27 de ani
de presa libera
Vineri, Iulie 28, 2017 11:41 AM

Cultura

Consiliul Județean reabilitează clădirea Bibliotecii Județene, cu fonduri europene în valoare de peste 180 miliarde lei vechi

de Cristian IONESCU
Cultura  |
14.07.2017, 00:00
673

   Clădirea Bibliotecii Jude­țene „V. Voiculescu” urmează să fie reabilitată cu fonduri europene în valoare de peste 4 milioane de euro, obținute de Consiliul Județean. Lucrările se vor derula pe parcursul a 40 de luni, iar Consiliul Județean urmează să suporte 2 % din totalul cheltuielilor.

   În urma studiilor făcute, a rezultat că sediul Bibliotecii Județene, de pe Bulevardul Unirii, prezintă un grad avansat de degradare atât în structurile de rezistență, la finisaje de toate tipurile, elemente din lemn pentru pardoseli și rafturi de bibliotecă, tâmplărie, cât și la materialele lignocelulozice care compun fondul de carte din subsol. De asemenea, clădirea, în momentul de față răspunde unor cerințe medii de siguranță a calității.

   Foarte grave sunt infiltrațiile din demisol, datorate, pe de o parte, traseelor de ape pluviale care nu sunt corect preluate: apa se scurge liber pe lângă fundația clădirii, iar din cauza ridicării nivelului trotuarului, orice ploaie de mare intensitate, face ca apa să pătrundă la demisol.

   Lucrările vor viza atât reabilitarea exteriorului clădirii, cât și a interiorului, plus dotări interioare (instalați, echipamente și dotări pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranță la foc, antiefracție).

   „Spațiul funcțional al bibliotecii, precum și tipul de servicii acordat utilizatorilor bibliotecii, în prezent, are o uzură morală. Intenția de folosire interactivă a acesteia, de includere într-un circuit de recunoaștere culturală și turistică, drept «casa cărții> introduce elemente noi și reconfigurarea de spații noi, adaptate cerințelor actuale și a unui viitor pe termen mediu. În acest sens se vor prevede atât modernizări ale spațiilor clădirii, realizarea unei noi scări pentru  asigurarea unor fluxuri tehnologice fluente, asigurarea unor facilități pentru persoane cu dizabilități, precum și un circuit  modern, informatizat, al împrumutului de carte”, se arată în proiectul prezentat joi de către președintele Consiliului Jude­țean, Petre Emanoil Neagu.

   Valoarea totală a reabilitării este de 18.187.440 lei (peste 180 miliarde vechi).

   Clădirea Bibliotecii Jude­țene ,,Vasile Voiculescu“ din Municipiul Buzău a fost construită în stil neoromânesc, după proiectul arhitectului Statie Ciortan, arhitect român, personalitate consacrată în domeniu, profesor la Școala Superioară de Arhitectură (actuala Universitate de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu“ din București), în jurul anului 1914. Imobilul se află în apropierea centrului istoric al Municipiului Buzău, de pe principala arteră ce traversează orașul, respectiv strada Unirii, fiind un reper pentru vizitatorii și turiștii orașului. Regimul de înălțime (S part + P +1 E + Mansardă) al edificiului s-a păstrat, având suprafața construită la sol de 833 mp.
   Inițial, clădirea a fost creată pentru a funcționa ca Palat al Administrației Financiare, instituție patronată de Ministerul Finanțelor și coordonată la nivel local de Primăria orașului Buzău. După anul 1945, aici au fost sediile unor întreprinderi și instituții, precum Legume-Fructe, Avicola, Vinalcool, Direcția Județeană pentru Agricultură, Consiliul popular Orășenesc Buzău, Inspectoratul Județean de Miliție etc. Din anul 1984, clădirea este preluată de Consiliul Județean Buzău și dată spre folosință - ca sediu central - al Bibliotecii Municipale, în prezent Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu“.

