27 de ani
de presa libera
Joi, August 17, 2017 16:43 PM

Cultura

Corul Bizantin al Seminarului din Buzău a câștigat etapa finală a Concursului Național de Muzică Psaltică de la București

de Cristian IONESCU
Cultura  |
10.04.2017, 00:00
499

   Corul Bizantin al Semina­rului Teologic Ortodox „Che­sarie Episcopul“ din Buzău și-a înscris în palmares o nouă performanță, informează ar­hie­piscopiabzvn.ro.

   După ce în 2015 a obținut premiul I la un Festival-Concurs Internațional (ediția a treia a Festivalului Gavriil Musicescu, desfășurat la Iași), anul 2017 a adus și primul premiu într-un concurs de nivel na­țional pentru formația amin­tită. Este vorba despre Concursul Național de Muzică Psaltică pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe, organizat de Seminarul Teologic din București, în parteneriat cu Patriarhia Română și Ministerul Educației. Concursul se află la prima ediție și constituie chiar o premieră modială la nivel de concept, așa cum remarca prof. dr. Achilleas Chaldaiakis, președintele co­misiei de jurizare.

   Etapa zonală, la nivelul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, s-a desfășurat în data de 11 februarie 2017 și a fost câștigată tot de Corul Bizantin al Seminarului din Buzău. Sâmbătă, 1 aprilie 2017, a avut loc proba de concurs pentru etapa finală, cea națională, a competiției inter-seminariale. Evenimentul a fost găzduit de Universitatea Națională de Muzică din București și a stat sub semnul comemorării Ar­hid. Prof. Univ. Dr. Sebastian Barbu-Bucur, trecut la cele veșnice în ziua de 1 aprilie 2015, care a fondat secția de muzică bizantină din cadrul acestei instituții.

   La etapa națională a concursului s-au prezentat echi­pele câștigătoare din fiecare zonă/mitropolie, plus cea a Seminarului din București,  ca­li­fi­cată din oficiu în finală, datorită calității de organizator: Corul Bizantin al Seminarului din Buzău (Mitropolia Munteniei și Dobrogei); Corul „Basileus“ al Seminarului din Iași (Mitropolia Moldovei și Bucovinei); Corul Seminarului Monahal „Sfânta Ecaterina“ de la Prislop (Mitropolia Ar­dealului); Grupul Psaltic al Seminarului din Craiova (Mi­tropolia Olteniei). Toate cele cinci formații participante au pregătit și prezentat în concurs un repertoriu alcătuit din patru piese, prima fiind impusă de organizatori, urmată de câte una pentru fiecare gen compozițional din muzica bise­ricească: irmologic, stihiraric și papadic.

   Corul Bizantin al Seminarului din Buzău, sub condu­cerea Arhid. Prof. Constantin Iustin Stoica, a adus o notă de originalitate în concurs (care a contat inclusiv pentru impresia artistică generală):  psal­modierea fără partitură, din memorie, a pieselor de mari dimensiuni.

   În urma deliberărilor juriu­lui, a fost desemnată formația care a întrunit cel mai mare număr de puncte, clasându-se astfel pe locul I: Corul Bizantin al Seminarului Teologic din Buzău. În cadrul festivității de premiere, seminariștii buzoieni și profesorul lor coordonator au primit trofeul destinat premiului I și câte o medalie.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Martin (FAPT): Apartamentele de vacanță au adus un plus de 40% în structura de cazare de pe Litoral, în ultimii ani
Joi, August 17, 2017 16:23 PM

Turiștii români preferă tot mai mult apartamentele de vacanță în detrimentul hotelurilor de două și trei stele, iar aceste noi locuri au adus un plus de 40% în structura de cazare de pe Litoral, în special în stațiunile Mamaia și Năvodari, deși acestea nu sunt cuprinse în nicio statistică, susține Corina Martin, președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT).

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Olt, pe raza județelor Covasna, Harghita și Brașov, până la ora 21:00
Joi, August 17, 2017 16:00 PM

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă în următoarele cinci ore, în bazinul hidrografic Olt.

Doi reprezentanți ai asociațiilor de pacienți vor face parte din Comisia Națională de Bioetică a Medicamentului
Joi, August 17, 2017 15:59 PM

Doi reprezentanți ai asociațiilor de pacienți vor face parte din Comisia Națională de Bioetică a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, potrivit unei decizii luate joi la o dezbatere care a avut loc la Ministerul Sănătății.

Bodog: Vaccinul pneumococic pentru copii, un pas absolut necesar pentru a-i proteja împotriva bolilor
Joi, August 17, 2017 15:55 PM

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a afirmat joi că introducerea efectivă, din acest an, a vaccinului pneumococic pentru copii reprezintă un pas absolut necesar pentru a-i proteja împotriva unor boli precum pneumonii, otite, septicemii și meningite.

Constanța: Primarul Decebal Făgădău va deschide lucrările Conferinței PRIA Aviation
Joi, August 17, 2017 15:54 PM

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, va participa vineri, 18 august, la lucrările conferinței PRIA Aviation, ce va avea loc pentru al doilea an succesiv în județul Constanța, potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
17 Aug, 16:42 Ne-a învățat
Gică a comentat pentru articolul A murit fostul prim-secretar de Buzău Tudor Postelnicu, ,,dobitocul“ care a condus Securitatea comunistă:
Ne-a învățat să bem țuica bună din păhărele făcute din ardei și petrecea cu lăutari pe muzică bună...Dumnezeu să-l ierte că a avut dreptate..
17 Aug, 16:33 Cel mai frumos
Gică contra a comentat pentru articolul În ce ritm trebuie amenjate parcări în municipiu pentru a face faţă exploziei numărului maşinilor second hand înmatriculate în ultimele luni:
Cel mai frumos loc de parcare este pe str. Transilvaniei în zona magazinelor en gros...N-are cine să gândească pozitiv în legătură cu parcările din municipiu. De luat bani se pricep și copiii mici bronzați.De geaba v-ați plimbat prin Europa guvernanților municipali!!!
17 Aug, 15:51 Traian
Ilie a comentat pentru articolul A murit fostul prim-secretar de Buzău Tudor Postelnicu, ,,dobitocul“ care a condus Securitatea comunistă:
Incepand cu1975 a fost primsecretar la buzau, pana atunci a fost Ion Sarbu !!
Google PageRank Checker