De la şase ani de închisoare cu executare, la libertate deplină. Buzoianul care, în 2015, a fost trimis de procurorii DNA Constanţa în faţa judecătorilor pentru fapte de corupţie, după ce s-a lăudat cu „pilele din SRI“ pentru a scăpa un afacerist chinez de un dosar, a fost găsit nevinovat. Gabriel Şocarici, afaceristul cunoscut în Buzău pentru ţepele trase inclusiv unor interlopi, a fost achitat de un complet al Curţii de Apel Bucureşti după ce, anul trecut, a fost condamnat la Tribunalul Bucureşti la şase ani de închisoare cu executare, motivându-se fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. De asemenea, judecătorii de apel au dispus ridicarea sechestrului asigurător asupra locuinţei sale, măsură impusă de procurori pentru acoperirea unui prejudiciu estimat în cauză la aproape 12 miliarde lei vechi.

Costin Gabriel Şocarici a fost trimis în judecată, în septembrie 2015, de DNA Constanţa. În actul de sesizare a instanţei se arată că, „în luna decembrie 2014, inculpatul Şocarici Costin Gabriel a pretins de la un om de afaceri (denunţător în cauză) suma de 500.000 de euro, în trei tranşe, din care în lunile decembrie 2014 şi ianuarie 2015 a primit sumele de 594.507,52 de lei şi 535.152,07 lei, afirmând că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi asupra unor lucrători din Serviciul Român de Informaţii, pe care îi poate determina să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu într-o manieră care să asigure o situaţie favorabilă acestuia din urmă (…). Precizăm că atât omul de afaceri, cât şi societăţile comerciale pe care le administra au făcut obiectul unor verificări financiar-fiscale, iar ulterior, al unei proceduri judiciare. De asemenea, în acelaşi context, inculpatul Şocarici Costin Gabriel a afirmat că are influenţă şi asupra unor magistraţi judecători din cadrul Tribunalului Ialomiţa, unde denunţătorul fusese trimis în judecată pentru săvârşirea mai multor infracţiuni economice, cu scopul obţinerii unei soluţii favorabile omului de afaceri. Suma astfel primită, respectiv 1.129.659,59 de lei, a fost disimulată de către inculpat sub forma unor relaţii comerciale fictive cu firmele controlate de către denunţător“, conform rechizitoriului.

Şocarici i-ar fi promis unui afacerist chinez că-l scapă de dosare cu ajutorul unor angajaţi ai Fiscului şi de la SRI. Cum asta nu s-a întâmplat, chinezul l-a dat pe mâna procurorilor DNA. Buzoianul, a fost reţinut în 2015 şi apoi trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, iar după nici doi ani de proces a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Bucureşti la şase ani de închisoare cu executare.

Şocarici i-ar fi spus chinezului că are influenţă şi asupra unor magistraţi judecători din cadrul Tribunalului Ialomiţa, unde denunţătorul fusese trimis în judecată pentru săvârşirea mai multor infracţiuni economice, cu scopul obţinerii unei soluţii favorabile omului de afaceri.

Numele lui Costin Gabriel Şocarici apare în mai multe societăţi comerciale:  Activ Project SCG SRL, Euro Profile Distribution SRL, SCG Euro Comerţ SRL, Art Prodeco Impex 2002 SRL (insolvenţă), Com Vlady Construct SRL (radiată), Danex SRL (radiată), Electronic G & A SRL (radiată) şi Izodig SRL (radiată).

Conform referatului întocmit de procurorii anti-corupţie constănţeni, „denunţătorul a declarat că se află în România din anul 1996 şi că administrează o societate care are ca obiect de activitate comerţul cu metale feroase, în special tablă, iar în cadrul activităţilor desfăşurate a colaborat cu două firme reprezentate de inculpatul Şocarici Costin Gabriel, cărora le-a vândut tablă şi fibră de sticlă importate din China. Denunţătorul a arătat că, în luna august a anului 2014, o firmă administrată de un partener de afaceri de-al său, precum şi propria firmă, au făcut obiectul unui control al ANAF. În urma controlului, s-a constituit un dosar penal, înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, în care au fost inculpaţi atât denunţătorul cât şi partenerul său, pentru infracţiuni de evaziune fiscală, cel dintâi fiind arestat preventiv“, precizează procurorii DNA.

„În timpul efectuării verificărilor financiar-fiscale, denunţătorul s-a întâlnit de mai multe ori cu inculpatul Şocarici Costin Gabriel şi au discutat despre problemele generate de control, context în care cel dintâi i-a comunicat secundului că inspectorii ANAF constataseră un prejudiciu de aproximativ 15 milioane de lei, pe care intenţionau să îl recupereze prin luarea unor măsuri asigurătorii asupra bunurilor firmelor sale. În aceste condiţii, inculpatul Şocarici Costin Gabriel s-a oferit să îl ajute pe denunţător cu rezolvarea problemelor sale, spunându-i că are relaţii foarte mari şi că poate face acest lucru. În concret, inculpatul a afirmat că ar avea relaţii la vârful ANAF şi că poate interveni pentru ca verificările financiar-fiscale să nu conducă la declanşarea unei anchete penale împotriva denunţătorului şi a solicitat un răgaz de câteva zile pentru a obţine informaţiile necesare şi pentru a stabili strategia de urmat. Ulterior, inculpatul i-a spus denunţătorului că nu poate interveni direct în timpul controlului, dar că sigur va rezolva problema, iar dacă prejudiciul este într-adevăr de 15 milioane de lei, va face în aşa fel încât să nu fie sesizată DIICOT, iar pe parcurs, prejudiciul să fie redus la maximum 1.000.000 de lei, prin intermediul unor constatări fiscale şi expertize. După circa trei zile, denunţătorul s-a întâlnit din nou cu inculpatul care i-a confirmat că îl poate ajuta şi a pretins pentru acest ajutor suma de 400.000 de euro, despre care a afirmat că o va da cu titlu de mită persoanelor care pot, prin funcţiile pe care le deţineau, să oprească verificările la nivel de contravenţii şi să nu fie sesizat DIICOT sau alt organ de urmărire penală, inculpatul indicând o persoană cu funcţie importantă în cadrul ANAF, o altă persoană al cărei nume denunţătorul nu l-a reţinut, dar despre care inculpatul a arătat că este deasupra ANAF, precum şi un lucrător din cadrul Serviciului Român de Informaţii“, se mai arată în referatul DNA.

Totodată, potrivit aceluiaşi referat, „inculpatul a garantat că aceşti oameni, în 5-6 luni de zile, îl vor ajuta să nu ajungă să fie urmărit penal, precizând că, din prudenţă, ei nu erau de acord să se întâlnească cu denunţătorul. În continuare, inculpatul a precizat că suma de 400.000 de euro ar fi urmat să fie plătită, în trei tranşe, sub acoperirea unor relaţii comerciale în fapt inexistente“.

Gabi Şocarici, cum îl ştiu cunoscuţii, este cunoscut în Buzău pentru ţepele trase inclusiv unor interlopi pentru care a lucrat ca „săgeată“.

DISTRIBUIȚI
loading...