27 de ani
de presa libera
Miercuri, Mai 24, 2017 05:22 AM
dragaica

Actualitate

Crime perfecte sau scăpări ale anchetatorilor? Două cazuri înfiorătoare care așteaptă, de ani de zile, rezolvare

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
19.05.2017, 00:00
1210

   Mai multe dosare de omor, de jafuri și de dispariții au cunoscut, de-a lungul ultimilor ani, răs­turnări de situație incredibile.

   Unele crime sau tentative de omor au fost rezolvate după foarte mulți ani, atât cu ajutorul noilor tehnologii, cât și în urma reaudierilor minuțioase a sute de persoane.

   Multe dintre cazurile care pă­reau imposibil de rezolvat de către judiciariștii buzoieni au fost, la un moment dat, duse la bun sfârșit, iar autorii trimiși pentru ani mulți după gratii.

   Însă unul care le-a „mâncat“ mult timp și nervi anchetatorilor este cazul înfiorător al bebe­lușului bătut până la moarte, probabil de mamă, și aruncat apoi într-o remorcă, caz care pare să fie însă crima perfectă, având în vedere, că încă din 2013, anchetatorii încearcă să dea de urma ucigașei sau, poate, a ucigașilor.

   Niciuna dintre probele găsite de oamenii legii nu a reușit să-i conducă spre făptaș, dar aceștia încearcă de aproape patru ani, fără succes, să identifice persoana sau persoanele care au ucis un nou-născut. Și în acest moment, după atâta timp, se bănuiește că este vorba despre o mamă criminală. Este unul dintre dosarele cu autor necunoscut aflate în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău încă din 2013. Povestea sinistră începe în 21 iulie, într-o zonă semicentrală a Buzăului, limitată de străzile Ciochinescu și Ciucurete. O femeie care răs­co­lea prin gunoaie își făcea tra­seul obișnuit prin cartier, umblând pe la tomberoane, în că­uta­re de resturi. În timp ce se în­drepta către o platformă de gunoi aflată în zona cuprinsă între străzile Ciochinescu și Ciucurete, femeia a trecut pe lângă o autoutilitară Dacia, zărind pe platforma din spate a acesteia o grămadă de cârpe murdare ce păreau că acoperă ceva. Mânată de curiozitate, aceasta a îndepăr­tat cârpele cu cârligul pe care îl folosea pentru a scormoni în gunoaie și a rămas împietrită de groază în momentul în care a dezvelit trupul fără viață al unui bebeluș.

   A alertat imediat mai mulți cetățeni care se aflau în acea zi de duminică, la orele dimineții, în preajma platformei de gunoi a car­tierului, iar unii care și-au fă­cut curaj să verifice vorbele femeii aveau să descopere în bena unei autoutilitare parcate la douăzeci de metri distanță de tomberon o grămadă de cârpe, în care era înfășurat cadavrul unui făt. S-a sunat la 112 și, la scurt timp, polițiștii au împânzit area­lul din jurul Daciei Papuc pentru a începe să facă lumină în po­ves­tea care se contura a fi o crimă.

   Polițiștii care au preluat ca­zul au examinat copilul și au realizat că au în față un băiețel. După ce au fost efectuate măsu­rători, fotografii și interogări ale martorilor, cadavrul fătului a fost ridicat și dus la Serviciul de Medicină Legală pentru a se stabili la necropsie dacă micuțul fu­sese născut la termen, precum și cauza decesului. În primele ore de la macabra descoperire, po­lițiștii au vizitat toate societățile comerciale din vecinătate, dotate cu camere de supraveghere, pen­tru a strânge înregistrările din noaptea de 20 spre 21 iulie 2013. Au mers apoi la toate cabi­netele medicale particulare și farmaciile de pe o rază de câțiva kilometri în jurul punctului în care a fost găsit fătul, pentru a cere date despre cliente gravide din cartier.

