27 de ani
de presa libera
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:13 PM

Opinii

Corupţia ucide, un adevăr îngropat prea repede

de Călin BOSTAN
Opinii  |
31.10.2017, 00:00
221

   Nu credeam că, după postarea Alexandrei Furnea, unul dintre supravieţuitorii tragediei de acum doi ani din Clubul Colectiv, se mai poate spune ceva despre acest subiect. Nu credeam că există cuvinte care să exprime mai bine dimensiunea dezastrului care a ieşit la iveală, în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015, din clubul bucureştean. Poate doar manifestul sub care românii au ieşit atunci în stradă: ,,Corupţia ucide”.

   Şi totuşi, a cinsti memoria celor care au murit atunci şi a aduce o firavă alinare suferin­ţelor celor care au scăpat, fizic, din iad, însemnă să nu uităm nimic.

   Adică, de exemplu, că spitalele din România sunt şi astăzi incapabile să trateze marii arşi, iar infecţiile nosocomiale continuă să ucidă pacienţi. Că sute de cluburi funcţionează fără autorizaţie pentru incendii şi că persoanele responsabile de gestionarea catastrofală a crizei de acum doi ani ocupă în continuare funcţii publice. 

   Iată, ministrul Sănătăţii de atunci, Nicolae Bănicioiu, cel care ne asigura că „avem de toate” şi că arşii din Colectiv sunt „trataţi ca în Germania”, în timp ce victimele mureau pe capete în spitale, cel care a refuzat transferul pacienţilor în Occident pentru că nu dădea bine la imagine, este astăzi de­putat social-democrat, cu un salariu de 13.050 de lei, plătit din banii statului. Secretarul de stat Raed Arafat, cel care spunea că primele ambulanţe au ajuns la locul tragediei în 11 minute, deşi ele nu erau acolo nici după o jumătate de oră, cel care a refuzat intervenţia ambulanţelor private, ocupă în continuare aceeaşi funcţie şi coordonează încă intervenţiile de urgenţă. E drept, atunci românii au ieşit masiv în stradă, Ponta a fost demis, însă perioada de decenţă a fost de scurtă durată. După doar câteva luni de la tragedie, Victor Ponta a început să ­su­gereze că focul a fost pus de o mână criminală, în cârdăşie cu preşedintele Iohannis, pentru a face loc guvernului Cioloş.

   Corpul de Control al ­mi­nistrului tehnocrat care i-a urmat lui Bănicioiu la Ministerul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a întocmit un raport referitor la modul în care au acţionat spitalele în urma incendiului de la Colectiv. Concluziile sunt extrem de grave: autorităţile române au refuzat transferul în străinătate pentru victime, iar acest lucru a fost posibil doar la presiunea publicului. În plus, infecţiile nosocomiale ale pacienţilor nu apar în fişele medi­cale, ele nu au fost raportate în spitalele din România, ci au fost descoperite de medicii din străinătate. Şi acestea sunt doar două aspecte din raport.

   Aşadar, a cinsti memoria celor care au murit atunci şi a aduce o firavă alinare suferinţelor celor care au scăpat, fizic, din iad, însemnă să nu uităm nimic. Pentru că, acum doi ani, am văzut cu toţii: corupţia ucide. Şi va mai ucide dacă vom uita vreunul dintre aceste lucruri. Căci politicienii se grăbesc să îngroape acest adevăr.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Asociația ANCE Europe lansează proiectul 'Arhitectura României Mari'
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:41 PM

Asociația ANCE Europe lansează proiectul "Arhitectura României Mari", cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin organizarea unui eveniment la București în perioada 23-25 noiembrie, având ca obiectiv aducerea în atenția publicului larg a stilului arhitectural neoromânesc.

Republica Moldova: Duminică are loc referendumul pentru destituirea primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:16 PM

Peste 650.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Chișinău sunt așteptate, duminică, la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului Dorin Chirtoacă.

Sosirea lui Hariri la Paris contribuie la reducerea tensiunilor în Orientul Mijlociu, afirmă președinția franceză
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:11 PM

Sosirea premierului libanez demisionar Saad Hariri la Paris contribuie la "reducerea tensiunilor" în Orientul Mijlociu, unde Franța continuă să acționeze în această direcție, a afirmat sâmbătă președinția franceză, relatează AFP.

UPDATE Rugby: România - Samoa 17-13, în meci test la București (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:01 PM

Naționala de rugby a României a învins Samoa cu scorul de 17-13 (3-10), într-un meci test disputat sâmbătă seara pe Stadionul național ''Arcul de Triumf'' din Capitală.

REPORTAJ Vrancea: 50.000 de stejari plantați la Mărășești în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 19:42 PM

Aproape 50.000 de stejari au fost plantați, sâmbătă, în apropierea localității Mărășești în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial, fiind primii din cei 335.000 de stejari câți vor fi sădiți până la sfârșitul anului viitor în Parcul Memoriei Naționale, care se va întinde pe o suprafață de 75 de hectare, nu departe de mausoleu.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
17 Nov, 12:47 Când voi avea drum prin Unguriu, opresc la primărie să strâng mâna unui român căruia îi pasă de români!
Pixelu fan Tirizică a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Devin fan „genunche” dacă legiferează și manualul unic. Momentan sunt fan Tirizică, singurul primar buzoian care a avut curajul să părăsească mizeria ADI „Buzău 2008”.
17 Nov, 10:18 tare in sfarsit
un oarecare a comentat pentru articolul Prefectura Buzău, șah la Academia Română și Judecătoria Pătârlagele:
Avem in sfarsit un prefect, o comisie judeteana si un judecator de la tribunal care arata ca se pot impotrivi unei sentinte definitive de punere in posesie a unei institutii pe 4500 ha teren padure.Macar daca nu putem sa probam competenta sa ne afisam cu varf si indesat indaratnicia.Acea sentinta o va aplica CEDO, iar pe cei cu adevarat vinovati ii va dura in basca pentru ca plateste contribuabilul roman
17 Nov, 09:59 nedumerire
kneji myamoto a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
este bine domnule primar ca vrei desfiintarea anfp care intr-adevar este parazitara,dar trebuie instituit un organism independent pentru selectarea unor viitori functionari publici din care primari destoinici ca dumneata sa-si aleaga personalul cu care sa lucreze, personal selectat printr-un concurs riguros in baza unei grile ca la judecatori si cu supraveghere ca la bacalaureat.Abia atunci vei avea de unde sa alegi.Daca primul criteriu este încrederea in persoana cu care lucrezi vei avea o mare dezamagire.Mie imi scapa criteriile pentru care l-ai ales pe dl Pistol secretar al primariei, dar te asigur ca vei avea cat de curând o mare deziluzie cu privire la competenta profesionala si moralitatea acestei persoane
Google PageRank Checker