Educație

Colegiul Național „M. Eminescu” – 100 de cărți pentru 100 de ani (V)

*„Zeul unei bucăți de materie: forma” (Eminescu, Mss. 2254, f. 18)

În comunitatea locală, Colegiul Național „Mihai ­Emi­nescu”, Independenței 22, este un reper de cultură și sensibilitate,  muncă și talent, unde creativitatea este proces și produs, în ștafeta ge­nerațiilor. În 12 noiembrie 2019 această prestigioasă instituție de învățământ își săr­bătorește Centenarul. Calendarul ­ma­nifestărilor a început în holul de marmură caldă și amfiteatrul cu etaj din localul monumental, a cărui renovare, prin efortul actualei echipe manageriale, se va finaliza în 09.01.2021. Eminescienii și profesorii lor s-au bucurat de concertul corului “Madrigal” și de prezența violonistului Alexandru Tomescu, au evocat tradiția umanistă a școlii în prezența criticului li­terar Alex Ștefănescu, au fredonat ritmuri “Joc și Rock” cu Opera Comică pentru Copii București, director Felicia ­Fi­lip…

În calendarul mani­festărilor prilejuite de ­ge­nerosul jubileu CNME-100 se înscrie și proiectul „100 de cărți pentru 100 de ani”, urmare  a activităților din cenaclul „Rază de Luceafăr”, a colaborării dintre Biblioteca „Doina-Tatiana Mănoiu” și Bibliotecă Județeană „Vasile Voiculescu”, a atelierelor de scriere creativă și a îndrumării din cercurile de lectură. Cărțile donate, lansate sau publicate de foști și actuali elevi de-a lungul timpului, (care, pentru colegiu a devenit istorie,) au fost adunate  în muzeu, bibliotecă, expoziția-document „O carte nu se citește singur(ă)”. Ele vor fi arhivate/sigilate și donate Colegiului pentru Jubileul 125, adică pentru anul 2044!

*

Continuăm prezentarea cu cărțile de știință, care nu au lipsit în colegiul nostru. Înființarea secției de real într-un liceu cu puternică tradiție umanistă a fost o provocare acceptată încă din 1972; atunci au apărut primele clase de bio-chimie/științe ale naturii, sub coordonarea directoarei Clotilda Constantinescu și prin strădania profesoarelor Lambrina Bogdănescu, Marioara Bucea, Maria Dumbravă, Maria Ciocîrdel. Sălile tematice de biologie și laboratoarele de chimie (din anexă) au fost restartate pentru această provocare, sub riguroasa supraveghere a laborantelor Maria Dimitriu și Rodica Dragnea-Trandafir. Astăzi Colegiul centenar are o tradiție foarte puternică pentru acest profil, științele naturii sunt  apreciate de elevi, care înnobilează an de an școala de medicină locală și națională. Pe cale de consecință, întâlnirile cu oamenii de știință, cu redacția revistei „Știință și tehnică”, cu academicianul Marius Andruh au marcat jubileul CNME-100 și au creat în amfiteatrul plin-ochi multă emoție pozitivă, concretizată în premii la olimpiade și concursuri de profil.

Spectacolul chimiei, cu doamna profesoară Rădița Palela, l-a avut ca invitat de onoare pe academicianul care ne-a arătat că electronii dansează la fel de expresiv ca o pereche de tineri eminescieni la balul bobocilor! „Chimia este știința cu, ­pro­babil, cea mai puternică componentă estetică. Dincolo de frumusețea demersului experimental și teoretic, invocat și de alte științe, chimiștilor le place să vorbească despre frumusețea moleculelor pe care le sintetizează, despre frumusețea proprietăților și a aplicațiilor practice găsite. De ce sunt moleculele frumoase? Ce apropie chimia de Artă, ce au în comun chimia și Arhitectura, creația științifică și cea artistică? Ce rol are întâmplarea în cercetarea ­chi­mică? Ce înseamnă să fii original în științe? Vorbim despre progres în știință, dar în artă? Sunt câteva întrebări pe care vi le propun pentru întâlnirea cu distinsul academician Marius Andruh. Este profesorul care pregătește și însoțește lotul național al României la  olimpiadele internaționale  de chimie, de peste 30 de ani, și aduce acasă aurul și argintul din toate continentele lumii, este lumina care deschide olimpiada națională de chimie și este prietenul multor buzoieni, mai ales hasdeieni. Astăzi, 5 iunie 2018, în amfiteatrul Colegiului Național <Mihai Eminescu>, de ziua învățătorului, ca un omagiu adus celor ce ne-au format pe băncile școlii, l-am avut ca invitat pe distinsul academician Andruh, cu conferința <Spectacolul chimiei>, pentru care îi mulțumesc de la pământ până la cer”. Am citat din cuvântul plin de emoție al doamnei Palela, care a electrizat întreaga asistență, inclusiv pe elevii de la profilul uman, aflați în sală. Tradiția chimiei în Colegiul nostru este competitiv dusă mai departe de profesoarele Iuliana Dobru și Cornelia Tudor.

