27 de ani
de presa libera
Vineri, Noiembrie 24, 2017 05:43 AM

Actualitate

Comisia Județeană de Fond Funciar, „sat fără câini“ ani de zile

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
14.07.2017, 00:00
1020

   Situație fără precedent la Prefectura județului Buzău, care trebuie să pună în aplicare în regim de urgență sute de sentințe judecătorești definitive pe fond funciar, pentru a se evita blocarea conturilor instituției și chiar pe cele personale ale prefectului.

  Toate acestea după, ce ani de zile, Comisia Județeană de Fond Funciar pare să fi fost „sat fără câini“.

   Prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, a explicat joi, în cadrul unei conferințe de presă, la două luni și jumătate de când a preluat funcția, că situația pe care a gasit-o în instituție este mult mai gravă decât și-a imaginat. Reprezentantul Guvernului a dat exemplu mai multe dosare în care există sentințe definitive cu decizii de executare.

   „Avem probleme mari și grave pe fondul funciar. Avem aproximativ 800 de sentințe judecătorești, și în cadrul acestora, sunt aproximativ 100 de hotărâri judecătorești cu penalități, despăgubiri, daune combinatorii, despăgubiri judiciare. În data de 5 mai au fost poprite conturile Prefecturii în dosarul cu Marius Paraschiva (n.r., caz despre care Opinia a relatat în ediția din data de 22 mai 2017) pentru restituirea a 40 de hectare în comuna Vâlcelele. Acest lucru s-a făcut, l-am pus în posesie, s-a eliberat titlul. Cu toate acestea, instanța ne menține sentința judecătorească și vrea să execute Instituția Prefectului (...) Situație similară în dosarul Neacșu Anica, pe care am reușit să o punem în posesie în cursul lunii trecute și pentru care era aplicată amendă judiciară, atât împotriva prefectului care este în funcție, cât și împotriva  prefecților care au fost în perioada 17.02.2014-29.09.2015. Cu toate că titlul a fost eliberat, a fost pus în ­po­sesie, instanța menține amenda judiciară și ne transmite în data de 7 iulie, ca urmare a judecării în data de 5, că solicită în continuare numele și datele de identificare a persoanelor care au avut calitate de prefect pentru a aplica amenda judiciară. Mi se pare o nedreptate ca prefectul și Instituția Prefectului să răspundă pentru niște acțiuni pe care nu le face și nu poate fi direct răspunzător”, a declarat prefectul Carmen Ichim.

Sențințe neexecutate de zece ani din cauza unei anexe nesemnate de Direcția Silvică

   Potrivit prefectului, există șapte sentințe judecătorești pronunțate în intervalul 2007-2009, ce vizează puneri în ­pose­sie pe raza comunei Tisău care nu au fost puse în executare din cauză că Direcția Silvică și Ocolul Silvic Tisău refuză să semneze anexa care trebuie să fie validată în Comisia Județeană. „Cu toate acestea, instanța ne condamnă tot pe noi, Instituția Prefectului, iar noi nu avem pârghiile legale să acționăm împotriva Direcției Silvice. Din păcate, noi suntem sancționați de către instanța de judecată fără să existe prevedere legală“, spune Carmen Ichim.

   Prefectul județului Buzău spune că va cere și va milita pentru Legea Răspunderii Magistratului. Și asta deoare­ce, la multe dosare, erau anexate certificate false de dobândire a proprietății și, cu toate acestea, instanțele au recunoscut solicitanților drepturi mai mari decât aveau de dobândit.

   „Nu este corect și cred că cineva trebuie să răspundă dar nu trebuie să răspundă, prefectul. Nu spun că oamenii nu au dreptate. Oamenii au dreptate și puteau fi puși, în posesie. Nu știu de nu au fost puși dar s-au tergiversat lucrurile. Asta nu ne face pe noi vinovați. Trebuie să fim lăsați să putem lucra, să putem pune lumea în posesie. Suntem vinovați, poate, că nu am forțat lucrurile ca instituție, ca să se facă aceste puneri în posesie, și asta o recunosc ca și conducător al Instituției Prefectului nu ca și persoană”, a declarat prefectul județului Buzău, Carmen Ichim.

