Ordinul prin care ministrul Educaţiei Liviu Pop schimbă Regulamentul de organizare a şcolilor a stârnit reacţii contradictorii între elevi şi profesori. Cea mai importantă modificare, care stârneşte nemulţumirea asociaţiilor de elevi, se referă la telefoanele mobile. Şi până acum, utilizarea lor era interzisă în timpul orelor. Noutatea este că elevii nu vor mai avea voie nici să le ţină în buzunar sau în ghiozdan. La intrarea în clasă, toţi elevii vor fi obligaţi să lase telefoanele mobile într-o cutie sau într-un dulap special amenajate pentru asta şi să le ia abia la finalul orei. Toate aceste obiecte de depozitare urmează să fie achiziţionate de către asociaţiile de părinţi din fonduri proprii.

La nivel naţional, mai multe asociaţii de elevi au anunţat deja că iau în considerare utilizarea tuturor mijloacelor legale în vederea apărării drepturilor şi intereselor elevilor, considerând că ordinul ministrului Pop încălcă dreptul fundamental al cetăţenilor la proprietate, garantat prin Constituţia României.

Şi la Buzău, părerile privind utilizarea telefonului mobil la ore sunt împărţite. Pentru a ne face o idee cât mai corectă, am stat de vorbă cu reprezentaţii părţilor implicate- reprezentantul elevilor din judeţul Buzău, al profesorilor, directorul celui mai titrat liceu buzoian, şi cu avocactul buzoian Roxana Constantinescu.

„Telefoanele ar fi trebuit interzise şi în pauze“
„La Hasdeu, în timpul orelor, nici până acum elevii nu au avut voie să folosească telefonul mobil la ore, decât cu acordul profesorului. De exemplu, dacă au nevoie să caute ceva pe Google şi profesorul este de acord, pot lua telefonul. Din punctul meu de vedere însă, ordinul ministerial ar fi trebuit să interzică folosirea telefonului mobil nu doar în timpul orelor, ci şi în pauze. Nu e vorba despre Hasdeu, dar uitaţi-vă câte bătăi şi conflicte din clasă sunt filmate şi apoi urcate pe Internet”, a declarat Ionel Banu, directorul Colegiului Hasdeu.

„Profesorii trebuie să fie mai toleranţi, să folosească tehnologia în scop educaţional“

„Mie mi se pare inutilă decizia ministrului Educaţiei, pentru că folosirea telefoanelor mobile era deja interzisă în timpul orelor de curs. Acum, chestiunea aceasta cu o cutie în care să depozitezi telefonul mobil este una fără rost. Vă dau exemplul clar al şcolii în care învăţ eu, Colegiul <B. P. Hasdeu>. Noi folosim telefoanele la ore doar cu permisiunea profesorilor şi atunci doar în scop educativ. Eu cred că asta face ora mai intera­ctivă. Sigur că putem vorbi şi despre încălcarea unor drepturi, fiind deposedaţi de telefoane. Dar ideea principală este că profesorii ar trebui să fie mai toleranţi şi să folosească tehnologia în scop educaţional pentru că acesta este viitorul educaţiei”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Buzău, Ştefan Gorgoteanu, elev în clasa a X-a la Colegiul Hasdeu.

„Pentru profesorii care nu sunt în stare să se impună era nevoie de acest ordin“
„Eu sunt de acord cu ce spune preşedintele elevilor buzoieni, dar să nu uităm că vorbim despre Colegiul Hasdeu, un liceu în care toţi factorii implicaţi – elevi, cadre didactice şi părinţi- au ca prioritate procesul educativ. Nu în toate liceele elevii lucrurile stau aşa. Utilizarea telefonului este un adevărat fenomen pe care, din păcate, nu toate cadrele didactice sunt în stare să îl gestioneze corect. Unii, cum se întâmplă la Hasdeu, au ştiut să pună problema corect, iar elevii de acolo folosesc telefoanele la ore doar cu acceptul profesorilor. Pentru ceilalţi profesori care nu sunt în stare să se impună, să gestioneze acest fenomen era nevoie de acest ordin.
M-am uitat la regulament şi nu se încalcă niciun drept la proprietate, aşa cum susţin asociaţiile de elevi din ţară. Se cere doar un respect reciproc între elev şi profesor, astfel încât elevul să nu poată folosi telefonul mobil în clasă, atunci când acesta nu vizează procesul educativ.

