27 de ani
de presa libera
Marti, Septembrie 19, 2017 18:26 PM
opinia-balcescu

Educatie

Colectare de fonduri pentru un centru științific la Buzău / EXPLORER, o „pepinieră“ pentru viitorii oameni de știință și formarea unei forțe de muncă pentru industria locală

de Cristian IONESCU
Educatie  |
13.04.2017, 00:00
3267

   Rotary Club Buzău continuă eforturile pentru înființarea unui centru științific la Buzău. În condițiile în care analfabetismul științific este de 40% în România, conform unui studiu publicat recent, iar în Buzău firmele mari se plâng de lipsa forței de muncă calificate, Rotary Club Buzău lansează proiectul EXPLORER - Centru Științific Interactiv.

   Centrul va fi construit pe un teren de 5.500 mp. și va avea o suprafață de 1.000 mp.

   Reprezentanții clubului au făcut publice primele imagini ale arhitecturii futuriste și ambițioase a centrului științific, pe care vi le prezentăm în premieră.

   „Centrul EXPLORER va fi dotat cu echipamente în valoare de circa 150.000 euro, donate de Rotary, iar terenul urmează să fie donat luna aceasta de către o importantă firmă privată. Clădirea va fi construită din fonduri atrase de la societăți comerciale, dar și de la buzoieni, prin cea mai amplă acțiune de colectare ­pu­blică de fonduri făcută vreodată la Buzău, care va începe vineri și se va încheia în iunie 2017. Se solicită fiecărui buzoian 50 de lei și sperăm ca mulți să răspundă acestei solicitări menite să dezvolte Buzăul. Cei ce pot dona mai mult, o pot face, cei ce nu au posibilitatea, sunt rugați să direcționeze 2% din impozit Asociației Rotary Club Buzău. Detaliile vor putea fi obținute începând de vineri, 14 aprilie, de pe site-ul și pagina de Facebook rotarybuzau“, a declarat Lucian Sălcuțan, președintele Rotary Club Buzău. 

Ce înseamnă Proiectul EXPLORER

   Prezentarea Proiectului EXPLORER a avut loc la Buzău în luna noiembrie a anului trecut, la eveniment luând parte oameni de afaceri, autorități locale, profesori și elevi buzoieni. Evenimentul, care se vrea unul ­re­voluționar pentru învățământul românesc, s-a bucurat și de prezența academicianului buzoian Mihail Bălănescu, consi­derat o somitate în domeniul fizicii atomice, și a cunoscutului scriitor Alexandru Mironov, ­edi­torialist principal al revistei „Știință și Tehnică“.

   Inspirat de la un centru ­si­milar din Singapore, Proiectul EXPLORER își propune să le ofere tuturor elevilor buzoieni ocazia de a participa la diverse workshopuri sub forma unor cursuri practice de știință. Activitatea vizează formarea viitorilor oameni de știință și, totodată, formarea unei forțe de muncă pentru industria locală, în contextul în care marile firme din Buzău se plâng că nu au suficienți tineri calificați.

   „În urma unei prezentări făcute într-o seară la clubul nostru de doamna Curic, din conducerea Centrului de Științe din Singapore, și văzând interesul stârnit la Liceul Hasdeu în rândul elevilor și profesorilor de prezentarea pe care a făcut-o aceasta, am luat decizia să pornim un astfel de demers și la Buzău. Nu vom face ceva identic cu ce există în Singapore, unde 250.000 de elevi se bucură de un asemenea centru, dar cel puțin pentru județul Buzău cred că vom realiza un spațiu extrem de util pentru educația științifică. La Buzău vom avea imprimante 3 D, holograme, lasere, efecte optice și electrice etc. Elevii buzoieni se vor «juca» serios cu acestea, sub supravegherea profesorilor, care vor utiliza atracția contactului direct cu experimentele în explicațiile școlare teoretice. Dacă centrul va fi creat și va funcționa cores­punzător, ținta noastră este de a semna un parteneriat cu centrul din Singapore“, a declarat președintele ROTARY Club Buzău.

   Potrivit inițiatorilor, Centrul științific Interactiv va beneficia și de o colaborare cu școala de Aviație Boboc și clubul de aeromodele. Printre workshop-urile organizate pentru elevi se vor regăsi cele de robotică, avionică, conferințe susținute de perso­nalități ale științei românești etc.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

ȘTIRILE SERII BUCUREȘTI - 19 SEPTEMBRIE
Marti, Septembrie 19, 2017 18:16 PM

Un procuror de la DNA le-a cerut judecătorilor de la ÎCCJ condamnarea lui Sebastian Ghiță la o pedeapsă maximă cu închisoarea în dosarul în care fostul deputat este acuzat că l-a mituit pe fostul primar al municipiului Ploiești Iulian Bădescu. Procurorul a solicitat condamnarea lui Ghiță pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani. Cea mai gravă infracțiune este spălarea de bani, care are un maximum de 10 ani închisoare. Instanța va anunța pe 25 septembrie sentința.