   Doi ani de zile însă, activitatea Comisiei Județene de Fond Funciar a fost suspendată, și asta fie din cauză că nu a fost prefect, fie că nu a fost subprefect și atunci ședințele de fond funciar nu se puteau ține, din cauză că primuleste președintele comisiei iar celălalt, secretar.

   Carmen Ichim spune, că de când a fost investită în funcție,  au fost ținute patru ședințe de fond funciar, în care a fost aprobată eliberarea a 49 de titluri, 21 de duplicate și încă 18 modificări de titluri.

   Spre exemplu, astăzi, în ședința Comisiei vor fi pe ordinea de zi nu mai puțin de 353 de dosare cu sentințe judecătorești de la Rușețu, încă 18 dosare în care există sentințe ce prevăd penalități de 500 lei/zi pentru nepuneri în posesie, pe zona Siriu, Pătârlagele și Mihăilești. 

Membrii Comisiei Județene, buni de plată dacă vor refuza să voteze

   Dosarele care au ajuns acum să pună presiune pe Instituția Prefectului și, implicit,  pe conducătorii acesteia sunt dosare a căror judecată a început în anii 2011-2012 și care ajung acum la final.

   „Eu nu pot fi trasă la răspundere pe ce nu s-a făcut în trecut. Până acum s-au judecat, și acum s-a stabilit că tot Instituția Prefectului, ca terț proprit, este obligată să plăteas­că pentru nepunerea în executare a hotărârilor judecătorești. Comisia locală condusă de primar și secretar - secretarul UAT- este cea care identifică terenurile și care face actul de punere în posesie, și nu Comisia Județeană. Vina este că această Comisie Județeană nu a controlat și nu a sancționat comisiile locale. Este un lucru pe care îl vom face de azi înainte. Dar, din păcate,  pe ce nu s-a făcut nu pot fi eu trasă la răspundere, cu toate că instanțele nu țin cont de legislația actuală  și dau în continuare sentințe care sunt în detrimentul statului.

   De exemplu, acum două săptămâni, Judecătoria Pătârlagele m-a amendat cu 100 lei/zi într-un dosar și cu încă 100 lei în altul pentru că această Comisiei Județeană de Fond Funciar nu a luat în 2015 nicio decizie cu privire la pronunțarea unei hotărâri prin care să spună că este sau nu de acord cu o hotărârea judecătorească prin care Academia Română era pusă în posesie cu 18.000 de hectare. Direcția Silvică face dovada că acele hectare sunt din domeniul public al statului și asta înseamnă că nu poate fi înstrăinat. Ne vom pronunța și aici și vom spune că nu se poate înstrăina, dar voi aduce la cunoștință Comisiei Județene, iar membrii care nu vor să voteze, fie da, fie nu, funcție de cum dictează legea, vor fi cei atrași  să plătească penalități și voi face cercetare administrativă în calitate de președinte al Comisiei Județene de Fond Funciar (...) Nu înțeleg de ce Comisia Județeană de Fond Funciar este formată din 14 membrii. Doar trei membrii sunt din Instituția Prefectului, ceilalți 11 sunt directori de diverse instituții sau reprezentați prin HG 890/2005. Atât comsia județeană de fond funciară cât și comisia locală de fond funciar, organizată la nivelul UAT-urilor, nu au personalitate juridică și cu toate acestea răspund doar de Instituția Prefectului”, a precizat prefectul Carmen Ichim.

   Prefectul județului Buzău recunoaște că situația pe care a găsit-o la vârful instituției este mai gravă decât se aștepta, și amenință chiar că va părăsi funcția în care a fost  înscăunat în urmă cu două luni și jumătate dacă i se va aplica o amendă pentru inactivitatea din trecut.

   „Din păcate, lucrurile sunt mult mai încurcate decât credeam eu. Sunt lucruri pe care nici nu vreau să le cercetez, pentru că sunt tardive, dar cele care sunt acum pe presiune voi încerca să le rezolv. În situația în care voi vedea că o amendă  venită din trecut mi se aplică, plec din funcția de prefect și cred că nu va mai veni nimeni pe această funcție până nu se armonizează legislația și până când instanța nu va ține cont de legalitate”, a declarat prefectul Carmen Ichim.

