27 de ani
de presa libera
Marti, Mai 30, 2017 01:46 AM
dragaica

Educatie

Colectare de fonduri pentru un centru științific la Buzău / EXPLORER, o „pepinieră“ pentru viitorii oameni de știință și formarea unei forțe de muncă pentru industria locală

de Cristian IONESCU
Educatie  |
13.04.2017, 00:00
2688

   Rotary Club Buzău continuă eforturile pentru înființarea unui centru științific la Buzău. În condițiile în care analfabetismul științific este de 40% în România, conform unui studiu publicat recent, iar în Buzău firmele mari se plâng de lipsa forței de muncă calificate, Rotary Club Buzău lansează proiectul EXPLORER - Centru Științific Interactiv.

   Centrul va fi construit pe un teren de 5.500 mp. și va avea o suprafață de 1.000 mp.

   Reprezentanții clubului au făcut publice primele imagini ale arhitecturii futuriste și ambițioase a centrului științific, pe care vi le prezentăm în premieră.

   „Centrul EXPLORER va fi dotat cu echipamente în valoare de circa 150.000 euro, donate de Rotary, iar terenul urmează să fie donat luna aceasta de către o importantă firmă privată. Clădirea va fi construită din fonduri atrase de la societăți comerciale, dar și de la buzoieni, prin cea mai amplă acțiune de colectare ­pu­blică de fonduri făcută vreodată la Buzău, care va începe vineri și se va încheia în iunie 2017. Se solicită fiecărui buzoian 50 de lei și sperăm ca mulți să răspundă acestei solicitări menite să dezvolte Buzăul. Cei ce pot dona mai mult, o pot face, cei ce nu au posibilitatea, sunt rugați să direcționeze 2% din impozit Asociației Rotary Club Buzău. Detaliile vor putea fi obținute începând de vineri, 14 aprilie, de pe site-ul și pagina de Facebook rotarybuzau“, a declarat Lucian Sălcuțan, președintele Rotary Club Buzău. 

Ce înseamnă Proiectul EXPLORER

   Prezentarea Proiectului EXPLORER a avut loc la Buzău în luna noiembrie a anului trecut, la eveniment luând parte oameni de afaceri, autorități locale, profesori și elevi buzoieni. Evenimentul, care se vrea unul ­re­voluționar pentru învățământul românesc, s-a bucurat și de prezența academicianului buzoian Mihail Bălănescu, consi­derat o somitate în domeniul fizicii atomice, și a cunoscutului scriitor Alexandru Mironov, ­edi­torialist principal al revistei „Știință și Tehnică“.

   Inspirat de la un centru ­si­milar din Singapore, Proiectul EXPLORER își propune să le ofere tuturor elevilor buzoieni ocazia de a participa la diverse workshopuri sub forma unor cursuri practice de știință. Activitatea vizează formarea viitorilor oameni de știință și, totodată, formarea unei forțe de muncă pentru industria locală, în contextul în care marile firme din Buzău se plâng că nu au suficienți tineri calificați.

   „În urma unei prezentări făcute într-o seară la clubul nostru de doamna Curic, din conducerea Centrului de Științe din Singapore, și văzând interesul stârnit la Liceul Hasdeu în rândul elevilor și profesorilor de prezentarea pe care a făcut-o aceasta, am luat decizia să pornim un astfel de demers și la Buzău. Nu vom face ceva identic cu ce există în Singapore, unde 250.000 de elevi se bucură de un asemenea centru, dar cel puțin pentru județul Buzău cred că vom realiza un spațiu extrem de util pentru educația științifică. La Buzău vom avea imprimante 3 D, holograme, lasere, efecte optice și electrice etc. Elevii buzoieni se vor «juca» serios cu acestea, sub supravegherea profesorilor, care vor utiliza atracția contactului direct cu experimentele în explicațiile școlare teoretice. Dacă centrul va fi creat și va funcționa cores­punzător, ținta noastră este de a semna un parteneriat cu centrul din Singapore“, a declarat președintele ROTARY Club Buzău.

   Potrivit inițiatorilor, Centrul științific Interactiv va beneficia și de o colaborare cu școala de Aviație Boboc și clubul de aeromodele. Printre workshop-urile organizate pentru elevi se vor regăsi cele de robotică, avionică, conferințe susținute de perso­nalități ale științei românești etc.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Ministrul Muncii: Nu primarii sunt cei care stabilesc salariile, ci Consiliile Locale cu reprezentanții sindicatelor
Marti, Mai 30, 2017 01:11 AM

Salariile vor fi stabilite de Consiliile Locale și de cele Județene cu reprezentații sindicatelor și nu de primari sau de președinții de consilii, a precizat, luni, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, după dezbaterile pe proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Venezuela: Opoziția dorește să mărească presiunea străzii
Marti, Mai 30, 2017 00:52 AM

Opozanții președintelui venezuelan, Nicolas Maduro, au defilat cu miile luni cu ambiția de a accentua presiunea asupra șefului statului și a proiectului său de revizuire a Constituției, transmite AFP.

