27 de ani
de presa libera
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:33 PM

Educatie

Colectare de fonduri pentru un centru științific la Buzău / EXPLORER, o „pepinieră“ pentru viitorii oameni de știință și formarea unei forțe de muncă pentru industria locală

de Cristian IONESCU
Educatie  |
13.04.2017, 00:00
3343

   Rotary Club Buzău continuă eforturile pentru înființarea unui centru științific la Buzău. În condițiile în care analfabetismul științific este de 40% în România, conform unui studiu publicat recent, iar în Buzău firmele mari se plâng de lipsa forței de muncă calificate, Rotary Club Buzău lansează proiectul EXPLORER - Centru Științific Interactiv.

   Centrul va fi construit pe un teren de 5.500 mp. și va avea o suprafață de 1.000 mp.

   Reprezentanții clubului au făcut publice primele imagini ale arhitecturii futuriste și ambițioase a centrului științific, pe care vi le prezentăm în premieră.

   „Centrul EXPLORER va fi dotat cu echipamente în valoare de circa 150.000 euro, donate de Rotary, iar terenul urmează să fie donat luna aceasta de către o importantă firmă privată. Clădirea va fi construită din fonduri atrase de la societăți comerciale, dar și de la buzoieni, prin cea mai amplă acțiune de colectare ­pu­blică de fonduri făcută vreodată la Buzău, care va începe vineri și se va încheia în iunie 2017. Se solicită fiecărui buzoian 50 de lei și sperăm ca mulți să răspundă acestei solicitări menite să dezvolte Buzăul. Cei ce pot dona mai mult, o pot face, cei ce nu au posibilitatea, sunt rugați să direcționeze 2% din impozit Asociației Rotary Club Buzău. Detaliile vor putea fi obținute începând de vineri, 14 aprilie, de pe site-ul și pagina de Facebook rotarybuzau“, a declarat Lucian Sălcuțan, președintele Rotary Club Buzău. 

Ce înseamnă Proiectul EXPLORER

   Prezentarea Proiectului EXPLORER a avut loc la Buzău în luna noiembrie a anului trecut, la eveniment luând parte oameni de afaceri, autorități locale, profesori și elevi buzoieni. Evenimentul, care se vrea unul ­re­voluționar pentru învățământul românesc, s-a bucurat și de prezența academicianului buzoian Mihail Bălănescu, consi­derat o somitate în domeniul fizicii atomice, și a cunoscutului scriitor Alexandru Mironov, ­edi­torialist principal al revistei „Știință și Tehnică“.

   Inspirat de la un centru ­si­milar din Singapore, Proiectul EXPLORER își propune să le ofere tuturor elevilor buzoieni ocazia de a participa la diverse workshopuri sub forma unor cursuri practice de știință. Activitatea vizează formarea viitorilor oameni de știință și, totodată, formarea unei forțe de muncă pentru industria locală, în contextul în care marile firme din Buzău se plâng că nu au suficienți tineri calificați.

   „În urma unei prezentări făcute într-o seară la clubul nostru de doamna Curic, din conducerea Centrului de Științe din Singapore, și văzând interesul stârnit la Liceul Hasdeu în rândul elevilor și profesorilor de prezentarea pe care a făcut-o aceasta, am luat decizia să pornim un astfel de demers și la Buzău. Nu vom face ceva identic cu ce există în Singapore, unde 250.000 de elevi se bucură de un asemenea centru, dar cel puțin pentru județul Buzău cred că vom realiza un spațiu extrem de util pentru educația științifică. La Buzău vom avea imprimante 3 D, holograme, lasere, efecte optice și electrice etc. Elevii buzoieni se vor «juca» serios cu acestea, sub supravegherea profesorilor, care vor utiliza atracția contactului direct cu experimentele în explicațiile școlare teoretice. Dacă centrul va fi creat și va funcționa cores­punzător, ținta noastră este de a semna un parteneriat cu centrul din Singapore“, a declarat președintele ROTARY Club Buzău.

