27 de ani
de presa libera
Marti, August 22, 2017 14:11 PM

Educatie

Concurs internațional de robotică / Pavel Cristian Ioniță, buzoianul de 14 ani, premiat cu medalia de bronz pentru un roboțel electronic din piese lego

de Cristian IONESCU
Educatie  |
03.05.2017, 00:00
1944

   La 14 ani, un buzoian este câștigător al medaliei de bronz la INFOMATRIX, singurul concurs internațional din țara noastră dedicat elevilor pasionați de IT, care reunește anual peste 100 de echipe din peste 40 de țări de pe continente diferite. Pavel Cristian Ioniță este elev în clasa a VII-a la Școala nr. 11 și a făcut echipă la INFOMATRIX cu Gabriel Sofrone din Brăila, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Gh. M. Murgoci”.

  Buzoianul, alături de coechipierul său, a format echipa „Atom.Au” care a realizat un roboțel din piese lego la secțiunea din concurs Lego Line Folower. Cei doi au fost îndrumați de Cristina Elena Anton, profesor de informatică originar din Buzău, care predă la liceul din Brăila.

  Despre participarea buzoianului Pavel Cristian Ioniță la INFOMATRIX ne-a vorbit mama acestuia.

   „Doamna profesoară Cristina Anton este vecină cu noi la țară și știa că fiul meu a realizat un astfel de roboțel. Pentru că unul dintre membrii echipei pe care ea o pregătea la Brăila nu a mai putut participa, i-a propus fiului meu să meargă la INFOMATRIX. Fiind vorba despre o competiție internațională, nu am avut prea multe speranțe, dar au obținut medalia de bronz. Varianta roboțelului creată acasă nu a putut fi testată așa cum s-a întâmplat la concurs. Practic, vorbim despre o mașinuță din piese lego care se deplasează pe un circuit și trebuie să facă parcursul cerut într-un anumit timp. În cazul nostru, timpul maxim era de 3 minute și roboțelul creat de echipa Atom.Au a scos un timp de 1,5 minute”, a declarat Monica Ioniță, mama buzoianului premiat la INFOMATRIX.

   Obiectivul INFOMATRIX este să-i incurajeze pe tineri să-și folosească imaginația, pasiunea și creativitatea pentru a realiza inovații tehnologice care ar putea aduce o schimbare pozitivă în societate. Este cunoscut că, în fiecare an, companiile în domeniu urmăresc evoluția participanților și chiar se arată interesate de achiziția unora proiecte realizate de ele­vi și studenți.

Ce înseamnă un robot linefollower
   Robotul de line following este un robot construit pentru a parcurge un traseu într-un timp cât mai scurt. Traseul este, de obicei, reprezentat de o linie neagră pe un fundal alb și prezintă atât curbe strânse, cât și linii drepte lungi.
   În prezent există concursuri speciale pentru acest tip de roboți, cei mai buni ajungând să parcurgă un traseu de dificultate medie cu o viteză de apro­ximativ de 2m/s. De asemenea, există și o versiune mai dificilă de line following cu obstacole plasate pe parcursul traseului, numit Enhanced Line Follower.
   Robotul de line following poate avea o mulțime de aplicații cu utilizări în viața de zi cu zi. Pornind de aici, se pot construi mașini-robot care pot urma, de exemplu, linia albă de pe șosea sau benzile pentru biciclete, oamenii putându-și astfel programa roboții să transporte lucruri pentru ei.
Construcția robotului
   În primul rând, robotul are nevoie de cel puțin două motoare de curent continuu, rapide și puternice. În timpul cursei, acestea trebuie să determine întoarceri rapide ale roților.
   Programarea robotului este un alt pas delicat care îl poate face să exceleze. O rutină cât mai simplă executată foarte rapid este de preferat în locul unei rutine ce durează mult timp să fie executată dar aco­peră toate cazurile posibile. În principal, programarea se face folosindu-ne de principiul aproximațiilor succesive până la convergență. 

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Jandarmii au confiscat 22 de bilete comercializate ilegal pentru meciul FCSB - Sporting Lisabona
Marti, August 22, 2017 13:57 PM

Jandarmii bucureșteni au confiscat marți, în urma unei acțiuni desfășurate în zona Arenei Naționale, 22 de bilete la partida de fotbal dintre FCSB și Sporting Lisabona comercializate la suprapreț de către o persoană, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Capitalei.

Teleorman: Autoritățile locale se opun realizării centralei de la Belene
Marti, August 22, 2017 13:52 PM

Autoritățile locale din Teleorman și reprezentanții Fundației pentru Mediu și Agricultură din Sofia se împotrivesc realizării Centralei Nucleare de la Belene, cele două părți stabilind, marți, în cadrul unei întâlniri oficiale desfășurate la sediul Palatului Administrativ din Alexandria, măsurile ce se impun a fi luate pentru stoparea proiectului de la Dunăre, situat la 13 kilometri de Zimnicea.

Rusia nu crede că noua strategie a lui Trump privind Afganistanul va aduce vreo schimbare pozitivă
Marti, August 22, 2017 13:48 PM

Rusia nu crede că noua strategie a președintelui american Donald Trump cu privire la Afganistan va duce la vreo schimbare pozitivă în această țară, a declarat pentru Interfax o sursă din cadrul Ministerului de Externe al Federației Ruse, potrivit Reuters.

Schi fond/Dopaj: Norvegianca Therese Johaug va rata JO 2018 după ce TAS i-a mărit suspendarea
Marti, August 22, 2017 13:46 PM

Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) de la Lausanne a mărit marți la 18 luni suspendarea dictată împotriva norvegiencei Therese Johaug, pentru încălcarea regulamentului antidoping, decizie în urma căreia multipla campioana mondială de schi fond va rata Jocurile Olimpice de iarnă ediția 2018 de la PyeongChang (Coreea de Sud), informează AFP.

Furtuni violente de zăpadă se produc pe planeta Marte în timpul nopții
Marti, August 22, 2017 13:44 PM

Furtuni violente de zăpadă se dezlănțuie pe planeta Marte în timpul nopților, potrivit unui studiu publicat luni, însă asta nu înseamnă că vom putea face oameni de zăpadă sau schia pe ''Planeta Roșie'', explică autorul cercetării pentru AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Aug, 13:47 Isj
Bogdan a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
https://www.facebook.com/groups/CostinNenitescu/permalink/1502194739841212/
22 Aug, 13:44 Nenitescu
Observator a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
Are dreptate Pixelul corporatist...daca castigatorul o ia razna in timpul mandatului este firesc sa fie indepartat...aceeasi masura sunt sigur ca se va lua si cu unii directori din municiupiu. Stiu sigur ca mai multe documente si inregistrari ale unei directoare au fost trimise la minister si se asteapta rasuns
22 Aug, 13:36 Nenitescu
Observator a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
Daca dvs inchideti ochii la abuzurile conducerii Lic Tehn C. Nenitescu, uite ca ministerul nu a inchis ochii la neregulile ISJ. ISJul de ce nu raspunde petitiilor depuse la secretariatul inspectoratului?Ei nu functioneaza dupa legislatia in vigoare? Acelasi lucru care se intampla acum dnei insp general o sa i se intample si conducerii liceului mai sus mentionat. Sper ca cei din minister sa raspunda solicitarilor trimise.
Google PageRank Checker