Pe măsură ce se apropie sărbătorile, şi inspectorii sanitar-veterinari înteţesc controalele în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, având în vedere că, în mod tradiţional,  în această perioadă consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte. Direcţia Sanitar-Veterinară Buzău a stabilit deja şi programul  circumscripţiilor unde se poate face examenul trichineloscopic pentru po­rci şi informează populaţia cu privire la costul unui asemenea examen. Este vorba despre o sumă modică, astfel încât  gospodarii să fie încurajaţi să facă acest examen pentru animalele sacrificate pentru a nu exista probleme de sănătate grave.

Direcţia Sanitar Veterinară informează prin intermediul purtătorului de cuvânt, medicul Iulian Moca, faptul  că preţul pentru un examen trichineloscopic este de 10,71 lei şi că la nivelul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău, deja cunoscute din anii anteriori – Piaţa Crâng, Piaţa Centrală – şi Râmnicu Sărat – Piaţa Centrală – va fi asigurată permanenţa conform unui program astfel:  în perioada 28.12 – 30.12.2018 intervalul orar 08,00 – 16,00,  iar în perioada 21.12 – 23.12.2018 intervalul orar 08,00 – 18,00. În prima săptămână din ianuarie 2019 programul va fi în interva­lul orar 08,00 – 12,00.

Datele de contact ale Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău  unde se pot adresa buzoienii sunt următoarele: C.S.V.S.A.O. Buzău, Piaţa Centrală, str. Tunel, nr. 2, tel. 0758.097.110, dr. Avramescu Lavinia C.S.V.S.A.O. Buzău, Piaţa Crâng, tel. 0744436240, dr. Panaet Bălteanu Ion C.S.V.S.A.O. Râmnicu Sărat, str. Piaţa Halelor, bl. 1B, parter, tel. 0768199398, dr. Alexandrescu Sorinel.

Care sunt sancţiunile pentru comerţul cu carne neexpertizată

Medicii veterinari atenţionează populaţia cu privire la  riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului ­sa­nitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp. ).

,,Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei. Pentru a putea fi efectuat examenul trichineloscopic, proba de carne trebuie să fie compusă din : diafragmă/pilieri, mai exact muşchiul care separă cutia toracică de abdomen (adică plămânii de intestine)”, a precizat medicul Iulian Moca.

DISTRIBUIȚI
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrieți comentariul dvs.
Introduceți numele dvs.