Reprezentanţii buzoieni ai Partidului Pro România îşi manifestă îngrijorarea faţă de nepăsarea cu care este tratată de către autorităţi problema răspândirii pestei porcine africane şi lipsa unor reacţii menite să conducă spre eradicarea acestei maladii.

„Cu un fost ministru al agriculturii în structurile de conducere de la centru – şi l-am numit aici pe Daniel Constantin -, dar şi cu specialişti avizaţi în teritoriu, în marea lor majoritate medici veterinari cu expertiză, Pro România este îngrijorat de nepăsarea factorilor de decizie aflaţi la putere în eradicarea unui adevărat flagel care a lovit ţara noastră, pesta porcină africană, pentru combaterea căreia nu se face prea mare lucru, cel puţin vizibil, în afara uciderii animalelor infestate şi plasarea unor covoraşe cu nu ştim ce substanţe la intrarea în localităţile cu probleme”, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei jude­ţene a acestei formaţiuni politice.

„În acest sens, medicul Adrian Cărbunaru, o voce puternică în cadrul Colegiului Medicilor Veterinari de la Buzău, dar şi în rândurile colegilor din ţară, intrat recent în rândurile susţinătorilor lui Victor Ponta, vine cu câteva sfaturi mai mult decât utile pentru crescătorii buzoieni de porci, loviţi zilele trecute de un nou focar, şi le spune acestora ceea ce autorităţile aflate la putere evită să aducă în discuţie, deşi sunt lucruri elementare de prevenire şi combatere care ar trebui intens mediatizate, una dintre cauzele răspândirii bolii fiind şi necunoaşterea principalelor măsuri de urgenţă ce trebuiesc luate de către crescători chiar şi în cazul unei simple bănuieli”, mai precizează sursa citată.

În principal, susţine medicul Adrian Cărbunaru, ar trebui evitată cumpă­rarea de animale vii din locuri unde există suspiciune de pestă şi introducerea lor în exploataţii unde boala nu a apărut. De asemenea, este interzisă cumpărarea de carne şi produse din carne de porc din alte locuri decât cele autorizate de către Direcţia Sanitar Veterinară, precum şi evitarea deplasării crescătorilor de po­rci în zone unde pesta porcină africană şi-a făcut simţită prezenţa, virusul putând fi luat şi transportat chiar şi pe talpa pantofului.

„Chiar şi în cazul în care acest lucru nu a avut loc, este bine ca în fiecare gospodările unde există coteţe de porci, la intrarea în curte să fie montate filtre dezinfectatoare, simplu de fabricat chiar de către crescători cu ce au la îndemână, res­pectiv o mână de paie udate cu o soluţie de sodă caustică în concentraţie de unu la sută, peste care să se facă accesul. Şi, nu în ultimul rând, atunci când execută lucrări în preajma animalelor, crescătorii e bine să poarte un echipament separat de cel uzitat zilnic pentru alte activităţi, iar în cazul în care constată că porci din gospodărie dau semne de boală, să anunţe în cel mai scurt timp medicul veterinar din localitate. Acestea sunt principalele informaţii, elementare am putea spune, pe care crescătorii trebuie să le cunoscă, aduse în discuţie de medicul Cărbunaru, care susţine că la Buzău totuşi, spre deosebire de alte judeţe, s-au luat măsuri de prevenire a PPA, iar factorii de decizie au fost receptivi la ideile venite din teritoriu, din partea veterinarilor care au dat sau dau în aceste zile piept cu boala, printre ei numărându-se şi medicul Cărbunaru”, mai precizează comuncatul organizaţiei judeţene a Partidului Pro România.