Nici biologia nu este mai prejos la „Eminescu”! De la doamnele profesoare Elena Rădulescu și Clotilda Constantinescu au rămas modele de aplicație și experimente, duse mai departe de Elena Mircioagă și Gheorghe Munteanu. Biologia a primit un  imbold luminos sub coordonarea doamnei Camelia Voicu, fostă elevă a liceului și directoare a Colegiului din februarie 2016.

CAMELIA VOICU s-a născut la 13 iulie 1963 în orașul Buzău. A urmat cursurile Șco­lii nr. 15 Buzău (azi școala „George Emil Palade”), Liceul „Mihai Eminescu” și Facultatea de Biologie a Universității din Iași, pe care a absolvit-o în 1987. A început cariera didactică ca profesor de biologie la Școala Ajutătoare Buzău, azi școala Specială nr. 1 (1987-1990), apoi s-a transferat la Școala nr. 15 Buzău (1990-1995), Liceul Pedagogic „Spiru Haret” Buzău, de unde a venit la Colegiul ,, Eminescu’’, în anul 2000. A susținut gradul didactic 1 cu lucrarea” Biori­tmul cu  elevi’’. Din  1998 a fost inspector de specialitate la Inspectoratul Școlar Județean Buzău . Este coautor la lucrarea „Teste de biologie pentru Examenul de bacalaureat și admitere în învățământul superior”, împreună cu Cerasela Crăciun, Camelia Manea, Adriana Mihai, Silvia Olteanu, Anișoara Stroe și Iuliana Tanur. Cartea a apărut la București, editura Corint, în 2013 și a fost revăzută și reeditată în 2018. Împreună cu grupul de profesoare citat mai sus, a publicat și ,,O călătorie prin corpul uman’’, material didactic pentru gimnaziu și liceu, București, editura DPH, 2017, foarte apreciată de elevi. „În fața exploziei de cunoștințe biologice, profesorului de specialitate îi revine menirea  de a transmite elevilor ceea ce este mai nou și mai reprezentativ pentru această știință, al cărui obiect, viața, și în special forma sa superioară de existență, omul, reprezintă centrul cercetărilor începutului de mileniul trei. Textul lucrării cuprinde cele mai noi cunoștințe în domeniu, prezentate clar, direct și la obiect, realizându-se acea informare necesară înțelegerii fenomenului biologic la nivel structural și funcțional. Lucrarea poate fi utilizată ca material auxiliar informativ în pregătirea temelor de anatomie și fiziologie a omului și se recomandă prin bogatul material iconic colorat și modern prezentat.” Am citat din postfața cărții redactată Traian Șăitan. Performanța la orele de biologie devine excelență, prin munca dedicată a profesorilor Gabriela Năstase și Dan Ionescu.

Aceste cărți vor completa seria celor 100 pentru Centenar… Ne va fi foarte greu să obținem exemplare și pentru cutia noastră din 2044, pentru că elevii se folosesc curent de ele și se despart foarte greu de aceste auxiliare didactice de calitate!

(Va urma)

Grupaj realizat de Alexandru Costache, Dragoș Fedeleș, XI  F,
sub coordonarea prof. Elena-Roua Dogaru.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker