27 de ani
de presa libera
Marti, Iunie 27, 2017 06:39 AM

Educatie

Concurs internațional de robotică / Pavel Cristian Ioniță, buzoianul de 14 ani, premiat cu medalia de bronz pentru un roboțel electronic din piese lego

de Cristian IONESCU
Educatie  |
03.05.2017, 00:00
1847

   La 14 ani, un buzoian este câștigător al medaliei de bronz la INFOMATRIX, singurul concurs internațional din țara noastră dedicat elevilor pasionați de IT, care reunește anual peste 100 de echipe din peste 40 de țări de pe continente diferite. Pavel Cristian Ioniță este elev în clasa a VII-a la Școala nr. 11 și a făcut echipă la INFOMATRIX cu Gabriel Sofrone din Brăila, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Gh. M. Murgoci”.

  Buzoianul, alături de coechipierul său, a format echipa „Atom.Au” care a realizat un roboțel din piese lego la secțiunea din concurs Lego Line Folower. Cei doi au fost îndrumați de Cristina Elena Anton, profesor de informatică originar din Buzău, care predă la liceul din Brăila.

  Despre participarea buzoianului Pavel Cristian Ioniță la INFOMATRIX ne-a vorbit mama acestuia.

   „Doamna profesoară Cristina Anton este vecină cu noi la țară și știa că fiul meu a realizat un astfel de roboțel. Pentru că unul dintre membrii echipei pe care ea o pregătea la Brăila nu a mai putut participa, i-a propus fiului meu să meargă la INFOMATRIX. Fiind vorba despre o competiție internațională, nu am avut prea multe speranțe, dar au obținut medalia de bronz. Varianta roboțelului creată acasă nu a putut fi testată așa cum s-a întâmplat la concurs. Practic, vorbim despre o mașinuță din piese lego care se deplasează pe un circuit și trebuie să facă parcursul cerut într-un anumit timp. În cazul nostru, timpul maxim era de 3 minute și roboțelul creat de echipa Atom.Au a scos un timp de 1,5 minute”, a declarat Monica Ioniță, mama buzoianului premiat la INFOMATRIX.

   Obiectivul INFOMATRIX este să-i incurajeze pe tineri să-și folosească imaginația, pasiunea și creativitatea pentru a realiza inovații tehnologice care ar putea aduce o schimbare pozitivă în societate. Este cunoscut că, în fiecare an, companiile în domeniu urmăresc evoluția participanților și chiar se arată interesate de achiziția unora proiecte realizate de ele­vi și studenți.

Ce înseamnă un robot linefollower
   Robotul de line following este un robot construit pentru a parcurge un traseu într-un timp cât mai scurt. Traseul este, de obicei, reprezentat de o linie neagră pe un fundal alb și prezintă atât curbe strânse, cât și linii drepte lungi.
   În prezent există concursuri speciale pentru acest tip de roboți, cei mai buni ajungând să parcurgă un traseu de dificultate medie cu o viteză de apro­ximativ de 2m/s. De asemenea, există și o versiune mai dificilă de line following cu obstacole plasate pe parcursul traseului, numit Enhanced Line Follower.
   Robotul de line following poate avea o mulțime de aplicații cu utilizări în viața de zi cu zi. Pornind de aici, se pot construi mașini-robot care pot urma, de exemplu, linia albă de pe șosea sau benzile pentru biciclete, oamenii putându-și astfel programa roboții să transporte lucruri pentru ei.
Construcția robotului
   În primul rând, robotul are nevoie de cel puțin două motoare de curent continuu, rapide și puternice. În timpul cursei, acestea trebuie să determine întoarceri rapide ale roților.
   Programarea robotului este un alt pas delicat care îl poate face să exceleze. O rutină cât mai simplă executată foarte rapid este de preferat în locul unei rutine ce durează mult timp să fie executată dar aco­peră toate cazurile posibile. În principal, programarea se face folosindu-ne de principiul aproximațiilor succesive până la convergență. 

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

ZILE NAȚIONALE: Djibouti
Marti, Iunie 27, 2017 03:45 AM

Djibouti, cu denumirea oficială Republica Djibouti (Republique de Djibouti/Jumhuriyat Jibuti), sărbătorește, la 27 iunie, Ziua națională (aniversarea independenței, obținută în 1977), conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe.

CITATUL ZILEI
Marti, Iunie 27, 2017 03:30 AM

"Iertăm atâta timp cât iubim. " - La Rochefoucauld, "Reflexii sau sentințe și maxime morale" (Cugetări franceze, Colecția Cogito, Ed. Albatros, 1982)

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iunie
Marti, Iunie 27, 2017 03:15 AM

Premierul Republicii Moldova s-a întâlnit cu delegația României la APCE și a insistat asupra prelungirii gazoductului Iași-Ungheni
Marti, Iunie 27, 2017 03:07 AM

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, s-a întâlnit luni la Strasbourg cu delegația României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), condusă de senatorul Titus Corlățean, informează guvernul de la Chișinău într-un comunicat trimis AGERPRES.

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iunie
Marti, Iunie 27, 2017 03:00 AM

Este a 178-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
27 Jun, 00:21 Jos comunismu din scoli
Democrat a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Dacă judecam reusitele din plan profesional după calitatea vieții de familie atunci dinu trebuie sa nu mai iasă în societate. ..A uitat Cum domnul goidescu, despre care tot vorbește așa murdar pe unde apuca și cât de tare poate, a ales sa ascundă adevărul despre starea lui psihica după marele necaz de care a avut parte! Întrebat, în calitatea de director , la una din inspecțiile la clasa ale lui dinu despre starea lui psihica, a ales sa fie domn si sa ascundă prostiile pe care le făcea. ..josnic dinule ce faci acum legandu-te de tatăl sau
26 Jun, 23:50 razbunare
marcu camataru a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ati facut campanie pentru Dobrita, l-ati votat, m-ati vrut la scoala! Lasa ca va arat eu! Cel mai prost director, asta o sa aveti!
26 Jun, 23:43 Rusine
tot profesor titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ghici ghicitoarea mea: cine se ascunde in spatele acestui comentariu plin de mizerii? Toata lumea stie ca frustratul fost director Dinu, care sufera de sindromul strutului si are impresia ca daca se ascunde, lumea nu stie cine a scris. Nu te-ai saturat sa improsti cu venin in toate partile? Nu-ti mai schimbi strategia asta de a denigra numele celor care ar putea sa conduca scoala asta si care ar face o treaba mult mai buna decat tine? Mai bine fa-ti orele, ca s-au saturat copiii de povesti cu porumbei si cu pescuit si de luat note din burta. Ne-am saturat de tine ca de mere padurete. Lasa-neeeee, lasa-neeee!!!!
Google PageRank Checker