27 de ani
de presa libera
Duminica, Iulie 23, 2017 17:45 PM
albosmart

Educatie

Colectare de fonduri pentru un centru științific la Buzău / EXPLORER, o „pepinieră“ pentru viitorii oameni de știință și formarea unei forțe de muncă pentru industria locală

de Cristian IONESCU
Educatie  |
13.04.2017, 00:00
3193

   Rotary Club Buzău continuă eforturile pentru înființarea unui centru științific la Buzău. În condițiile în care analfabetismul științific este de 40% în România, conform unui studiu publicat recent, iar în Buzău firmele mari se plâng de lipsa forței de muncă calificate, Rotary Club Buzău lansează proiectul EXPLORER - Centru Științific Interactiv.

   Centrul va fi construit pe un teren de 5.500 mp. și va avea o suprafață de 1.000 mp.

   Reprezentanții clubului au făcut publice primele imagini ale arhitecturii futuriste și ambițioase a centrului științific, pe care vi le prezentăm în premieră.

   „Centrul EXPLORER va fi dotat cu echipamente în valoare de circa 150.000 euro, donate de Rotary, iar terenul urmează să fie donat luna aceasta de către o importantă firmă privată. Clădirea va fi construită din fonduri atrase de la societăți comerciale, dar și de la buzoieni, prin cea mai amplă acțiune de colectare ­pu­blică de fonduri făcută vreodată la Buzău, care va începe vineri și se va încheia în iunie 2017. Se solicită fiecărui buzoian 50 de lei și sperăm ca mulți să răspundă acestei solicitări menite să dezvolte Buzăul. Cei ce pot dona mai mult, o pot face, cei ce nu au posibilitatea, sunt rugați să direcționeze 2% din impozit Asociației Rotary Club Buzău. Detaliile vor putea fi obținute începând de vineri, 14 aprilie, de pe site-ul și pagina de Facebook rotarybuzau“, a declarat Lucian Sălcuțan, președintele Rotary Club Buzău. 

Ce înseamnă Proiectul EXPLORER

   Prezentarea Proiectului EXPLORER a avut loc la Buzău în luna noiembrie a anului trecut, la eveniment luând parte oameni de afaceri, autorități locale, profesori și elevi buzoieni. Evenimentul, care se vrea unul ­re­voluționar pentru învățământul românesc, s-a bucurat și de prezența academicianului buzoian Mihail Bălănescu, consi­derat o somitate în domeniul fizicii atomice, și a cunoscutului scriitor Alexandru Mironov, ­edi­torialist principal al revistei „Știință și Tehnică“.

   Inspirat de la un centru ­si­milar din Singapore, Proiectul EXPLORER își propune să le ofere tuturor elevilor buzoieni ocazia de a participa la diverse workshopuri sub forma unor cursuri practice de știință. Activitatea vizează formarea viitorilor oameni de știință și, totodată, formarea unei forțe de muncă pentru industria locală, în contextul în care marile firme din Buzău se plâng că nu au suficienți tineri calificați.

   „În urma unei prezentări făcute într-o seară la clubul nostru de doamna Curic, din conducerea Centrului de Științe din Singapore, și văzând interesul stârnit la Liceul Hasdeu în rândul elevilor și profesorilor de prezentarea pe care a făcut-o aceasta, am luat decizia să pornim un astfel de demers și la Buzău. Nu vom face ceva identic cu ce există în Singapore, unde 250.000 de elevi se bucură de un asemenea centru, dar cel puțin pentru județul Buzău cred că vom realiza un spațiu extrem de util pentru educația științifică. La Buzău vom avea imprimante 3 D, holograme, lasere, efecte optice și electrice etc. Elevii buzoieni se vor «juca» serios cu acestea, sub supravegherea profesorilor, care vor utiliza atracția contactului direct cu experimentele în explicațiile școlare teoretice. Dacă centrul va fi creat și va funcționa cores­punzător, ținta noastră este de a semna un parteneriat cu centrul din Singapore“, a declarat președintele ROTARY Club Buzău.

