Administrație

Cu ce nemulțumiri s-au dus primarii buzoieni la înâlnirea cu membrii Guvernului invitați la întrunirea anuală a Asociației Comunelor

Întrunirea anuală a Asociației Comunelor din România, care se desfășoară în perioada 17-20 februarie, în București, a fost un bun prilej pentru șefii administrațiilor locale care reprezintă județul Buzău de a pune pe tapet problemele cu care se confruntă în activitatea de zi cu zi, tema principală a lucrărilor fiind „Spațiul rural românesc, spațiu rural european”, prin care se urmărește identificarea legislației care determină decalajele dintre mediul rural și cel urban și să se stabilească măsurile ce se impun pentru diminuarea/eliminarea discriminărilor.

Luni, primarii au avut prilejul să își spună păsurile invitaților la reuniunea lor – membri ai Guvernului res­ponsabili cu Educația, Sănătatea sau absorbția fondurilor europene, în frunte cu premierul Viorica Dăncilă. Un moment complicat, cu un amestec de speranță și deziluzie, având în vedere așteptările pentru o viață mai bună pentru cei care îi reprezintă. Asigurarea sumelor pentru plata salariilor asistenților persoanelor cu handicap de la bugetul de stat, susținerea diferențelor de sume apărute la contractele de investiții din cauza creșterii salariilor în construcții, ­mo­dificarea Legii 273/2004 privind procedura  adopției ori simplificarea procesului achizițiilor publice, sunt principalele probleme pentru care primarii buzoieni au primit mandat din partea colegilor pentru a căuta răspunsuri la factorii responsabili din administrația centrală.

În ceea ce privește sistemul de echilibrare a bugetelor locale, prin proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2019 impozitul pe venit se alocă în proporție de 100% bugetelor locale, este promisiunea guvernanților pentru reprezentanții administrațiilor locale.

Din cota de 17,5% din impozitul pe venit, respectiv cota de 18,5% din impozitul pe venit încasat anterior intrării în vigoare a legii bugetului de stat, se vor aloca bugetelor locale ale comunelor, sume astfel încât să se asigure, pe lângă veniturile proprii și sumele care vin direct din cota de 60% din impozitul pe venit, minimum 1.000 lei/ locuitor/an, dar nu mai puțin de 2.000.000 lei/an/comună, față de 750 lei/locuitor/an, dar nu mai puțin de 1.000.000 lei/an cât a fost în 2018.

În plus, din sume defalcate din T.V.A. se vor aloca bani comunelor ale căror sume ­asi­gurate pentru finanțarea sistemului de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane adulte cu ­han­dicap, finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiilor lunare în anul 2019 sunt mai mici decât cele pentru anul 2018.

Continuă, de asemenea, finanțarea și în anul 2019 pentru Programul Național De Dezvoltare Locală.

,,Promisiunile sunt bune dacă au și finalitate și nu rămân la nivel de vorbe. Pro­blemele din administrație sunt multe, aproape direct proporționale cu promisiunile guvernanților”, a precizat președintele filialei județene a Asociației Comunelor, Marian Mușat, primar al comunei Valea Salciei.

Cea de-a 22-a sesiune a Adunării generale a Asociației Comunelor din România se încheie miercuri, 20 februarie.

În luna aprilie se va desfășura Adunarea Generală a Filialei Buzău a Asociației Cmunelor din România, un nou prilej pentru primarii buzoieni de a cere sprijinul parlamentarilor în susținerea proiectelor și obținerea de fonduri pentru dezvoltarea comunităților rurare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker