27 de ani
de presa libera
Luni, Octombrie 23, 2017 11:12 AM

Educatie

Colegiul Economic Buzău studiază fenomenul migraţiei într-un proiect finanţat de Uniunea Europeană

de Andreea STROE
Educatie  |
27.09.2017, 00:00
427

   Colegiul Economic Buzău a demarat un proiect pe tema migraţiei, “situaţie care îşi lasă amprenta asupra adoles­cenţilor, care sunt nevoiţi să facă faţă unor schimbări majore”, după cum spun cadrele didactice care s-au implicat în conceperea lui. Proiectul se va derula pe parcursul a doi ani, timp în care organizatorii consideră că analiza acestui fenomen, al migraţiei, va oferi adolescenţilor ocazia să cunoască poveştile oamenilor care au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele pentru a oferi familiilor lor  o viaţă mai bună, de cele mai multe ori o viaţă sigură, dacă vorbim de refugiaţii din Siria, şi vor învăţa astfel  să fie toleranţi şi, de ce nu, să aprecieze mai mult ceea ce le oferă ţările lor natale. Proiectul este intitulat “Erasmus + KA2: ODYSSEY- MIGRATION AND ITS INFLUENCE ON TEENAGERS” şi beneficiază de finanţare UE.

Lansarea proiectului a avut loc în Germania

   Pentru că procesele migratorii se desfăşoară simultan şi sunt în creştere în multe ţări ale lumii, profesorii buzoieni au parteneri în acest proiect colegi din mai multe state europene, interesate, de asemenea, de evoluţia fenomenului migraţiei. Astfel, România este reprezentată în acest proiect de Colegiul Economic Buzău, care este partener cu Gymnasium Neue Oberschule, Braunschweig, Germania, EBI Francisco Ferreira Drummond, Angra do Heroísmo, Portugalia, Ies Luis Seoane, Pontevedra, Spania, 3 Gymnasio Kalamatas, Grecia, coordonatorul fiind şcoala din Germania, motiv pentru care prima mobilitate s-a derulat în această ţară.

   Prima întâlnire de lucru a avut loc deja în perioada 15-21  septembrie 2017, în Germania, la Braunschweig, şi  s-au prezentat 15 participanţi din cele cinci ţări implicate: România, Germania, Spania, Portugalia, Grecia, ţara noastră fiind reprezentată de Cătălina Ileana Poştovei şi Mihaela Florentina Mirea, cadre didactice la Colegiul Economic Buzău.

   Proiectul se află în etapa de lansare, el urmând a se derula în următorii doi ani, 2017-2019, subiectul său fiind migraţia în trecut şi în prezent, dar şi influenţa pe care acest fenomen o exercită asupra ado­les­cenţilor. Unul din rezultatele pe termen lung ale acestei evoluţii a migraţiei ar putea fi apariţia societăţilor multiculturale, tinzând spre noi concepte ale cetăţeniei sau statului naţional. Cele mai multe dintre ţările dezvoltate au devenit societăţi diversificate, multietnice, iar cele care nu au ajuns încă la acest nivel s-au orientat decisiv în această direcţie. 

   “Ideea proiectului a pornit de la realităţile din fiecare ţară. Valurile de imigranţi cu care se confruntă Germania şi Grecia pe de o parte, pe de altă parte numărul mare de persoane care aleg să emigreze din Portugalia şi România în alte ţări, în căutarea unui loc de muncă, acestea fiind realităţile zilelor noastre. Germania şi Grecia, cele două ţări care s-au confruntat, şi se confruntă, cu un val uriaş de imigranţi, cărora trebuie să le asigure condiţii de trai şi în acelaşi timp  integrarea în societate, mai ales când vorbim despre Germania, destinaţia preferată de toţi imi­granţii, pentru că Grecia este o ţară de tranzit, în care mulţi dintre imigranţi au fost blocaţi mai mult decât şi-ar fi dorit. Dacă vorbim de celelate ţări implicate în proiect, România sau Portugalia, trebuie să facă faţă plecărilor masive în ţările dezvoltate, de aceea în multe domenii există o criză acută de specialişti, de exemplu, în România o astfel de situaţie este experimentată de sistemul de sănătate. Acestea sunt problemele actuale care au condus la scrierea unui proiect pe tema migraţiei existente atât în trecut, cât şi în prezent, situaţie care îşi lasă amprenta asupra adolescenţilor, care sunt nevoiţi să facă faţă unor schimbări majore”, transmit cadrele didactice ale Colegiului Economic Buzău implicate în proiect.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Muzicianul australian George Young, 'mentorul' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani
Luni, Octombrie 23, 2017 11:02 AM

Muzicianul australian George Young, cunoscut ca 'mentor' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani, potrivit unui anunț difuzat luni de legendara trupă de hard rock, citat luni de AFP.

