Deși este un artist celebru, doctor în Arte vizuale, care și-a pus amprenta asupra unor obiective naționale importante (Mausoleului Eroilor din Mărășești, Muzeul Marinei din Constanța, Muzeul Militar din București), Constantin Apostol expune pentru prima dată acasă, la Buzău.
L-am întâlnit pe artistul plastic, ieri, în timp ce își aranja lucrările pe simezele Galeriilor de Artă „Ion Andreescu”, în așteptarea vernisajului programat joi, 19 aprilie, de la ora 15.00. Atent la orice detaliu, buzoianul a cerut ca sala expozițională de la parterul galeriilor să fie ușor modificată, obturând ferestrele, pentru a-și pune mai mult în evidență lucrările. La Buzău, artistul a venit cu o expoziție-concept, pictură și gravură, lucrări realizate simul­tan prin tehnica picturii și a sculpturii, într-un efect estetic inedit. Tematica abordată de artist își are originile chiar în copilăria acestuia, petrecută în comuna buzoiană Mânză­lești.
Constantin Apostol este licențiat și specializat în arte monumentale, fiind absolvent al Institutului „Nicolae Grigorescu”, București (clasa prof. Vasile Celmare); specializare: mozaic, marmură – Muzeul de Arheologie Adamclissi, Constanța, în colaborare cu Dana Postolache, iar din 2009 este conf. univ. dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justitian Patriarhul”, Universitatea din București, Catedra de Artă Sacră.

Reporter: Vorbiți-mi despre originile dumneavoastră buzoiene.
Constantin Apostol: M-am născut în comuna Mânzălești, pe 26 aprilie 1950. Părinții mei fiind Apostol Ioan și Stanca. Familia mea provine din familia Apostu din Mânzălești. Din informațiile mele, stră-străbunicul meu, Apostu Radu, ar fi unul din ctitorii bisericii din sat. Fiul lui, adică străbunicul meu, era diacon în sat. Eu m-am născut într-o casă care a fost cândva școală, apoi primărie și sediu al poliției. Familia mea se ocupa cu confecționarea de cojoace și de aceea i se mai spunea familia Cojocaru. Pe bunicul meu îl chema Arhidiade, un nume de aromân, se pare. Se știe că la începutul secolului al XVIII-lea foarte mulți aromâni au migrat către România.

Rep.: A influențat locul nașterii în vreun fel cariera dumneavoastră artistică? 
C.A.: Copilăria mi-am petrecut-o la Mânzălești, la fel și școala generală. Au avut o copilărie foarte frumoasă și am fost, la fel ca toți copiii din zonă, martorul a tot felul de obiceiuri ale locului. Aceste obiceiuri le-am transpus în lucrările mele de artă și, o parte, le-am adus și în această expoziție: Sânzienele, Ielele, Drăgăicele, Paparudele sau Plugușorul. Erau tot felul de obiceiuri care uneori mă încântau, alteori mă îngrozeau pentru că eram prea mic. Am plecat cu această zestre din Mânzălești, care m-a marcat. Odată ce am ajuns la Liceul de Artă din Ploiești și luând contact cu studiul mitologiei românești, pe care l-am apro­fundat la facultate, mi-am dat seama câtă bogăție poate să existe în zona Buzăului.

Influențat de poeziile lui Vasile Voiculescu și Ion Gheorghe

Rep.: Ce altceva v-a influențat cariera?
C.A.: În 1985, când s-au tipărit primele lucrări ale lui Vasile Voiculescu, am luat contact cu nuvelele lui și poeziile lui, și am recunoscut aerul, mirosul locurilor din Buzău. Tot în acea perioadă am luat contact cu un alt poetul buzoian, Ion Gheorghe și a lui „joaca jocului”. Am chiar în această expoziție gravuri edificatoare în acest sens. Am depistat la Ion Gheorghe acea ritmică care amintește de descântecele din zona Buzăului. Este vorba despre o anumită muzicalitate care are o anumită încărcătură emoțională și un anumit mister. De aceea, expoziția de la Buzău se intitulează „Am privit mistere”.

Rep.: Ați mai expus la Buzău?
C.A.: Am mai expus aici la Galeriile de Artă, dar nu a fost o expoziție personală. Am venit alături de studenții mei de la facultate, acum aproape zece ani. Practic, acum este pentru prima dată când am o personală la mine acasă. Este o expoziție concisă, în cadrul căreia va exista și un monitor pe care vor fi prezentate publicului și alte lucrări ale mele care nu au putut fi prezente în expoziție din lipsă de spațiu.

DISTRIBUIȚI
loading...