Un primar din judeţul Buzău, condamnat deja cu suspendare, pe fond, într-un dosar intens mediatizat, şi-a făcut rost de un nou proces. Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, luni dimineaţă, o nouă listă cu aleşi locali găsiţi în incompatibilitate ori în conflict de interese. Printre cei opt aleşi locali se află şi primarul comunei Brăeşti, Adrian Ion Perţea care, potrivit ANI, ,,în perioada exercitării mandatului de primar (2012 – 2016) a deţinut şi exercitat simultan şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale Brătileşti, respectiv funcţia de administrator în cadrul S.C. Tavi Trans S.R.L. şi S.C. Val Autotrans S.R.L. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consi­deră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris, însă Perţea nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exer­citarea dreptului la apărare.

Perţea nu recunoaşte incompatibilitatea

Primarul comunei Brăeşti a declarat însă, pentru observatorulbuzoian.ro, că nu a deţinut niciodată funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al şcolii din Brătileşti şi că în fiecare an a numit un reprezentant din partea Primăriei în Consiliul de Administraţie al şcolii, iar din calitatea de administrator al celor două societăţi s-a retras imediat după ce a devenit primar.

„Nu am participat şi nu am deţinut nicio funcţie în Consiliul de Administraţie al şcolii. Nu am fost remunerat şi nu am fost prezent la vreo şedinţă. Mai mult am desemnat, în scris, în fiecare an, un reprezentant din partea Primăriei în Consiliul de Administraţie. Nu ştiu de unde s-a ajuns aici. Cu siguranţă voi contesta această deciziei şi sper să se aplice legea aşa cum s-a aplicat şi în cazul preşedintelui Klaus Iohannis. În ceea ce priveşte funcţiile de administrator la cele două societăţi, îmi aduc aminte că am ieşit din acele firme imediat după câşti­­garea mandatului de primar. O să contest în instanţă decizia şi am să văd dacă au sau nu dreptate cei de la Agenţia Naţională de Integritate.

Poate aveam vreun termen de a ieşi din respectivele societăţi şi o fi fost depăşit, însă ştiu că am părăsit funcţiile respective imediat după ce am ieşit primar”, a declarat Adrian Perţea pentru observatorulbuzoian.ro.

Primarul de la Brăeşti şi problemele cu legea

Primarul comunei Brăeşti este unul dintre inculpaţii din dosarul ,,Mită pentru permise”, fiind condamnat pe fondul cauzei la 2 ani şi 2 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani, şi muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile la Primăria Brăeşti.

„La 21.03.2014 (vineri), orele 12.06, P.A.I, primarul comunei Brăeşti, i-a solicitat examinatorului B.A. (n.r., Adrian Botezatu, agent şef de poliţie) să intervină pe lângă funcţionari de la S.P.C.R.P.C.I.V. Buzău – Compartimentul Înmatriculări, în scopul primirii şi soluţionării unui dosar incomplet având ca şi obiect transcrierea dreptului de proprietate pentru un autoturism. Dosarul ­res­pectiv aparţinea fratelui primarului, P.O.D. (n.r. Octavian Dumitru Perţea), ofiţer, şef al Biroului Rutier din cadrul Poliţiei oraşului Marghita, jud. Bihor; care dorea să treacă pe numele său autoturismul SEAT LEON, în condiţiile în care acesta nu avea chitanţa care să ateste plata taxei de înmatriculare în valoare de 60 lei, fapt ce împiedica primirea dosarului. B.A. l-a contactat pe colegul său, agentul principal M.D.L., solicitându-i să-l ajute pe fratele primarului. Ulterior, acestuia din urmă i s-au eliberat în aceeaşi zi şi dovada pentru a putea circula şi numerele de înmatriculare.

În schimbul intervenţiei făcute, B.A. i-a pretins primarului o alimentare (n.r., cu combustibil), pe care a făcut-o în aceeaşi zi la staţia menţionată, fără a achita contravaloarea, care a fost trecută în contul Primăriei comunei Brăeşti“, precizează reprezentantii DGA, Serviciul Judetean Buzău.

De asemenea, Adrian-Ion Perţea fost acuzat că, anterior, în luna ianuarie 2014, a oferit o cantitate de motorină agentului examinator Adrian Botezatu, în scopul de a promova o angajată de la Primăria Brăeşti la proba practică de obţinere a permisului de conducere.

Ulterior, primarul comunei Brăeşti, Adrian Perţea, a fost trimis în judecată, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, în dosarul mafiei permiselor, împreună cu doi examinatori auto şi cu un patron de şcoală de şoferi. Potrivit procurorilor, primarul din Brăeşti este acuzat de comiterea unor fapte de corupţie, apreciate ca prezentând un grad ridicat de pericol social.

La Tribunalul Buzău, doi inculpaţi din dosarul „Mită pentru permise” au primit sentinţe de condamnare cu executare. Este vorba despre instructorul auto Gheorghe Brătilă şi Adrian Botezatu, agent ­exa­minator la data faptelor. Primul a fost condamnat la 3 ani şi jumătate închisoare cu executare (2 ani şi 18 luni), iar cel de-al doilea la 3 ani şi 8 luni închisoare cu ­exe­cutare pentru dare, instigare şi participaţie la dare de mită, res­pectiv luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă.

Ceilalţi trei inculpaţi, între care şi Adrian Perţea, au primit sentinţe cu suspendare.

DISTRIBUIȚI
loading...