Situație halucinantă la Vâlcelele. Timp de 15 ani, membrii Comisiei Locale de Fond Funciar au ascuns, și Comisiei Județene de Fond Funciar și instanțelor de judecată, faptul că există teren disponibil în rezerva comisiei locale pentru retrocedare în fizic către o cetățeancă, Paraschiva Marius, căreia Instituția Prefectului a fost obligată, în 2016, de instanță, să-i plătească despăgubiri de aproape 3 miliarde lei vechi tocmai pentru întârzierea punerii în posesie.

Suprafața de 40 de hectare de teren arabil necesară punerii în posesie a respectivei femei a fost identificată în 2017 în rezerva comunei Vâlcelele, urmare diligențelor depuse, ulterior sancționării Comisiei Județene de Fond Funciar și validării propririi asupra conturilor Prefecturii, astfel că anul trecut s-a emis titlul de proprietate. În urma verificărilor efectuate de reprezentanții prefecturii, s-a constatat că terenul pe care s-a făcut retrocedarea nu avea proprietari din 1991 și a fost stăpânit de aceeași persoană (sau grup de persoane) care a și încasat subvenții de la APIA din 2007 până în prezent, inclusiv după punerea în posesie a petentei Marius Paraschiva, fapt dovedit prin cele trei adrese primite de Instituția Prefectului de la APIA Buzău. Toate aceste aspecte au fost aduse în atenția procurorilor, însă surpriză!

Procurorul de caz și prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rm. Sărat au concluzionat că faptele s-au prescris și au respins sesizarea Instituției Prefectului împotriva membrilor Comisiei Locale de Fond Funciar Vîlcelele,  motiv pentru care împotriva ordonanței de respingere a fost formulată plângere la Judecătoria Rm. Sărat.

Vizat de acuzații este atât fostul primar al comunei, Nicu Smichină, în prezent consilier local, dar și membrii Comisiei Locale Vîlcelele, precum și un arendaș din zonă.

La mijloc este vorba chiar despre suma de 280.780 lei, plătită de Prefectură în contul unei sentințe civile a Judecătoriei Rm. Sărat care data aproape opt ani, constituită ca prejudiciu la bugetul Ministerului Administrației și Internelor și, implicit, al Statului Român.  .

În 2009, petenta Paraschiva Marius obținea în instanță o decizie de punere în  posesie cu 40 de hectare de teren la Boldu. Ani la rând, responsabilitatea punerii în legalitate a fost pasată de la o instituție la alta, de la un factor responsabil la altul, astfel că femeia a deschis proces după proces atât Comisiei Județene de stabilire a dreptului de proprietate de pe lângă Prefectura Buzău, cât și Primăriei Boldu și Comisiei Locale de Fond Funciar care, în lipsa terenului respectiv pe raza acestei comune, a propus în 2016 împroprietărirea petentului cu pământ pe raza comunei Vîlcelele. În noiembrie, Comisia Județeană de Fond Funciar a validat, la ­pro­punerea Comisiei Locale de Fond Funciar Boldu, anexa nr. 2 a pentru titularul Marius Paraschiva cu suprafața de 40 de hectare, decizând transferul anexei respective către Comisia locală de Fond Funciar Vîlcelele. Lucrurile au fost destul de încurcate în acest caz, astfel că petent a cerut unui executor poprirea conturilor Comisiei Județene și a Instituției Prefectului ca terț poprit pentru sumele datorate sau care urmau a fi datorate în temeiul unor raporturi juridice existente, debitoarei Comisia Jude­țeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, până la concurența sumei totale de 280.780 lei. Banii au fost dați, însă ulterior și s-a căutat vinovatul pentru întârzierea care a lăsat statul fără aproape trei miliarde de lei vechi.

„S-a făcut cercetare administrativă din cauza acestei sume de bani dată de către Instituția Prefectului, pentru a găsi persoanele vinovate. Potrivit raportului comisiei constituite în acest sens, nu este nimeni responsabil din Instituția Prefectului. Atunci Comisia Județeană de Fond Funciar avea altă componență“, preciza, în vară, prefectul Carmen Ichim. Ca urmare, atenția s-a îndreptat către Comisia Locală de Fond Funciar, despre care se bănuia că nu ar fi deloc străină de tergiversarea ­exe­cutării unor decizii judecătorești pe fond funciar. După identificarea vinovaților, Instituția Prefectului a înaintat plângere penală pentru nepunerea la dispoziție a terenului care, potrivit inventarierii din 2012, s-a dovedit a fi liber și nepus în posesie solicitanților de drept. Mai mult, decidenții Prefecturii au vrut să afle cine a încasat subvenții pentru aceste suprafețe de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, iar documentele au ajuns de asemenea în atenția procurorilor.

Prefectul Carmen Ichim consideră că toți cei vinovați trebuie să răspundă.Ea a participat, în data de 29 mai 2018, la ședința Comisiei Locale de Fond Funciar, iar în urma discuțiilor purtate cu membrii CLFF Vâlcelele, a constatat că există unele incertitudini cu privire la acuratețea modului în care s-a realizat inventarul tere­nurilor agricole și a cerut constituirea unei alte comisii care să se ocupe de reinventarierea acestor terenuri.

La acel moment, existau solicitări cu privire la neretrocedarea în termen a circa 100 de hectare, suprafață care nu se regăsea scriptic în evidențe administrației comunei Vîlcelele.

În 2015, polițiști din cadrul IPJ Buzău au des­cins la locuința fostului primar Nicu Smochină, acesta fiind suspectat de abuz în serviciu, dar și la patru apropiați de-ai săi, bănuiți de complicitate

Perchezițiile au fost desfășurate în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Biroului de Investigare a Criminalității Economice Râmnicu Sărat, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecatoria Râmnicu Sărat.

Gruparea ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 300.000 de lei cu ocazia derulării unui contract de lucrări pentru o școală, încheiat în 2007. Cei în cauză erau bănuiți că ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 300.000 de lei, cu ocazia derulării unui contract de achiziții publice în valoare de 1.600.000 de lei.

1 COMENTARIU

Comments are closed.