27 de ani
de presa libera
Marti, Iunie 27, 2017 01:35 AM

Cultura

Corul Bizantin al Seminarului din Buzău a câștigat etapa finală a Concursului Național de Muzică Psaltică de la București

de Cristian IONESCU
Cultura  |
10.04.2017, 00:00
448

   Corul Bizantin al Semina­rului Teologic Ortodox „Che­sarie Episcopul“ din Buzău și-a înscris în palmares o nouă performanță, informează ar­hie­piscopiabzvn.ro.

   După ce în 2015 a obținut premiul I la un Festival-Concurs Internațional (ediția a treia a Festivalului Gavriil Musicescu, desfășurat la Iași), anul 2017 a adus și primul premiu într-un concurs de nivel na­țional pentru formația amin­tită. Este vorba despre Concursul Național de Muzică Psaltică pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe, organizat de Seminarul Teologic din București, în parteneriat cu Patriarhia Română și Ministerul Educației. Concursul se află la prima ediție și constituie chiar o premieră modială la nivel de concept, așa cum remarca prof. dr. Achilleas Chaldaiakis, președintele co­misiei de jurizare.

   Etapa zonală, la nivelul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, s-a desfășurat în data de 11 februarie 2017 și a fost câștigată tot de Corul Bizantin al Seminarului din Buzău. Sâmbătă, 1 aprilie 2017, a avut loc proba de concurs pentru etapa finală, cea națională, a competiției inter-seminariale. Evenimentul a fost găzduit de Universitatea Națională de Muzică din București și a stat sub semnul comemorării Ar­hid. Prof. Univ. Dr. Sebastian Barbu-Bucur, trecut la cele veșnice în ziua de 1 aprilie 2015, care a fondat secția de muzică bizantină din cadrul acestei instituții.

   La etapa națională a concursului s-au prezentat echi­pele câștigătoare din fiecare zonă/mitropolie, plus cea a Seminarului din București,  ca­li­fi­cată din oficiu în finală, datorită calității de organizator: Corul Bizantin al Seminarului din Buzău (Mitropolia Munteniei și Dobrogei); Corul „Basileus“ al Seminarului din Iași (Mitropolia Moldovei și Bucovinei); Corul Seminarului Monahal „Sfânta Ecaterina“ de la Prislop (Mitropolia Ar­dealului); Grupul Psaltic al Seminarului din Craiova (Mi­tropolia Olteniei). Toate cele cinci formații participante au pregătit și prezentat în concurs un repertoriu alcătuit din patru piese, prima fiind impusă de organizatori, urmată de câte una pentru fiecare gen compozițional din muzica bise­ricească: irmologic, stihiraric și papadic.

   Corul Bizantin al Seminarului din Buzău, sub condu­cerea Arhid. Prof. Constantin Iustin Stoica, a adus o notă de originalitate în concurs (care a contat inclusiv pentru impresia artistică generală):  psal­modierea fără partitură, din memorie, a pieselor de mari dimensiuni.

   În urma deliberărilor juriu­lui, a fost desemnată formația care a întrunit cel mai mare număr de puncte, clasându-se astfel pe locul I: Corul Bizantin al Seminarului Teologic din Buzău. În cadrul festivității de premiere, seminariștii buzoieni și profesorul lor coordonator au primit trofeul destinat premiului I și câte o medalie.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Rețelele sociale se aliază împotriva terorismului
Marti, Iunie 27, 2017 01:19 AM

Corporațiile care domină rețelele sociale - Facebook, YouTube (proprietate a Google), Twitter și Microsoft - au anunțat luni formarea unui grup de lucru la nivel mondial pentru eliminarea conținutului online cu caracter terorist, informează Reuters.

NK Celje - FC Viitorul 2-3, în meci amical
Marti, Iunie 27, 2017 00:22 AM

FC Viitorul Constanța a învins formația NK Celje cu scorul de 3-2 (2-1), luni seara, pe ''Petrol Arena'' din Celje, într-un meci amical susținut în stagiul de pregătire din Slovenia, potrivit site-ului campioanei României la fotbal.

Rugby: Internaționalul Luke Samoa, pus pe lista de transferuri de CSM Știința Baia Mare
Marti, Iunie 27, 2017 00:18 AM

Conducerea administrativă a echipei de rugby CSM Știința Baia Mare, a decis să renunțe la serviciile fundașului de origine neozeelandeză Alex Giovanni Luke Samoa, a anunțat vicecampioana României pa pagina sa de Facebook.

Bistrița-Năsăud: Zeci de case afectate de grindină, copaci căzuți și mașini distruse, în urma unei vijelii
Luni, Iunie 26, 2017 23:41 PM

Comunele Mărișelu și Lechința au fost afectate, luni seara, de o vijelie puternică însoțită de grindină, care a afectat zeci de case, a distrus mașini și a pus la pământ mai mulți copaci.

Argentinianul Culio a revenit la CFR Cluj
Luni, Iunie 26, 2017 23:31 PM

Echipa de fotbal CFR Cluj a oficializat, luni, revenirea mijlocașului argentinian Juan Emmanuel Culio la formația din Gruia, a anunțat clubul pe pagina sa de Facebook.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
26 Jun, 23:04 noutati
titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ce bine, unii au aflat de unde se porneste caculatorul. Pinguinul loveste din nou sub centura, atat poate trebuie sa intelegeti.
26 Jun, 22:55 frustratul de Berca
alt prof titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Așa spun si despre mine numai minciuni : ca nu m.au vrut colegii sa le fiu sef , ca fostul primar mi.a cumpărat scoala si ca ma comportam ca pe tarlaua mea , ca elevii ziceau despre scoala ca este Jilava, ca nu ma ocup de fata mea si de aceea am dat.o la pregătire, ca nu am ce face acasa si imi fac conturi false pe facebook ( gen Luminita Begu) pentru ai jigni pe colegi si pe elevi. Numai răutăți. Lista ar continua dar vă mai zic si data viitoare. Eu inca mai vreau sa fiu director, dar nu ma mai vrea nimeni, nici chiar ISJ.ul. Și poate de aceea zice lumea ca eu atac pe unul , pe altul . Dar nu e adevărat. Sufletul meu e curat!
26 Jun, 22:53 Berca
Titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Aceasta mizerie fara de margini nu va lua sfasit pana cand acest cercopitec repetent si securist pe nume marcu secondat de catelusul lui dinu nu va iesi odata la pensie...astia doi nu au facut altceva decat sa reclame, toata viata, sa se ascunda in spatele unor postari cu nume false, conturi de fb pe care scriu agramat si sa improaste cu mocirla... nu ca ar fi prea doxati, fie vorba intre noi...doar Dumnezeu, de care nu le e frica, ii poate opri.
Google PageRank Checker