27 de ani
de presa libera
Vineri, August 18, 2017 08:12 AM

Cultura

Concert de muzică clasică indiană la Teatrul “George Ciprian”

de Cristian IONESCU
Cultura  |
07.08.2017, 00:00
337

   Buzoienii sunt invitaţi sâmbătă, 12 august, de la ora 18,00, în sala Teatrului „George Ciprian”, la un concert de muzică clasică indiană, susţinut de Sahaj Group, formaţie ce reuneşte artişti de excepţie atât din România cât şi India.

• Dan Huideş – harmoniu şi voce. Este licenţiat al Facultăţii de Interpretare Muzicală, specialitatea trompetă, din cadrul Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi (1984); artist instrumentist, trompetă, al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat “Moldova” din Iaşi (1985-1986), Orchestrei Filarmonice “Paul Constantinescu” din Ploieşti (din 1987) şi Orchestrei Filarmonicii “Muntenia” din Târgovişte (din 2007); specializare harmoniu şi vocal (bhajan) în cadrul cursurilor de vară de la Cabella Ligure, Italia, ale Academiei de Muzică si Arte Frumoase “Shri P.K. Salve Kala Pratishthan” din Vaitarna, India (2006 şi 2007)

   Mihai Lupoaie “Malik” – harmoniu şi voce. Are studii de oboi şi pian la Liceul de Artă “Octav Băncila” din Iaşi (1983 – 1990); bursă de studii la Interlochen Arts Camp, SUA (1990); licenţiat al Facultăţii de Interpretare Muzicală, specialitatea oboi, din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (1996); colaborator al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii “George Enescu” (1991-1997); oboist în Orchestra de Camera “La Camerata”, Atena, Grecia (1997-1998), Orchestra Filarmonicii “Oltenia” din Craiova (1998-1999), Orchestra Operei Naţionale Bucureşti (1999-2002), Orchestra Filarmonicii “Muntenia” din Târgovişte (din 2007); profesor de muzică la Institutul de Muzică “Theme” din New Delhi, India (2003-2006).

• Sorin Bundă “Sudhir” – voce şi tabla. Are studii de vioară la Şcoala de muzică şi arte plastice nr.1 “Iosif Sava”, Bucureşti (1986 – 1991); specializare clasic vocal si percuţie clasică indiană (tabla) la Academia de Muzică şi Arte Frumoase “Late P.K. Salve” din Nagpur, India (1999-2000); specializare tabla în cadrul cursurilor de vară de la Cabella Ligure, Italia, ale Academiei de Muzică şi Arte Frumoase “Shri P.K. Salve Kala Pratishthan” din Vaitarna, India (2007); membru al grupului Sangeet Lahari de muzică clasică indiană, cu care a susţinut concerte şi turnee în ţară şi în străinătate (Italia 2001-2003, Franţa 2004-2005, Germania, Spania, Belgia, Cehia, Slovacia – 2004)

• Apoorva Nipankar-Năstase – harmoniu şi voce. A studiat muzica clasică şi semi-clasică cu doi artişti de renume din India, Bhaskar Subramaniam şi Arun Apte; profesoară de muzică în Holy Mother School Nasik, India (2009-2010); profesoară de muzică şi harmoniu în ISPS School Himachal Pradesh şi în VNP N.G.O, Delhi, Noida (2010-2011); şi-a lansat propriul album de bhajan-uri şi muzică clasică intitulat Shri Narayani; în prezent lucrează ca profesor de muzică la Academia de muzică „Shankar Mahadevan”, Bangalore, India.

Două genuri de muzică indiană

   Concertul este o călătorie magică prin care veţi descoperi două genuri muzicale din India, bhajan şi qawwali. Genul Bhajan a fost dezvoltat în India de Nord, începând cu secolele IX şi X, devenind forma de muzică cea mai populară în India. Bhajan poate fi tradus prin „cântec devoţional” şi este dedicat lui Dumnezeu, descriind calităţile Sale divine. Versurile (cuvintele) reprezintă elementul principal al acestui gen, muzica fiind modelată pentru a purta mesajul cuvintelor. Multe versete au fost scrise, cu sute de ani în urmă, de mari sfinţi din India, cum ar fi Tukaram, Tulsidas, Kabir, Gyaneshwara etc. Vocea este instrumentul major în muzica clasică indiană, iar instrumentele serveau odinioară numai la acompaniamentul cântecului. Tehnicile vocale foarte complexe folosite în cântecul clasic indian îl recomandă ca fiind unul din elementele cele mai prodigioase ale muzicii vocale în general. Aceste cântece au ca scop să trezească conştiinţa existenţei şi frumuseţii lui Dumnezeu în interiorul fiinţei umane.

