27 de ani
de presa libera
Luni, Octombrie 23, 2017 11:15 AM

Actualitate

Cojocea „Mamulos“ a dat bir cu fugiţii de la concursul pentru funcţia din care şi-a trimis şeful în puşcărie

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
13.10.2017, 00:00
1286

   S-a ambiţionat să participe la concursul pentru funcţia pe care o ocupase ani de zile, însă înainte de proba scrisă s-a răzgândit. Dragoş Cojocea, director exe­cutiv adjunct în cadrul Consiliului Judeţean, nu s-a mai prezentat luni la examenul scris pentru funcţia de director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Regională scoasă la concurs de CJ. Acesta şi-a depus dosarul pentru concurs, fiindu-i admisă candidatura, dar nu s-a prezentat nici măcar la prima probă. Astfel că în concurs a rămas doar Liliana Nicolae, şef serviciu în cadrul aceleiaşi direcţii. Aceasta a obţinut la testarea scrisă 70,80 puncte, fiind declarată „admisă“, urmând ca astăzi, începând cu ora 9,00, să susţină interviul.

   Liliana Nicolae este cunoscută că fiind unul dintre cei mai buni specialişti din Consiliul Judeţean, mai ales pe programele cu fonduri europene. Din postura de manager proiect, Liliana Nicolae coordonează proiectul ,,Program de intervenţii integrate pentru şomeri - certitudinea unui viitor durabil“, în valoare de peste 9,5 ­mi­lioane de lei, finanţat prin POSDRU şi derulat de Consiliul Judeţean Buzău în parteneriat cu Consiliul Judeţean Mureş, obiectivul general al proiectului vizând creşterea capacităţii de angajare pentru 935 de şomeri, în special şomeri de lungă durată, persoane inactive sau aflate în căutarea unui loc de muncă, precum şi a persoanelor care au părăsit timpuriu şcoală, din Regiunea Sud-Est – judeţul Buzău şi Regiunea Centru – judeţul Mureş.

Ce mai poate fi spus despre Cojocea...

   Implicat de-a lungul vremii în mai multe scandaluri, despre Dragoş Cojocea, zis Mamulos, fin de cununie al ex-preşedintelui CJ, Victor Mocanu, se spune şi că, director fiind al Direcţiei de Dezvoltare Regională din Consiliul Judeţean, a contribuit la organizarea flagrantului fostului preşedinte, Cristinel Bîgiu, în iarna lui 2014.

   În perioada decembrie 2013- decembrie 2014, Cristinel Bîgiu i-ar fi solicitat lui Cojocea, în ­ca­litate de director al Direcţiei de dezvoltare regională din Consiliul Judeţean, să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă, prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400.000 de lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitaţie publică, să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi fără să întocmească efectiv proiectele. Procurorii DNA susţin că, după întocmirea acestor proiecte şi după aprobarea plăţilor de către Cristinel Bîgiu, directorul res­pectiv din instituţie urma să îi dea mită preşedintelui Consiliului Judeţean jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urmă să recupereze banii de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţi ai celor trei proiecte. Anchetatorii au mai precizat că în jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul din Consiliul Judeţean Buzău, nimeni altul decât Dragoş Cojocea, zis „Mamulos“, artizanul mitei şi denunţător în cauză, i-a remis lui Cristinel Bîgiu, prin intermediul finului acestuia, Florin Colgiu, suma de aproximativ 70.000 de lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, suma ce fusese virată unei firme identificate de director, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă şi anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiză S.W.O.T. Directorul, la rândul său, primise suma respectivă de la reprezentantul legal al firmei. Ulterior, în luna august 2014, Bîgiu l-a însărcinat pe acelaşi director să înceapă procedurile de atribuire directă, în aceleaşi condiţii, pentru cea de-a două componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi firma, urmând că lui Bîgiu să îi fie remisă, ulterior, că mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.

