Eveniment de excepţie găzduit luna viitoare la Buzău. Violonistul român cu mâini fermecate, Alexandru Tomescu, şi cu o vioară cotată la aproape 1,5 milioane de euro, va concerta pe 11 iunie la Buzău. Este vorba despre turneul Internaţional Stradivarius „Balada, un secol de muzică’’, organizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri, în cadrul căruia Tomescu va concerta alături de pianista de origine română stabilită în SUA Angela Drăghicescu. Acestora li se alătură Corul de Copii din Programul Cantus Mundi – iniţiat de Corul Madrigal şi Corul de Copii Radio, abordând un repertoriu de muzică românească, a compozitorilor George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dinu Lipatti, Tiberiu Olah etc, în scopul promovării identităţii naţionale.

Proiectul este dedicat Centenarului Marii Uniri şi „este o oportunitate de a ne aminti şi celebra cele mai importante şi unice momente ale naţiunii noastre“, au  spus organizatorii, adăugând că Turneul Internaţional Stradivarius 2018, ca brand cultural naţional, „îşi doreşte să prezinte cele mai valoroase şi inspirate creaţii ale muzicii clasice româneşti, creaţii care trăiesc peste timp şi inspiră generaţii de muzicieni la nivel mondial“. Turneul va continua în străină­tate, respectiv în Belgia, Franţa, Italia, Spania, Suedia, USA.

La Buzău, concertul va fi posibil datorită Clubului ROTARY Buzău şi a preşedintelui Lucian Sălcuţan.

Povestea viorii Stradivarius şi măsurile speciale de pază

În ciuda succesului de a umple săli de spectacole din lumea întreagă, puţini ştiu ce măsuri drastice de securitate stau în spatele emoţiilor stârnite de Alexandru Tomescu şi vioara Stradivarius Elder-Voicu, veche de 3 secole. Ţinut într-un seif, cunoscut doar de firma de pază, instrumentul are propria maşină blindată. Piesa face parte din patrimoniul României şi este una dintre ultimele zece Stradivarius funcţionale din lume.

Această vioară, datată 1702, a fost declarată de experţii nemţi una dintre primele cinci cele mai frumoase instrumente semnate de celebrul Antonio Stradivari. Pe numele complet Stradivarius Elder-Voicu, instrumentul a fost cumpărat din Elveţia, în 1956, de statul roman, la ordinul lui Gheorhe Gheorghiu Dej, cu suma de 70.000 de franci elveţieni. O afacere uriaşă, în condiţiile în care vioara a fost evaluată acum la 1,2 milioane de euro.

Sub contract, i-a fost dăruită marelui violonist român Ion Voicu. După moartea acestuia, instrumentul a fost înapoiat statului român de fiul său, Mădălin Voicu, cu o condiţie: ca el sa fie împrumutat, prin concurs, celor mai talentaţi artişti români şi să poarte numele Voicu. Aşa se face că, din 2007, vioara a intrat în posesia lui Alexandru Tomescu care, tot de atunci, o plimbă în fiecare an prin ţară în turneul Stradivarius.

Putini ştiu, totuşi, că, de fapt, violonistul nu este lăsat niciun moment singur cu preţiosul obiect. Cu o oră înaintea spectacolelor, Alexandru Tomescu iese din hotel cu o vioara în spate. Dar nu cu vioara lui Stradivarius. Piesa rară se află într-o maşină blindată, păzită de trei bodyguarzi şi condusă de un antemergător. Abia după ce verifică amănunţit fiecare colţ din sală, agenţii de pază scot vioara Stradivarius. Alexandru Tomescu este lăsat să meargă cu ea la repetiţii, dar sub supraveghere.

Concertul „Balada, un secol de muzică’’ va avea loc la Buzău pe 11 iunie, la Teatrul „G. Ciprian”. Preţul unui bilet este de 90 lei. Biletele pot fi achiziţionate de la Teatrul „G. Ciprian” începând cu data de 15 mai.