27 de ani
de presa libera
Marti, Septembrie 19, 2017 16:39 PM
opinia-balcescu

Actualitate

Comisia Județeană de Fond Funciar, „sat fără câini“ ani de zile

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
14.07.2017, 00:00
965

   Situație fără precedent la Prefectura județului Buzău, care trebuie să pună în aplicare în regim de urgență sute de sentințe judecătorești definitive pe fond funciar, pentru a se evita blocarea conturilor instituției și chiar pe cele personale ale prefectului.

  Toate acestea după, ce ani de zile, Comisia Județeană de Fond Funciar pare să fi fost „sat fără câini“.

   Prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, a explicat joi, în cadrul unei conferințe de presă, la două luni și jumătate de când a preluat funcția, că situația pe care a gasit-o în instituție este mult mai gravă decât și-a imaginat. Reprezentantul Guvernului a dat exemplu mai multe dosare în care există sentințe definitive cu decizii de executare.

   „Avem probleme mari și grave pe fondul funciar. Avem aproximativ 800 de sentințe judecătorești, și în cadrul acestora, sunt aproximativ 100 de hotărâri judecătorești cu penalități, despăgubiri, daune combinatorii, despăgubiri judiciare. În data de 5 mai au fost poprite conturile Prefecturii în dosarul cu Marius Paraschiva (n.r., caz despre care Opinia a relatat în ediția din data de 22 mai 2017) pentru restituirea a 40 de hectare în comuna Vâlcelele. Acest lucru s-a făcut, l-am pus în posesie, s-a eliberat titlul. Cu toate acestea, instanța ne menține sentința judecătorească și vrea să execute Instituția Prefectului (...) Situație similară în dosarul Neacșu Anica, pe care am reușit să o punem în posesie în cursul lunii trecute și pentru care era aplicată amendă judiciară, atât împotriva prefectului care este în funcție, cât și împotriva  prefecților care au fost în perioada 17.02.2014-29.09.2015. Cu toate că titlul a fost eliberat, a fost pus în ­po­sesie, instanța menține amenda judiciară și ne transmite în data de 7 iulie, ca urmare a judecării în data de 5, că solicită în continuare numele și datele de identificare a persoanelor care au avut calitate de prefect pentru a aplica amenda judiciară. Mi se pare o nedreptate ca prefectul și Instituția Prefectului să răspundă pentru niște acțiuni pe care nu le face și nu poate fi direct răspunzător”, a declarat prefectul Carmen Ichim.

Sențințe neexecutate de zece ani din cauza unei anexe nesemnate de Direcția Silvică

   Potrivit prefectului, există șapte sentințe judecătorești pronunțate în intervalul 2007-2009, ce vizează puneri în ­pose­sie pe raza comunei Tisău care nu au fost puse în executare din cauză că Direcția Silvică și Ocolul Silvic Tisău refuză să semneze anexa care trebuie să fie validată în Comisia Județeană. „Cu toate acestea, instanța ne condamnă tot pe noi, Instituția Prefectului, iar noi nu avem pârghiile legale să acționăm împotriva Direcției Silvice. Din păcate, noi suntem sancționați de către instanța de judecată fără să existe prevedere legală“, spune Carmen Ichim.

   Prefectul județului Buzău spune că va cere și va milita pentru Legea Răspunderii Magistratului. Și asta deoare­ce, la multe dosare, erau anexate certificate false de dobândire a proprietății și, cu toate acestea, instanțele au recunoscut solicitanților drepturi mai mari decât aveau de dobândit.

   „Nu este corect și cred că cineva trebuie să răspundă dar nu trebuie să răspundă, prefectul. Nu spun că oamenii nu au dreptate. Oamenii au dreptate și puteau fi puși, în posesie. Nu știu de nu au fost puși dar s-au tergiversat lucrurile. Asta nu ne face pe noi vinovați. Trebuie să fim lăsați să putem lucra, să putem pune lumea în posesie. Suntem vinovați, poate, că nu am forțat lucrurile ca instituție, ca să se facă aceste puneri în posesie, și asta o recunosc ca și conducător al Instituției Prefectului nu ca și persoană”, a declarat prefectul județului Buzău, Carmen Ichim.

   Doi ani de zile însă, activitatea Comisiei Județene de Fond Funciar a fost suspendată, și asta fie din cauză că nu a fost prefect, fie că nu a fost subprefect și atunci ședințele de fond funciar nu se puteau ține, din cauză că primuleste președintele comisiei iar celălalt, secretar.

   Carmen Ichim spune, că de când a fost investită în funcție,  au fost ținute patru ședințe de fond funciar, în care a fost aprobată eliberarea a 49 de titluri, 21 de duplicate și încă 18 modificări de titluri.

   Spre exemplu, astăzi, în ședința Comisiei vor fi pe ordinea de zi nu mai puțin de 353 de dosare cu sentințe judecătorești de la Rușețu, încă 18 dosare în care există sentințe ce prevăd penalități de 500 lei/zi pentru nepuneri în posesie, pe zona Siriu, Pătârlagele și Mihăilești. 

Membrii Comisiei Județene, buni de plată dacă vor refuza să voteze

   Dosarele care au ajuns acum să pună presiune pe Instituția Prefectului și, implicit,  pe conducătorii acesteia sunt dosare a căror judecată a început în anii 2011-2012 și care ajung acum la final.

   „Eu nu pot fi trasă la răspundere pe ce nu s-a făcut în trecut. Până acum s-au judecat, și acum s-a stabilit că tot Instituția Prefectului, ca terț proprit, este obligată să plăteas­că pentru nepunerea în executare a hotărârilor judecătorești. Comisia locală condusă de primar și secretar - secretarul UAT- este cea care identifică terenurile și care face actul de punere în posesie, și nu Comisia Județeană. Vina este că această Comisie Județeană nu a controlat și nu a sancționat comisiile locale. Este un lucru pe care îl vom face de azi înainte. Dar, din păcate,  pe ce nu s-a făcut nu pot fi eu trasă la răspundere, cu toate că instanțele nu țin cont de legislația actuală  și dau în continuare sentințe care sunt în detrimentul statului.

   De exemplu, acum două săptămâni, Judecătoria Pătârlagele m-a amendat cu 100 lei/zi într-un dosar și cu încă 100 lei în altul pentru că această Comisiei Județeană de Fond Funciar nu a luat în 2015 nicio decizie cu privire la pronunțarea unei hotărâri prin care să spună că este sau nu de acord cu o hotărârea judecătorească prin care Academia Română era pusă în posesie cu 18.000 de hectare. Direcția Silvică face dovada că acele hectare sunt din domeniul public al statului și asta înseamnă că nu poate fi înstrăinat. Ne vom pronunța și aici și vom spune că nu se poate înstrăina, dar voi aduce la cunoștință Comisiei Județene, iar membrii care nu vor să voteze, fie da, fie nu, funcție de cum dictează legea, vor fi cei atrași  să plătească penalități și voi face cercetare administrativă în calitate de președinte al Comisiei Județene de Fond Funciar (...) Nu înțeleg de ce Comisia Județeană de Fond Funciar este formată din 14 membrii. Doar trei membrii sunt din Instituția Prefectului, ceilalți 11 sunt directori de diverse instituții sau reprezentați prin HG 890/2005. Atât comsia județeană de fond funciară cât și comisia locală de fond funciar, organizată la nivelul UAT-urilor, nu au personalitate juridică și cu toate acestea răspund doar de Instituția Prefectului”, a precizat prefectul Carmen Ichim.

   Prefectul județului Buzău recunoaște că situația pe care a găsit-o la vârful instituției este mai gravă decât se aștepta, și amenință chiar că va părăsi funcția în care a fost  înscăunat în urmă cu două luni și jumătate dacă i se va aplica o amendă pentru inactivitatea din trecut.

   „Din păcate, lucrurile sunt mult mai încurcate decât credeam eu. Sunt lucruri pe care nici nu vreau să le cercetez, pentru că sunt tardive, dar cele care sunt acum pe presiune voi încerca să le rezolv. În situația în care voi vedea că o amendă  venită din trecut mi se aplică, plec din funcția de prefect și cred că nu va mai veni nimeni pe această funcție până nu se armonizează legislația și până când instanța nu va ține cont de legalitate”, a declarat prefectul Carmen Ichim.

Comentarii

Academia Română ce face cu terenul ? (14 Jul, 09:53)
radu

Pentru ce-i trebuie Academiei atata teren ? Ce face cu el ? Poate ne spune judecătorul care a dat sentinta respectiva. Am citit ca D.N.A. cerceteaza Fundatia Patrimoniu a Academiei in legatura cu contractul dintre aceasta si o firma de avocati care i-a reprezentat in instanta....e complicat

Raspunde

Stiri Agerpres

Filmul ''120 battements par minute'' va reprezenta Franța la premiile Oscar
Marti, Septembrie 19, 2017 16:36 PM

Filmul "120 battements par minute", marele premiu al ultimului festival de la Cannes, o frescă amplă privind anii de început ai SIDA, a fost desemnat marți candidatul Franței la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, a anunțat Centrul național al cinematografiei, relatează AFP.

Timiș: Pagubele în urma furtunii, la nivelul municipiului, sunt de 4,3 milioane de lei, susține primarul Robu
Marti, Septembrie 19, 2017 16:29 PM

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a declarat, marți, că viteza vântului, în timpul furtunii de duminică, a atins 117 km/oră, iar pe alocuri chiar 122 km/oră, doborând circa 3.500 de copaci doar în municipiu, valoarea totală a pagubelor, estimată de Direcția de Mediu, ridicându-se la 4,3 milioane de lei, cu TVA inclus.

