Proiectul privind Codul administrativ ajunge astăzi, pentru dezbateri şi vot, la Senat, în calitate de primă cameră sesizată, în baza raportului de admitere dat miercuri de comisia specială care a luat în discuţie acest act normativ. ,,S-a creat, totuşi, un echilibru în acest Cod, care urmează la vot luni în Senat. Pe urmă vom avea o săptămână de amendamente pentru Camera Deputaţilor şi o să intre din nou în procedura normală”, a precizat preşedintele comisiei, deputatul social-democrat de Buzău  Marcel Ciolacu.

De cealaltă parte, senatorul Uniunii Salvaţi România Florina Presadă, singura care a votat împotriva adoptării raportului, le-a cerut membrilor comisiei să aprobe propunerea sa de abrogare a pensiilor speciale: ,,Să votăm cu toţii ­pro­punerea de abrogare a pensiilor speciale, pentru că nimeni nu e mai presus de contributivitate. Haideţi să terminăm cu ipocrizia şi cu privilegiile!“, a afirmat Presadă.

Tot senatorul USR a cerut suspendarea dezbaterilor pe Codul administrativ întrucât judecătorii Curţii Constitu­ţionale au admis parţial sesizarea de neconstituţionalitate formulată de partidul său privind înfiinţarea acestei comisii. ,,Codul administrativ nu trebuia să intre într-o comisie specială, ci în Comisia de administraţie publică. Ştim cât este de nociv acest Cod. Ştiu bine ce s-a întâmplat în aceste şedinţe. Noi ne-am opus încă de la început acestui proiect, pentru că politizează administraţia publică. Am cerut întreruperea lucrărilor comisiei”, a mai afirmat Presadă. În replică, preşe­dintele comisiei a spus că lucrările vor continua până apare decizia Curţii Constituţionale a României: “Continuăm lucrările până apare decizia, vom respecta decizia CCR. Sunt nişte puncte, discutăm pe lege. Nu cred că dău­nează nimănui să avem alte opinii”, a spus Ciolacu.

Liber la afaceri pentru primari 

Comisia pentru Codul administrativ a dat raport favo­rabil prevederii prin care aleşii locali vor beneficia de indemnizaţie specială la încheierea mandatului şi primarii locali pot avea întreprinderi. Deciziile nu sunt afectate de hotărârea CCR de miercuri, care prevede că respectiva comisie nu poate iniţia proiecte.

Printre articolele Codului administrativ adoptate se numără cele referitoare la ­indemnizaţiile pentru aleşii locali care şi-au încetat mandatul şi posibilitatea ca primarii să aibă calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială. Prin eliminarea literei f din articolul 262 al Codului administrativ, primarii şi primarii generali nu mai sunt declaraţi incompatibili în exercitarea calităţii de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială. Astfel, aceştia pot avea întreprinderi individuale sau de familie, însă, ei nu pot să facă afaceri cu instituţiile publice, inclusiv cu primăriile, potrivit preşedintelui Comisiei speciale pentru elaborarea Codului administrativ, Marcel Ciolacu.

,,Nu fac nicio afacere cu sta­tul (…) Nu au cum să facă afa­ceri cu statul, sunt alte legi care reglementează acest lucru (..) Sunt sute de cazuri în care primarii care au avut PFA, au accesat fonduri europene, au candidat la primărie şi au fost aleşi primari. După, a trebuit să aleagă. Ori înstrăinau PFA (…) sau îşi pierdeau calitatea de primar”, a spus Ciolacu.

Se măresc indemnizaţiile pentru consilieri 

Un alt articol din actul normativ adoptat de comisia de specialitate prevede ca aleşii locali să primească indemnizaţii speciale după ce îşi încheie mandatul, Ministerul Finanţelor urmând să stabilească impacul bugetar. Prin urmare, un primar de comună va primi o ­in­demnizaţie de 800 de lei, în timp ce primarul general al Capitalei va primi o indemnizaţie de 1.400 de lei. Primarii care au avut trei mandate vor primi, la încetarea acestora, suma propusă pentru un mandat înmulţită cu trei.

,,Impactul urmează să fie făcut de Ministerul Finanţelor. La primarii de comună în jur de 800 de lei înseamnă această indemnizaţie, iar la primarul Capitalei de 1.400 de lei pentru un mandat. Sunt vreo 200 de cazuri de primari de comune cu peste trei mandate”, a menţionat preşedintele Comisiei speciale, Marcel Ciolacu.

Printre articolele adoptate cu amendamente se numără art. 250, la care parlamentarii PSD-ALDE au modificat sintagma ,,indemnizaţie de şedinţă” cu sintagma ,,indemnizaţie lunară”. Astfel, acesta prevede acum că ,,pentru participarea la şedinţele consiliului şi ale comisiilor de specialitate, consilierii locali, respectiv consilierii judeţeni au dreptul la o indemnizaţie lunară”. De asemenea, indemnizaţia lunară pentru consilieri locali şi judeţeni care participă la şedinţele ordinare sau extraordinare ale consiliului local şi ale ,,consiliului judeţean şi ale comisiilor de specialitate este în cuantum de până la 10% din indemnizaţia lunară a primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean” şi nu de 5%, cum este în varianta actuală.

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea de neconstituţionalitate formulată de USR cu privire la constituirea Comisiei pentru elaborarea Codului administrativ, în sensul că forul de specialitate nu ,,poate avea rol de iniţiator al propunerilor legislative” în domeniu. Cu toate acestea, proiectul de lege privind Codul administrativ nu va fi afectat de decizia Curţii, iniţiativa legislativă aparţinând PSD şi nu forului de specialitate.

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

  1. Pensii speciale, pentru ce ?
    Pentru trandavie, hotie, prostie, incompetenta crasa ?
    Sa va stea in gat si sa va luati lumanari de toti banii !

  2. Ca sa ajunga iarasi la putere, face si pe „dracu”. „Pomenile” date acolo unde trebuie sunt „mana cereasca” ptr. puterea actuala. Nu invatamantul sau sanatatea, investitiile in infrastructura aduc voturi ci alesii locali prin mobilizarea toatala a „palmasilor”. D-l Ciolacu , o fi om bun dar a intrat in „hora” PSD si acum trebuie sa „joace”. El este PSD-ist , dar este departe de un Stefanescu, de un Pop, Iordache, Serban sau un Niculicea, de un Grindeanu sau de o Dancila. Vina lui este doar aceia ca a intrat in hora care nu trebuie.

Comments are closed.