27 de ani
de presa libera
Vineri, Aprilie 28, 2017 01:38 AM

Educatie

Colectare de fonduri pentru un centru științific la Buzău / EXPLORER, o „pepinieră“ pentru viitorii oameni de știință și formarea unei forțe de muncă pentru industria locală

de Cristian IONESCU
Educatie  |
13.04.2017, 00:00
2050

   Rotary Club Buzău continuă eforturile pentru înființarea unui centru științific la Buzău. În condițiile în care analfabetismul științific este de 40% în România, conform unui studiu publicat recent, iar în Buzău firmele mari se plâng de lipsa forței de muncă calificate, Rotary Club Buzău lansează proiectul EXPLORER - Centru Științific Interactiv.

   Centrul va fi construit pe un teren de 5.500 mp. și va avea o suprafață de 1.000 mp.

   Reprezentanții clubului au făcut publice primele imagini ale arhitecturii futuriste și ambițioase a centrului științific, pe care vi le prezentăm în premieră.

   „Centrul EXPLORER va fi dotat cu echipamente în valoare de circa 150.000 euro, donate de Rotary, iar terenul urmează să fie donat luna aceasta de către o importantă firmă privată. Clădirea va fi construită din fonduri atrase de la societăți comerciale, dar și de la buzoieni, prin cea mai amplă acțiune de colectare ­pu­blică de fonduri făcută vreodată la Buzău, care va începe vineri și se va încheia în iunie 2017. Se solicită fiecărui buzoian 50 de lei și sperăm ca mulți să răspundă acestei solicitări menite să dezvolte Buzăul. Cei ce pot dona mai mult, o pot face, cei ce nu au posibilitatea, sunt rugați să direcționeze 2% din impozit Asociației Rotary Club Buzău. Detaliile vor putea fi obținute începând de vineri, 14 aprilie, de pe site-ul și pagina de Facebook rotarybuzau“, a declarat Lucian Sălcuțan, președintele Rotary Club Buzău. 

Ce înseamnă Proiectul EXPLORER

   Prezentarea Proiectului EXPLORER a avut loc la Buzău în luna noiembrie a anului trecut, la eveniment luând parte oameni de afaceri, autorități locale, profesori și elevi buzoieni. Evenimentul, care se vrea unul ­re­voluționar pentru învățământul românesc, s-a bucurat și de prezența academicianului buzoian Mihail Bălănescu, consi­derat o somitate în domeniul fizicii atomice, și a cunoscutului scriitor Alexandru Mironov, ­edi­torialist principal al revistei „Știință și Tehnică“.

   Inspirat de la un centru ­si­milar din Singapore, Proiectul EXPLORER își propune să le ofere tuturor elevilor buzoieni ocazia de a participa la diverse workshopuri sub forma unor cursuri practice de știință. Activitatea vizează formarea viitorilor oameni de știință și, totodată, formarea unei forțe de muncă pentru industria locală, în contextul în care marile firme din Buzău se plâng că nu au suficienți tineri calificați.

   „În urma unei prezentări făcute într-o seară la clubul nostru de doamna Curic, din conducerea Centrului de Științe din Singapore, și văzând interesul stârnit la Liceul Hasdeu în rândul elevilor și profesorilor de prezentarea pe care a făcut-o aceasta, am luat decizia să pornim un astfel de demers și la Buzău. Nu vom face ceva identic cu ce există în Singapore, unde 250.000 de elevi se bucură de un asemenea centru, dar cel puțin pentru județul Buzău cred că vom realiza un spațiu extrem de util pentru educația științifică. La Buzău vom avea imprimante 3 D, holograme, lasere, efecte optice și electrice etc. Elevii buzoieni se vor «juca» serios cu acestea, sub supravegherea profesorilor, care vor utiliza atracția contactului direct cu experimentele în explicațiile școlare teoretice. Dacă centrul va fi creat și va funcționa cores­punzător, ținta noastră este de a semna un parteneriat cu centrul din Singapore“, a declarat președintele ROTARY Club Buzău.

   Potrivit inițiatorilor, Centrul științific Interactiv va beneficia și de o colaborare cu școala de Aviație Boboc și clubul de aeromodele. Printre workshop-urile organizate pentru elevi se vor regăsi cele de robotică, avionică, conferințe susținute de perso­nalități ale științei românești etc.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Joi, Ianuarie 01, 1970 02:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
27 Apr, 21:50 OMUL POTRIVIT INTR-UN LOC POTRIVIT
Ion a comentat pentru articolul Valeriu Șușnea, în conducerea Institutului Cultural Român:
Competenta, profesionalismul, dedicarea sunt calități indiscutabile pe care un manager le poate dovedi pentru a ocupa o funcție intr-un Consiliu de conducere, cum este cel al ICR. Doresc dlui Susnea sa ne vedem, de ce nu, in poziția de reprezentant ICR pe la New York sau așa ceva. Succes si felicitări!
27 Apr, 21:31 Incotro,PNL?
Viespea buzoiana a comentat pentru articolul Cristinel Romanescu, ales președinte PNL Buzău:
Probabil ca afacerile lui Cristi Romanescu vor prospera in continuare,dar PNL-ul "se va duce de rapa".Cine crede ca Romanescu poate fi un politician care sa scoata din mocirla morala in care se afunda PNL Buzau,ori este naiv,ori este rau intentionat.Asa cum il stiu pe Cristi Romanescu,este unpolitician pentru care e valabila zicala cu "interesu poarta fesu" si implicarea sa in politica are ca unica motivatie protejarea si dezvoltarea propriilor afaceri.In mod cert,el poate fi un bun manager,dar ca politician este precum un "pui de gaina" in mijlocul unui stol de ulii.Oricum,sunt ferm convins ca PNL-ul va insemna si va conta foarte putin in politica locala,iar reanimarea si revenirea dorite se amana sine die.
27 Apr, 20:10 Felicitari primului cetatean
Alt cetatean a comentat pentru articolul Înglodat în datorii la furnizori și la stat, Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă, în pericol iminent de desființare:
Bravo Domnul Marinescu , in sfarsit spune cineva ceva , ca pana acum totul a fost ,,secret de stat''
Google PageRank Checker