27 de ani
de presa libera
Vineri, Aprilie 28, 2017 01:28 AM

Cultura

Corul Bizantin al Seminarului din Buzău a câștigat etapa finală a Concursului Național de Muzică Psaltică de la București

de Cristian IONESCU
Cultura  |
10.04.2017, 00:00
395

   Corul Bizantin al Semina­rului Teologic Ortodox „Che­sarie Episcopul“ din Buzău și-a înscris în palmares o nouă performanță, informează ar­hie­piscopiabzvn.ro.

   După ce în 2015 a obținut premiul I la un Festival-Concurs Internațional (ediția a treia a Festivalului Gavriil Musicescu, desfășurat la Iași), anul 2017 a adus și primul premiu într-un concurs de nivel na­țional pentru formația amin­tită. Este vorba despre Concursul Național de Muzică Psaltică pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe, organizat de Seminarul Teologic din București, în parteneriat cu Patriarhia Română și Ministerul Educației. Concursul se află la prima ediție și constituie chiar o premieră modială la nivel de concept, așa cum remarca prof. dr. Achilleas Chaldaiakis, președintele co­misiei de jurizare.

   Etapa zonală, la nivelul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, s-a desfășurat în data de 11 februarie 2017 și a fost câștigată tot de Corul Bizantin al Seminarului din Buzău. Sâmbătă, 1 aprilie 2017, a avut loc proba de concurs pentru etapa finală, cea națională, a competiției inter-seminariale. Evenimentul a fost găzduit de Universitatea Națională de Muzică din București și a stat sub semnul comemorării Ar­hid. Prof. Univ. Dr. Sebastian Barbu-Bucur, trecut la cele veșnice în ziua de 1 aprilie 2015, care a fondat secția de muzică bizantină din cadrul acestei instituții.

   La etapa națională a concursului s-au prezentat echi­pele câștigătoare din fiecare zonă/mitropolie, plus cea a Seminarului din București,  ca­li­fi­cată din oficiu în finală, datorită calității de organizator: Corul Bizantin al Seminarului din Buzău (Mitropolia Munteniei și Dobrogei); Corul „Basileus“ al Seminarului din Iași (Mitropolia Moldovei și Bucovinei); Corul Seminarului Monahal „Sfânta Ecaterina“ de la Prislop (Mitropolia Ar­dealului); Grupul Psaltic al Seminarului din Craiova (Mi­tropolia Olteniei). Toate cele cinci formații participante au pregătit și prezentat în concurs un repertoriu alcătuit din patru piese, prima fiind impusă de organizatori, urmată de câte una pentru fiecare gen compozițional din muzica bise­ricească: irmologic, stihiraric și papadic.

   Corul Bizantin al Seminarului din Buzău, sub condu­cerea Arhid. Prof. Constantin Iustin Stoica, a adus o notă de originalitate în concurs (care a contat inclusiv pentru impresia artistică generală):  psal­modierea fără partitură, din memorie, a pieselor de mari dimensiuni.

   În urma deliberărilor juriu­lui, a fost desemnată formația care a întrunit cel mai mare număr de puncte, clasându-se astfel pe locul I: Corul Bizantin al Seminarului Teologic din Buzău. În cadrul festivității de premiere, seminariștii buzoieni și profesorul lor coordonator au primit trofeul destinat premiului I și câte o medalie.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Joi, Ianuarie 01, 1970 02:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
27 Apr, 21:50 OMUL POTRIVIT INTR-UN LOC POTRIVIT
Ion a comentat pentru articolul Valeriu Șușnea, în conducerea Institutului Cultural Român:
Competenta, profesionalismul, dedicarea sunt calități indiscutabile pe care un manager le poate dovedi pentru a ocupa o funcție intr-un Consiliu de conducere, cum este cel al ICR. Doresc dlui Susnea sa ne vedem, de ce nu, in poziția de reprezentant ICR pe la New York sau așa ceva. Succes si felicitări!
27 Apr, 21:31 Incotro,PNL?
Viespea buzoiana a comentat pentru articolul Cristinel Romanescu, ales președinte PNL Buzău:
Probabil ca afacerile lui Cristi Romanescu vor prospera in continuare,dar PNL-ul "se va duce de rapa".Cine crede ca Romanescu poate fi un politician care sa scoata din mocirla morala in care se afunda PNL Buzau,ori este naiv,ori este rau intentionat.Asa cum il stiu pe Cristi Romanescu,este unpolitician pentru care e valabila zicala cu "interesu poarta fesu" si implicarea sa in politica are ca unica motivatie protejarea si dezvoltarea propriilor afaceri.In mod cert,el poate fi un bun manager,dar ca politician este precum un "pui de gaina" in mijlocul unui stol de ulii.Oricum,sunt ferm convins ca PNL-ul va insemna si va conta foarte putin in politica locala,iar reanimarea si revenirea dorite se amana sine die.
27 Apr, 20:10 Felicitari primului cetatean
Alt cetatean a comentat pentru articolul Înglodat în datorii la furnizori și la stat, Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă, în pericol iminent de desființare:
Bravo Domnul Marinescu , in sfarsit spune cineva ceva , ca pana acum totul a fost ,,secret de stat''
Google PageRank Checker