Tenis de masă: Victorii pe linie pentru români, în preliminarii, la Mondialele din Germania
Marti, Mai 30, 2017 00:38 AM

Jucătorii români au obținut victorii în fazele preliminare, luni, în prima zi a Campionatelor Mondiale individuale de tenis de masă de la Dusseldorf (Germania).

Vasilescu: Bugetarii nu trebuie să fie speriați; ne vom încadra în anvelopa salarială de 32 de miliarde de lei până în 2020
Marti, Mai 30, 2017 00:29 AM

Bugetarii nu trebuie să fie speriați, pentru că ne vom încadra în anvelopa salarială de 32 de miliarde de lei până în 2020 sau de 43 de miliarde de lei până în 2022, a declarat, luni, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, după dezbaterile pe proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Alba Carolina, înconjurată de 100 de ori cu bicicleta de "omul cu cel mai bun job din lume"
Marti, Mai 30, 2017 00:04 AM

Britanicul Ben Southall, ajuns celebru în 2009 după ce a câștigat concursul pentru ocuparea ''celui mai bun job din lume'', organizat de Oficiul de Turism din Queensland (Australia), a înconjurat luni cu bicicleta de 100 de ori fortificația medievală din Alba Iulia, mai exact a făcut 100 de tururi ale Șanțurilor Cetății Alba Carolina, străbătând în total 270 de kilometri.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
29 May, 18:07 Profesori în stradă
Flory a comentat pentru articolul Profesorii buzoieni ies luni în stradă:
Cred că ar fi mai bine să mai muncească la clasă, că au niște salarii uriașe pt munca pe care o prestează. Unora dacă le ei manualul din față întră în panică și nu mai știu să predea!
29 May, 16:03 În memoriam Alexandru Oproescu
Ludmila Ungureanu a comentat pentru articolul In memoriam Alexandru Oproescu:
Suntem profund îndurerați la vestea de trecere la cele veșnice a celui care a fost Alexandru Oproescu , Om al cărții, un mare intelectual, scriitor, specialist de înaltă ținută profesională în biblioteconomie, fost director al Bibliotecii Județene ,,V.Voiculescu”, inițiatorul și fondatorul Biliotecii ,,Basarabia” din orașul Soroca. Merită cu prisosință gratitudinea noastră pentru realizarea proiectului - Biblioteca ,,Basarabia” , a fost și a rămas până la urmă cu sufletul alături de noi , cu idei îndrumătoare și cu un mare interes față de evaluarea bibliotecii, fiind ca o făclie în drumul pe care l-am parcurs împreună. A plecat la cer, lăsându-ne fără unul dintre cei mai iubiți și competenți îndrumători pe care i-am avut, apreciem și prețuim contribuția valoroasă a Domnului Alexandru Oproescu în susținerea activității Bibliotecii ,,Basarabia”, filială a Biliotecii Județene ,,V.Voiculescu” din Buzău și îi vom păstra mereu vie amintirea. Sincere condoleanțe. Dumnezeu să-l odihnească în pace. Colectivul bibliotecii ,,Basarabia”: Ludmila Ungureanu, Eleonora Sochirca, Silvia Dabija.
29 May, 15:36 Am mai spus-o dar se potrivește și aici!
Pixelu și analogia a comentat pentru articolul Insolvență sub semnul întrebării la producătorul de sticlă Gerom, după o privatizare lăsată cu condamnarea unui acționar al societății:
Este ca şi cum s-ar fi furat de la o fermă de stat o turmă de oi, să zicem! Se fac anchete peste anchete şi se condamnă vinovaţii: doi ciobani români care au furat, puşi de cineva, oile pe timp de noapte, cum altfel, de-a rămas ţarcul gol! Dar culmea, că oile, în loc să fie găsite la ei, sunt bine merçi la nişte păstori străini, care au pus deja alţi ciobani, tot români, care să le mulgă mai departe, de data asta doar în folosul lor! Curat murdar, cum ar spune nenea ăla, dar doar curat, spune justiţia română, care n-are treabă cu noii proprietari, nici cu recuperarea oilor, ci cu hoţii noştri, cărora nici nu mai are ce le confisca, deoarece bruma de bani pe care-i luaseră au băut-o într-o seară, dar şi-o iau cu suspendare! Ai lor, în schimb, sunt bine merçi! Dacă mai dispare o oaie, tot statul român le-o plăteşte, căci ei sunt asiguraţi! Justiţie românească, sau prostie omenească?!
Google PageRank Checker