27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 07:36 AM

Cultura

Concert de muzică clasică indiană la Teatrul “George Ciprian”

de Cristian IONESCU
Cultura  |
07.08.2017, 00:00
394

   Buzoienii sunt invitaţi sâmbătă, 12 august, de la ora 18,00, în sala Teatrului „George Ciprian”, la un concert de muzică clasică indiană, susţinut de Sahaj Group, formaţie ce reuneşte artişti de excepţie atât din România cât şi India.

• Dan Huideş – harmoniu şi voce. Este licenţiat al Facultăţii de Interpretare Muzicală, specialitatea trompetă, din cadrul Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi (1984); artist instrumentist, trompetă, al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat “Moldova” din Iaşi (1985-1986), Orchestrei Filarmonice “Paul Constantinescu” din Ploieşti (din 1987) şi Orchestrei Filarmonicii “Muntenia” din Târgovişte (din 2007); specializare harmoniu şi vocal (bhajan) în cadrul cursurilor de vară de la Cabella Ligure, Italia, ale Academiei de Muzică si Arte Frumoase “Shri P.K. Salve Kala Pratishthan” din Vaitarna, India (2006 şi 2007)

   Mihai Lupoaie “Malik” – harmoniu şi voce. Are studii de oboi şi pian la Liceul de Artă “Octav Băncila” din Iaşi (1983 – 1990); bursă de studii la Interlochen Arts Camp, SUA (1990); licenţiat al Facultăţii de Interpretare Muzicală, specialitatea oboi, din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (1996); colaborator al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii “George Enescu” (1991-1997); oboist în Orchestra de Camera “La Camerata”, Atena, Grecia (1997-1998), Orchestra Filarmonicii “Oltenia” din Craiova (1998-1999), Orchestra Operei Naţionale Bucureşti (1999-2002), Orchestra Filarmonicii “Muntenia” din Târgovişte (din 2007); profesor de muzică la Institutul de Muzică “Theme” din New Delhi, India (2003-2006).

• Sorin Bundă “Sudhir” – voce şi tabla. Are studii de vioară la Şcoala de muzică şi arte plastice nr.1 “Iosif Sava”, Bucureşti (1986 – 1991); specializare clasic vocal si percuţie clasică indiană (tabla) la Academia de Muzică şi Arte Frumoase “Late P.K. Salve” din Nagpur, India (1999-2000); specializare tabla în cadrul cursurilor de vară de la Cabella Ligure, Italia, ale Academiei de Muzică şi Arte Frumoase “Shri P.K. Salve Kala Pratishthan” din Vaitarna, India (2007); membru al grupului Sangeet Lahari de muzică clasică indiană, cu care a susţinut concerte şi turnee în ţară şi în străinătate (Italia 2001-2003, Franţa 2004-2005, Germania, Spania, Belgia, Cehia, Slovacia – 2004)

• Apoorva Nipankar-Năstase – harmoniu şi voce. A studiat muzica clasică şi semi-clasică cu doi artişti de renume din India, Bhaskar Subramaniam şi Arun Apte; profesoară de muzică în Holy Mother School Nasik, India (2009-2010); profesoară de muzică şi harmoniu în ISPS School Himachal Pradesh şi în VNP N.G.O, Delhi, Noida (2010-2011); şi-a lansat propriul album de bhajan-uri şi muzică clasică intitulat Shri Narayani; în prezent lucrează ca profesor de muzică la Academia de muzică „Shankar Mahadevan”, Bangalore, India.

Două genuri de muzică indiană

   Concertul este o călătorie magică prin care veţi descoperi două genuri muzicale din India, bhajan şi qawwali. Genul Bhajan a fost dezvoltat în India de Nord, începând cu secolele IX şi X, devenind forma de muzică cea mai populară în India. Bhajan poate fi tradus prin „cântec devoţional” şi este dedicat lui Dumnezeu, descriind calităţile Sale divine. Versurile (cuvintele) reprezintă elementul principal al acestui gen, muzica fiind modelată pentru a purta mesajul cuvintelor. Multe versete au fost scrise, cu sute de ani în urmă, de mari sfinţi din India, cum ar fi Tukaram, Tulsidas, Kabir, Gyaneshwara etc. Vocea este instrumentul major în muzica clasică indiană, iar instrumentele serveau odinioară numai la acompaniamentul cântecului. Tehnicile vocale foarte complexe folosite în cântecul clasic indian îl recomandă ca fiind unul din elementele cele mai prodigioase ale muzicii vocale în general. Aceste cântece au ca scop să trezească conştiinţa existenţei şi frumuseţii lui Dumnezeu în interiorul fiinţei umane.

   Genul Qawwali a venit în India din Persia, în secolul XI. Marele sfânt sufi Kwaja Moinuddin Chisti a introdus acest gen în ordinul Chistiyya, numindu-l „Suma”. Pentru Sufi, muzica era un vehicul important de a aduce armonia în interior. Ei considerau că ea este „o hrană pentru suflet”. Qawwali aduce împreună muzica, poezia şi arta, nu este doar o melodie, ci creează o viziune a măreţiei iubirii pentru Dumnezeu, exprimând prin intermediul muzicii bucuria comuniunii cu Divinul, extazul de a fi una cu El. Genul înfloreşte şi este desăvârşit în timpul secolului XIV, acest fapt datorându-se marelui sfânt, poet şi muzician Amir Khusro, care a transformat genul „Suma”, denumindu-l „Qawwali”. Termenul de Qawwali derivă din cuvântul arab Qaol, ce semnifică „axiomă”, sau „adevărul care devine lege”. Pe lângă instrumentele tradiţionale de percuţie, „bătutul din palme”, numit „Talis”, conferă o caracteristică specifică genului, adăugând mai multă putere ritmului.

   Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, anunţă responsabilii Teatrului „George Ciprian“.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: 135 de ani de la moartea pictorului Ion Andreescu
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:01 AM

Pictorul Ion Andreescu s-a născut la București, la 15/27 februarie 1850.

Baschet: Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă îl va invita președintele Trump
Duminica, Octombrie 22, 2017 04:01 AM

Fostul baschetbalist american Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă președintele SUA, Donald Trump, îl invită, a afirmat el sâmbătă, în timpul unei călătorii în Franța în legătură cu o operațiune de comunicare cu unul dintre sponsorii personali.

CITATUL ZILEI
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:30 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:19 AM

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:03 AM

Este a 295-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker