27 de ani
de presa libera
Sambata, Octombrie 21, 2017 22:40 PM

Educatie

Concurs internațional de robotică / Pavel Cristian Ioniță, buzoianul de 14 ani, premiat cu medalia de bronz pentru un roboțel electronic din piese lego

de Cristian IONESCU
Educatie  |
03.05.2017, 00:00
1998

   La 14 ani, un buzoian este câștigător al medaliei de bronz la INFOMATRIX, singurul concurs internațional din țara noastră dedicat elevilor pasionați de IT, care reunește anual peste 100 de echipe din peste 40 de țări de pe continente diferite. Pavel Cristian Ioniță este elev în clasa a VII-a la Școala nr. 11 și a făcut echipă la INFOMATRIX cu Gabriel Sofrone din Brăila, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Gh. M. Murgoci”.

  Buzoianul, alături de coechipierul său, a format echipa „Atom.Au” care a realizat un roboțel din piese lego la secțiunea din concurs Lego Line Folower. Cei doi au fost îndrumați de Cristina Elena Anton, profesor de informatică originar din Buzău, care predă la liceul din Brăila.

  Despre participarea buzoianului Pavel Cristian Ioniță la INFOMATRIX ne-a vorbit mama acestuia.

   „Doamna profesoară Cristina Anton este vecină cu noi la țară și știa că fiul meu a realizat un astfel de roboțel. Pentru că unul dintre membrii echipei pe care ea o pregătea la Brăila nu a mai putut participa, i-a propus fiului meu să meargă la INFOMATRIX. Fiind vorba despre o competiție internațională, nu am avut prea multe speranțe, dar au obținut medalia de bronz. Varianta roboțelului creată acasă nu a putut fi testată așa cum s-a întâmplat la concurs. Practic, vorbim despre o mașinuță din piese lego care se deplasează pe un circuit și trebuie să facă parcursul cerut într-un anumit timp. În cazul nostru, timpul maxim era de 3 minute și roboțelul creat de echipa Atom.Au a scos un timp de 1,5 minute”, a declarat Monica Ioniță, mama buzoianului premiat la INFOMATRIX.

   Obiectivul INFOMATRIX este să-i incurajeze pe tineri să-și folosească imaginația, pasiunea și creativitatea pentru a realiza inovații tehnologice care ar putea aduce o schimbare pozitivă în societate. Este cunoscut că, în fiecare an, companiile în domeniu urmăresc evoluția participanților și chiar se arată interesate de achiziția unora proiecte realizate de ele­vi și studenți.

Ce înseamnă un robot linefollower
   Robotul de line following este un robot construit pentru a parcurge un traseu într-un timp cât mai scurt. Traseul este, de obicei, reprezentat de o linie neagră pe un fundal alb și prezintă atât curbe strânse, cât și linii drepte lungi.
   În prezent există concursuri speciale pentru acest tip de roboți, cei mai buni ajungând să parcurgă un traseu de dificultate medie cu o viteză de apro­ximativ de 2m/s. De asemenea, există și o versiune mai dificilă de line following cu obstacole plasate pe parcursul traseului, numit Enhanced Line Follower.
   Robotul de line following poate avea o mulțime de aplicații cu utilizări în viața de zi cu zi. Pornind de aici, se pot construi mașini-robot care pot urma, de exemplu, linia albă de pe șosea sau benzile pentru biciclete, oamenii putându-și astfel programa roboții să transporte lucruri pentru ei.
Construcția robotului
   În primul rând, robotul are nevoie de cel puțin două motoare de curent continuu, rapide și puternice. În timpul cursei, acestea trebuie să determine întoarceri rapide ale roților.
   Programarea robotului este un alt pas delicat care îl poate face să exceleze. O rutină cât mai simplă executată foarte rapid este de preferat în locul unei rutine ce durează mult timp să fie executată dar aco­peră toate cazurile posibile. În principal, programarea se face folosindu-ne de principiul aproximațiilor succesive până la convergență. 

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Mureș: Membrii Ștafetei Invictus au ținut un moment de reculegere la mormântul unui ofițer ucis în Afganistan
Sambata, Octombrie 21, 2017 22:14 PM

Membrii Ștafetei Veteranilor Invictus 2017 de pe traseul galben, care au parcurs sâmbătă, în alergare și pe bicicletă, distanța de 55 de kilometri între Sighișoara și Târgu Mureș, au depus flori și au ținut un moment de reculegere la mormântul maiorului post-mortem Tiberius-Marcel Petre, ucis într-un schimb de focuri, pe 3 aprilie 2009, în Afganistan.

Sibiu: Iosif Demian a obținut cu filmul "Baloane de curcubeu" premiul de excelență la Festivalul Astra Film
Sambata, Octombrie 21, 2017 21:26 PM

Cineastul român Iosif Demian, stabilit în Australia, a obținut sâmbătă seara premiul de excelență la Festivalul Astra Film, cu "Baloane de curcubeu", o creație cinematografică lansată după 35 de ani la festivalul de la Sibiu.

Simona Halep, despre Turneul Campioanelor - Fiecare meci va fi ca o finală
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:46 PM

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul unu mondial, a declarat, sâmbătă, la Singapore, că fiecare meci de la Turneul Campioanelor va fi ca o finală, potrivit site-ului WTA.

Protest în Piața Universității pentru legalizarea parteneriatului civil
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:43 PM

Asociația MozaiQ a organizat, sâmbătă, în Piața Universității din Capitală, un protest pentru a cere legalizarea parteneriatului civil în România.

UPDATE Manifestație cu sute de mii de persoane la Barcelona, în frunte cu liderul catalan Carles Puigdemont (GALERIE FOTO)
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:20 PM

Sute de mii de manifestanți catalani, în frunte cu liderul separatist Carles Puigdemont, au umplut sâmbătă centrul Barcelonei pentru a cere independența după ce guvernul central a solicitat destituirea executivului catalan, relatează AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker