27 de ani
de presa libera
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:45 PM

Cultura

Consiliul Județean reabilitează clădirea Bibliotecii Județene, cu fonduri europene în valoare de peste 180 miliarde lei vechi

de Cristian IONESCU
Cultura  |
14.07.2017, 00:00
759

   Clădirea Bibliotecii Jude­țene „V. Voiculescu” urmează să fie reabilitată cu fonduri europene în valoare de peste 4 milioane de euro, obținute de Consiliul Județean. Lucrările se vor derula pe parcursul a 40 de luni, iar Consiliul Județean urmează să suporte 2 % din totalul cheltuielilor.

   În urma studiilor făcute, a rezultat că sediul Bibliotecii Județene, de pe Bulevardul Unirii, prezintă un grad avansat de degradare atât în structurile de rezistență, la finisaje de toate tipurile, elemente din lemn pentru pardoseli și rafturi de bibliotecă, tâmplărie, cât și la materialele lignocelulozice care compun fondul de carte din subsol. De asemenea, clădirea, în momentul de față răspunde unor cerințe medii de siguranță a calității.

   Foarte grave sunt infiltrațiile din demisol, datorate, pe de o parte, traseelor de ape pluviale care nu sunt corect preluate: apa se scurge liber pe lângă fundația clădirii, iar din cauza ridicării nivelului trotuarului, orice ploaie de mare intensitate, face ca apa să pătrundă la demisol.

   Lucrările vor viza atât reabilitarea exteriorului clădirii, cât și a interiorului, plus dotări interioare (instalați, echipamente și dotări pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranță la foc, antiefracție).

   „Spațiul funcțional al bibliotecii, precum și tipul de servicii acordat utilizatorilor bibliotecii, în prezent, are o uzură morală. Intenția de folosire interactivă a acesteia, de includere într-un circuit de recunoaștere culturală și turistică, drept «casa cărții> introduce elemente noi și reconfigurarea de spații noi, adaptate cerințelor actuale și a unui viitor pe termen mediu. În acest sens se vor prevede atât modernizări ale spațiilor clădirii, realizarea unei noi scări pentru  asigurarea unor fluxuri tehnologice fluente, asigurarea unor facilități pentru persoane cu dizabilități, precum și un circuit  modern, informatizat, al împrumutului de carte”, se arată în proiectul prezentat joi de către președintele Consiliului Jude­țean, Petre Emanoil Neagu.

   Valoarea totală a reabilitării este de 18.187.440 lei (peste 180 miliarde vechi).

   Clădirea Bibliotecii Jude­țene ,,Vasile Voiculescu“ din Municipiul Buzău a fost construită în stil neoromânesc, după proiectul arhitectului Statie Ciortan, arhitect român, personalitate consacrată în domeniu, profesor la Școala Superioară de Arhitectură (actuala Universitate de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu“ din București), în jurul anului 1914. Imobilul se află în apropierea centrului istoric al Municipiului Buzău, de pe principala arteră ce traversează orașul, respectiv strada Unirii, fiind un reper pentru vizitatorii și turiștii orașului. Regimul de înălțime (S part + P +1 E + Mansardă) al edificiului s-a păstrat, având suprafața construită la sol de 833 mp.
   Inițial, clădirea a fost creată pentru a funcționa ca Palat al Administrației Financiare, instituție patronată de Ministerul Finanțelor și coordonată la nivel local de Primăria orașului Buzău. După anul 1945, aici au fost sediile unor întreprinderi și instituții, precum Legume-Fructe, Avicola, Vinalcool, Direcția Județeană pentru Agricultură, Consiliul popular Orășenesc Buzău, Inspectoratul Județean de Miliție etc. Din anul 1984, clădirea este preluată de Consiliul Județean Buzău și dată spre folosință - ca sediu central - al Bibliotecii Municipale, în prezent Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu“.

 

Comentarii

Bibliiteca judeteana (16 Jul, 09:38)
Buzoian

Este bine ca se face acest lucru. Este si mai bine ca se acceseaza fonduri europene

Raspunde

Stiri Agerpres

Țiriac critică proiectul "România în mișcare" și spune că Guvernul ar trebui să aloce sume mai mari sportului
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:37 PM

Fostul tenisman Ion Țiriac, în prezent om de afaceri, a criticat, joi, proiectul "România în mișcare", anunțat de ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, în cadrul Conferinței Naționale "Trecut, prezent și viitor în sportul românesc", precizând că suma alocată, 9 milioane de lei, este insuficientă și ar trebui mărită de Guvern.

Muzeul Național Cotroceni deschis publicului de Ziua Națională a României
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:37 PM

Muzeul Național Cotroceni sărbătorește pe 1 decembrie Ziua Națională a României printr-o incursiune fascinantă în istoria locului unde Regele Ferdinand a semnat "Proclamația către țară" (15 august 1916), prin care se afirma idealul național - unirea Transilvaniei și Bucovinei cu România, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES.

Actrița Stela Popescu a murit (fișă biografică)
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:35 PM

Actrița Stela Popescu a murit, la 23 noiembrie 2017, la vârsta de 81 de ani. Artista a fost găsită decedată la domiciliul său.

Hunedoara: Un nou telescaun a intrat în probe în stațiunea Straja
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:28 PM

Un nou telescaun a intrat joi în probe în stațiunea Straja, din Valea Jiului, instalația de transport pe cablu urmând să asigure legătura între cabana veche și Vârful Mutu (1.737 m), ceea ce va permite schiorilor să poată folosi trei dintre cele mai bune pârtii din zonă: Lupului, Canal și Mutu.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a vorbit cu ambasadorul Italiei despre cazul româncei sechestrate
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:27 PM

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a vorbit, joi, cu ambasadorul Italiei, Marco Giungi, despre cazul româncei sechestrate timp de 10 ani în peninsulă, anunță un comunicat al ministerului, transmis AGERPRES.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Nov, 11:46 si-a vazut sacii-ncaruta
Muzgoci fripturistul a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Se vorbeste despre o euglena care s-a tarat toata viata sa-i fie cald lui si numai lui.A plecat sa distruga si Patarlagele precum a facut cu Nehoiu.Apropo;a inceput sa functioneze central din Nehoiu?
23 Nov, 11:28 De ce?
sorin a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
StimATA REDACTIE A ZIARULUI de ce nu mai postati comentariile la articolul de mai sus? A telefonat MUZGOCI sau dl.Ciolacu sa nu mai postati.Chiar daca nu mai postati,lumea stie cine este domnul Muzgoci.Dl Muzgoci=superficial,impostor .
23 Nov, 10:24 IMPOSTOR
NEHOIANUL a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Da paraseste functia de consilier judetean,deoarece vrea sa ajunga dir.la ITM-BUZAU.Sa angajat la primarie la PATARLAGELE sa poata primi calitatea de functionar public.Referitor la spagile care le lua la PDL NEHOIU este perfect adevarat.
Google PageRank Checker