27 de ani
de presa libera
Sambata, August 19, 2017 23:25 PM

Actualitate

Crime perfecte sau scăpări ale anchetatorilor? Două cazuri înfiorătoare care așteaptă, de ani de zile, rezolvare

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
19.05.2017, 00:00
1328

   Mai multe dosare de omor, de jafuri și de dispariții au cunoscut, de-a lungul ultimilor ani, răs­turnări de situație incredibile.

   Unele crime sau tentative de omor au fost rezolvate după foarte mulți ani, atât cu ajutorul noilor tehnologii, cât și în urma reaudierilor minuțioase a sute de persoane.

   Multe dintre cazurile care pă­reau imposibil de rezolvat de către judiciariștii buzoieni au fost, la un moment dat, duse la bun sfârșit, iar autorii trimiși pentru ani mulți după gratii.

   Însă unul care le-a „mâncat“ mult timp și nervi anchetatorilor este cazul înfiorător al bebe­lușului bătut până la moarte, probabil de mamă, și aruncat apoi într-o remorcă, caz care pare să fie însă crima perfectă, având în vedere, că încă din 2013, anchetatorii încearcă să dea de urma ucigașei sau, poate, a ucigașilor.

   Niciuna dintre probele găsite de oamenii legii nu a reușit să-i conducă spre făptaș, dar aceștia încearcă de aproape patru ani, fără succes, să identifice persoana sau persoanele care au ucis un nou-născut. Și în acest moment, după atâta timp, se bănuiește că este vorba despre o mamă criminală. Este unul dintre dosarele cu autor necunoscut aflate în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău încă din 2013. Povestea sinistră începe în 21 iulie, într-o zonă semicentrală a Buzăului, limitată de străzile Ciochinescu și Ciucurete. O femeie care răs­co­lea prin gunoaie își făcea tra­seul obișnuit prin cartier, umblând pe la tomberoane, în că­uta­re de resturi. În timp ce se în­drepta către o platformă de gunoi aflată în zona cuprinsă între străzile Ciochinescu și Ciucurete, femeia a trecut pe lângă o autoutilitară Dacia, zărind pe platforma din spate a acesteia o grămadă de cârpe murdare ce păreau că acoperă ceva. Mânată de curiozitate, aceasta a îndepăr­tat cârpele cu cârligul pe care îl folosea pentru a scormoni în gunoaie și a rămas împietrită de groază în momentul în care a dezvelit trupul fără viață al unui bebeluș.

   A alertat imediat mai mulți cetățeni care se aflau în acea zi de duminică, la orele dimineții, în preajma platformei de gunoi a car­tierului, iar unii care și-au fă­cut curaj să verifice vorbele femeii aveau să descopere în bena unei autoutilitare parcate la douăzeci de metri distanță de tomberon o grămadă de cârpe, în care era înfășurat cadavrul unui făt. S-a sunat la 112 și, la scurt timp, polițiștii au împânzit area­lul din jurul Daciei Papuc pentru a începe să facă lumină în po­ves­tea care se contura a fi o crimă.

   Polițiștii care au preluat ca­zul au examinat copilul și au realizat că au în față un băiețel. După ce au fost efectuate măsu­rători, fotografii și interogări ale martorilor, cadavrul fătului a fost ridicat și dus la Serviciul de Medicină Legală pentru a se stabili la necropsie dacă micuțul fu­sese născut la termen, precum și cauza decesului. În primele ore de la macabra descoperire, po­lițiștii au vizitat toate societățile comerciale din vecinătate, dotate cu camere de supraveghere, pen­tru a strânge înregistrările din noaptea de 20 spre 21 iulie 2013. Au mers apoi la toate cabi­netele medicale particulare și farmaciile de pe o rază de câțiva kilometri în jurul punctului în care a fost găsit fătul, pentru a cere date despre cliente gravide din cartier.

Moarte violentă  

   Încă din prima săptămână, anchetatorii au pornit pe urmele mamei asupra căreia, inițial, pla­na suspiciunea că născuse fătul mort. „Au fost efectuate investigații, audieri, verificări la uni­tăți spitalicești, cabinete medi­cale și unități farmaceutice. La aceste operațiuni au participat polițiști de la mai multe structuri operative ale Inspectoratului de Poliție Județean Buzău“, declara, în 2013, ofițerul de presă al IPJ Buzău, comisarul-șef Florina Cru­cianu. După câteva zile, însă, legiștii au transmis rezultatele necropsiei, conturând un scenariu greu de digerat chiar și de către criminaliștii căliți în anche­tarea unor omoruri dintre cele mai atroce. Legiștii din cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală Buzău au constatat că băiețelul a fost născut la termen, iar moartea a fost violentă. Altfel spus, criminala adusese pe lume un copil viu, sănătos însă, din motive greu de bănuit, l-a lovit până a murit, după care i-a aruncat cadavrul în bena mașinii.

   Ancheta echipei formate din polițiști și procurori părea că dă rezultate în toamna aceluiași    an, după ce a primit un set de ima­­gini preluate de pe camerele de supraveghere ale unei farmacii din apropierea locului, în care a fost găsit nou-născutul. Pe înregistrare apărea un băr­­­bat care intrase în farmacie în pe­rioada în care femeia a aruncat copilul în bena Daciei. În a­cest context, polițiștii au transmis presei fotografia bărbatului, însoțită de mesajul prin care îi transmiteau celui care se recu­noștea pe filmare să se prezinte la poliție pentru a preciza dacă deține informații ce pot fi utile anchetei.   Oamenii legii cereau, de asemenea, persoanelor care îl recunosc pe bărbatul respectiv să se adreseze celei mai apropiate unități de Poliție, pentru a furniza date ce pot duce la identificarea lui. Nici acest demers nu le-a fost de folos anchetatorilor, astfel că dosarul a ajuns pe raftul cazurilor cu autor necu­noscut. Oamenii legii iau în calcul mai multe variante privind identitatea criminalei. Este posibil, spun ei, ca femeia să-și fi schimbat frecvent domiciliul, pe perioada sarcinii, pentru a-și pierde urma. Nu este exclus ca mama, probabil foarte tânără, să fi să­vârșit fapta cu ajutorul unor complici, părinți sau partener.  Nu s-a putut stabili însă nici momentul în care „coletul“ respectiv a fost plasat în mașină și nici locul. Oamenii legii au luat în calcul inclusiv posibilitatea ca ma­ma să nu fie din zonă.

Cu cât trece timpul, cu atât procurorilor și polițiștilor le va fi mai greu să o identifice pe autoarea crimei.

Semne de întrebare în cazul bărbatului găsit cu capul despicat pe șoseaua de centură pe 19 februarie 2015

   Nu este însă singurul caz care pare să dea bătăi de cap anchetatorilor. Pe 19 februarie 2015, un bărbat de 68 de ani a fost găsit mort pe șoseaua de centură a municipiului, cu o tăietură de peste 15 centimetri lungime, de la ureche, până pe obrazul din partea opusă a capului.  Victima a murit în urma rănii de la cap, fără să aibă și alte leziuni interne sau fracturi. Po­trivit certificatului medico-legal,  Virgil Beju a murit din cauza asfixiei mecanice, în urma „obturării căilor respiratorii cu sânge aspirat“, provocată de un traumatism cranio-facial acut. A fost un prim verdict, conform căruia accidentul rutier ar fi la originea decesului.

   Nici până acum nu s-a putut afla în ce împrejurări a murit omul, dacă a fost accidentat de o mașină în locul unde a fost găsit ori a fost omorât în altă parte și mutat acolo ca să pară un accident. Și asta pentru că, spun rudele, bărbatul nu avea ce căuta pe șoseaua de centură, mai ales că Virgil Beju locuia pe strada Plevnei, departe de zona în care și-a găsit sfârșitul.

   „La șase fără un sfert a ajuns la spital cu mama pentru a vizita o rudă care era internată. Pentru că erau mai multe persoane din familie, nu i-au permis și lui să intre și a rămas în sala de așteptare. După o jumătate de oră, mama a coborât din salon, dar el nu mai era. A crezut că a plecat singur acasă, pe strada Plevnei, dar nu era nici acasă, așa că a anunțat Poliția (...)Venea la mine la București și ducea copilul la grădiniță și îl aducea. Dacă se descurca în București, acasă, la Buzău, era imposibil să se rătăcească sau să încurce drumul“, spunea, la scurt timp, Sorin Beju, fiul bărbatului decedat.

   Informațiile confirmate de polițiști susțin ipoteza că omul a fost lovit de un autovehicul, cel mai probabil un TIR sau un vehicul de mare tonaj, iar autorul a părăsit locul faptei. Poliția a organizat filtre în trafic, însă nici urmă de autorul presupusului accident.

   În cele două cazuri polițiștii încă mai fac cercetări, însă odată cu trecerea timpului șansele ca autorii să fie găsiți sunt tot mai mici, dacă nu, la un moment dat, mustrați de conștiință, aceștia se vor preda autorităților. Însă este greu de crezut să se întâmple așa.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Campionatul Angliei - Arsenal Londra, învinsă în deplasare
Sambata, August 19, 2017 23:07 PM

Echipa Arsenal Londra a fost învinsă la limită în deplasare, cu scorul de 1-0, de formația Stoke City, într-o partidă din cadrul etapei a 2-a a campionatului de fotbal al Angliei, disputată sâmbătă seara.

Ludovic Orban: Actualul guvern distribuie resurse pe care nu le are
Sambata, August 19, 2017 22:28 PM

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, și-a manifestat, sâmbătă, îngrijorarea față de creșterea gradului de îndatorare al României, el afirmând că actualul guvern "distribuie resurse pe care nu le are".

Ciclism: Turul Spaniei - Rohan Dennis, lider după prima etapă
Sambata, August 19, 2017 22:19 PM

Cea de-a 72-a ediție a Turului ciclist al Spaniei a debutat sâmbătă, la Nimes (Franța), cu un contra-cronometru pe echipe, pe distanța de 13,7 km, la finalul căruia australianul Rohan Dennis a preluat tricoul roșu rezervat liderului clasamentului general.

Torje și Grozav au marcat în campionatul Turciei
Sambata, August 19, 2017 21:36 PM

Jucătorii români Gabriel Torje și Gheorghe Grozav au marcat câte un gol pentru echipa lor, Karabukspor, în partida câștigată pe teren propriu, cu scorul de 3-1, în fața formației Istanbul Basaksehir, sâmbătă, în cadrul etapei a doua a campionatului de fotbal al Turciei.

Proetnica: Zeci de copii și-au pus la încercare imaginația în cadrul unor ateliere creative diverse
Sambata, August 19, 2017 21:20 PM

Zeci de copii s-au perindat, timp de două zile, în cetatea Sighișoarei, în cadrul unor ateliere creative unde, indiferent de etnie, s-au aflat împreună cu reprezentanții Asociației Lumea Bună, aflați pentru prima oară la "Proetnica", festival aflat acum la cea de-a XV-a ediție.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
19 Aug, 22:24 Incredibil
Ionescu o a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Nu cred!!E o farsă!!!????
19 Aug, 22:04 Despre revocari
Profesor,fost director a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Orice nas isi are nașul
19 Aug, 20:05 Genunche
Vica a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Ministrul, in loc sa se intereseze de manuale si inceperea in bune conditii a noului an scolar s-a gandit la o noua prostie- revocarea celor 13 inspectori generali. Domnule prim mimistru , acesta este motivul sa-l destituiti pe Liviu Pop, daca se poate, tot prin fax. Liderii de sindicat ce fac? Sau le este frica de ,,sef``? Noi l-am facut ministru, cu cotizatia de la sindicat!
Google PageRank Checker