Pericolul ca un telefon să „dispară“

Am văzut că unii elevi invocă faptul că nu vor mai putea comunica cu cei din afara şcolii în situaţii urgente. Regulamentul spune că un elev trebuie să aducă la cunoştinţă profesorului când apare o asemenea situaţie.
Partea mai complicată care decurge din acest ordin vizează însă tocmai modul de depozitare al telefoanelor mobile, în acele cutii, sau <locuri special amenajate>. Din păcate, sunt şi elevi mai teribilişti în anumite licee, care vor fi mai atraşi de un telefon mobil mai nou şi mai performant decât al lui. Atunci, profesorul va avea sarcina de a asigura paza telefoanelor. Este mai greu de realizat, dar cu siguranţă vor fi găsite soluţii”, a declarat liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre.

Ce spune ordinul ministrului Educaţiei

„În timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor este interzisă utilizarea telefoanelor mobile; prin excepţie de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situaţia folosirii lor în procesul educativ sau în situaţii de urgenţă. Pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ“.

„În condiţiile în care folosirea telefonului în timpul orei era deja însuşită prin regulament, măsura reţinerii aparatelor apare ca una abuzivă“


,,Susţin punctul de vedere al asociaţiilor elevilor din România care, prin poziţia acestora, invocă nelegalitatea  modalităţii prin care  MEN a modificat Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP). Invoc în acest sens lipsa de transparenţă a măsurii, care s-a luat  fără consultarea prealabilă a  asociaţiilor elevilor, constituite la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ.
O astfel de măsura nu poate fi luată decât urmare unei consultări cu toate părţile participante în contractul de şcolarizare, respectiv conducerile şcolilor,  Comitetele de părinţi şi Asociaţiile Elevilor. În condiţiile în care Regulamentele de ordine interioară  au măsuri  şi prevederi ce ţin de conduită în şcoli, în mod legitim aceste asociaţii  revendică nevoia de a fi consultate în prealabil.
Caracterul democratic al măsurii lasă de dorit,  în condiţiile lipsei totale a procesului de consultare al beneficiarilor măsurilor,  care în mod inexplicabil, nu au fost supuse contradictorialităţii.
Este evidentă manevra Ministerului care acţionează cu o totală lipsă de transparenţă decizională. Măsura apare  ca fiind luată unilateral, întrucât nu există nici cea mai elementară măsura de  supunere discuţiei şi analizei publice.
În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 645 din data de 23 august 2016 a fost publicat Ordinul ministrului Educaţiei nr. 4742/2016 pentru aprobarea Statutului elevului.
Statutul reglementează drepturile şi îndatoririle elevilor înmatriculaţi în unităţile de învăţământ de stat, particular sau confesional din România. Conform acestuia , elevii au următoarele îndatoriri :

 • de a frecventa toate cursurile, de a se pregăti la fiecare disciplină de studiu, de a dobândi competenţele şi de a-şi însuşi cunoştinţele prevăzute de programele şcolare;
 • de a respecta regulamentele şi deciziile unităţii de învăţământ preuniversitar;
 • de a avea un comportament civilizat şi de a se prezenta la şcoală într-o ţinută vestimentară decentă şi adecvată şi să poarte elemente de identificare în conformitate cu ­legis­laţia în vigoare şi cu regulamentele şi deciziile unităţii de învăţământ preuniversitar. Ţinuta vestimentară sau lipsa elementelor de identificare nu poate reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul şcolii.

Or, în condiţiile în care folosirea telefonului în timpul orei era deja  însuşită prin regulament, măsura reţinerii aparatelor apare ca una abuzivă.
Traim într-o epocă în care nevoia de a fi in permanenţă interacţionare cu exteriorul este o necesitate.
Timpul de pauză este un drept al copilului în care acesta poate comunica cu familia, poate solicita ajutor, poate să se informeze asupra unui aspect esenţial nevoii sale imediate.

„Înclin să dau dreptate Asociaţiilor elevilor din România“

Există opinii potrivit cărora :

 • conform articolului 15, litera g, din Statutul elevului, acestora le este interzis <să utilizeze telefoanele mobile în timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor; prin excepţie de la această prevedere, este permisă utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs numai cu acordul cadrului didactic, în situaţia folosirii lor în procesul educativ sau în situaţii de urgenţă>.