   Potrivit inițiatorilor, Centrul științific Interactiv va beneficia și de o colaborare cu școala de Aviație Boboc și clubul de aeromodele. Printre workshop-urile organizate pentru elevi se vor regăsi cele de robotică, avionică, conferințe susținute de perso­nalități ale științei românești etc.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Managerul Arhiepiscopiei Tomisului și un director din RATB, arestați preventiv
Duminica, Iulie 23, 2017 17:33 PM

Managerul Arhiepiscopiei Tomisului, Popa Gabriel, directorul de achiziții din RATB, Florin Badiu, și Constantin-Cosmin Coman au fost arestați preventiv pentru 30 de zile de magistrații Tribunalului Ilfov în dosarul în care sunt acuzați de evaziune fiscală. Decizia nu este definitivă.

Marea Britanie are nevoie de un acord de tranziție cu UE care să se încheie înainte de alegerile din 2022
Duminica, Iulie 23, 2017 16:47 PM

Ministrul britanic al comerțului Liam Fox a afirmat că susține un acord de tranziție care să înlesnească ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar acesta ar trebui să se încheie înainte de următoarele alegeri din 2022, relatează Reuters.

Galați: Rezervorul de apă al fabricii de conserve din Tecuci a cedat și a avariat 20 de autovehicule, o hală și anexe
Duminica, Iulie 23, 2017 16:40 PM

Rezervorul de apă de 1.000 metri cubi aparținând fabricii de conserve din Tecuci a cedat sâmbătă seara, iar valul de apă a avariat 18 mașini și două TIR-uri, a inundat o hală și mai multe anexe ale societății comerciale, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Cătălin Sion.

Europarlamentarul Daniel Buda: Standardele duble de calitate - o problemă ignorată de Guvernul PSD; solicit implicarea premierului
Duminica, Iulie 23, 2017 16:28 PM

Europarlamentarul PNL Daniel Buda solicită premierului Mihai Tudose și ministrului Agriculturii, Petre Daea, să își unească eforturile cu liderii țărilor din grupul de la Vișegrad pentru demersuri la Comisia Europeană, astfel încât să se evite standardele duble de calitate la alimentele comercializate, menționând că, în caz contrar, actualul Guvern acceptă ca România să devină "groapa de gunoi a Europei".

Papa face apel la "moderație și dialog" după evenimentele violente din Ierusalim
Duminica, Iulie 23, 2017 16:23 PM

Papa Francisc și-a exprimat, duminică, "îngrijorarea" față de evenimentele violente din ultimele zile din Ierusalim și a făcut un apel la dialog și moderație pentru restabilirii păcii.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Jul, 16:52 Admitere
Observator a comentat pentru articolul Cinci licee din Buzău unde anul acesta s-a intrat cu media 2:
Păcat ce elevii de 1 si 2 se orientează catre liceu si nu se duc la sc.profesionala de învețe o meserie!BIne daca au noroc la bac ei vor fi viitorul de maine ca doar avem atâtea exemple!
23 Jul, 11:44 Directori
Sile a comentat pentru articolul A doua oară cu noroc pentru cele patru directoare buzoiene de şcoli care au picat concursul în guvernarea trecută:
Cum să nu existe PNL, însuși inspectoarea generală e pusă de PNL cică a luat ,,concursul,, și la cât de mari sunt salariile de director 5000 Ron net cel puțin, bani pe care mulți nu îi merită ar trebui să meargă bine școlile dar ce să meargă când vine directoare o fosta care nu o interesează de școală pt ca nu e de acolo, o adjuncta care e PNL-istã și care sta numa prin tribunale cu procese de executare silită, vine în fuste mini la vârsta pe care o are, stã tot timpul pe laptop la ore cicã se informeazã face trei lulele pe zi și copii mulțumiți cã ei nu știu cât ar trebui ei sã facã și sã învețe, a fost sancționată cu ceva ani în urma de CA-ul școlii dar dir de atunci care a luat acum concursul nu a știut cum să facă motivarea faptei și ISJ-ul a anulat tot, repet fapta a existat doar ca nu s-a descris așa cum cere legea, și acum amândouă să conducă școala Grebănu, cum credeți ca va fi?, It will rain with accusations and no one will not do anything for school, sin.
23 Jul, 08:30 Primarie
Nehoianu a comentat pentru articolul Comuna Chiojdu, oficial, fără primar ales:
Doamna prefect pe la Nehoiu de ce nu treceti? Sa vedeti aici nereguli.Functionari publici cu dosare penale,care lucreaza in primarie.Vedeti ce afaceri deruleaza prin primarie primarul,vicele,Muzgoci,domnisoara Tanta,Gabi Stan,Moise Adrian.
Google PageRank Checker