Ministerul Transporturilor: Tarom va avea un nou director general în două-trei zile
Marti, Septembrie 19, 2017 16:24 PM

Tarom va avea un nou director general în două-trei zile, actualul interimar având în plan să se întoarcă în cabina de pilotaj, au anunțat, marți, reprezentanții Ministerului Transporturilor în cadrul Comisiei pentru transporturi din Camera Deputaților.

Ponta: Legenda "Meșterul Manole" se aplică iar; Euro, cel mai mare nivel în ultimii 5 ani
Marti, Septembrie 19, 2017 16:23 PM

Fostul premier Victor Ponta susține că moneda euro este la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani și că, din acest punct de vedere, România s-a întors înapoi la începutul lui 2012, făcând în acest context o comparație cu legenda "Meșterul Manole".

Cameră: Modificări la legea antifumat, discutate în Comisia pentru sănătate
Marti, Septembrie 19, 2017 16:19 PM

Mai mulți deputați și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale au susținut, marți, la ședința Comisiei pentru sănătate de la Cameră, respingerea inițiativei legislative a senatorului PNL Daniel Fenechiu referitoare la relaxarea prevederilor legii pentru combaterea consumului de tutun și au făcut propuneri de amendare a legii, printre care interzicerea fumatului și în autovehiculele în care se află minori și femei însărcinate.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
19 Sep, 11:34 Hotiile acoperite ale lui corcodel
Posea Gh a comentat pentru articolul Dosarul în care Lungu de la Nehoiu a fost condamnat la 10 de închisoare va fi rejudecat:
Multe din lucrurile care i s-au intamplat lui Lungu se datoreaza si mediatizarii excesive a presei care se pare nu l-a placut deloc.In schimb presa a protejat pe cel mai mare hot care a existat vreodata pe Valea Buzaului Alexandru Corcodel.Acesta avea o adevarata institutie in a fura bani publici.Multe dintre hotiile de acolo au fost acoperite de functionarii primariei care tac acum sub linistea unor salarii bababne facute de actualul primar pe care il manipuleaza.Este bine de stiut edilii de astazi stiu de frica functionarilor din primarie.Pe Lungu l-au tradat toti,el a fost mai mult prost decat hot.L-au tradat oamenii din primarie santajati de corcodel,l-au tradat salariuatii de la firma care voiau sa scape de el sa se poata desfasura ei in liniste.I-au indepartat oamenii situatie la care a lucrat si Gavriloiu fgratele lui de cruce care acum nici usturoi n-a mancat nici gura nu-i miroase.`In primarie se stie s-au furat bani cu sacosa inainte de campanie sub semnaturi fictive.Furturile sunt acoperite de functionari si nu inteleg pana unde tine complicitatea lui Milea.De ce se complace?Furturi de teren,dosarele blocate de procuratura Patarlagele{oare de ce?)Dosarele blocate si acoperite ale fiului primarului care a furat scoala si a fost repus in functie de catre inspectorat.Pe cine reprezinta el acolo.la Lungu ca sa revenim la caz,un rol important l-au jucat expertizele specialistilor.Acestia la unison au sustinut ca nu din cauza defrisarii lui lungu s-a deplasat terenul.Este recunoscut de specialisti ca fiind o zona cu probleme iar din satelit s-a putut urmarii deplasarea terenului in timp.Au stiut si ISU,si Prefectura,si primaria ,dar nu a veau interes sa piarda capital mde imagine asa ca au gasit tapul ispasitor.Opinia te rog apleaca-te asupa zonei cu profesionalism si vei descoperii multe.Un ziar ca dvs care are de aparat blazonul poate si trebuie sa faca asta.De ce nu vorbiti de furturile lui Corcodel cu Scutaru,despre improprietariri ilegale.Multe ,multe ,multe.De ce nu vorbiti despre cancerul de la liceul din Nehoiu unde fiul lui Corcodel face lucruri grotesti,ilegale si inumane.?
18 Sep, 21:41 un alt cetatean
BOARCAS IONELA a comentat pentru articolul Înglodat în datorii la furnizori și la stat, Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă, în pericol iminent de desființare:
coruptie si nepasare....asta e Romania de ieri de azi si de maine
18 Sep, 12:47 Guvern cu slugi si spioni
Observatorul din spatele frontului a comentat pentru articolul Generalul Lucian Foca, numit consilier al premierului Tudose, la două săptămâni de la trecerea în rezervă:
Acestui "guvern" al tradarii si jafului national,a primit "intariri" prin adcooptarea acestui slugoi tradator,PLF.De specialisti in dezinformari,manipulari,infiltrari,culegatori de informatii avea nevoie acest guvern pe care il asteapta o toamna foarte "fierbinte".Pentru ca in Romania,oamenii care isi cer drepturile si o democratie autentica au devenit dusmanii poporului.
Google PageRank Checker