Prosperitatea şi securitatea României depind şi de capacitatea de a dezvolta proiecte în comun cu partenerii din regiune, a afirmat, vineri, vicepremierul Marcel Ciolacu, aflat într-o vi­zită la Belgrad, alături de premierul Mihai Tudose.

„Prosperitatea şi securitatea României depind şi de capacitatea de a dezvolta proiecte în comun cu partenerii noştri din regiune. Acesta este motivul pentru care mă aflu astăzi şi mâine (vineri şi sâmbătă, n.r.) la Belgrad, alături de premierul Mihai Tudose şi de ministrul ­de­legat pentru fonduri europene, Marius Nica, unde vom avea întâlniri de lucru cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borisov, şi premierul Greciei, Alexis Tsipras”, a scris Ciolacu pe pagina sa oficială de Facebook. El a precizat că este a doua reuniune în acest format din 2017, în care vor fi abordate teme concrete de interes comun din domeniul infrastructurii de transporturi, al energiei şi al schimburilor de bunuri şi servicii. „Spre seară am avut o întrevedere cu doamna Zorana Mihajlovic, viceprim-ministru şi ministru al construcţiilor, transportului şi infrastructurii în Guvernul sârb, ocazie cu care am discutat despre necesitatea găsirii unei soluţii pentru a lega Timişoara şi Pancevo ­print­r-un drum de mare viteză”, a mai afirmat Ciolacu.

Premierul Mihai Tudose şi vicepremierul Marcel Ciolacu au participat, vineri şi sâmbătă, la Belgrad, la Reuniunea cvadrilaterală Serbia – Bulgaria – Grecia – România. Preşedintele Republicii Serbia, Aleksandar Vucic, a oferit vineri, un dineu în onoarea premierilor român (Mihai Tudose), bulgar (Boyko Borisov) şi grec (Alexis Tsipras). De asemenea, delegaţia română a participat sâmbătă, la Reuniunea cvadrilaterală România-Bulgaria-Serbia-Grecia, la sediul Preşedinţiei Serbiei.

Integrarea Serbiei în Uniunea Europeană o fac România, Bulgaria şi Grecia prin infrastructură comună, dezvoltare economică şi schimburi culturale, aderarea efectivă rămânând doar o formalitate la care ne-am angajat toate cele trei ţări ale Uniunii Europene să sprijinim cât putem Serbia, a declarat premierul Mihai Tudose, sâmbătă, într-o conferinţă de presă comună, la Belgrad, la finalul Reuniunii cvadrilaterale România – Bulgaria – Serbia – Grecia: ,,O să punctez câteva lucruri. Vorbim despre integrarea Serbiei în UE? Aceasta o facem noi, graniţele Serbiei cu Uniunea Europeană sunt reprezentate de noi, de Grecia, de Bulgaria, de România. Integrarea Serbiei se face prin infrastructură comună, prin schimburile culturale, prin studenţii sârbi care învaţă la Timişoara, prin construcţia de drumuri, de autostrăzi, infrastructura energetică, infrastructură de IT. Apoi, aderarea efectivă rămâne doar o formalitate la care ne-am angajat toate cele trei ţări ale Uniunii Europene prezente aici să sprijinim cât putem Serbia. Şi nu neapărat sprijinit e cuvântul, ci de a-i uşura, de a-i facilita, atât pe Preşedinţia bulgară, cât şi a României în 2019, tot ceea ce înseamnă ajutor şi îndrumare pentru această oficializare a statutului Serbiei faţă de Uniunea Europeană”, a explicat premierul român.

DISTRIBUIȚI
loading...