Aproape 130.000 de euro (adică 473.671,15 lei sau peste 4,7 miliarde lei vechi) a plătit, timp de trei ani, Compania de Apă unei firme de avocatură din Cluj, plăţi considerate de Camera de Conturi Buzău drept „neeconomice, neeficiente şi neeficace”, în urma unui control pe care inspectorii financiari l-au efectuat la operatorul judeţean de apă şi canalizare, control care a vizat perioada 1 ianuarie 2014-31 decembrie 2016.

Cum s-a fofilat Compania de Apă de la plata îndatoririlor către beneficiari

Cu aceeaşi ocazie, auditorii Camerei de Conturi Buzău au constatat faptul, reclamat în repetate rânduri de primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, că aceeaşi Companie de Apă s-a fofilat de la plata, către unităţile administrativ-teritoriale beneficiare – Consiliul Judeţean Buzău, respectiv consiliile locale Buzău, Râmnicu Sărat, Pătârlagele, Nehoiu şi Pogoanele – a impozitului pe profit, a dividentelor şi redevenţelor cuvenite către acestea, sume care se ridică, în aceeaşi perioadă de trei ani, la peste 30 milioane lei, respectiv 300 ­mi­liarde lei vechi. Auditorii financiari spun că operatorul judeţean de apă şi canalizare a invocat, în sprijinul refuzului de a plăti către beneficiari res­pectivele sume – pe care le-a virat în contul unui aşa-numit ,,Fond de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare“ – un articol din contractul de delegare a serviciului apă şi canal care spune că „pentru a scurta mecanismul de circulaţie al (sic!) fondurilor şi pentru a asigura eficientizarea procesului de rambursare a împrumuturilor şi realizarea de investiţii din surse proprii, Autoritatea Delegantă este de acord ca întregul profit de distribuit după deducerea sumelor alocate la rezerve, conform prevederilor legale, să fie direct vărsate în Fondul IID”.

Numai că inspectorii Camerei de Conturi spun că articolul respectiv nu este în concordanţă cu prevederile legale, care specifică în mod clar că „alimentarea contului deschis în acest scop se face de către unitatea administrativ-teritorială în termen de 5 zile lucrătoare de la încasarea sumelor datorate de către operator (subl. n.)”.

Opt procese plătite cu 130.000 euro

În ceea ce priveşte plăţile către firma de avocatură clujeană Horia Bora, care se ridică, în perioada 1 ianuarie 2014-31 decembrie 2016, la peste 130.000 euro, auditorii Camerei de Conturi Buzău precizează în raport următoarele: „Plăţile în cauză nu respectă principiile economicităţii, eficienţei şi eficacităţii în utilizarea fondurilor publice, întrucât la societatea comercială Compania de Apă S.A. Buzău îşi desfăşoară activitatea 9 persoane de specialitate juridică, în baza unor contracte de muncă pe durată nedeterminată, care confom atribuţiilor menţionate în fişa postului au obligaţia să repre­zinte interesele societăţii în faţa instanţelor judecătoreşti, executorilor judecătoreşti şi a altor organe de jurisdicţie. De asemenea, în perioada 01 ­ia­nuarie 2014-31 decembrie 2016, societatea comercială Compania de Apă S.A. Buzău a fost reprezentată de Cabinetul de avocat Horia Bora doar în 8 (opt) procese aflate pe rolul diverselor instanţe judecătoreşti din România, rezultând o medie de reprezentare de sub 3 procese pe an, în condiţiile în care furnizorul a solicitat la plată şi a încasat lunar onorariile pentru întreaga perioada 01 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2016. Clauzele contractului de asistenţă juridică în cauză sunt favorabile Cabinetului de avocat Horia Bora, respectiv: clientul este obligat să plătească onorariu de 3.000 euro fără TVA indiferent dacă în luna respectivă furnizorul a prestat sau nu cele 20 de ore de asistenţă sti­pulate în contract, orele nerealizate nu se reportează în lunile următoare, iar onorariul de 3.000 euro + T.V.A. se ­datorea­ză independent de întocmirea sau aprobarea unui Raport de activitate”.

Din punctul de vedere al directorului Companiei de Apă, cu siguranţă prestaţia avoca­tului clujean a meritat toţi banii – ce dacă sunt din fonduri ­pu­blice! -, dat fiind că acesta a participat la toate adunările ­ge­nerale a acţionarilor Companiei de Apă şi a făcut tot ce i-a stat în putinţă să taie dreptul la vot al acţionarului majoritar, Consiliul Local Buzău, în momentele în care scaunul sau beneficiile de care se bucură Ionel Tescaru au fost în pericol.