   Potrivit inițiatorilor, Centrul științific Interactiv va beneficia și de o colaborare cu școala de Aviație Boboc și clubul de aeromodele. Printre workshop-urile organizate pentru elevi se vor regăsi cele de robotică, avionică, conferințe susținute de perso­nalități ale științei românești etc.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Ungaria susține că se confruntă cu un 'atac frontal' din partea lui George Soros
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:12 PM

Ungaria se confruntă cu un 'atac frontal' din partea miliardarului american George Soros, care atacă țara prin intermediul organizațiilor sale neguvernamentale și al birocraților Uniunii Europene, a declarat vicepreședintele partidului de guvernământ Fidesz, Gergely Gulyas, relatează Reuters.

Plenul a aprobat ca legile cu incidență asupra Justiției să fie modificate numai în comisia specială condusă de Iordache
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:10 PM

Plenul comun al Parlamentului a aprobat luni, cu 198 de voturi "pentru" și 119 "împotrivă", modificarea regulamentului Comisiei speciale privind sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislației în domeniul Justiției, astfel încât actele normative cu incidență asupra Justiției să fie modificate numai în această comisie.

CEPCB: Situația consumului de antibiotice la nivelul UE plasează România pe locul al patrulea, în scădere față de 2016
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:09 PM

Situația consumului de antibiotice la nivelul UE plasează România pe locul al patrulea, în scădere față de anul precedent cu zece procente, însă situația rămâne "gravă" deoarece continuă creșterea rapidă a consumului de antibiotice de rezervă, care ar trebui să fie prescrise în ultimă instanță, se arată într-un studiu realizat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, prezentat luni de prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Circul Inimii, cel mai apreciat circ contemporan din Europa prezintă spectacolul "Limits", la Timișoara
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:06 PM

Timișoara Capitală Culturală Europeană (TCCE) 2021 lansează circul contemporan, ca alternativă la spectacolele stradale care vor împânzi orașul, compania Cirkus Cirkor (Circul Inimii), cel mai apreciat circ contemporan din Europa, urmând să susțină, miercuri, reprezentația piesei "Limits", care abordează tema refugiaților.

Hunedoara: Microbuz cu pasageri implicat într-un accident în apropiere de Petroșani
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:01 PM

Trei persoane au fost rănite luni după-amiază, într-un accident de circulație care a avut loc pe DN 66, în zona Peștera Bolii, la intrare în Petroșani, în urma unei tamponări dintre un autoturism și microbuz cu opt pasageri la bord, victimele fiind transportate la spital pentru îngrijiri medicale.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
20 Nov, 13:38 nu cred
vasile a comentat pentru articolul Fostul senator de Buzău Teodorovici, printre martorii care au confirmat că Tel Drum este firma lui Dragnea:
Nu cred că se va finaliza dosarul Tel Drum. Dacă legea a fost făcută în așa fel încât eu să am o firmă și nimeni să nu știe că e a mea , cal care a gândit-o e consultant în Sicilia probabil. Camora și Nașul rămân fraeri pe lângă legiuitorii noștri. „Unde lucrezi?”-La tel drum! -„ce-i aia?”-o firmă care umblă Teleleu și face drumuri. „aha și cui e?”-a lui Teleleu Tănase! „cine-i ăla?” -nu se știe!!!
19 Nov, 13:34 observator
ionescu o. a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
Observator pe naiba! Pus doar pe șicane de postac. E limpede că „nu vede pădurea din cauza copacilor”.N-ai cu cine să limpezești ceva din pricina tendințelor oportuniste...
19 Nov, 13:30 vin
ionescu o. a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Nu e un zvon ci un proiect. Îngijorarea profesorilor e maximă...Unul-de educație fizică-se întreba cum va face sport cu tableta-n mână. Altul-diriginte- se plânge că n-are unde să le depoziteze în clase. Un profesor de matematică era fericit:„eu pot preda și face exerciții la tabletă, de acasă. Cineva -administratorul unei școli-s-a hotărît să se reprofileze pe depanare tablete.Informaticianul din altă unitate bănuie că tabletele nu vor fi de calitate și nici leptopurile. Un părinte era mânios :„Adică nu-i deajuns că fi-miu stă toată ziua acasă cu nasul în calculator, să-i văd și la școală?”O mămică zglobie a întrebat directoarea unei școli: „Da de jucat se vor mai juca elevii ăștia?”Oricum vor nu vor unii , VIN TABLETELE ȘI LEPTOPURILE!!! Să nu vă bateți pe ele...
Google PageRank Checker