Mișa afirmă că datele financiare ale băncilor care nu ar fi plătit impozit pe profit se încadrează la "secret fiscal"
Marti, Septembrie 19, 2017 18:14 PM

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a afirmat, marți, că datele financiare ale băncilor care nu ar fi plătit impozit pe profit se încadrează la "secret fiscal" și că acestea vor fi furnizate membrilor Comisiilor parlamentare de specialitate sub mențiunea "păstrării secretului fiscal".

Trump amenință la ONU că va ''distruge total'' Coreea de Nord, ''un regim vicios''
Marti, Septembrie 19, 2017 18:11 PM

Președintele american Donald Trump a criticat marți la ONU ''regimul vicios'' nord-coreean, amenințând că va ''distruge total'' Coreea de Nord în cazul unui atac lansat de regimul de la Phenian, relatează AFP și DPA.

AFIR: Silozurile, grajdurile și serele ar putea fi cumpărate de către beneficiarii PNDR în mod direct
Marti, Septembrie 19, 2017 18:06 PM

Silozurile, grajdurile și serele din cadrul proiectelor implementate cu fonduri europene din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020) ar putea fi achiziționate de către beneficiarii PNDR, în mod direct, fără a mai parcurge nicio altă procedură de achiziție, a afirmat, marți, într-un comunicat de presă, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Adrian-Ionuț Chesnoiu.

Ministrul Muncii: Varianta finală a Legii pensiilor va fi prezentată în Coaliție pe 1 octombrie 2017
Marti, Septembrie 19, 2017 17:56 PM

Legea pensiilor va avea variantă finală la data de 1 octombrie, iar ulterior documentul va urma circuitul de avizare, a declarat, marți, la Antena 3, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
19 Sep, 11:34 Hotiile acoperite ale lui corcodel
Posea Gh a comentat pentru articolul Dosarul în care Lungu de la Nehoiu a fost condamnat la 10 de închisoare va fi rejudecat:
Multe din lucrurile care i s-au intamplat lui Lungu se datoreaza si mediatizarii excesive a presei care se pare nu l-a placut deloc.In schimb presa a protejat pe cel mai mare hot care a existat vreodata pe Valea Buzaului Alexandru Corcodel.Acesta avea o adevarata institutie in a fura bani publici.Multe dintre hotiile de acolo au fost acoperite de functionarii primariei care tac acum sub linistea unor salarii bababne facute de actualul primar pe care il manipuleaza.Este bine de stiut edilii de astazi stiu de frica functionarilor din primarie.Pe Lungu l-au tradat toti,el a fost mai mult prost decat hot.L-au tradat oamenii din primarie santajati de corcodel,l-au tradat salariuatii de la firma care voiau sa scape de el sa se poata desfasura ei in liniste.I-au indepartat oamenii situatie la care a lucrat si Gavriloiu fgratele lui de cruce care acum nici usturoi n-a mancat nici gura nu-i miroase.`In primarie se stie s-au furat bani cu sacosa inainte de campanie sub semnaturi fictive.Furturile sunt acoperite de functionari si nu inteleg pana unde tine complicitatea lui Milea.De ce se complace?Furturi de teren,dosarele blocate de procuratura Patarlagele{oare de ce?)Dosarele blocate si acoperite ale fiului primarului care a furat scoala si a fost repus in functie de catre inspectorat.Pe cine reprezinta el acolo.la Lungu ca sa revenim la caz,un rol important l-au jucat expertizele specialistilor.Acestia la unison au sustinut ca nu din cauza defrisarii lui lungu s-a deplasat terenul.Este recunoscut de specialisti ca fiind o zona cu probleme iar din satelit s-a putut urmarii deplasarea terenului in timp.Au stiut si ISU,si Prefectura,si primaria ,dar nu a veau interes sa piarda capital mde imagine asa ca au gasit tapul ispasitor.Opinia te rog apleaca-te asupa zonei cu profesionalism si vei descoperii multe.Un ziar ca dvs care are de aparat blazonul poate si trebuie sa faca asta.De ce nu vorbiti de furturile lui Corcodel cu Scutaru,despre improprietariri ilegale.Multe ,multe ,multe.De ce nu vorbiti despre cancerul de la liceul din Nehoiu unde fiul lui Corcodel face lucruri grotesti,ilegale si inumane.?
18 Sep, 21:41 un alt cetatean
BOARCAS IONELA a comentat pentru articolul Înglodat în datorii la furnizori și la stat, Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă, în pericol iminent de desființare:
coruptie si nepasare....asta e Romania de ieri de azi si de maine
18 Sep, 12:47 Guvern cu slugi si spioni
Observatorul din spatele frontului a comentat pentru articolul Generalul Lucian Foca, numit consilier al premierului Tudose, la două săptămâni de la trecerea în rezervă:
Acestui "guvern" al tradarii si jafului national,a primit "intariri" prin adcooptarea acestui slugoi tradator,PLF.De specialisti in dezinformari,manipulari,infiltrari,culegatori de informatii avea nevoie acest guvern pe care il asteapta o toamna foarte "fierbinte".Pentru ca in Romania,oamenii care isi cer drepturile si o democratie autentica au devenit dusmanii poporului.
Google PageRank Checker