Prezent sâmbătă la Buzău alături de soție, ambasadorul Mexicului în România, José Guillermo Ordorica Robles, s-a arătat impresionat atât de modul în care a fost primit de buzoieni, cât și de expozițiile Muzeului Județean. Ambasadorul a fost prezent la Noaptea Muzeelor pentru a prezenta un penacho prehispanic, un obiect tradițional de podoabă foarte valoros. În schimb, José Guillermo Ordorica Robles și-a exprimat dorința ca Muzeul Județean Buzău să aducă o expoziție temporară la Cancun sau în capitala Ciudad de México cu obiecte din colecția de chihlimbar de la Colți.

„Excelența Sa a promis că va face tot posibilul să aducă la Buzău o parte dintre lucrările celebrei artiste Frida Kahlo de Rivera. După ce buzoienii s-au putut bucura de un exponat deosebit al culturii și tradiției mexicane, în viitorul apropiat județul Buzău va oferi, la rândul său, colecția de chihlimbar de la Colți, care ar urma să fie expusă într-unul dintre muzeele capitalei Mexicului”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

În comuna buzoiană Colți se găsește chihlimbarul negru-verde, numit rumanit, cel mai valoros dintre toate tipurile de chihlimbar. Potrivit specia­liștilor, chihlimbarul de la Buzău, o piatră formată prin fosilizarea rășinii unor anumite specii de pin, este cel mai valoros dintre toate; valoarea este dată de perioada necesară formării lui, care depășește cu mult un milion de ani.

Comuna Colți se află pe harta cu puținele locuri din lume unde chihlimbarul se găsește la suprafață. Muzeul din localitate are în colecție peste 300 de piese de romanit, tip de chihlimbar unic în lume, care se găsește în peste o sută de nuanțe. Aici se află și cea mai mare pepită de chihlimbar din lume, de aproximativ 3,5 kg, evaluată la 1 milion de dolari.

1 COMENTARIU

  1. Dupa un simplu si placut moment muzeistic realizat la „Noaptea muzeelor” iata, s-a ajuns la promovarea a altor doua evenimente mult mai ample, care vor scoate in evidenta potentialul celor doua tari, Romania si Statele Unite mexicane in acest domeniu.
    Un motiv in plus, pentru autoritati care sa se aplece mult mai mult si structurat pe dezvoltarea turismului in judetul nostru, pornind de la infrastructura si mergand pana la evenimente ca cele care se anunta pentru la toamna.

Comments are closed.