Declaraţie tranşantă la ieşirea de la vot, în ziua a doua a referendumului pentru redefinirea familiei, din parte preşedintelui organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat, deputatul Marcel Ciolacu, reluată ulterior pe pagina sa oficială de Facebook. Acesta a spus că demersul redefinirii familiei trebuie urmat de ,,o dezbatere serioasă în Parlament privind parteneriatul civil între persoane de sex diferit sau persoane de acelaşi sex”, demers prin care, în opinia lui Ciolacu, ,,România va demonstra că este o societate tolerantă şi mai ales credibilă”.

,,Nimeni nu are voie într-un stat european să interzică altor persoane dreptul la liberă exprimare, nimeni nu are voie să interzică altor persoane să-şi aleagă religia, nimeni nu are voie să interzică persoanelor de acelaşi sex să trăiască împreună. Refe­rendumul pentru definirea căsătoriei în Constituţie nu trebuie să fie un nou prilej de divizare a societăţii sau chiar de radicalizare a ei. România este unul dintre cele mai tolerante state din lume. Acest demers trebuie urmat de o dezbatere serioasă în Parlament privind parteneriatul civil între persoane de sex dife­rit sau persoane de acelaşi sex. Doar astfel România va demonstra că este o societate tolerantă şi mai ales credibilă!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

A doua zi, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a anunţat că, săptămâna vii­toare, va fi depus la Parlament un proiect de lege privind parteneriatul civil. ,,Vreau să vă spun că acest proiect este aici şi este completat, este complet, a fost discutat cu partenerii din societatea civilă, cu actorii sociali, cu formaţiunile politice şi acest proiect urmează să fie depus săptămâna viitoare de colegi parlamentari”, a declarat Negrescu la Teatrul Naţional ,,I.L. Caragiale”, în cadrul evenimentului prin care Ministerul Afa­ce­rilor Externe a marcat încheierea seriei ,,Consultări cetăţeneşti pentru viitorul Uniunii Europene”.

El a făcut aceste precizări în contextul referendumului pentru redefinirea familiei organizat în weekend, despre care a spus că ,,nu are câştigători şi nu are pierzători”: ,,Zilele trecute, într-adevăr (…) a fost organizat un referendum care nu are câştigători şi nu are pierzători. Are doar un singur mesaj, un mesaj că, în definitiv, trebuie să găsim acele proiecte, acele soluţii care, indiferent de opţiunile fiecăruia, ne pot împinge înainte. Există o parte din aceste soluţii care pot fi împinse înainte şi pot fi promovate la cel mai înalt nivel. În sensul acesta am remarcat în diferitele intervenţii publice, de ieri sau şi de astăzi, faptul că foarte mulţi actori sociali şi politici subliniau ideea de a găsi un nou cadru legal pentru a reglementa ceea ce înseamnă viaţa de zi cu zi a cuplurilor necăsătorite, subliniind în acest sens ideea parteneriatului civil”, a spus Victor Negrescu.

Acesta a subliniat că şi persoanele care au votat la referendumul pentru ­fa­milie ,,au nevoie ca vocile lor să fie exprimate”: ,,Şi ieri, dacă e să fac referire la ce s-a întâmplat în week-end, au fost persoane care au mers, au votat, au avut opţiunile lor. Şi acele persoane au nevoie ca vocile lor să fie exprimate. Şi, probabil, au exprimat o serie de temeri vizavi de glo­balizare, vizavi de ceea ce înseamnă evoluţiile din Uniunea Europeană şi la nivel global. Şi acele persoane au nevoie de un răspuns pentru a trece peste temeri şi a identifica acele soluţii care le pot da siguranţa că viitorul lor va fi unul mai bun, conform, de ce nu, şi viziunii lor despre România, despre Uniunea Europeană”, a mai spus ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, contestat în interiorul formaţiunii sale politice pentru poziţia legată de referendum pe care a impus-o PNL, nu a dat încă un răspuns în pri­vinţa susţinerii în Parlament a unei legi a parteneriatului civil. El a ezitat să dea un răspuns chiar şi în nume personal: „Eu vorbesc în numele partidului. Nu am discutat încât să vă pot pune un punct de vedere”, a declarat Ludovic Orban.

Deputatul Raluca Turcan are însă un răspuns tranşant, dar doar în calitate de parlamentar al PNL: „Punctul meu de vedere este foarte clar şi l-am exprimat de mai multe ori. Cred că în România nu trebuie să existe niciun fel de discriminare în materie de drepturi civile şi dacă există aspecte care pot fi reglementate, acest demers trebuie făcut. Este punctul meu de vedere. Eu am încercat să modific chiar şi textul iniţiativei legislative (care a fost supusă referendumului, n.r.) să nu fie discriminatoriu, să fie integrator, să includă toate tipurile de familie aşa cum sunt incluse în Codul Civil. Nu am reuşit acest lucru, aşa că dacă mai sunt lucruri care pot fi corectate în materie de drept civil, o să susţin”, a declarat Raluca Turcan, citată de Evenimentul Zilei.

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

  1. Asta cu parteneriatul civil poate deschide calea cântată odinioară de lăutari:„la noi la Turcia/e un obicei/ un bărbat să aibă 4-5 femei/ dar la România/ obicei schimbat/ ca una femeie / are 7-8 bărbat”. E foarte clar și mă întreb ce-am păzit până acum?
    Pixelu vorbește, atenție!

  2. Gazele din Marea Neagră pot relansa societatea românească, domnu Ciolacu, nu parteneriatul civil care are soluții notariale și acum! Orientați-vă spre problemele vitale: vânzarea terenurilor, valorificarea resurselor naturale în interesul poporului român(ca proprietari de resurse, nu ca cedenți la presiuni externe), tăierea pădurilor, „naționalizarea” serviciilor speciale și a celor furnizoare de utilități publice(apă, gaz, curent).

Comments are closed.