 

Comentarii

Bibliiteca judeteana (16 Jul, 09:38)
Buzoian

Este bine ca se face acest lucru. Este si mai bine ca se acceseaza fonduri europene

Raspunde

Stiri Agerpres

Constanța: Opt localități din județ, afectate de inundații; străzi și curți cuprinse de ape în urma ploii
Vineri, Iulie 28, 2017 11:33 AM

Un număr de 39 de solicitări de intervenție în urma inundațiilor produse din cauza ploilor, venite din opt localități din județul Constanța, cele mai multe din municipiul reședință, au fost înregistrate vineri de Regia Autonomă Județeană de Apă (RAJA), potrivit reprezentanților instituției.

PREMIERE DE WEEKEND Un nou film de spionaj cu Charlize Theron și aventura epică a "zâmbăreților" ajung în cinematografele nord-americane
Vineri, Iulie 28, 2017 11:25 AM

"The Emoji Movie", aventura epică a "zâmbăreților" în lumea necunoscută ascunsă în aplicațiile din smartphone, și "Atomic Blonde", un film de spionaj din timpul Războiului Rece cu Charlize Theron în rolul principal, sunt principalele lansări de la sfârșitul acestei săptămâni în cinematografele nord-americane. Tot vineri își are premiera în SUA și "Midwife", un film franțuzesc cu Catherine Deneuve și Catherine Frot lansat în aceeași zi și în România.

Botoșani: Percheziții ale procurorilor DNA la sediul societății de termoficare Modern Calor SA
Vineri, Iulie 28, 2017 11:24 AM

Procurorii Serviciul Teritorial Suceava din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) efectuează, vineri, percheziții la sediul societății de termoficare din municipiul Botoșani, se arată într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES.

INHGA: Cod portocaliu de inundații pe râuri din județul Tulcea, în următoarele ore
Vineri, Iulie 28, 2017 11:17 AM

Râurile Telița și Taița, din județul Tulcea, vor fi sub avertizare Cod portocaliu de inundații în următoarele ore, potrivit prognozei pe termen scurt, emisă vineri de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

SUA: Senatorul John McCain recunoaște că nu a putut vota pentru o 'pseudolege' care ar fi abrogat Obamacare
Vineri, Iulie 28, 2017 11:16 AM

Senatorul republican John McCain, care a votat vineri contra abrogării Obamacare, legea sănătății adoptată în timpul fostei administrații democrate a președintelui Barack Obama, a declarat că nu a putut vota pentru o 'pseudolege' care nu îmbunătățește asistența medicală în SUA, relatează DPA.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Jul, 10:56 Nereguli
Ion a comentat pentru articolul Cadastru pentru imobile şi dezbaterea succesiunii, gratuite în peste 60 de comune şi oraşe:
Comuna COSTESTI nu face parte din acest program? Probabil nu s au bagat din cauza prea multor probleme din primarie. (INCOMPETENTA)
28 Jul, 10:07 SCDL Buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
In cazul "Daea" , poetul Mircea Dinescu a avut dreptate ! Acest ministru - sa-i zicem mai nonconformist - va lasa ceva urme in brazda agriculturii romanesti ! (Daca va fi ... pastrat )
28 Jul, 10:03 SCdl buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
Cred ca indiferent de varsta, orientare politica, grad de instruire - orice buzoian adevarat poate exclama, fara grija : " O, ce veste minunata ! " Ma bucur ca cei mentionati au realizat necesitatea urgenta a aducerii Experimentalei pe fagasul ei normal - atit de ignorat de politicienii ultimilor 26 de ani - indiferent care au fost ei... Sa speram ca prin aceasta reparatie legislativa si administrativa , buzoienii ( si nu numai ei ) vor ... " gusta " din roadele muncii cecetatorilor de acolo - astfel incit , vorba aceea - si nepotii sa-i poata pomeni... Felicitari sincere!
Google PageRank Checker