Administrație

Consiliul Județean Buzău, contribuție pentru reabilitarea Cimitirului Ostașilor Români din raionul Soroca

Consiliul Județean Buzău va finanța o parte din lucrările pentru reabilitarea cimitirului Ostașilor Români din sa­tul Stoicani, raionul Soroca, din Republica Moldova. Cofinanțarea va merge către Parohia Ortodoxă Română ,,Sfinții martiri Brâncoveni”.

În această localitate au fost înmormântați aproape o sută de soldați, însă de existența acestora nu știa nimeni acum 14 ani, iar locul era o pășune pentru vite.

Una dintre persoanele care au făcut eforturi pentru a amenaja Cimitirul Ostașilor Români de la Stoicani este fostul prefect al raionului Soroca, profesoara Ana Bejan, desemnată cetățean de onoare al județului Buzău în 2017, drept recunoștință pentru întreaga contribuție adusă la dezvoltarea relațiilor dintre județul Buzău și raionul basarabean cu care județul nostru este înfrățit din 1992. La cimitirul din satul Stoicani, raionul Soroca, reconstruit în anul 2005, sunt înhumați 78 de ostași români, căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, în luptele pentru elibe­rarea Basarabiei. 14 dintre soldați sunt necunoscuți.  Ana Bejan este una dintre persoanele care s-au implicat în amenajarea cimitirului. Aceasta spune că groapa în care au fost înmormântați ostașii a fost descoperită de câțiva germani, care au venit în 2005 să caute oseminte ale soldaților nemți. Când au făcut săpături, au găsit în gropile comune rămășițe ale soldaților nemți, români și ruși.

În satul Stoicani din raionul Soroca au avut loc lupte crâncene în perioada 13-19 iulie 1941. În perioada 2-26 iulie 1941, Armatele 3 și 4 române au participat la ofensiva generală de pe frontul Prutului, cu scopul eliberării Basarabiei și a nordului Bucovinei.

În cadrul acestei vaste operațiuni, subunitățile diviziilor 8, 13 și 14 Infanterie române, din compunerea Corpului 30 armată german, au participat la luptele de pe Valea Răutului.

În ziua de 14 iulie 1941, pentru înfrângerea forțelor sovietice aflate în zona Dubna-Stoicani, Divizia 13 Infanterie a executat un atac concentric cu unitățile de la flancurile exterioare ale dispozitivului. Până în după-amiaza aceleiași zile au fost ocupate înălțimile din zona Stoicani. Deoarece la Dubna forțele inamice au rezistat cu îndârjire, Regimenul 22 Infanterie a eliberat acest sat prin lupte la baionetă. Acțiunea a fost îngreunată de faptul că militarii sovietici, îmbrăcați în haine civile, au atacat continuu din ascunzișuri și din podurile caselor.

Costul victoriei a fost dureros de mare în ceea ce privește pierderile de vieți omenești. Din acest motiv, autoritățile române au fost nevoite să constituie de urgență cimitire de campanie în localitățile din zonă, cel mai adesea în interiorul sau în apropierea cimitirelor parohiale.

Un asemenea cimitir a fost amenajat în partea de vest a bisericii comunei ­Stoi­cani, unde au fost centra­lizate osemintele a 100 de militari români și germani. Militarii români fuseseră combatanți în regimentele 22 și 27 Infanterie, 7 Călărași și 8 Artilerie Grea.

În primăvara anului 1944, când acțiunile militare s-au mutat la vest de Prut, unitățile armatei sovietice au dezafectat cimitirul.

În ultimii ani, autoritățile locale au ridicat, pe locul fostului cimitir, un monument în memoria ostașilor români. Periodic, aici sunt organizate ceremonii festive de ­come­morare a militarilor români care au murit la datorie în al Doilea Război Mondial.

Conform datelor actuale, este vorba de puțin peste 6.000 de soldați români căzuți pentru eliberarea Basarabiei. Cei mai mulți  dintre ei sunt înhumați în localitățile: Țiganca (1.020), Cania (938), Miclăușeni (350), Chișinău (232), Soroca (455), Tighina (518).

Ziua Veteranilor de Război este marcată anual la Stoicani, în semn de recunoștință față de cei care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker