Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” (ANIMV) anunţă că activitatea Colegiului Naţional de Informaţii este suspendată ca urmare a verificărilor declanşate după ce ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, fost senator PSD de Buzău din perioada 2012-2016, a declarat că a absolvit un curs fără a se prezenta; de asemenea, diploma acestuia va fi anulată.

,,Cu privire la condiţiile de absolvire a Colegiul Naţional de Informaţii (CNI), în cazul domnului Teodorovici Orlando Eugen – seria I/2013, la nivelul Academiei Naţionale de Informaţii <Mihai Viteazul> a fost instituită o comisie de specialitate care a verificat respectarea procedurilor de obţinere a diplomei de absolvire. De asemenea, în urma deciziei comune a conducerii ANIMV şi CNI, Comisia a demarat verificări în privinţa tuturor absolvenţilor acestor cursuri, de la înfiinţarea CNI şi până în prezent. Menţionăm că pe parcursul verificărilor, acti­vitatea Colegiului National de Informaţii este suspendată”, transmite Academia, printr-un comunicat de presă.

Pe aceeaşi cale, se comunică şi traseul pe care Teodorovici l-a avut în academie: ,,Comisia de specialitate certifică următoarele aspecte referitoare la modul în care domnul Teodorovici Eugen Orlando a parcurs etapele aferente programului postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională continuă <Colegiul National de Informaţii>: a depus cerere şi dosar de înscriere la colocviul de admitere; a fost prezent şi a susţinut colocviul de admitere; a încheiat un contract de studii cu ANIMV; a plătit taxa de şcolarizare aferentă programului „Colegiul National de Informaţii”; nu a susţinut evaluările la cele trei discipline pentru care i-au fost acordate note; nu a susţinut examenul de certificare a competenţelor; nu a ridicat personal certificatul de absolvire, de la sediul ANIMV”, mai spun reprezentanţii Academiei.

Consecinţa verificărilor este anularea diplomei: ,,Ţinând cont de prevederile art. 144 alin. (4) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi cele reliefate din lucrările Comisiei, se impune anularea certificatului de absolvire”, se precizează în comunicat.

Măsurile vin după ce, în octombrie 2017, Eugen ­Teodo­rovici a declarat că a absolvit un curs al Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” fără a se prezenta, primind diploma acasă, iar Academia a demarat anchetă după declaraţiile ­ministrului, în urma căreia a decis şi suspendarea cursurilor din cadrul Colegiului Naţional de Informaţii.

Cezar Preda: ,,Teodorovici, singurul om care a primit o diplomă nemeritată“

Politicianul buzoian Cezar Preda, deputat liberal de Dâmboviţa, membru în Comisia de control asupra Serviciului Român de Informaţii, spune că este de părere că Teodorovici este „singurul om care a primit o diplomă nemeritată” din partea Colegiului Naţional de Informaţii (CNI), afirmând că formarea oferită de instituţie era utilă.

„Nu poţi fi serios în momentul în care, după ceva timp, spui că ai primit o diplomă la care nu ai participat. Asta face parte din discuţii de club, de seara când te duci, bei ceva la club şi pe urmă spui dimineaţa că nu ştii ce s-a întâmplat. Faptul că actuala conducere a SRI a considerat că trebuie să suspende lucrările Colegiului este o decizie pe care eu nu am de ce să o duc într-o zonă a lucrurilor bune sau rele. Este decizia lor. Cert este că acest Colegiu, în ceea ce priveşte mediul politic românesc, a făcut apropierea de înţelegere între ceea ce înseamnă SRI şi mediul politic, care până la urmă decide modul în care aceste servicii de informaţii îşi desfăşoară activitatea”, a spus deputatul PNL Cezar Preda.

Cezar Preda a afirmat că mai degrabă ar fi trebuit să fie închisă Academia Oamenilor de Ştiinţă care acordă „oamenilor mari (…) o rentă nemeritată în România”: „Întotdeauna este utilă o asemenea formare (cea oferită de CNI, n.r.) pentru că ea nu îţi dă nici valenţe de lucrător de informaţii, nici valenţe de doctor în informaţii. Îţi dă noţiunele necesare pentru a înţelege ce înseamnă SRI”, a spus deputatul liberal.

Preda a precizat că a parti­cipat la cursuri şi a promovat ­exa­menele Colegiului Naţional de Informaţii: „Bineînţeles că am fost la cursuri, am dat examen de admitere, am fost la cursuri. Nu am fost la toate, că nu am putut, dar la finalizare am fost (…) Acolo, eu am văzut colegi din toate instituţiile publice”, a spus acesta, care este de părere că Eugen Teodorvici este „singurul om care a primit o diplomă nemeritată” de la Colegiul Naţional de Informaţii. „Cred că singurul om care a primit o diplomă nemeritată este Eugen ­Teodo­rovici. Nu am mai auzit pe altcineva să spună asta. Sper să nu fie singura diplomă pe care domnul Teodorvici a primit-o nemeritat”, a mai spus Cezar Preda.

Reamintim că Eugen Teodorovici a recunoscut, la jumătatea lunii octombrie a ­anu­lui trecut, la o emisiune difuzată de TVR, la interpelarea deputatului Partidului Mişcarea Populară Robert Turcescu, faptul că a primit o diplomă de la Academia Naţionala de Informaţii, dar  fără să fi „trecut vreodată pe acolo“.

Eugen Teodorovici a fost întrebat de moderator dacă îi ştie pe cei din servicii infiltraţi prin instituţii. Teodorovici a răspuns că nu, dar că „îi banuieşte, îi simte“; în plus, el a susţinut că, atunci când era ministru, a cerut schimbarea celor care făceau informările, pe care îi recunoştea  după cum scriu. Apoi, a urmat un dialog între deputatul PMP Robert Turcescu şi Teodorovici, primul punându-i mai multe întrebări despre studiile sale.

Dialogul de la TVR 1:

Eugen Teodorovici: Eu am o diplomă de la Academie.

Robert Turcescu, deputat PMP: Care Academie?

Teodorovici: Păi spuneţi dumneavoastră, aţi fost cel mai perspicace. Vedeţi că v-aţi dat de gol, cum aţi muşcat din capcană.

Turcescu: Ce diplomă?

Teodorovici: Pe trei luni de zile, este un curs postuniversitar.

Turcescu: Dar care Academie?

Teodorovici: O academie, nu ştiu cum îi zice… Academia de…

(intervine cineva: Academia Naţională de Informaţii a SRI)

Turcescu: Aşa!

Teodorovici: Am o diplomă de master sau ce este el, curs postuniversitar, unde nu am fost nici măcar o dată.

Turcescu: Păi şi cum aţi luat diploma?

Teodorovici: Nu ştiu, întrebaţi-i pe cei care mi-au dat diploma.

Turcescu: Păi de ce v-aţi dus să o luaţi?

Teodorovici: Nu, mi s-a adus, nici măcar n-am luat-o eu. Mi s-a dat, da, pur şi simplu.

Turcescu: Dar de ce v-au dat diploma aia?

Teodorovici: Probabil că merit.

Moderator: Dar cine v-a contactat să vă dea o diplomă?

Teodorovici: Nu, diploma a venit la finalul acelor trei luni de zile. La care, recunosc, eu n-am fost.

DISTRIBUIȚI
loading...