Politic

Ciolacu: „Președinția României la Consiliul Uniunii Europene va trebui să ne poziționeze în centrul proiectului european”

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene este „o sarcină complexă, care va necesita un cumul de eforturi publice între toate instituțiile relevante ale statului implicate în acest proces și care, în final, va trebui să poziționeze România în centrul proiectului european”, spune, într-un comunicat de presă, președintele organizației județene a Partidului Social Democrat, deputatul Marcel Ciolacu, care este de părere că premiera din primul semestru a acestui an ne obligă „să asigurăm o Președinție de succes, care să consolideze profilul țării noastre în rândul partenerilor și să genereze încredere în capacitatea României de a media tematicile complexe aflate pe agenda europeană”.

„Anul acesta marcăm un important examen de maturitate din istoria noastră modernă: deținerea Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. Este pentru prima dată de la aderarea țării noastre din 2007 când ne asumăm un rol atât de important la nivel european și, tocmai de aceea, avem datoria să asigurăm o Președinție de succes, care să consolideze profilul țării noastre în rândul partenerilor și să genereze încredere în capacitatea României de a media tematicile complexe aflate pe agenda europeană.

Eforturile tuturor în această perioadă trebuie să se concentreze, atât din punct de vedere logistic, prin găzduirea numeroaselor întâlniri formale și informale care vor avea loc, cât și operațional, prin asigurarea prezidării grupurilor de lucru și diverselor formațiuni ale Consiliului UE în care va trebui să asigurăm coerența, continuitatea și dinamismul legislativ al Uniunii Europene. Așadar, avem de îndeplinit o sarcină complexă, care va necesita un cumul de eforturi publice între toate instituțiile relevante ale statului implicate în acest proces și care, în final, va trebui să poziționeze România în centrul proiectului european.

Este important să reușim să facem acest lucru mai ales din perspectiva tematicii pe care țara noastră va trebui să o gestioneze în această primă parte a anului: 2019 marchează o nouă etapă a proiectului european, trebuie gestionat cu foarte multă prudență și abilitate momentul ieșirii Marii Britanii din UE – Brexit, precum și pregătirea alegerilor europarlamentare. De asemenea, printre altele, vom avea de mediat negocierea pentru viitorul cadru financiar multianual, adică bugetul Uniunii Europene pentru următorii cinci ani, dar și relația cu celelalte țări din vecinătatea UE, unele fiind caracterizate prin instabilitate, conflict sau nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Am toată încrederea că vom da dovadă de flexibilitate și perseverență și că putem fi o sursă de idei, inovare și cunoaștere la nivel european. Împreună trebuie să promovăm o imagine pozitivă, de stabilitate și coerență pentru a demonstra că România poate face față cu brio unui moment atât de important pentru orice membru al Uniunii Europene”, arată, într-un comunicat de presă. Președintele PSD Buzău, deputatul Marcel Ciolacu.

2 Comentarii

  1. Cu doua ore inainte de deschiderea ceremoniei oficiale nu este clar daca liderul PSD va onora cu participarea acest eveniment!!!
    Cum poti sa interpretezi un asemenea gest?
    Ce este important pentru un asemenea lider, care se viseaza presedinte al tuturor romanilor?
    Cum vor interpreta social democratii europeni, asteptati sa soseasca in Romania, lipsa presedintelui D R A G N E A?
    Visul romanilor de a fi membri marcanti ai Europei este bine reprezentat?
    In acest context nu inteleg mesajul dlui Ciolacu. Ce doreste de fapt sa ne transmita, atata timp cat presedintele partidului sau umbla de aiurea prin lume. Cand dl Ciolacu apara interesele votantilor sai? cand semneaza scrisori de contestare sau cand gireaza un lidership in numele unor oameni necajiti? Sau cand sustine un guvern crticiat de foarte multa lume, cum niciodata nu am vazut in ultimii 28 de ani?
    O asemenea sansa a dlui Ciolacu de a se manifesta ca om politic, personal, cred ca nu va mai aparea foarte curand in peisajul nostru politic. Inca mai are timp sa ne arate altceva, ca are sange in vene, sa-si asume pozitii politice clare, ferme, verticale si sigur buzoienii vor aprecia mai mult decat orice mita gen subventie la caldura s a m d.

  2. Dupa momentul aderarii Romaniei la UE, sau mai corect spus, recunoasterea Romaniei ca stat european, statuat si certificat dupa momentul Marii Uniri de catre cele mai importante cancelarii europene in anii *20, zilele acestea sunt debutul unui proces complex de politica, un adevarat examen dat de noi toti, romanii, prin care sa aratam ca suntem un stat modern.
    Pana aici toate bune si frumoase. Zilele acestea am rasfoit mediile de informare nationale si am descoperit, daca mai era ceva de descoperit, ca, in continuare, suntem divergenti, lipsiti de motivatie pentru ceea ce inseamna racordarea tarii la evenimentele politice europene, iar singurul fir care ne leaga, destul de fragil, este „sa nu ne facem de ras” in fata lor.
    In continuare, avem mari dispute fundamentale pe pricipiile politice care ar trebui sa ne calauzeasca in mecanismul democratic de a construi o societate moderna, cu o economie sanatoasa si, evident, cu institutii dedicate cetateanului roman – european.
    Motive imperative despre ce ar trebui sa fim, sa facem, sa ne uneasca, sa dregem s a m d, fac parte din teoria desantata, promovata de mai toti oamenii politici ai scenei de astazi, asa cum arata ea acum, in 2019.
    Cred ca suntem cei mai mari specialisti in limbaj de lemn. In schimb, nu constat nimic, absolut nimic coerent prin care sa intrevad viziunea Romaniei pentru a fi promovata in urmatoarele sase luni. Presedintia aceasta este cel mai oportun prilej de a arata ca stim ce vrem si ca avem stofa si staif european.
    Avem noroc cu un corp diplomatic pus acum sub „cod rosu”, chemat inca odata sa spele imaginea unei tari mancata de frictiuni interne, de interese meshcine, si de cele mai multe ori condusa de incompetenti „certificati” prin propriile decizii si fapte.
    Sunt, in continuare, surprins ca acest judet, cu o pondere de peste 80 la suta votanti PSDi, nu a produs niciun om politic marcant, un ministru, un lider politic respectat, scolit, si a carui voce sa se faca auzita la cele mai inalte niveluri.
    Trebuie sa ne multumim,in continuare, cu tot felul de promisiuni, subventii, sau alte forme de mituire a electoratului captiv, adica o forma primitiva de politicianism, fara viziune si obiective imediate, medii sau pe termen lung.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker