Pemierul Mihai Tudose a anunţat, vineri, că va fi cerut avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru transferul Institutului Cantacuzino în subordinea Mi­ni­sterului Apărării Naţionale. Șeful Guvernului a mers vineri într-o vizită de lucru la sediul acestui mi­ni­ster, în care a fost însoţit de vicepremierul Marcel Ciolacu, minis­tru interimar al Apărării, şi de ministrul Economiei, Mihai Fifor. „Întâlnirile între Ministerul Economiei, Ministerul Apărării şi Guvern au avut loc săptămânal, temele fiind industria de apărare, integrarea în industria de apărare din România a celor care doresc să fie şi ofertanţi pentru cei 2%. Azi , (vineri nr.) am avut şi o temă nouă, Institutul Cantacuzino, care, într-o săp­tămână, intră în procesul de avizare, inclusiv pe aviz CSAT, şi apoi să intre în Guvern“, a declarat Tudose, la finalul vizitei.

   Întrebat dacă s-a discutat şi despre salariile angajaţilor MApN, şeful Guvernului a spus că nu sunt probleme în privinţa aceasta. „Rectificarea (…) este pozitivă. Când ai o rectificare pozitivă nu poate fi vorba de lipsă de bani pentru lefuri, pentru salarii, pentru pensii şi aşa mai departe. Deci a fost o alarmă falsă (…) Sunt bani“, a mai afirmat Tudose. La rândul său, vicepremierul Marcel Ciolacu a arătat că programul de înzestrare a Armatei o să continue. „O să se cheltuie banii“, a mai afirmat Ciolacu. Vizita prim-ministrului Tudose la Ministerul Apărării Naţionale a avut loc în contextul în care Adrian Țuţuianu a demisio­nat, marţi, din funcţia de ministru, după comunicatul MApN referitor la plata în mod eşalonat a salariilor din sistemul militar.

   La începutul şedinţei de Guvern de joi, premierul Tudose i-a cerut vicepremierului Ciolacu să continue, pe perioada interimatului său la conducerea Ministerului Apărării, demersul privind trecerea Institutului Cantacuzino în subordinea MApN. Șeful Guvernului a mai spus că pentru utilarea Institutului Cantacuzino ar putea fi folosite fonduri europene în valoare de aproximativ 100 mili­oane de euro. Totodată, după o întâlnire avută joi cu comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, premierul Tudose a anunţat că Executivul a primit „un ajutor nesperat“ din partea Comisiei Europene pentru Institutul Cantacuzino. „Rămâne de mutat în zona militară, dar şi cu o finanţare de la Uniunea Europeană“, a declarat Mihai Tudose, după întâlnirea cu Corina Creţu.

DISTRIBUIȚI