   Procurorii DNA mai precizează că în 4 decembrie 2014 Cristinel Bîgiu i-ar fi solicitat în mod expres aceluiaşi director să îi dea până cel mai târziu în 8 decembrie suma convenită de 50.000 de lei, indicându-i că intermediar care urmă să primească banii în numele său o persoană de încredere a acestuia.  Astfel, în seara zilei de 6 decembrie 2014, directorul i-a dat intermediarului, Robert Piţigoi (n.r., consilier judeţean PSD la acel moment), indicat, de altfel, de Bîgiu, o sumă de bani, pentru că acesta, la rândul său, să i-o dea preşedintelui Consi­liului Judeţean Buzău. În aceeaşi zi, intermediarul  i-a dat lui Bîgiu, în parcarea din faţa blocului unde locuia acesta, suma de 50.000 de lei, comunicandu-i că banii i-au fost daţi de către director.

Scenă de film - săltat de 30 de inşi şi dus într-o celulă întunecată

   Ulterior, Dragoş Cojocea nu s-a sfiit să-şi recunoască rolul pe care l-a jucat în flagrantul în urma căruia a fost arestat preşedintele CJ Cristinel Bîgiu.

   Să ne amintim ce declara unei publicaţii locale imediat după arestarea acestuia: „Vineri dimineaţă m-au ridicat când plecăm din Călăraşi spre Buzău, la benzinăria aceea de la intrarea în Călăraşi. Luasem banii şi îi pusesem pe scaunul din dreapta. Am oprit să iau o cafea şi m-am pomenit din senin înconjurat de vreo 30 de inşi. M-au dat jos din maşină şi m-au percheziţionat, au luat inclusiv pachetul cu banii. Norocul meu că nu am pus mâna pe ei, nu i-am verificat, i-am luat pe încredere! Cum spuneam, m-au luat pe sus şi m-au aruncat în dubă, după care m-au dus direct la Bucureşti.

   Acolo mi-au arătat toate înregistrările, tot ce vorbisem noi la telefon, ambiental, tot, şi mi-au zis că ştiu tot de la un denunţător cu identitate protejată, aflat la dispoziţia procurorului. Ştiau şi de tranzacţia de anul trecut şi, de data asta, au venit la punct ochit, punct lovit. Mi-au arătat mandatul de arestare care mă aştepta şi mi-au dat de înţeles că singură mea şansă este să colaborez, pentru că oricum existau suficiente probe împotriva mea.

   Practic, nu mi-a rămas decât să recunosc şi să accept să colaborez în continuare şi, din acest punct rolul meu în poveste este cel pe care îl ştiţi deja. După ce i-am dat banii lui Piţigoi, mă aşteptam să mă lase în pace, dar am fost din nou preluat şi dus la Bucureşti. Nu vreau să ştiţi prin ce am trecut. M-am gândit numai la fiica şi la soţia mea, care nu ştiau de mine. Nu mai vorbim că m-au ţinut într-o celulă rece, pe întuneric, în care se află un pat şi atât. Nu vreau să mai trec în viaţa mea prin asta“, spunea Dragoş Cojocea, citat de gazetabuzoiana.ro.

   În dosarul ce a vizat luarea de mită pentru elaborarea primelor componente ale ale „Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău 2014-2020”. Cristinel Bîgiu a fost condamnat definitiv în decembrie 2016 la cinci ani şi două luni de închisoare cu executare, în timp ce finul sau, Florin Colgiu, condamnat iniţial pe fond la 3 ani şi patru luni închisoare, i-a fost micşorată semnificativ, la apel, pedeapsa, după ce şi-a recunoscut vinovăţia şi a încheiat un acord cu procurorii, ajungând să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunităţii la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău.

A luat-o la rost, în public, pe şefa Direcţiei Juridice

   La numai câteva luni după aşa-zisa reţinere de la Călăraşi, Dragoş Cojocea a fost implicat într-un nou scandal.  Cojocea a fost acuzat de Mariana Tudor, consilier ALDE, că a avut o ieşire necontrolată în comisia în care se dezbăteau probleme legate de derularea unui proiect, întrunire la care erau convocaţi angajaţi ai Consiliului Judeţean. Mariana Tudor a relatat că Dragoş Cojocea a dat buzna în sală şi a ţipat la directorul Direcţiei Juridice, Mirela Oprea, pe motiv că funcţionari ai Consiliului se aflau acolo.

