Lumea îl cunoaște în calitate de umorist și mai puțin de jurnalist. Numele buzoianului Adrian Fete­cău se identifică cu celebrul Grup VOUĂ, cea mai longevivă trupă de umor din România. De aproape 37 de ani Fetecău conduce VOUĂ, grup din componența căruia au făcut parte de-a lungul timpului actori precum Marius Florea Vizante, Radu Gabriel, Gheorghe Ifrim, Marilena Chelaru, Ion Ionuț Ciocia etc., dar puțin știu că Adrian Fetecău are în spate și o carieră de jurnalist la Radio România Actualități, unde ocupă postul de redactor-șef al departamentului sport.

Invitat recent în studioul Sport Total FM, cadrul emisiunii „Fluier final”, buzoianul a dezvăluit cum a ajuns să se specia­lizeze în box.

„Mi s-a defectat mașina”   

„În 1992 am dat examen și am intrat la Radio România Actualități, veneam de la Grupul Vouă. Vreun an de zile m-au cam hăituit așa, apoi, după un an, trebuia să ajung la o conferință de presă la Federația Română de Box. Nu am ajuns pentru că mi s-a defectat mașina, iar drept pedeapsă am fost trimis să relatez de la turneul de box Centura de Aur, timp de o săptămână. Ulterior am ajuns la Tampere, în Finlanda, la un Campionat European. Mă uitam la Feri Vaștag ca la Dumnezeu!”, a declarat Fetecău la Sport Total FM.

Buzoianul s-a născut în 1957, în satul Scorțoasa, la 7 kilometri de Vulcanii Noroioși, „într-o căsuță aflată într-o râpă”, tatăl său fiind șofer (fost sondor), iar mama casnică. La vârsta de 5 ani avea să se mute cu familia în munici­piul Buzău.

În 1982, după absolvirea facultății, Fetecău a fost repartizat la Buzău, la CONTACTOARE, unde, cu ajutorul directorului Cristian Gonțescu s-a ocupat de înființarea Grupului VOUĂ și crearea unor brigăzi artistice în întreprindere. Grupul avea să înregistreze până în decembrie 1989 peste 100 de spectacole cu casa închisă, dar și primele momente de umor difuzate de Televiziunea Română Liberă. În ‘89, VOUĂ a susținut un spectacol în aer liber, între căminele Complexului Studențesc Regie din Capitală, cu 10.000 de spectatori.

Dincolo de cariera umoristică, Adrian Fetecău este comentator sportiv, tatăl campioanei naționale la tenis Irina Fetecău și autorul cărții „Tenis. Sportul inventat de diavol”. Din aprilie 1992, buzoianul s-a transferat la Radio România ca redactor la Redacția Sport, unde, în timp, a comentat, în special, box, dar și fotbal, tenis, lupte, haltere. În 2001, cu prilejul împlinirii a 75 de ani a Federației Române de Box, a scris „Istoria boxului românesc”. De asemenea a mai scris cărțile „­Feno­menalul Vaștag” (după care regizorul Mircea Veroiu a vrut să facă un film artistic, dar timpul nu a mai avut răbdare…) și „Doroftei cel Mare” (împreună cu ziaristul Viorel Sima).

DISTRIBUIȚI
loading...