Dosarul „Mită pentru permise“ merge din amânare în amânare la Curtea de Apel Ploieşti unde se judecă apelurile declarate de inculpaţi la sentinţele pe fond. Joi se va consuma un nou termen în cauză, zi în care vor fi audiaţi patru martori ceruţi de inculpaţi în apărarea lor. Printre aceştia se numără şi fratele primarului de la Brăeşti, Octavian Dumitru Perţea care va trebui să explice instanţei cum s-a ajuns ca fratele său să încalce legea pentru o taxă de înmatriculare.

„La 21.03.2014 (vineri), orele 12.06, P.A.I, primarul comunei Brăeşti, i-a solicitat examinatorului B.A. (n.r. Adrian Botezatu, agent şef de poliţie) să intervină pe lângă funcţionari de la S.P.C.R.P.C.I.V. Buzău – Compartimentul Înmatriculări, în scopul primirii şi soluţionării unui dosar incomplet având ca şi obiect transcrierea dreptului de proprietate pentru un autoturism. Dosarul respectiv aparţinea fratelui primarului, P.O.D. (n.r. Octavian Dumitru Pertea), ofiţer, şef al Biroului Rutier din cadrul Poliţiei oraşului Marghita, jud. Bihor, care dorea să treacă pe numele său autoturismul SEAT LEON, în condiţiile în care acesta nu avea chitanţa care să ateste plata taxei de înmatriculare în valoare de 60 lei, fapt ce împiedica primirea dosarului. B.A. l-a contactat pe colegul său, agentul principal M.D.L., solicitându-i să-l ajute pe fratele primarului. Ulterior, acestuia din urmă i s-au eliberat în aceeaşi zi şi dovada pentru a putea circula şi numerele de înmatriculare.

În schimbul intervenţiei făcute, B.A. i-a pretins primarului o alimentare, pe care a făcut-o în aceeasi zi la staţia menţionată, fără a achita contravaloarea, care a fost trecută în contul Primăriei comunei Brăeşti“, precizează reprezentantii DGA, Serviciul Judetean Buzău.

Ulterior, primarul comunei Brăeşti, Adrian Perţea, a fost trimis în judecată, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, în dosarul mafiei permiselor, împreună cu doi ­exa­minatori auto şi cu un patron de şcoală de şoferi. Potrivit procurorilor, primarul din Brăeşti este acuzat de comiterea unor fapte de corupţie, apreciate ca prezentând un grad ridicat de pericol social.

La Tribunalul Buzău, doi inculpaţi din dosarul „Mită pentru permise” au primit sentinţe de condamnare cu executare. Este vorba despre instructorul auto Gheorghe Brătilă şi Adrian Botezatu, agent examinator la data faptelor. Primul a fost condamnat la 3 ani şi jumătate închisoare cu executare (2 ani şi 18 luni), iar cel de-al doilea la 3 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru dare, instigare şi participaţie la dare de mită, res­pectiv luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă.

Ceilalţi trei inculpaţi au primit sentinţe cu suspendare. Andrei Chitic, agent examinator la data faptelor, a primit o sentinţă de 2 ani şi 3 luni închisoare cu suspendare executării pedepsei sub ­suprave­ghere pe o perioadă de 3 ani şi obligarea la muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile, primarul comunei Brăeşti, Adrian Perţea, a fost condamnat la 2 ani şi două luni închisoare cu suspendare executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani şi muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile la Primăria Brăeşti, iar cel din urmă inculpat, Valeriu Răduţă, instructor auto la Rm. Sărat, fin al lui Botezatu, a primit o condamnare de 1 an şi patru luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani, fiind obligat la muncă în folosul comunităţii timp de 60 de zile la primăria Rm. Sărat.

 

DISTRIBUIȚI
loading...