27 de ani
de presa libera
Miercuri, Mai 24, 2017 05:08 AM
dragaica

Educatie

Concurs internațional de robotică / Pavel Cristian Ioniță, buzoianul de 14 ani, premiat cu medalia de bronz pentru un roboțel electronic din piese lego

de Cristian IONESCU
Educatie  |
03.05.2017, 00:00
1766

   La 14 ani, un buzoian este câștigător al medaliei de bronz la INFOMATRIX, singurul concurs internațional din țara noastră dedicat elevilor pasionați de IT, care reunește anual peste 100 de echipe din peste 40 de țări de pe continente diferite. Pavel Cristian Ioniță este elev în clasa a VII-a la Școala nr. 11 și a făcut echipă la INFOMATRIX cu Gabriel Sofrone din Brăila, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Gh. M. Murgoci”.

  Buzoianul, alături de coechipierul său, a format echipa „Atom.Au” care a realizat un roboțel din piese lego la secțiunea din concurs Lego Line Folower. Cei doi au fost îndrumați de Cristina Elena Anton, profesor de informatică originar din Buzău, care predă la liceul din Brăila.

  Despre participarea buzoianului Pavel Cristian Ioniță la INFOMATRIX ne-a vorbit mama acestuia.

   „Doamna profesoară Cristina Anton este vecină cu noi la țară și știa că fiul meu a realizat un astfel de roboțel. Pentru că unul dintre membrii echipei pe care ea o pregătea la Brăila nu a mai putut participa, i-a propus fiului meu să meargă la INFOMATRIX. Fiind vorba despre o competiție internațională, nu am avut prea multe speranțe, dar au obținut medalia de bronz. Varianta roboțelului creată acasă nu a putut fi testată așa cum s-a întâmplat la concurs. Practic, vorbim despre o mașinuță din piese lego care se deplasează pe un circuit și trebuie să facă parcursul cerut într-un anumit timp. În cazul nostru, timpul maxim era de 3 minute și roboțelul creat de echipa Atom.Au a scos un timp de 1,5 minute”, a declarat Monica Ioniță, mama buzoianului premiat la INFOMATRIX.

   Obiectivul INFOMATRIX este să-i incurajeze pe tineri să-și folosească imaginația, pasiunea și creativitatea pentru a realiza inovații tehnologice care ar putea aduce o schimbare pozitivă în societate. Este cunoscut că, în fiecare an, companiile în domeniu urmăresc evoluția participanților și chiar se arată interesate de achiziția unora proiecte realizate de ele­vi și studenți.

Ce înseamnă un robot linefollower
   Robotul de line following este un robot construit pentru a parcurge un traseu într-un timp cât mai scurt. Traseul este, de obicei, reprezentat de o linie neagră pe un fundal alb și prezintă atât curbe strânse, cât și linii drepte lungi.
   În prezent există concursuri speciale pentru acest tip de roboți, cei mai buni ajungând să parcurgă un traseu de dificultate medie cu o viteză de apro­ximativ de 2m/s. De asemenea, există și o versiune mai dificilă de line following cu obstacole plasate pe parcursul traseului, numit Enhanced Line Follower.
   Robotul de line following poate avea o mulțime de aplicații cu utilizări în viața de zi cu zi. Pornind de aici, se pot construi mașini-robot care pot urma, de exemplu, linia albă de pe șosea sau benzile pentru biciclete, oamenii putându-și astfel programa roboții să transporte lucruri pentru ei.
Construcția robotului
   În primul rând, robotul are nevoie de cel puțin două motoare de curent continuu, rapide și puternice. În timpul cursei, acestea trebuie să determine întoarceri rapide ale roților.
   Programarea robotului este un alt pas delicat care îl poate face să exceleze. O rutină cât mai simplă executată foarte rapid este de preferat în locul unei rutine ce durează mult timp să fie executată dar aco­peră toate cazurile posibile. În principal, programarea se face folosindu-ne de principiul aproximațiilor succesive până la convergență. 

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu, la 80 de ani
Miercuri, Mai 24, 2017 04:09 AM

Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu s-a născut la 24 mai 1937, în localitatea Siriu din județul Buzău.

Ziua europeană a parcurilor naționale
Miercuri, Mai 24, 2017 04:04 AM

La data de 24 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, cu scopul de a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa.

Ziua Limbii Bulgare
Miercuri, Mai 24, 2017 04:01 AM

În fiecare an, la data de 24 mai se sărbătorește Ziua Limbii Bulgare.

ZILE NAȚIONALE: Statul Eritreea
Miercuri, Mai 24, 2017 03:41 AM

Statul Eritreea sărbătorește la 24 mai Ziua Națională, marcând proclamarea independenței în 1993. Situat în nord-estul Africii, statul se întinde pe o suprafață de 117.600 kmp și se învecinează cu Sudanul, Etiopia, Djibouti, fiind mărginit de Marea Roșie.

CITATUL ZILEI
Miercuri, Mai 24, 2017 03:33 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 May, 00:31 Mai usor sa previi decat sa tratezi
Radav a comentat pentru articolul Interlopul Vadar, trimis după gratii, dar lăsat cu mașinile de lux dobândite în urma furturilor din Marea Britanie:
Inca nu l-ati facut sapun pe acest individ?
23 May, 22:36 Învățămint dual
C. Tănase a comentat pentru articolul Continuă înscrierile pentru elevii buzoienii care vor o calificare și un loc de muncă sigur:
Corect, dacă ar înțelege unii profesori că trebuie să muncească, nu să se prefacă, dacă elevii chiar ar învăța și nu s-ar preface, dacă unii părinți i-ar educa cu adevărat și nu s-ar preface, ce bine ar fi!
23 May, 20:00 Drăgaica
NIQ a comentat pentru articolul Municipalitatea vrea să aducă Drăgăicii gloria de odinioară:
O sărbătoare nulă pentru cultura locală. Care tradiție, mirosul de fum și lumea (tri)coloră din jur? Toma a inventat roata, apoi spița și spițeria. Acum vrea să ridice cultura locală pe cele mai înalte culmi ale falimentului multilateral-involuntat. Să trăiască Benone, această obsesie a viitorului fost primar. În doi ani, Buzăul va ajunge sat, reședință a comunei Mărăcineni. E greu de înțeles ce l-a putut schimba pe acest om în clipa în care a devenit primar. Cine l-a pus acolo nu are decât să aibă dureri de cap. Să treacă pe ”zebre” străzilor buzoiene cu conștiința lor dublă. Domnul Toma nu e primar, e doar un nailon al partidului. Îmi pare tare rău că sunt de acord cu cei care îi contestă calitățile invizibile. Așadar, la Drăgaică, la Matusalem Sinulescu, la cârnați de toate dimensiunile, la ”muzică tradițională”. La anul 1965 sau undeva pe acolo. Se aude că dl. Toma va fi retras de bună voie de la Primărie. Cum i-a plecat un galonat din șefie, cum a adus în loc un puști cu umeri sovietici, general pe timp de pace. Tristă situație. Nu mai sunt cadre, nici luptători. Răzbelul e pe sfârșite. PSD nu e la Primărie, ci cam pe la mijlocul bulevardului. Primăria e pe o uliță, în buricul din spate al târgului. Dl. T a intrat cu tractorul în curtea orășenilor. Dle Q, oricine ai fi ai dreptate. Știu alții cine suntem. Mâine știe și primarul. Nu e rău să vorbim în somn măcar aici. Peste niște ani, vom avea dreptate. Și n-o să fie târziu nici atunci.
Google PageRank Checker