De asemenea, trebuie respectat Regulamentul şcolii care prevede că este interzisă fotografierea sau filmarea în incinta instituţiei de învăţămînt.
În Statutul Elevului, adoptat de Ministerul Educaţiei şi intrat în vigoare în 2016, nu se stipulează că elevilor le este interzis să aibă asupra lor, în incinta şcolii, telefoane mobile.
Citez: <Elevilor le este interzis să folosească telefoanele mobile în timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor; prin excepţie la această prevedere, este permisă utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs numai cu acordul cadrului didactic, în situaţia folosirii lor în scop educativ sau în situaţii de urgenţă>.
În atare situaţie înclin să dau dreptate Asociaţiilor elevilor din România care contestă legalitatea dar şi conţinutul Ordinului Ministrului“, spune avocatul Roxana Constantinescu.

8 COMENTARII

 1. De ce este interzis telefoanele doar elevilor? Si nu si la profesori ?? De ce se interzic telefoanele in pauza ca se filmează în bătăile si se pun pe internet? Va este rusine … pe de o parte fac bine ca urca pe internet bătăile …. deabea stie toata lumea ce scoli avem in orase… EU PERSONAL AM SA IMI PUN TELEFONUL IN CUTIA IN CARE SUNTETI IN STARE SA O FACETI DOAR ATUNCI CAND TOTI PROFESORII FAC CEEA CE FACEM SI NOI.
  NU MI SE PARE NORMAL CA NOI SA PUNEM TELEFOANELE IN CUTII IAR PROFESORII SA STEA PE SCAUNE LA CATEDRE SA NE DE.A SA SCRIEM CEVA SI IEI SA UMBLE PE TELEFON

 2. Dar profesorilor de ce li se da dreptul de a folosi telefonul mobil în timpul orelor de curs? Am avut profesori care îți interziceau sa folosești telefonul mobil asumându-și de asemenea ca nici ei nu îl vor folosi, și, chiar în momentul de fata răspundeau fara a avea vreo jenă și își continua conversația după care își cereau „scuze” cu zâmbetul pe față!

 3. Macar sub anonimat , sa recunoasca iubiții elevi ca stau toată ora pe telefoane , chiar la lucrari scrise !!! Chiar cu aceasta masura, le vor folosi linistiti. Prietenii stiu de ce!
  Si stiu , profesorii sunt incapabili si nepricepuți.

 4. Tema este desuetă și reflectă un nivel de rutină și coservatorism depășit de mult … E un popas intr-o evoluție. M-am sactisit de profesorii care își critică elevii și de părinții fără opinii fundamentate și argumentate din punct de vedere psiho-pedagogic și educativ. Nici elevii nu sunt informați suficient de temeinic ! Acum primăria o să aducă tablete pentru toți, lăsăm telefoanele acasă și intrăm pe skype?. Relația profesor-elev evoluează, stimați colegi. Nu puneți optimismul pedagogic de-a curmezișul …E la mintea cocoșului că această temă trebuie abordată comprehensiv și eficient în plan educativ. Ordinul de interzicere este în afara discuției…Cine vorbea acum 25 de ani de așa ceva? Viitorul e și mai aproape! Fiți atenți că vă găsește cu roboții în buzunare…

 5. Nici o problemă Elevă Ultramodernă, lasă-te de școală și o să te duc eu în italia, unde ai să devii prințesă pt cateva mii de bărbați și o să faci cate filme și poze vrei, nu online ci direct!

 6. Pana se rezolva contradicțiile din invatamantul buzoian prin intervenția marelui mediator sindical Doare, telefoanele mobile vor fi inlocuite de o tehnologie superioara de informare și comunicare…
  Sunt discuții contradictorii inutile, un fel de diversiuni, pentru a distrage atenția de la problemele grave ale invatamantului buzoian: incompetenta, corupția, politizarea funcțiilor de conducere, servilismul și politizarea sindicala, ineficienta procesului educațional. ..Pe aceasta tema ar fi discutat.

 7. Cred că ați luat-o razna, deoarece nu o să mai pot sta pe faceebok în timpul orelor, nu o să mai pot asculta muzică, nu o să mai pot să fac poze și sex online cu iubiții mei! Sunteți niște ticăloși!

Comments are closed.