   „Am invitat-o pe şefa de proiect de la proiectul cu şomerii de la bibliotecă să ne explice în detaliu proiectul pe care l-a propus. Ea a venit, ne-a dat toate informaţiile, numai că, la un moment dat, a intrat în sală domnul Cojocea, care a început să ţipe la doamna Oprea că nu e normal să îi ia oamenii să îi aducă la comisii. Domnul Cojocea nu a înţeles probabil că aceste comisii nu sunt publice şi că doamna a fost invitată să dea informaţii în legătură cu proiectele. Vă rog frumos să luaţi act de acest caz şi să luaţi măsurile ce se impun”, a declarat consilierul Judeţean Mariana Tudor.

   Vicepreşedintele Emanoil Neagu a calmat rapid situaţia calificând gestul lui Cojocea drept unul regretabil şi incalificabil.

   În 2011, directorul Dragoş Cojocea, s-a făcut de râs în direct la emisiunea lui Dan Diaconescu de la OTV, pe parcursul a două intervenţii telefonice, după nunta fiului lui Victor Mocanu, Adrian Mocanu, cu fiica omului de faceri Gheorghe Doloiu.

   Mai întâi, Cojocea a intervenit în direct pentru a lua apărarea celor doi socri de la nunta de pomină de la patinoar, preşedintele CJ Victor Mocanu şi afaceristul Doloiu, care erau acuzaţi de ziariştii din platou de afaceri murdare. După ce a combătut vreo patru minute, timp în care Dan Diaconescu i s-a adresat cu „excelenţă” sau cu „domnul director”, Dragoş Cojocea şi-a epuizat argumentele în momentul în care a fost întrebat de un alt jurnalist prezent în platou dacă în momentul ­res­pectiv se află în timpul serviciului. Surescitat la culme, Cojocea i-a înjurat ca la uşa cortului pe cei prezenţi în studio.

   Realizând probabil că a comis o gafă de proporţii, dat fiind că reprezintă o instituţie publică, directorul Consiliului Judeţean Buzău s-a gândit să „o dreagă”. În acest sens, a trimis un sms de pe un alt număr de telefon, în care a precizat că el este adevăratul Dragoş Cojocea, şi nu cel care înjurase în direct mai devreme. Realizatorii de la OTV l-au contactat imediat, după care au urmat momente hilare. În timp ce se străduia să îi convingă pe Dan Diaconescu şi pe invitaţii săi că altcineva sunase în numele lui şi înjurase de mama focului, producătorii emisiunii au apelat numărul de pe care telefonase „presupusul” Cojoacea. Stupoare: pe fundal s-a auzit telefonul sunând, undeva în apropierea directorului CJ Buzău. În acel moment, toţi cei din studio au început să râdă, iar Dragoş Cojocea a bâlbâit ceva cum că nu mai aude, după care a închis telefonul.

Comentarii

asti-s bugetarii, (13 Oct, 09:58)
max bengosu'

angaja-ti pe salarii nejustificate in raport cu pregatirea lor,individul asta e vesnicul ,,catindat" atent sa nu ramana fara ,,comitie" bleahh luati toate institutiile si constatati ca politrucii le-au impinzit

Raspunde
Despre comentatori (13 Oct, 18:07)
U-nul s-i acela-sl

Invata ma sa scrii romaneste inainte sa zici de unul cu 30 de ani de scoala ca- i incompetent. Si acum pe intelesul tau: anvata m- a sa scri romaneshte anain-te s-a zici de unu cu treij de ani de shcoala cai icompetent!

Raspunde

Stiri Agerpres

Muzicianul australian George Young, 'mentorul' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani
Luni, Octombrie 23, 2017 11:02 AM

Muzicianul australian George Young, cunoscut ca 'mentor' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani, potrivit unui anunț difuzat luni de legendara trupă de hard rock, citat luni de AFP.