   Genul Qawwali a venit în India din Persia, în secolul XI. Marele sfânt sufi Kwaja Moinuddin Chisti a introdus acest gen în ordinul Chistiyya, numindu-l „Suma”. Pentru Sufi, muzica era un vehicul important de a aduce armonia în interior. Ei considerau că ea este „o hrană pentru suflet”. Qawwali aduce împreună muzica, poezia şi arta, nu este doar o melodie, ci creează o viziune a măreţiei iubirii pentru Dumnezeu, exprimând prin intermediul muzicii bucuria comuniunii cu Divinul, extazul de a fi una cu El. Genul înfloreşte şi este desăvârşit în timpul secolului XIV, acest fapt datorându-se marelui sfânt, poet şi muzician Amir Khusro, care a transformat genul „Suma”, denumindu-l „Qawwali”. Termenul de Qawwali derivă din cuvântul arab Qaol, ce semnifică „axiomă”, sau „adevărul care devine lege”. Pe lângă instrumentele tradiţionale de percuţie, „bătutul din palme”, numit „Talis”, conferă o caracteristică specifică genului, adăugând mai multă putere ritmului.

   Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, anunţă responsabilii Teatrului „George Ciprian“.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Aretha Franklin vrea să deschidă "un mic club" la Detroit
Vineri, August 18, 2017 07:51 AM

Legenda muzicii soul Aretha Franklin, care a anunțat la începutul anului că se retrage, se gândește serios să deschidă un club de noapte la Detroit, unde ar putea "cânta din când în când", a declarat artista ziarului local Detroit Free Press citat de AFP.

Un nou film din seria 'Star Wars', dedicat lui Obi-Wan Kenobi, este în pregătire (presă)
Vineri, August 18, 2017 07:34 AM

Regizorul Stephen Daldry, cunoscut pentru filmul 'Billy Elliot', ar urma să realizeze viitorul lungmetraj din seria 'Star Wars' care îl va avea ca erou pe maestrul Jedi Obi-Wan Kenobi, a anunțat joi publicația Hollywood Reporter citată de AFP.

ALERTĂ UPDATE MAE: O a doua victimă de cetățenie română rănită în Barcelona; a fost transportată la spital, starea sa fiind stabilă
Vineri, August 18, 2017 07:15 AM

O a doua victimă de cetățenie română a fost identificată printre persoanele rănite în urma atacului terorist din Barcelona, potrivit ultimelor informații obținute de către Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona.

Doi clujeni străbat cu bicicletele 1.800 de km pentru a organiza o tabără pentru copiii cu probleme grave de sănătate
Vineri, August 18, 2017 07:02 AM

Doi clujeni vor pedala 1.800 de kilometri, prin cinci țări, până pe vârful Mont Blanc, pentru a strânge bani pentru organizarea unei tabere dedicate copiilor cu diferite boli grave.

VACANȚA DE VARĂ ÎN IMAGINI
Vineri, August 18, 2017 07:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
18 Aug, 07:35 Cifre goale
Pixelu observator a comentat pentru articolul Cum vede vicepremierul Marcel Ciolacu creşterea economică a României, care se împiedică în ruinele infrastructurii:
Numai că statisticile astea sunt făcute la grămadă. Nu sunt defalcate. Ce creștere a avut capitalul străin și ce creștere a avut capitalul autohton? Mă tem că doar capitalul străin a înregistrat creștere economică. Dezvoltarea pe baza investițiilor străine este o iluzie. Pentru simplul fapt că nu este treaba lui. Treaba lui este să facă profit și să-l împartă acționarilor. Nu există în lume vreun exemplu de țară acum dezvoltată care să se fi dezvoltat numai prin investiții străine. Creșterea asta nu este un lucru rău dar nu în folosul românilor. Cum nu este nici trecerea CAS-ului și CASS-ului de la angajator la angajat. Va genera scăderea veniturilor salariaților și un cadou neașteptat pentru capital.
17 Aug, 23:34 kioveanu
john a comentat pentru articolul A murit fostul prim-secretar de Buzău Tudor Postelnicu, ,,dobitocul“ care a condus Securitatea comunistă:
I l-a aruncat pe nicu Ceausescu in bratele kiovencei!Dragoste si recompense pe bune!
17 Aug, 17:50 lsfjsal;
klgfjd a comentat pentru articolul Registrul Auto Român lucrează cu publicul vineri, cu program prelungit, şi sâmbătă, pentru recuperarea zilei libere de luni:
si cine "s a programat"? sambata ca sa lucreze si ai nostri bugetari?
Google PageRank Checker