Moarte violentă  

   Încă din prima săptămână, anchetatorii au pornit pe urmele mamei asupra căreia, inițial, pla­na suspiciunea că născuse fătul mort. „Au fost efectuate investigații, audieri, verificări la uni­tăți spitalicești, cabinete medi­cale și unități farmaceutice. La aceste operațiuni au participat polițiști de la mai multe structuri operative ale Inspectoratului de Poliție Județean Buzău“, declara, în 2013, ofițerul de presă al IPJ Buzău, comisarul-șef Florina Cru­cianu. După câteva zile, însă, legiștii au transmis rezultatele necropsiei, conturând un scenariu greu de digerat chiar și de către criminaliștii căliți în anche­tarea unor omoruri dintre cele mai atroce. Legiștii din cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală Buzău au constatat că băiețelul a fost născut la termen, iar moartea a fost violentă. Altfel spus, criminala adusese pe lume un copil viu, sănătos însă, din motive greu de bănuit, l-a lovit până a murit, după care i-a aruncat cadavrul în bena mașinii.

   Ancheta echipei formate din polițiști și procurori părea că dă rezultate în toamna aceluiași    an, după ce a primit un set de ima­­gini preluate de pe camerele de supraveghere ale unei farmacii din apropierea locului, în care a fost găsit nou-născutul. Pe înregistrare apărea un băr­­­bat care intrase în farmacie în pe­rioada în care femeia a aruncat copilul în bena Daciei. În a­cest context, polițiștii au transmis presei fotografia bărbatului, însoțită de mesajul prin care îi transmiteau celui care se recu­noștea pe filmare să se prezinte la poliție pentru a preciza dacă deține informații ce pot fi utile anchetei.   Oamenii legii cereau, de asemenea, persoanelor care îl recunosc pe bărbatul respectiv să se adreseze celei mai apropiate unități de Poliție, pentru a furniza date ce pot duce la identificarea lui. Nici acest demers nu le-a fost de folos anchetatorilor, astfel că dosarul a ajuns pe raftul cazurilor cu autor necu­noscut. Oamenii legii iau în calcul mai multe variante privind identitatea criminalei. Este posibil, spun ei, ca femeia să-și fi schimbat frecvent domiciliul, pe perioada sarcinii, pentru a-și pierde urma. Nu este exclus ca mama, probabil foarte tânără, să fi să­vârșit fapta cu ajutorul unor complici, părinți sau partener.  Nu s-a putut stabili însă nici momentul în care „coletul“ respectiv a fost plasat în mașină și nici locul. Oamenii legii au luat în calcul inclusiv posibilitatea ca ma­ma să nu fie din zonă.

Cu cât trece timpul, cu atât procurorilor și polițiștilor le va fi mai greu să o identifice pe autoarea crimei.

Semne de întrebare în cazul bărbatului găsit cu capul despicat pe șoseaua de centură pe 19 februarie 2015

   Nu este însă singurul caz care pare să dea bătăi de cap anchetatorilor. Pe 19 februarie 2015, un bărbat de 68 de ani a fost găsit mort pe șoseaua de centură a municipiului, cu o tăietură de peste 15 centimetri lungime, de la ureche, până pe obrazul din partea opusă a capului.  Victima a murit în urma rănii de la cap, fără să aibă și alte leziuni interne sau fracturi. Po­trivit certificatului medico-legal,  Virgil Beju a murit din cauza asfixiei mecanice, în urma „obturării căilor respiratorii cu sânge aspirat“, provocată de un traumatism cranio-facial acut. A fost un prim verdict, conform căruia accidentul rutier ar fi la originea decesului.

   Nici până acum nu s-a putut afla în ce împrejurări a murit omul, dacă a fost accidentat de o mașină în locul unde a fost găsit ori a fost omorât în altă parte și mutat acolo ca să pară un accident. Și asta pentru că, spun rudele, bărbatul nu avea ce căuta pe șoseaua de centură, mai ales că Virgil Beju locuia pe strada Plevnei, departe de zona în care și-a găsit sfârșitul.

   „La șase fără un sfert a ajuns la spital cu mama pentru a vizita o rudă care era internată. Pentru că erau mai multe persoane din familie, nu i-au permis și lui să intre și a rămas în sala de așteptare. După o jumătate de oră, mama a coborât din salon, dar el nu mai era. A crezut că a plecat singur acasă, pe strada Plevnei, dar nu era nici acasă, așa că a anunțat Poliția (...)Venea la mine la București și ducea copilul la grădiniță și îl aducea. Dacă se descurca în București, acasă, la Buzău, era imposibil să se rătăcească sau să încurce drumul“, spunea, la scurt timp, Sorin Beju, fiul bărbatului decedat.

   Informațiile confirmate de polițiști susțin ipoteza că omul a fost lovit de un autovehicul, cel mai probabil un TIR sau un vehicul de mare tonaj, iar autorul a părăsit locul faptei. Poliția a organizat filtre în trafic, însă nici urmă de autorul presupusului accident.

   În cele două cazuri polițiștii încă mai fac cercetări, însă odată cu trecerea timpului șansele ca autorii să fie găsiți sunt tot mai mici, dacă nu, la un moment dat, mustrați de conștiință, aceștia se vor preda autorităților. Însă este greu de crezut să se întâmple așa.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu, la 80 de ani
Miercuri, Mai 24, 2017 04:09 AM

Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu s-a născut la 24 mai 1937, în localitatea Siriu din județul Buzău.

Ziua europeană a parcurilor naționale
Miercuri, Mai 24, 2017 04:04 AM

La data de 24 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, cu scopul de a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa.

Ziua Limbii Bulgare
Miercuri, Mai 24, 2017 04:01 AM

În fiecare an, la data de 24 mai se sărbătorește Ziua Limbii Bulgare.

ZILE NAȚIONALE: Statul Eritreea
Miercuri, Mai 24, 2017 03:41 AM

Statul Eritreea sărbătorește la 24 mai Ziua Națională, marcând proclamarea independenței în 1993. Situat în nord-estul Africii, statul se întinde pe o suprafață de 117.600 kmp și se învecinează cu Sudanul, Etiopia, Djibouti, fiind mărginit de Marea Roșie.

CITATUL ZILEI
Miercuri, Mai 24, 2017 03:33 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 May, 00:31 Mai usor sa previi decat sa tratezi
Radav a comentat pentru articolul Interlopul Vadar, trimis după gratii, dar lăsat cu mașinile de lux dobândite în urma furturilor din Marea Britanie:
Inca nu l-ati facut sapun pe acest individ?
23 May, 22:36 Învățămint dual
C. Tănase a comentat pentru articolul Continuă înscrierile pentru elevii buzoienii care vor o calificare și un loc de muncă sigur:
Corect, dacă ar înțelege unii profesori că trebuie să muncească, nu să se prefacă, dacă elevii chiar ar învăța și nu s-ar preface, dacă unii părinți i-ar educa cu adevărat și nu s-ar preface, ce bine ar fi!
23 May, 20:00 Drăgaica
NIQ a comentat pentru articolul Municipalitatea vrea să aducă Drăgăicii gloria de odinioară:
O sărbătoare nulă pentru cultura locală. Care tradiție, mirosul de fum și lumea (tri)coloră din jur? Toma a inventat roata, apoi spița și spițeria. Acum vrea să ridice cultura locală pe cele mai înalte culmi ale falimentului multilateral-involuntat. Să trăiască Benone, această obsesie a viitorului fost primar. În doi ani, Buzăul va ajunge sat, reședință a comunei Mărăcineni. E greu de înțeles ce l-a putut schimba pe acest om în clipa în care a devenit primar. Cine l-a pus acolo nu are decât să aibă dureri de cap. Să treacă pe ”zebre” străzilor buzoiene cu conștiința lor dublă. Domnul Toma nu e primar, e doar un nailon al partidului. Îmi pare tare rău că sunt de acord cu cei care îi contestă calitățile invizibile. Așadar, la Drăgaică, la Matusalem Sinulescu, la cârnați de toate dimensiunile, la ”muzică tradițională”. La anul 1965 sau undeva pe acolo. Se aude că dl. Toma va fi retras de bună voie de la Primărie. Cum i-a plecat un galonat din șefie, cum a adus în loc un puști cu umeri sovietici, general pe timp de pace. Tristă situație. Nu mai sunt cadre, nici luptători. Răzbelul e pe sfârșite. PSD nu e la Primărie, ci cam pe la mijlocul bulevardului. Primăria e pe o uliță, în buricul din spate al târgului. Dl. T a intrat cu tractorul în curtea orășenilor. Dle Q, oricine ai fi ai dreptate. Știu alții cine suntem. Mâine știe și primarul. Nu e rău să vorbim în somn măcar aici. Peste niște ani, vom avea dreptate. Și n-o să fie târziu nici atunci.
Google PageRank Checker