Criza locurilor de cazare în căminele de bătrâni din județ a făcut-o pe o buzoiancă să gândească ,,un plan de afaceri“ ingenios. Femeia, în vârstă de 87 de ani, și-a înființat acasă un azil, luându-și angajamentul că probabil să aibă grijă de alți bătrâni, în condițiile în care probabil abia mai putea să se îngrijească singură. Doar că de serviciile sale ,,sociale“ au aflat și autoritățile, care au pus la cale un control ca să vadă cu ochii de specialist că zvonurile sunt sau nu adevărate.

Verificările au confirmat suspiciunea, iar activitatea desfășurată de aceasta a fost ­sis­tată, persoanele vârstnice identificate în imobil fiind scoase în timpul controlului din mediul potențial abuziv, transferate și protejate, fiindu-le asigurată securitatea și siguranța, precum și servicii de evaluare medicală a stării de sănătate, consiliere psihologică, protecție socială de tip rezidențial și/sau integrare în ­fa­milie cu monitorizare a specialiștilor unităților administrativ teritoriale de domiciliu, potrivit reprezentanților Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Buzău.

Echipa mixtă de control a fost constituită prin Ordin al Prefectului Județului Buzău, cu participarea reprezentanților Prefecturii, ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției ­Sa­nitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică Buzău și Administrației Județene a Finanțelor Publice Buzău.

„În cadrul controlului în teren efectuat, echipa de inspectori sociali a constatat că: în imobilul controlat, erau îngrijite 5 persoane vârstnice, de către un furnizor privat neacreditat/neautorizat de servicii sociale, în casă proprietate personală unde a organizat un serviciu social pentru care nu a solicitat licențiere fiind încălcate următoarele prevederi legale: Ordonanța Guvernului nr. 68/2003 privind serviciile sociale, art. 11, alin. (4), Legea nr. 292/2011 legea asistenței sociale, art 38, alin (1) și (2), Le­gea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale cu modificările și completările ulterioare, art. 8 alin. (1) și (2) și Ordinul nr. 2126/2015 privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor fără adăpost, tinerilor care au părăsit sistemul de protecție a copilului și altor categorii de persoane adulte aflate în dificultate, precum și pentru serviciile acordate în comunitate, serviciilor acordate în sistem integrat și cantinelor sociale (anexă 1).

– neîndeplinirea prevede­rilor Anexei 1 a Ordinului nr. 2126/2015 pune în pericol viață și siguranța persoanelor vârstnice găzduite și îngrijite în imobil, precum și faptul că există riscul de neglijență și abuz asupra lor.

Având în vedere că la controlul în teren echipa de inspecție a sistat activitatea persoanei fizice care îngrijea persoane vârstnice în domiciliul propriu fără a fi acreditată că furnizor privat de servicii sociale și fără a deține licența de funcționare pentru serviciul social organizat, precum și faptul că Inspectoratul de poliție județean Buzău efectuează cercetări în acest caz, nu au fost dispuse măsuri“, se mențio­nează într-un raport al AJPIS prezentat în cadrul Colegiului Prefectural în luna decembrie 2017.

Cazul datează însă din decembrie 2016, iar în urma controlului efectuat în teren Poliția a deschis un dosar penal pentru lipsire de libertate. Și în prezent se fac verificări în acest dosar.

Anul trecut, potrivit raportului AJPIS către Prefectură, au fost realizate verificări de birou pentru un număr de 12 furnizori de servicii sociale suspicionați că desfășoară activitate specifică fără acreditare. Din cele 12 entitați pentru care s-au realizat verificări de birou, doar pentru o persoană fizică neautorizată, a fost necesară realizarea controlului în teren, fiind vorba chiar despre bătrâna de 87 de ani.

DISTRIBUIȚI
loading...

3 COMENTARII

  1. Puteti informa opinia publica cate persoane din cele „salvate” au decedat pana la data publicarii acestui articol?
    Sau poate au murit (3 persoane din cele cinci) deoarece nu erau obisnuite sa traiasca ” in conditii de securitate si siguranta ,cu consiliere psihologica si protectie sociala de tip rezidential si cu monitorizarea specialistilor”.
    Bravo bugetarilor profesionisti, ati bifat un lucru important pentru societate!

  2. Nemaipomenit!
    8 bugetari (de la tot atatea agentii-directii-inspectorate) constituiti intr-o comisie au prins o evazionista de 87 de ani !
    Bravo bugetarilor victoriosi!

Comments are closed.