Ce spune primarul Constantin Toma
Primarul Constantin Toma a comentat, la finalul şedinţei ordinare a Consiliului Local de luni, pe parcursul căreia a fost prezentat aleşilor municipali raportul Camerei de Conturi, rezultatele controlului. El a spus că neplata sumelor datorate de Compania de Apă muncipiului Buzău a fost o problemă semnalată de aceeaşi instituţie în urma unui control efectuat la Primăria Buzău: ,,În cadrul programului anual, la Compania de Apă s-a constatat ceea ce constatasem şi noi mai demult, în sensul în care această companie trebuia să dea Primăriei Buzău şi celorlalte primării care sunt acţionari peste 300 miliarde de lei vechi în perioada 2014-2016. Noi am sesizat acest lucru, pentru că am avut un act de control al Curţii de Conturi cu această problemă şi, bineînţeles, am deschis un proces pe această temă. O a doua problemă, urâtă, este că, în ciuda faptului că au foarte mulţi angajaţi ca jurişti, de şapte-opt ori mai mulţi decât are Primăria Buzău în acest moment, ei se apără în instanţă, sau atacă în instanţă, mai bine zis, Primăria şi persoana mea, cu o firmă de avocaţi foarte bine plătită din Cluj Napoca. Am adus decizia la cunoştinţa consilierilor locali, chiar dacă aceasta a fost suspendată prin efectul legii, în condiţiile în care Compania de Apă a contestat-o, urmând ca această contestaţie să fie judecată în plenul Curţii de Conturi. Dar, indiferent de ceea ce se va întâmpla, este clar că se va ajunge într-un proces, această companie încercând să se apere, aşa cum s-a apărat şi fosta conducere a Primăriei ani de zile, iar apoi au venit, după ce s-au pierdut toate procesele, de recuperat în acest moment zeci de milioane de euro pentru ultimii patru-şase ani”, a spus Toma.

Reîncep meciurile cu Compania de Apă?

Cu aceeaşi ocazie, primarul Constantin Toma a atras atenţia că, la începutul lunii viitoare, Compania de Apă va rămâne fără Consiliu de Administraţie, dat fiind că mandatul de patru ani al acestuia încetează. El a spus că, din luna noiembrie, a sesizat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ,,Buzău 2008” în legătură cu acest aspect, fără rezultat însă: ,,Am cerut o adunare generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară <Buzău 2008> pentru că este foarte normală, pentru că în luna februarie, adică peste câteva zile, toate posturile din Consiliul de Administraţie al Companiei de Apă nu vor mai exista, practic, pentru că s-au scurs cei patru ani de la alegerea acestora, şi ar trebui să existe un nou Consiliu de Administraţie, pentru care trebuia începută procedura în luna noiembrie a anului trecut. Bineînţeles că nu s-a întâmplat acest lucru, am sesizat această situaţie şi până acum nu s-a întâmplat nimic. Demersurile noastre au fost făcute încă de anul trecut, pentru că am văzut că din luna februarie nu va mai fi Consiliu de Administraţie la Compania de Apă, unul legal, şi nu se va mai putea lua nicio decizie acolo. În februarie, ar trebui să existe, obligatoriu, o Adunare Generală (a acţiona­rilor, n.r.) la Compania de Apă, prin care fie să se prelungească mandatul actualului Consiliu de Administraţie, ori să se numească – fapt pentru care mă bat – unul nou, pentru o perioadă provizorie, până se va aplica legislaţia actuală, res­pectiv Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 109, de gestionare a companiilor mari din această ţară”, a spus Constantin Toma.

El a avertizat că, în condiţiile în care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ,,Buzău 2008” va continua să ignore municipiul Buzău, care deţine peste trei sferturi dintre acţiunile Companiei de Apă, Primăria va înceta să mai plătească sumele datorate ADI drept contribuţie: ,,Nu am primit niciun răspuns din partea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară <Buzău 2008>, îl aşteptăm cu drag, noi am făcut în ultimul an şi jumătate, mereu, întrebări, adrese, nu ne-au răspuns niciodată, ­pro­babil că Primăria Buzău este o entitate neglijabilă în accepţiunea lor, în condiţiile în care Consiliul Local al municipiului Buzău deţine 75,86 la sută din acţiunile acestei Companii de Apă, deci este acţionarul majoritar. Am plătit o sumă mică drept contribuţie Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară <Buzău 2008> şi dacă ei continuă pe această linie, nu vom mai plăti nimic, cu riscul de a ne exclude”, a mai spus primarul.

DISTRIBUIȚI
loading...

3 COMENTARII

  1. Normal ca au platit aceste sume fabuloase ptr plata avocatilor, din banii prostimii care le platea apa de ploaie. Baietii aveau bani picati din cer…….[Markus]

  2. Toma cu ce bani a platit casele de avocatura in razboaiele nesfarsite cu Localii si CAB ???? Din propriul buzunar ????

  3. tescaru si neagu au prejudiciat bugetele locale
    toata clica lor este angajata unde ?la compania de apa pe salarii colosale
    iar fraierii platesc

Comments are closed.