27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:44 AM

Cultura

Corul Bizantin al Seminarului din Buzău a câștigat etapa finală a Concursului Național de Muzică Psaltică de la București

de Cristian IONESCU
Cultura  |
10.04.2017, 00:00
527

   Corul Bizantin al Semina­rului Teologic Ortodox „Che­sarie Episcopul“ din Buzău și-a înscris în palmares o nouă performanță, informează ar­hie­piscopiabzvn.ro.

   După ce în 2015 a obținut premiul I la un Festival-Concurs Internațional (ediția a treia a Festivalului Gavriil Musicescu, desfășurat la Iași), anul 2017 a adus și primul premiu într-un concurs de nivel na­țional pentru formația amin­tită. Este vorba despre Concursul Național de Muzică Psaltică pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe, organizat de Seminarul Teologic din București, în parteneriat cu Patriarhia Română și Ministerul Educației. Concursul se află la prima ediție și constituie chiar o premieră modială la nivel de concept, așa cum remarca prof. dr. Achilleas Chaldaiakis, președintele co­misiei de jurizare.

   Etapa zonală, la nivelul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, s-a desfășurat în data de 11 februarie 2017 și a fost câștigată tot de Corul Bizantin al Seminarului din Buzău. Sâmbătă, 1 aprilie 2017, a avut loc proba de concurs pentru etapa finală, cea națională, a competiției inter-seminariale. Evenimentul a fost găzduit de Universitatea Națională de Muzică din București și a stat sub semnul comemorării Ar­hid. Prof. Univ. Dr. Sebastian Barbu-Bucur, trecut la cele veșnice în ziua de 1 aprilie 2015, care a fondat secția de muzică bizantină din cadrul acestei instituții.

   La etapa națională a concursului s-au prezentat echi­pele câștigătoare din fiecare zonă/mitropolie, plus cea a Seminarului din București,  ca­li­fi­cată din oficiu în finală, datorită calității de organizator: Corul Bizantin al Seminarului din Buzău (Mitropolia Munteniei și Dobrogei); Corul „Basileus“ al Seminarului din Iași (Mitropolia Moldovei și Bucovinei); Corul Seminarului Monahal „Sfânta Ecaterina“ de la Prislop (Mitropolia Ar­dealului); Grupul Psaltic al Seminarului din Craiova (Mi­tropolia Olteniei). Toate cele cinci formații participante au pregătit și prezentat în concurs un repertoriu alcătuit din patru piese, prima fiind impusă de organizatori, urmată de câte una pentru fiecare gen compozițional din muzica bise­ricească: irmologic, stihiraric și papadic.

   Corul Bizantin al Seminarului din Buzău, sub condu­cerea Arhid. Prof. Constantin Iustin Stoica, a adus o notă de originalitate în concurs (care a contat inclusiv pentru impresia artistică generală):  psal­modierea fără partitură, din memorie, a pieselor de mari dimensiuni.

   În urma deliberărilor juriu­lui, a fost desemnată formația care a întrunit cel mai mare număr de puncte, clasându-se astfel pe locul I: Corul Bizantin al Seminarului Teologic din Buzău. În cadrul festivității de premiere, seminariștii buzoieni și profesorul lor coordonator au primit trofeul destinat premiului I și câte o medalie.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: 135 de ani de la moartea pictorului Ion Andreescu
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:01 AM

Pictorul Ion Andreescu s-a născut la București, la 15/27 februarie 1850.

Baschet: Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă îl va invita președintele Trump
Duminica, Octombrie 22, 2017 04:01 AM

Fostul baschetbalist american Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă președintele SUA, Donald Trump, îl invită, a afirmat el sâmbătă, în timpul unei călătorii în Franța în legătură cu o operațiune de comunicare cu unul dintre sponsorii personali.

CITATUL ZILEI
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:30 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:19 AM

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:03 AM

Este a 295-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker