Sport

Cristinel Romanescu: „Tenisul de masă românesc chiar are o şcoală!”

  • 2018 a fost anul băieţilor, cu buzoianul Ovidiu Ionescu vicecampion European

Federaţia Română de Tenis de Masă, condusă de buzoianul Cristinel Romanescu, s-a menţinut în topul performanţelor şi în 2018. În anul recent încheiat, sportivii românii au bifat noi performanţe notabile, mai ales la masculin, Ovidiu Ionescu devenind vicecampion european de seniori în Spania, la Alicante, iar Cristian Pletea obţinând medalia de bronz la Campionatele Mondiale de juniori.

 „La Europenele de seniori de la Alicante, fetele au intrat în primele opt la simplu, la dublu şi dublu mixt, dar nu au ajuns la medalii. Ne-a rămas doar proba de simplu băieţi, unde, cinstit, nu aveam aşa mari speranţe că vom obţine un rezultat foarte bun. Şi a venit acel rezultat al lui Ovidiu Ionescu, o medalie de argint, el bătând, pe parcursul turneului, pe campionul european en titre, Vladimir Samsonov. În finală, el a pierdut la Timo Boll (1-4), un meci în care experienţa şi-a spus cuvântul. Dar rezultatul în sine este deosebit pentru Ionescu şi pentru echipa de băieţi. Noi spunem că acest rezultat face să arate că tenisul de masă românesc chiar are o şcoală, după ce foarte mult timp şi foarte multă lume spunea că avem o şcoală de fete foarte bună. Între timp, iată că reuşim să scoatem sportivi băieţi de mare va­loa­re. Şi ceea ce îmi întăreşte cuvintele e ce s-a întâmplat la Mondialele de juniori, unde Cristian Pletea a intrat în semifinale, bătând un chinez (4-0), iar în semifinale a pierdut la un alt chinez, numărul unu mondial. A fost doar Cristi Pletea din Europa, în rest au fost doi chinezi şi un japonez pe podium. Ceea ce spune că suntem în careul de aşi la băieţi, nu numai la fete. Înseamnă că avem o şcoală bună, antrenori deosebiţi, sportivi foarte buni, talentaţi şi, încet-încet, îi ducem către înalta performanţă”, a declarat preşedintele FRTM, Cristinel Romanescu, pentru Agerpres.

Campionatele Europene de juniori şi cadeţi de la Cluj Napoca, un succes total

O realizare importantă a Federaţiei Române de Tenis de Masă în 2018 a fost organizarea cu succes a Campionatelor Europene de juniori şi cadeţi, la Cluj-Napoca – unde s-au obţinut 11 medalii, dintre care două de aur, două de argint şi şapte de bronz-, competiţie care a deschis drumul pentru organizarea altor evenimente internaţionale, în 2021 sau 2022.

 „Trebuie să spunem cu mândrie că, după 59 de ani, România a fost în stare să organizeze o competiţie de asemenea anvergură, cu aproximativ 800 de jucători, încă vreo 4-500 membri ai staffurilor tehnice. O competiţie foarte grea, care s-a desfăşurat în zece zile, România primind, ca organizare, medalia de aur, pentru că am încercat să ne ridicăm la un standard cât mai înalt, să arătăm că suntem în măsură, după atâţia ani, să organizăm competiţii de asemenea anvergură. Federaţiile europeană şi internaţională au fost mulţumite, iar în anii care vor urma, 2021, 2022, România va organiza campionate mondiale, campionate europene de seniori. Am depus candidaturi, ele se discută la anul, pentru că sunt mai multe ţări şi trebuie să susţinem această candidatură. Noi sperăm că ceea ce s-a întâmplat vara asta la Cluj, cu susţinerea pe care o vom face acestor candidaturi, vor face ca România să câştige şi să fie ţara organizatoare. Dar rămâne de văzut în 2019, la Congresul european şi mondial unde se vor discuta”, a mai spus Romanescu pentru Agerpres.

Obiective pentru 2019

Pentru acest an, preolimpic, obiectivele Fede­raţiei Române de Tenis de Masă sunt în strânsă legătură cu Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020.

„Gândul nostru, de fiecare dată când ne propunem obiectivele, este la  JO 2020 de la Tokyo, şi ne gândim la acea medalie pe care vrem să o obţinem. Putem să o obţinem la două probe, la echipe fete sau în proba de simplu, mă gândesc la Bernadette Szocs, Elizabeta Samara. Dar iată că acum şi la băieţi, prin Ovidiu Ionescu, de ce nu, suntem din ce în ce mai aproape de a face un rezultat deosebit. Avem un Mondial la probele indivi­duale, la Budapesta, unde ne dorim cel puţin o medalie în toate probele, pentru că suntem în linie dreaptă pentru JO 2020. Vrem un parcurs cât mai bun al tuturor sportivilor la Jocurile Europene de la Minsk, din luna iunie, care sunt practic şi criteriu de calificare pentru JO, tocmai ca să ne calificăm cât mai repede sportivii, să scăpăm de această problemă şi să ne putem pregăti cât mai bine în vederea JO 2020. Mai avem şi Campionate Europene pe echipe, unde fetele au ca obiectiv să-şi apere titlul şi băieţii să acceadă cât mai în faţă. Încercăm, dacă echipa merge tot mai bine, o medalie, poate e prea mult spus, dar suntem aproape”, a declarat Romanescu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker