preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Buzău, Adrian Petre, unul dintre susţinătorii actualului preşedinte al FRF, Răzvan Burleanu, via buzoianul Gabriel Bodescu.

,,Că <fauna> din fotbal este una <pestriţă>, cu numeroase bube şi probleme de integritate şi de moralitate, nu mai este de mult o noutate. Rândul <penalilor> se îngroaşă pe zi ce trece. În Comitetul Executiv există deja o persoană care este condamnată penal, Auraş Braşoveanu. Asta nu-l împiedică pe Braşoveanu să facă şi să desfacă în <Guvernul> fotbalului românesc, aşa cum este consi­derat CEx-ul. Ultimul caz de incompatibilitate din fotbal este cel al buzoianului Robert Adrian Petre. Preşedinte al AJF Buzău, Petre este bun la toate. Nu se pricepe doar la fotbal, este tare şi în politică. Petre ocupă funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Buzău (…) Ca şef la AJF, se vorbeşte că Petre ar percepe o taxă de 500 de lei pentru fiecare şedinţă a instituţiei. Cum într-o lună sunt patru astfel de şedinţe, în total rezultă 2.000 de lei pe lună. Acesta ar fi fost un mod de a <sifona> banii, spun cei care îi cunosc bine metodele. ­Res­pectivele şedinţe nu au fost însă ţinute cu stricteţe (…) Deşi este şef la AJF, Petre este şi observator şi la Liga a 2-a, pe lângă funcţia de înalt funcţionar public. Incompatibilitatea a intrat în atenţia celor de la ANI.

Se pare că lui Ionuţ Lupescu, principalul contracandidat al lui Burleanu, i s-ar fi transmis să nu bată drumul până la Buzău, pentru că ar face-o degeaba, voturilor din urbea natală a secretarului general adjunct al FRF, Gabriel Bodescu, stabilindu-li-se deja direcţia, în sensul în care vor ajunge în contul actualului preşedinte, pe 18 aprilie. Conducerea actuală a federaţiei se foloseşte de personaje precum Petre, om pe care l-a instalat la conducerea AJF Buzău. Dintre cele 257 de voturi, Buzăul are 11 voturi, la alegeri. Numărul a crescut subit, după ce o echipă de fotbal în sală, Viitorul Verneşti Under-19, a fost inventată peste noapte, adică acum doi ani, pentru a avea drept de vot. Petre se justifică afirmând că fenomenul <fotbal în sală> a explodat în Buzău!”, se afirmă în articol.

Publicaţia bucureşteană a obţinut şi un punct de vedere al preşedintelui Asociaţiei Jude­ţene de Fotbal, Adrian Petre: ,,Nu candidez eu şi, ca şef la AJF, am un singur vot. Voi veni eu la alegeri sau altcineva va fi mandatat din partea instituţiei. Nu este lupta mea. Până acum, doar Răzvan Burleanu, ca presupus candidat, a venit în campanie electorală la Buzău, dar îi aşteptăm şi pe ceilalţi. O să mă întâlnesc cu toţi. Nu ştie nimeni ce fac eu în cabină, cu votul meu. Dacă nu se fac presiuni, să fie arătate voturile… I-am şi cerut preşedintelui FRF, să nu se intre cu telefoane şi cu aparate foto în cabina de vot. Să fie vot secret. Să votez ce vreau eu. E o falsitate asta cu arătatul buletinului de vot. Poţi vota cu X, dar să iei buletinul celui care a votat cu Y. Eu am păţit aşa ceva. Am fost votat de 48 membri afiliaţi şi am primit 60 de felicitări de la cei care se lăudau că m-au votat (…) Nu iau bani, ca obserator la Liga a II-a. Am avut două dosare, dar ANI le-a soluţionat în favoarea mea. Funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, pe care o deţin, este incompatibilă cu anumite activităţi. Dar eu, ca preşe­dinte al Asociaţiei Jude­ţene de Fotbal Buzău, primesc o indemnizaţie, nu am contract de muncă cu FRF. În ceea ce priveşte AJF, aceasta este o asociaţie. Rolul de observator la Liga a II-a îl fac benevol. Doar drumul mi se decontează”, a spus, pentru ,,Libertatea“, Adrian Petre.

 Un dosar aflat la instanţă de un an şi opt luni    

Dacă problemele legate strict de activitatea lui Adrian Petre din domeniul fotbalului nu impietează (prea mult) asupra carierei politice şi administrative a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, articolul în cauză conţine o dezvăluire care aruncă o serioasă pată neagră asupra acestuia. Adrian Petre este tri­mis în judecată pentru înşelăciune, într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Târgu Jiu, alături de alţi doi cetăţeni, partea civilă fiind binescunoscuta firmă clujeană Sinterom, lider naţional în producţia de piese mecanice sinterizate şi bujii.

,,Dosarul meu n-are legătură cu fotbalul. E o problemă din 2009, aveam calitatea de martor, apoi mi-a fost schimbată în cea de inculpat. Sunt acuzat de înşelă­ciune. Legea spune că împăcarea înlătură răspunderea penală. Există la dosar un acord de împăcare. N-am nicio ­pro­blemă, voi primi achitare. N-am fost la niciun termen al procesului. Am fost reprezentantul de vânzări al acelei firme”, a declarat Adrian Petre .

După cum se vede, Petre nu neagă nicio clipă faptul că ar fi săvârşit fapta pentru care este trimis în judecată, ci se prevalează de prevederea conform căreia împăcarea părţilor, respectiv acoperirea prejudiciului, ar înlătura răspunderea penală în cazul său. Chestiune care nu pare a fi chiar atât de sigură, dat fiind că procesul se află la al cincisprezecelea termen, care este fixat pentru 24 aprilie dosarul aflându-se pe rolul instanţei de fond din 22 noiembrie 2016-, başca încă patru în camera preliminară, în perioada 11 august-11 octombrie 2016. Mai mult, tergiversarea judecării cauzei cu sprijinul expertului desemnat încă din data de 26 septembrie 2017 – care nu a depus raportul la dosar nici până în ziua de astăzi – ne-ar putea duce cu gândul la o manevră care să îndrepte totul către prescrierea faptei, care, conform declaraţiilor lui Petre, ar data din anul 2009.

Vicepreședintele Consiliului Județean Adrian Petre susține că încadrarea juridică a faptei pentru care este trimis în judecată nu ar fi înșelăciunea, ci complicitatea la această infracțiune. El ne-a transmis telefonic, joi dimineață, faptul că procesul de la Judecătoria Târgu Jiu ar fi, din punctul său de vedere, o simplă formalitate, atât timp cât a survenit o înțelegere între el și partea civilă, respectiv „Sinterom” SA Cluj.
O înțelegere care, conform prevederilor Noului Cod Penal, duce la înlăturarea răspunderii penale, însă constituie, din punctul nostru de vedere, o recunoaștere a săvârșirii faptei.

1 COMENTARIU

  1. Acest domn Petre are curajul sa vorbeasca despre fotbal sau politica?Rau am ajuns , sincer, din ce in ce mai tare mi se face scarba cand vad oameni fara nici o pregatire, experienta, pusi pe anumite pozitii doar ca au schimbat scrumiere si au fost atenti ca „sefii” sa nu aiba scame pe haine………Am ajuns de ras daca astfel de specimene au ajuns in functii de conducere.

Comments are closed.