MDRAPFE: AM POIM - proiecte de 69 milioane euro referitoare la ocrotirea ariilor naturale protejate
Luni, Octombrie 23, 2017 11:00 AM

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (AM POIM) a primit, până la 16 octombrie, 62 de proiecte, în valoare totală eligibilă de 69 milioane de euro, care vizează elaborarea planurilor de management, seturilor de măsuri de conservare, planurilor de acțiune pentru ariile naturale protejate, informează un comunicat al MDRAPFE transmis luni AGERPRES.

Tenis: Clasamentul ATP - Marius Copil a coborât pe locul 78
Luni, Octombrie 23, 2017 10:56 AM

Tenismanul român Marius Copil a coborât patru locuri și se află pe poziția a 78-a în clasamentul mondial al jucătorilor profesioniști de tenis (ATP), dat publicității luni.

PORTATIV ROMÂNESC: Bianca Ionescu
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Soprana Bianca Ionescu s-a născut la 20 mai 1961. A absolvit Liceul de muzică nr.1 din București în 1978, apoi a urmat cursurile Conservatorului de muzică "Ciprian Porumbescu", la clasa de canto a Artei Florescu, absolvind facultatea în 1983, potrivit site-ului www.opereta.ro.

Auto: Verstappen a calificat drept "stupide deciziile care ucid Formula 1" după penalizarea sa
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a denunțat, duminică, decizia juriului Marelui Premiu al Statelor Unite care l-a penalizat cu cinci secunde și a fost privat de locul al treilea pe podium, apreciind că "aceste decizii stupide ucid Formula 1", a spus el cu regret.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Oct, 08:50 Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice este „apă de ploaie”!
Pixelu cu prosteli a comentat pentru articolul Buzoienii, deschizători de drumuri? Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice ar putea deveni lege:
UAT Municipiul Buzău (Primăria Municipiului Buzău), acționarul majoritar al Companiei de Apă Buzău S.A., dă dovadă de maximă ipocrizie. Dacă Toma ar dori ca buzoienii să beneficieze de tarife mai mici atunci ar renunța la redevența de 1% pe cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească operatorul acționarilor și care este parte integrantă în algoritmul de calcul al tarifului perceput de operator. Peste tot, în țările suverane, se adoptă principiul non-profitului în administrarea utilităților publice. Doar în țări asociate neocolonialismului se mai întâlnesc contracte de parteneriat public privat sau contracte de concesiune. În cazul nostru, ca să nu bată la ochi, le-au botezat contracte de delegare.
În Contractul de Delegare la Art. 39-2. (pag.34) găsim un text legat de redevență. Ce caută redevența de 1% pe cifra de afaceri? Chipurile primăria se luptă pentru tarife mai mici pentru populație dar vrea o parte din profitul operatorului unde este acționară, profit care se obține tocmai de la populație. Ce dovadă mai clară de prosteală vreți!
23 Oct, 02:09 Actuala stagiune - revitalizare teatrală sau menţinerea aceluiasi fundal cenuşiu?
Nik Şimandan a comentat pentru articolul „Tele-Encounters”, proiectul Teatrului „G. Ciprian”, o premieră mondială lansată în prezenţa partenerilor din Spania şi Portugalia:
Dar mai mult teatru, la nivel de institutie profesionistă de spectacole, când o sa avem? Stie cineva, la aceasta oră , ce proiecte ne oferă Teatrul "George Ciprian"în actuala stagiune? Vom asista la vreo premieră...proprie? Când? Că doar stagiunea s-a deschis demult - cel puţin la celelalte teatre similare din ţară. Nu există niciun panou sau afişier care să menţioneze măcar un spectacol teatral pe săptămână, ca ofertă pentru marele public -aşa cum s-ar cuveni din partea acestei importante instituţii cu profil educaţional expres!
22 Oct, 16:24 Sigur
Eu a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală, prădată de hoți. Ce sumă au sustras:
Sigur e unul școlit la pușcăriile țării, trăit în mizerie, eliberat înainte de termen și care are ceva habar de furtul bine acoperit...
Google PageRank Checker