MDRAPFE: AM POIM - proiecte de 69 milioane euro referitoare la ocrotirea ariilor naturale protejate
Luni, Octombrie 23, 2017 11:00 AM

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (AM POIM) a primit, până la 16 octombrie, 62 de proiecte, în valoare totală eligibilă de 69 milioane de euro, care vizează elaborarea planurilor de management, seturilor de măsuri de conservare, planurilor de acțiune pentru ariile naturale protejate, informează un comunicat al MDRAPFE transmis luni AGERPRES.

Tenis: Clasamentul ATP - Marius Copil a coborât pe locul 78
Luni, Octombrie 23, 2017 10:56 AM

Tenismanul român Marius Copil a coborât patru locuri și se află pe poziția a 78-a în clasamentul mondial al jucătorilor profesioniști de tenis (ATP), dat publicității luni.

PORTATIV ROMÂNESC: Bianca Ionescu
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Soprana Bianca Ionescu s-a născut la 20 mai 1961. A absolvit Liceul de muzică nr.1 din București în 1978, apoi a urmat cursurile Conservatorului de muzică "Ciprian Porumbescu", la clasa de canto a Artei Florescu, absolvind facultatea în 1983, potrivit site-ului www.opereta.ro.

Auto: Verstappen a calificat drept "stupide deciziile care ucid Formula 1" după penalizarea sa
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a denunțat, duminică, decizia juriului Marelui Premiu al Statelor Unite care l-a penalizat cu cinci secunde și a fost privat de locul al treilea pe podium, apreciind că "aceste decizii stupide ucid Formula 1", a spus el cu regret.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Oct, 08:50 Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice este „apă de ploaie”!
Pixelu cu prosteli a comentat pentru articolul Buzoienii, deschizători de drumuri? Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice ar putea deveni lege:
UAT Municipiul Buzău (Primăria Municipiului Buzău), acționarul majoritar al Companiei de Apă Buzău S.A., dă dovadă de maximă ipocrizie. Dacă Toma ar dori ca buzoienii să beneficieze de tarife mai mici atunci ar renunța la redevența de 1% pe cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească operatorul acționarilor și care este parte integrantă în algoritmul de calcul al tarifului perceput de operator. Peste tot, în țările suverane, se adoptă principiul non-profitului în administrarea utilităților publice. Doar în țări asociate neocolonialismului se mai întâlnesc contracte de parteneriat public privat sau contracte de concesiune. În cazul nostru, ca să nu bată la ochi, le-au botezat contracte de delegare.
În Contractul de Delegare la Art. 39-2. (pag.34) găsim un text legat de redevență. Ce caută redevența de 1% pe cifra de afaceri? Chipurile primăria se luptă pentru tarife mai mici pentru populație dar vrea o parte din profitul operatorului unde este acționară, profit care se obține tocmai de la populație. Ce dovadă mai clară de prosteală vreți!
23 Oct, 02:09 Actuala stagiune - revitalizare teatrală sau menţinerea aceluiasi fundal cenuşiu?
Nik Şimandan a comentat pentru articolul „Tele-Encounters”, proiectul Teatrului „G. Ciprian”, o premieră mondială lansată în prezenţa partenerilor din Spania şi Portugalia:
Dar mai mult teatru, la nivel de institutie profesionistă de spectacole, când o sa avem? Stie cineva, la aceasta oră , ce proiecte ne oferă Teatrul "George Ciprian"în actuala stagiune? Vom asista la vreo premieră...proprie? Când? Că doar stagiunea s-a deschis demult - cel puţin la celelalte teatre similare din ţară. Nu există niciun panou sau afişier care să menţioneze măcar un spectacol teatral pe săptămână, ca ofertă pentru marele public -aşa cum s-ar cuveni din partea acestei importante instituţii cu profil educaţional expres!
22 Oct, 16:24 Sigur
Eu a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală, prădată de hoți. Ce sumă au sustras:
Sigur e unul școlit la pușcăriile țării, trăit în mizerie, eliberat înainte de termen și care are ceva habar de furtul bine acoperit...
Google PageRank Checker