Comentarii

Academia Română ce face cu terenul ? (14 Jul, 09:53)
radu

Pentru ce-i trebuie Academiei atata teren ? Ce face cu el ? Poate ne spune judecătorul care a dat sentinta respectiva. Am citit ca D.N.A. cerceteaza Fundatia Patrimoniu a Academiei in legatura cu contractul dintre aceasta si o firma de avocati care i-a reprezentat in instanta....e complicat

Raspunde

Stiri Agerpres

O "ARtfel" de expoziție AGERPRES, de vineri la Palatul Suțu
Vineri, Noiembrie 24, 2017 05:25 AM

Agenția Națională de Presă AGERPRES organizează o "ARtfel" de expoziție de fotografie, care îmbină fotoreportajul, documentarul video și realitatea augmentată și care poate fi vizitată începând de vineri până pe 10 decembrie, la Palatul Suțu - Muzeul Municipiului București.

Opt bărbați, care pretind a fi nord-coreeni, găsiți pe o barcă eșuată în nordul Japoniei
Vineri, Noiembrie 24, 2017 04:33 AM

O barcă de lemn în care se aflau opt bărbați, care pretind a fi din Coreea de Nord, a eșuat în nordul Japoniei, a transmis vineri presa locală, citând poliția, informează agenția dpa.

DESTINAȚII DE WEEKEND - sfârșit de săptămână în București (evenimente culturale)
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:56 AM

Ediția cu numărul 24 a Târgului Internațional Gaudeamus - Carte de învățătură, continuă la sfârșitul acestei săptămâni, în Pavilionul Central Romexpo, ultima zi a manifestării fiind duminică, 26 noiembrie.

DOCUMENTAR: 45 de ani de la moartea inventatorului Henri Coandă
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:48 AM

Henri Coandă, creatorul primului avion cu reacție din lume, s-a născut la 7 iunie 1886, la București.

DOCUMENTAR: 90 de ani de la moartea omului politic Ion I. C. Brătianu
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:43 AM

Ion I.C. Brătianu s-a născut la 20 august 1864, în localitatea Florica, județul Argeș, fiind fiul lui Ion C. Brătianu, om politic, fruntaș al Revoluției de la 1848, al cărui nume este legat și de alte mari evenimente din istoria României, precum Unirea Principatelor (1859) sau Independența de stat (1877).

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Nov, 19:26 DORU CASCADORUL POLITIC
NEHOIANUL a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Ptr domnul LUCIDUL:Domnule chestia cu familia Corcodel este ciorba reincalzita.Dar sa revenim la DORU CASCADORUL=PROSTITUATA POLITICA=INTELECTUAL OBOSIT.Cat timp a fost presedinte PDL NEHOIU,partidul nu a avut o contabilitate clara si legala.Exista convorbiri telefonice de ale DOMNULUI DORU CASCADORU(predate deja la DNA),prin care ameninta daca nu primeste bani(efectiv).exista facturi cu reparatia masini personale ale domnului in cauza,decontate de firme agreate de dansul la aceea vreme,exista persoane in oras care au dat spaga domnului sa fie angajate la COMPANIA DE APA NEHOIU.Deci,vedeti domnule LUCIDUL UNDE CUM A FURAT DORU CASCADORU.Eu am dovezi ptr cea ce sustin
23 Nov, 18:54 Corectitudinea este un ideal, nicidecum o realitate!
Pixelu afumat a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Critica este naturală. Pupincureala este forțată. Nu m-ar mira ca lucidul să fie chiar forma de viață în cauză!
23 Nov, 18:26 Fiti corecți!
Lucidul. a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Pe Muzgoci nu il înjură altcineva decât familia de hoți Corcodel.Astia nu uita ca i-a dat jos de la ciolan .Cum si de ce lua șpăgi de la PDL?Domnu ziarist de ce lăsați sa fie denigrat un om serios cu o familie serioasă ca Muzgoci .A făcut multe pentru noi si este un om corect,ce a furat Muzgoci?Este scandalos,este rușinos .Prosti si lingăi se exprima aici.Pacat .Ma așteptam la altceva.
Google PageRank Checker